Richter
Üzlet

Új országban jelenik meg a Richter csodakészítménye

Portfolio
A Richter kizárólagos licenc és szállítási megállapodást írt alá a WhanInnal, a cariprazine Dél-Koreában történő forgalmazására.

A Richter ma bejelentette, hogy a WhanIn Pharm. Co. Ltd-del kizárólagos licenc és szállítási megállapodást írtak alá a cariprazine-nak, mint innovatív antipszichotikumnak Dél-Koreában történő forgalmazására.

A megállapodás értelmében a Richter szállítja majd a terméket, a WhanIn pedig törzskönyvezi a készítményt, ideértve egy, a törzskönyvi engedély megszerzéséhez szükséges helyi klinikai vizsgálat megszervezését és lebonyolítását, majd értékesíti a készítményt Dél-Koreában. Az IQVIA 2019. évi adatai alapján az atípusos antipszichotikumok tizenkét havi összesített forgalma mintegy 180 millió dollárt tett ki. A szerződés aláírásakor a Richter egyszeri, előzetes mérföldkő fizetésben részesül a WhanIn részéről, a termék bevezetését követően pedig bizonyos célok teljesülésekor jogosult lesz további, forgalomhoz kötött mérföldkő-bevételekre is.

A dél-koreai betegek hozzáférése a cariprazine terápiához fontos lépést jelent azon az úton, amely a cariprazine globális elérhetőségét célozza meg a skizofrénia és hangulatzavarral járó megbetegedések kezelésében. Tekintettel a vállalatnak a központi idegrendszeri készítmények piacán elért vezető pozíciójára és értékesítési tapasztalatára úgy gondoljuk, hogy a WhanIn a legalkalmasabb partner lesz a cariprazine koreai forgalmazására

– mondta Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.

Wonbum Lee, a WhanIn Elnök-vezérigazgatója hozzátette: “Nagy örömünkre szolgál, hogy partneri kapcsolatra léphettünk a Richterrel és ily módon erősíthetjük termékportfoliónkat, valamint piaci jelenlétünket a releváns terápiás területeken. Úgy véljük, hogy a cariprazine kielégíti a betegek és az egészségügyi szolgáltatók egyre növekvő igényeit új, innovatív kezelési lehetőségek iránt.”

Reagált a Richter

A bejelentéssel kapcsolatban megkérdeztük Beke Zsuzsát, a Richter kormányzati kapcsolatok és PR vezetőjét, aki elmondta, hogy a Richter úgy gondolja, hogy a WhanIn személyében egy nagyon alkalmas partnert talált a cariprazine bevezetésére a dél-koreai piacon, mivel a cég árbevételének nagy része (79 százaléka) a központi idegrendszeri készítmények eladásából származik. A WhanIn kiterjedt tudással rendelkezik a központi idegrendszer területen, a társaság pszichiátriában piacvezető cég Dél-Koreában. Beke Zsuzsa hozzátette még, hogy skizofréniára el kell végezzenek egy fázis III. vizsgálatot, míg a várható launch 2025. Peak sales előrejelzést nehéz adni, a készítmény árában messze nem lehet majd olyan árat érvényesíteni, mint az USA piacán. Az előzetes mérföldkő összege nem jelentős.

Mit érdemes tudni a cariprazine-ról?

A cariprazine a Richter saját fejlesztésű készítménye, az amerikai Foresttel (azóta már Allergan) 2005 óta folynak a fejlesztések. Az említett készítmény a Richter egyik legígéretesebb originális terméke, melynek fejlesztései az alábbi indikációban történtek: bipoláris depresszió, major depresszió, bipoláris mánia, skizofrénia. A vegyületet a Richternél fedezték fel, de az amerikai partnerrel folytatott közös fejlesztési munka nyomán az Allergan az USA és Kanada területére megszerezte a termékértékesítési jogokat. Az igazi áttörést a Richter 2012-ben érte el a cariprazine-nal, amikor a fő indikációban, a skizofrénia esetében is sikeresen zárult a klinikai fázis III vizsgálat. Ez lehetőséget adott arra, hogy az Egyesült Államokban meginduljon a törzskönyvezés folyamata, ami 2015 szeptemberében zárult le pozitív véleménnyel, így 2016 márciusában Vraylar márkanéven került bevezetésre az Egyesült Államokban a Richter és az Allergan közös gyógyszere.

A Richter a készítményt Reagila néven 2017. májusa óta az Európai Unióban is forgalmazza, a társaság 2018-ban a Vraylar után kapott royalty bevétele 75,9 millió euró volt, míg a Reagilából származó bevétel 2,8 millió euró volt. 2019-ben a cariprazine-ból (Vraylar, Vraylar mérföldkő és Reagila) származó árbevétel 176,3 millió euró volt, ami a 2019-es árbevétel 11,3 százaléka.

Richter Cariprazine

Emelkedik az árfolyam

A Richter ma reggel 7,7 százalékos pluszban is járt, majd az árfolyam a korábbi emelkedésének egy részét ledolgozta, a gyógyszergyártó részvényei 4,8 százalékkal kerültek ma feljebb. A Richter idén 1,5 százalékkal került feljebb.

Kereskedés RICHTER-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
BÉT 4iG