BÉT
Üzlet

A 4iG célja a T-Systems megelőzése, jöhetnek az akvizíciók

Portfolio
Továbbra is cél, hogy a T-Systemset megelőzve a vezető hazai IT-szolgáltató legyen a 4iG, de már nem a nagy rivális megvásárlásával, hanem organikusan és más akvizíciókkal, amikkel kapcsolatban már a következő hónapokban jöhetnek bejelentések, hangzott el a 4iG ma reggeli intézményi befektetői és elemzői beszélgetésén. Az eseményen Fekete Péter, a 4iG elnöki tanácsadója, Linczényi Aladin általános vezérigazgató-helyettes, Farkas Péter műszaki vezérigazgató-helyettes és Thurzó Csaba gazdasági és operatív vezérigazgató-helyettes beszélt a vállalatnál látható legfontosabb trendekről és a kilátásokról.

2019

Mostanra a 4iG a T-Systems mögött a második legnagyobb hazai IT-szolgáltató lett, tavaly 194 százalékkal nőtt a forgalom, a növekedés kizárólag organikus, akvizíciók nélkül bővültek a bevételek. A 4iG szerint nem egyszeri növekedésről van szó, tavaly megteremtették az alapját a további bővülésnek, az alkalmazotti létszám is jelentősen nőtt, 2018 végén 376-an, tavaly év végén pedig már közel 600-an dolgoztak a vállalatnál, a tanácsadókkal együtt 620 fős a teljes létszám.

A bevételnövekedés nagy részét a hardver- és szoftvereladás felpörgetésével érte el a 4iG, de nem ez az a terület, ami tartós növekedést és magas marzsot biztosítana, így cél, hogy a fejlesztés és üzemeltetés területek is tovább nőjenek.

Forrás: 4iG

2019-ben jelentősen nőtt a folyamatos bevétel aránya a teljes bevételen belül, de ezek aránya még mindig csak 10 százalék volt 2019-ben, a cél az, hogy ezen bevételek aránya tovább emelkedjen. Az állami, közigazgatási bevételek a teljes bevétel közel kétharmadát adta tavaly.

bev ügyfelenként
Forrás: 4iG

A legnagyobb szegmensek közé a kommunikáció, a közigazgatás, az oktatás és az egészségügy tartozik.

bev szegmensek
Forrás: 4iG

2020

Kimagaslóan eredményes 2020-as évet vár a menedzsment, jelenleg 23 milliárd forintot meghaladó szerződésállománnyal rendelkezik a 4iG, összehasonlításképpen a 2019-re vonatkozó szerződéskötés értéke előző év februárjában 11 milliárd forint volt.

A bevételnövekedés üteme 2020-banvárhatóan 20 százalék feletti lesz, ez a növekedési várakozás organikusan értendő, a bevételeket a tervezett akvizíciók tovább növelhetnek.

A tavalyi eredmény után osztalékot fizetne a vállalat, az osztalékfizetésre vonatkozó elképzeléseket először az igazgatóság tárgyalja meg, majd a vonatkozó javaslatról az idén áprilisi közgyűlés dönt.

Hamarosan elemzés is elérhető lesz a 4iG-ről, a vállalat megbízott egy londoni központú független elemzőcéget, az Edisont, hogy készítsen részletes értékelést a vállalatról, az elemzés március végén, április elején készülhet el.

Középtáv

A vállalat stratégiai célja az, hogy a 4iG a magyar informatikai piac első számú integrátor cégévé, illetve a közép-kelet-európai régióban jelentős befolyással bíró vállalattá váljon. Korábban ezt a tervet a T-Systems megvásárlásán keresztül tervezte, most az a terv, hogy organikusan és egyéb akvizíciókon keresztül váljanak piacvezetővé.

A vállalat több területen kíván aktív lenni: mesterséges intelligencia, blockchain, kiberbiztonság, digitalizáció, fintech, ipar 4.0. A vállalat cészegmense a szállítás, a bank, az egészségügy, az agrárium és az energetika. Termékstratégiában cél a saját fejlesztésű megoldások létrehozása.

8-10 százalékos EBITDA marginnal kalkulál a 4iG középtávon (2-3 év).

Akvizíciók

Magyarországon cél a piaci pozíció további erősítése, piacvezető szerep elérése, de Közép-Kelet Európában is keresik az akvizíciós célpontokat, itt szelektíven keresnek célpontokat. Az akvizíciókon túl stratégiai partnerségekre is törekszik a vállalat, hosszútávú együttműködésre törekszik európai és tengerentúli társaságokkal.

A következő hónapokban már történhetnek akvizíciós bejelentések.

Az akvizíciók finanszírozása részben külső forrásokból (kötvények, hitelek), részben saját pénzeszközök bevonásával történhet. 0-45 milliárd forint közötti összeget költhet el a 4iG a következő 12-18 hónapban, amennyiben nagyobb akvizíció következne, akkor a 4iG ismét kötvénykibocsátást hajthat végre, de akár tőkeemelésre is sor kerülhet.

Kérdések és válaszok

Arra a kérdésre, hogy hogyan érinti a vállalatot, hogy ha 2021-től az uniós támogatások visszaesnek, a 4iG menedzsmentje azt a választ adta, hogy nem számítanak arra, hogy az informatikára költhető büdzsé érdemben csökkenjen.

Organikusan mekkora növekedési potenciál van a 4iG-ban, merült fel a kérdés, erre a válasz az, hogy egy-egy ügyfélnek is többféle szolgáltatást nyújthat a vállalat, nő a szolgáltatási képesség, a meglévő ügyfélbázison is tovább nőhet a 4iG.

A 4iG kiszolgálja a kisvállalati szektort is, mert ezek a vállalatok is gyorsan jóval nagyobbra tudnak nőni, de alapvetően a 100+-os létszámú vállalatokra lőnek a 4iG értékesítői.

A T-Systems akvizíciós folyamattal a 4iG felkészült hasonló méretű akvizíciókra, ezzel a tudással bármikor tudnak élni, ilyen szempontból nincsen felfelé plafon akvizíciós méretben. Alapvetően nem érbevételre, eredményre fókuszálnak, amikor célpontot keresnek, inkább ügyfelekben, erőforrásokban szeretnének növekedni. 2019-et alapvetően határozta meg a T-Systems felvásárlásának az előkészítése, de közben más lehetőségek is adódtak, ezeket akkor félre tették, most leporolják, vagyis nem kell újrakezdeni ezt a folyamatot.

Egyelőre a hazai pozíció erősítése a cél, később olyan országokban jelenhet meg a 4iG, ahol makrogazdasági vagy IT-fejlettségi szempontból van potenciál, a régióban Bulgária, Románia, délszláv országok lehetnek akvizíciós területek.

A hardver- és szoftverértékesítés arányának csökkenése várható idén a teljes bevételen belül. Devizasemleges működésre törekszik a 4iG, ahol ez nem lehetséges, ott fedezeti ügyletekkel kezelik a devizakockázatokat.

Cél az, hogy a fix költségeket fedezzék a folyamatos bevételekkel.

A menedzsment dolgozik osztalékpolitikán, ami alapján osztalékot fizethet a 4iG a következő években.

fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
New York tőzsde
tesla
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
New York tőzsde