NYSE
Üzlet

Fekete Csütörtök: Történetének 5. legnagyobb esését szenvedte el a BUX

Portfolio
Hatalmasat estek csütörtökön a világ tőzsdéi, az európai börzék több mint 10 százalékos zuhanással zárhatnak. Az magyar tőzsde fennállásának 5. legnagyobb esését szenvedte ma el, a blue chipek kivétel nélkül zuhantak, az OTP 17,2 százalékkal került lejjebb.

Óriási eséssel zárt a magyar tőzsde

Történetének 5. legnagyobb esését szenvedte el ma a magyar tőzsde, a BUX 11,6 százalékkal került lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül estek, a Mol 6,3 százalékos esése mellett a Richter és a Magyar Telekom egyaránt 9,2 százalékot esett, a leggyengébben a blue chipek közül az OTP teljesített, a bankpapír árfolyama 17,2 százalékot zuhant. A leggyengébben a magyar tőzsdén a NordTelekom teljesített, melynek árfolyama 30,6 százalékkal került lejjebb. A magyar tőzsdén, a legjobban a Duna House teljesített, melynek árfolyama 6,3 százalékot emelkedett.

Nagyon csúnya zárás jön a magyar tőzsdén

Egyre csúnyább a magyar tőzsde esése, már közel 12 százalékos mínuszban van a BUX. Az OTP esése is tovább mélyült, valamint a nap közben még viszonylag mérsékelt esést mutató Mol is jelentősen lejjebb került.

30 éve nem esett ekkorát a DAX

Több mint 30 éve nem látott mértékben esett ma a DAX, ha a mai esés a zárásig ennyire jelentős marad akkor 1989.10.16. óta a legnagyobb esést könyvelheti el a német tőzsde. Érdemes azt is kiemelni, hogy a DAX hétfői esése a 7. helyre fért fel az elmúlt 50 év legnagyobb esései között.

Megszólalt a New York-i tőzsde elnöke

A New York-i tőzsde elnöke, Stacey Cunningham azt nyilatkozta csütörtökön, hogy tőzsde nem tervezi bezárni a kereskedés helyéül szolgáló teret és a tőzsde a várakozásoknak megfelelően funkcionál. Az elnök azt is elmondta, hogy ha a koronavírus felütné a fejét a helyszínen, akkor gyorsan képesek megtisztítani a kereskedési teret, majd újranyitni. Ezután hozzátette, hogy most nem áll tervükben bezárni a kereskedési teret.

Fontos bejelentés után emelkedik a Masterplast árfolyama

A Masterplast részvényeinek kereskedését tegnap 13:05 perctől a mai piaczárásig felfüggesztették a társaság fontos bejelentése előtt. A bejelentés megérkezett és a Masterplast történetének legnagyobb akvizícióját jelentette be: előzetes megállapodást kötött egy német cég gyárának megvásárlására. Az építőipari és speciális membránokat gyártó cég gépsora akár egészségügyi membránok gyártására is alkalmas, jelenleg is gyártanak olyan cseppzáró-légáteresztő membránt, ami az egészségügyi maszkok és védőruhák alapanyaga. Ma 16 órakor újraindult a kereskedés a cég papírjaival, a Masterplast 4,8 százalékkal került ma feljebb.

Kereskedés MASTERPLAST-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Ha így végződik a nap, az elmúlt 50 év második legnagyobb esését könyvelheti a Dow

Elképesztő mértékben estek ma a tengerentúli tőzsdék, a Dow ma 9,3 százalékos, azaz 2200 pontos mínuszban is járt már. Ha az esés mértéke a záráskor is ennyire jelentős maradna, akkor az elmúlt 50 év második legnagyobb napi esését könyvelné el az index, ezelőtt utoljára az 1987-es Fekete Hétfőn volt a mainál nagyobb esés. Egyébként érdemes még azt is megemlíteni, hogy a hétfői 7,8 százalékos esés az 5. helyre fért fel.

