BÉT
Üzlet

Új kedvenc részvényük van az alapkezelőknek

Portfolio
A koronavírus járvány hatásaival kapcsolatos aggodalmak miatt a világ vezető részvényindexei február végén hatalmasat estek és a magyar tőzsde is lefordult. A Portfolio legfrissebb alapkezelői felméréséből kiderül, hogy az általunk megkérdezett alapkezelők egy része nagyobb esést is elképzelhetőnek tartott a magyar tőzsdén három hónapos időtávon. A profi befektetők ebben a hónapban a Magyar Telekomot kedvelték leginkább a blue chipek közül, a midcapek közül pedig a Graphisoft Park és az ANY Biztonsági Nyomda papírjai kapták a legtöbb említést a felmérésünkben résztvevő alapkezelőktől.

A felmérésben résztvevő alapkezelők: Accorde Alapkezelő, Allianz Alapkezelő, CIB Alapkezelő, Dialóg, Diófa, Erste Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Generali, Hold Alapkezelő, K&H Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő.

A magyar tőzsdén a januári, új történelmi csúcsot negatív korrekció követte, majd a hazai részvényindex februárban ismét emelkedni kezdett, bár új csúcsra kapaszkodnia végül nem sikerült. A koronavírus járvány gazdasági hatásaival kapcsolatos aggodalmak felerősödése nyomán február végén a világ vezető részvényindexei hatalmasat zuhantak, a magyar tőzsde is nagyot esett, a BUX februárban 6,6 százalékkal került lejjebb. Bár érdemes megemlíteni, hogy a magyar tőzsde február végi nagy esését március elején felpattanás követte.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A felmérésünkben részvevő alapkezelők 50 százaléka várta azt ebben a hónapban, hogy a BUX 3 hónapos időtávon a mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozoghat, ami jelentős visszaesést jelent a korábbi hónap 90 százalékos értékéhez képest. Az általunk megkérdezett profi befektetők 40 százaléka pesszimista, ők 3 hónapos időtávon 5 és 15 százalék közötti esést is elképzelhetőnek tartottak, míg egy kisebbség optimista, ők 5 és 15 százalék közötti emelkedést vártak a hazai részvényindextől. 12 hónapos időtávon az alapkezelők 63 százaléka várta azt, hogy a magyar tőzsde a mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozoghat, míg a profi befektetők 25 százaléka várt nagyobb, 5 és 15 százalék közötti emelkedést a BUX-tól. Az általunk megkérdezett alapkezelők 13 százaléka pesszimista, ők 12 hónapos időtávon mínusz 5 és mínusz 15 százalék közötti esést is elképzelhetőnek tartottak.

Az alapkezelői válaszokból képzett 3 hónapos mutatónál a pesszimizmus növekedése volt látható, miután a profi befektetők 50 százaléka várta ebben a hónapban, hogy a magyar tőzsde a plusz 5 és mínusz 5 százalékos sávban mozoghat majd (szemben a korábbi hónap 90 százalékos értékével), míg az általunk megkérdezett alapkezelők 40 százaléka számított nagyobb, mínusz 5 és mínusz 15 százalék közötti esésre a magyar tőzsdén.

Az alapkezelői válaszok alapján képzett 12 hónapos mutató esetében a pesszimizmus növekedése volt megfigyelhető ebben a hónapban, miután a profi befektetők 63 százaléka várta azt, hogy a BUX a mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozoghat (szemben a korábbi hónap 67 százalékos értékével), míg a nagyobb, 5 és 15 százalékos emelkedést várók aránya 25 százalékra csökkent (a korábbi hónap 33 százalékos értékéről). Míg a korábbi hónapban a profik közül senki sem várt nagyobb esést 12 hónapos időtávon, azonban ebben a hónapban a felmérésünkben résztvevő alapkezelők 13 százaléka várt nagyobb, 5 és 15 százalék közötti esést a magyar tőzsdén.

A legfrissebb felmérésünkben a Magyar Telekom lett a hazai alapkezelők top pickje, ami annak fényében meglepő, hogy a felmérés már a sokakat meglepő, csökkentett osztalékról szóló bejelentés után született. A Magyar Telekom menedzsmentje az április közepi gyorsjelentésben közölte a részvényesekkel, hogy a korábban megcélzott 27 forint helyett 20 forint osztalékot fizet, emellett pedig saját részvényeket vásárol vissza, ráadásul osztalékpolitika sincs, vagyis a befektetők nem tudhatják, milyen osztalékkifizetéssel számol a társaság, és az idei eredmény után fizetendő osztalékról sem beszélt a menedzsment. A kellemetlen meglepetés miatt nagyot esett a vállalat részvényárfolyama, a bejelentés óta eltelt időszakban összességében már 12 százalék mínuszban is állt. A profi befektetők optimizmusa részben annak szólhat, hogy ekkora árfolyamesés után és nagyjából 25 forintos osztalékkal (akár osztalék + részvényvisszavásárlás) számolva 6 százalék körüli osztalékhozam adódik, illetve az optimizmust az is táplálhatja, hogy az idei és a jövő évi frekvenciaaukciók lezárultával a vállalat ismét magasabb osztalékot fizethet a részvényeseinek.

A blue chipek közül a Richter 3 említést kapott ebben a hónapban, míg a Mol és az OTP részvényei egyaránt 1-1 említést kaptak ebben a hónapban a felmérésünkben résztvevő alapkezelőktől. A midcapek közül a Graphisoft Park és az ANY Biztonsági Nyomda részvényei egyaránt 4-4 említést kaptak ebben a hónapban, míg az Alteot két alapkezelő nevezte meg kedvenc részvényeként ebben a hónapban.

A felmérésünkben résztvevő alapkezelők közül ebben a hónapban 1-1 profi befektető emelte ki a Mol és az OTP részvényeit, mint legkevésbé kedvelt részvényt, míg a blue chipek közül a Richter szintén 1 említést kapott. A 4iG és az Opus papírjait 2-2 alapkezelő emelte ki, mint legkevésbé kedvelt részvényt, míg a Takarék Jelzálogbank és a Waberer’s papírjai szintén 2-2 említést kaptak ebben a hónapban.

Címlapkép forrása: Budapesti Értéktőzsde

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
New York tőzsde