Előfizetői tartalom

A szaúdi-orosz olajháború az amerikaiakat vérezteti ki

Bosnyák Zsolt, Equilor Alapkezelő
Első ránézésre úgy tűnhet, hogy az oroszok és a szaúdiak vívják egymással az olajháborút. Azonban ennél valószínűbb kimenet lehet, hogy Oroszország döntésével az amerikai palaolajtermelőket támadta meg leginkább, sőt tovább gondolva az energiafüggetlenné váló Amerikai Egyesült Államokat, mely az elmúlt alkalommal jó pár orosz érdeket sértett hatalmával visszaélve. Emiatt pedig az oroszoknál elszakadhatott a cérna, és keresve sem találhattak volna jobb alkalmat a jelenlegi koronavírus által amúgyis meggyengített olajpiacnál.

Előzmények A március 6-i bécsi OPEC+ ülésen Szaúd-Arábia napi 1,5 millió hordó kitermelés csökkentést javasolt a szervezetnek, azonban az oroszok kihátráltak az egyezségből, melyet megelégelt a szaúdi vezetés, és árháborút indított a piacon, melynek következtében rég nem látott szakadást könyvelhetett el az olaj ára a hétfői kereskedésben. Mivel a kartell nem állapodott...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái