cimlap_napelem0228
Üzlet

A gigantikus naperőműveké a jövő, csak így menekülhet meg a világ

Portfolio
Egyre növekszik a gigantikus méretű napelemparkok telepítése a világban elsősorban annak köszönhetően, hogy óriásit zuhantak a napelempanelek árai az előző évtizedben. Egyértelműen létezik méretgazdaságosság a naperőművek esetén is, tehát minél nagyobb egy létesítmény, annál gazdaságosabban képes villamosenergiát előállítani. Az ambiciózus klímacélok elérése jóformán lehetetlen a hatalmas komplexumok létesítése nélkül.

Világhódító útjukra indultak a hatalmas méretű napelemparkok, ugyanis ebben az iparágban is számít a méret, a nagyobb erőművek jóval gazdaságosabban képesek villamosenergiát előállítani. Amint egyre csökken a napelemek telepítési költsége, egyre nagyobb komplexumok létesülnek, melyek esetében nem ritka, hogy még az 550 darab egymás mellé helyezett amerikai futballpálya méretét is meghaladják.  

A világban elindult egy dekarbonizációs tendencia, melynek nyomán a globális áramtermelés elkezdett eltolódni a fosszilis előállítástól a megújulóra, melynek következtében hatalmas sivatagi és mezőgazdasági területek váltak otthonává a gigászi napelemtelepítéseknek. A hatalmas méretű napelemprojektek immáron felveszik kapacitásban a versenyt a szén-, olaj- vagy gázerőművek termelési potenciáljával.  

Egyre gyakoribb a 200 megawattnál nagyobb napelemparkok telepítése világszerte, 2019-ben 35 ilyen projekt volt, mely 17 százalékos növekedésnek felel meg éves alapon. Minden egyes megawatt áramtermeléshez 3000 darab napelempanel szükséges, így ki lehet számolni, hogy egy 200 MW-os erőmű bizony valóban nagyobb méreteket ölt, mint 550 darab amerikai focipálya egymás mellé téve.

A naperőműtelepítések népszerűsége a radikálisan csökkenő telepítési költségeknek köszönhető, csak az előző évtizedben 88 százalékot esett a napelempanelek ára, és 2030-ig további 43 százalékos árcsökkenést prognosztizálnak.

A nagy nyugdíjalapok előszeretettel fektetnek az ilyen hatalmas projektekbe, ugyanis a hosszú lejáratú kötelezettségeiknek pont megfelel a napelemparkok relatíve lassabb megtérülési ideje. Azonban nem mindenki boldog a naperőművek telepítése kapcsán, ugyanis a környező lakosság nem rajong azért, hogyha mellette terveznek építeni egy hatalmas komplexumot. Csökken a környék esztétikája, és ennek következtében a helyi lakosság ingatlanvagyonának értékcsökkenésétől tart.

Az Egyesült Államokban az Obama kormány ideje alatt épült rengeteg napelempark, ugyanis a kabinet kedvezményes hitelekkel próbálta ösztönözni a megújulók terjedését, mely sikerrel is járt. A naperőművek esetén is létezik mérethatékonyság, azaz minél nagyobb az adott létesítmény, fajlagosan annál olcsóbb a felépítése. Ugyanis a villamosenergia-vezetékek létrehozásának, a terület megvásárlásának és védelmének a költsége lényegében független a telepíteni kívánt komplexum méretétől. Egy kisebb erőmű jóval kevésbé gazdaságos, mint méretesebb társai.

A hatalmas naperőművekre jó példa az egyiptomi Benban komplexum, mely Afrika legnagyobb létesítménye, és a világon is a legméretesebbek közé tartozik. Másfél gigawattos kapacitásával több mint egymillió háztartást képes ellátni árammal.

Benban_naperomu_1501
Az egyiptomi Benban napelempark. Forrás: energyegypt.net

A mexikói Magdalena II. projekt idén novemberben készült el az olasz energiatársaság, az Enel jóvoltából. 165 millió dollárba került a beruházás, mely 550 ezer darab napelempanelből áll, és 220 megawattos kapacitással rendelkezik.

Enel_naperomu2
A mexikói Magdalena II projekt. Forrás: enelgreenpower.com

Arról nem is beszélve, hogy a nagy nap- és szélerőmű projektek nélkül jóformán lehetetlen lenne az Párizsi Egyezményben foglalt ambiciózus klímacélokat teljesíteni.

Címlapkép: Costfoto/Barcroft Media via Getty Images

(Bloomberg)

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
BÉT 4iG