Tovább öntik az európai tőzsdéket

Fokozódik az eladói nyomás az európai börzéken, a kontinens irányadó részvényindexei tovább estek, a DAX 10,8 százalékot zuhant, majd az indexet minimálisan visszahúzták, a DAX 9,1 százalékot esett ma, míg a CAC40 9,5 százalékkal került lejjebb. Európa más börzéin sem csillapodik az eladói nyomás, a milánói tőzsde 9 százalékos esése mellett a madridi börze 9,6 százalékot zuhant.

Újraindult a kereskedés, tovább estek a tőzsdék

Újraindult a kereskedést az amerikai tőzsdén a korábbi 15 perces felfüggesztés után, majd az a kereskedés újraindítását követően még jobban elmélyült az esés, a Dow közel 1800 pontos, azaz 7,8 százalékos mínusza mellett, az S&P 500 7,2 százalékkal került lejjebb. A Dow mai esésével 2017. júliusi szintre esett.

Nagyot esett az arany árfolyama

Durva az esés az európai részvénypiacokon, a tengerentúli piacnyitás után az amerikai tőzsdék is hatalmasat estek, az S&P500 akkorát zuhant, hogy átmenetileg fel is függesztették a kereskedést. A drámai részvénypiaci esés közepette a kriptodevizák árfolyama is elképesztően nagyot esett, a klasszikus menekülőeszköznek számító arany árfolyama lefordult, a sárga nemesfém jegyzése 2,7 százalékot esett.

Zuhannak az európai tőzsdék

Durván estek az irányadó európai részvényindexek csütörtökön, az amerikai tőzsdék nyitása pedig csak tovább lökte az európai börzéket a lejtőn. A magyar tőzsde esése a legjelentősebb, a BUX már több mint 10 százalékkal került lejjebb.

Felfüggesztették a kereskedést az amerikai tőzsdén

Hatalmasat estek a tengerentúli tőzsdék a csütörtöki piacnyitás után, majd az esés folytatódott, és az S&P 500 7 százalékos mínuszba került, ezzel pedig aktiválódott a "circuit break" nevű mechanizmus, amelynek értelmében a kereskedést 15 percre felfüggesztették.

Durva eséssel nyitottak az amerikai tőzsdék

Nagyon durva eséssel nyitottak a tengerentúli tőzsdék, a Dow 7,4 százalékos mínusza mellett, az S&P 500 6,6 százalékkal került lejjebb a nyitást követően. A hangulatra a koronavírus globális terjedésével kapcsolatos hírek hatnak.

Ha mélyül az esés akkor a hétfői naphoz hasonlóan ma is felfüggeszthetik a kereskedést az amerikai tőzsdéken, erre akkor kerülhet sor, ha az S&P 500 esése eléri a 7 százalékot. Aktivizálódhat az automatikus „circuit breaker” nevű mechanizmus, napon belül az S&P 500-ban 3 felfüggesztési szint van:

  • Ha az index 7 százalékot esik, akkor 15 percre függesztik fel a kereskedést,
  • 13 százalékos esésénél újabb 15 percre függesztik fel a kereskedést,
  • A 3. szint 20 százalék mínuszban van, akkor a kereskedési nap hátralévő részére felfüggesztik a kereskedést.

Az EKB döntése sem tudta javítani a hangulatot az európai tőzsdéken

Az Európai Központi Bank mai kamatdöntésén ma bejelentette, hogy a koronavírus következtében kialakult piaci és pénzügyi pánik és az inflációs várakozások meredek esése miatt az eddig irányadó mínusz 0,5 százalékos rátáján nem változtatott, de a kereskedelmi bankok kkv-hitelezését támogató programba és likviditásnövelésbe kezd, valamint az év végéig részben újraindítja az eszközvásárlási programját is. Az EKB döntése nem volt képes érdemben javítani az európai tőzsdék hangulatán, a DAX 7,3 százalékos esése mellett a CAC40 8 százalékos mínuszban jár, míg a milánói börze 7 százalékot esett.

Olyan német gyárat venne meg a Masterplast, ahol maszkok alapanyagát is gyártják

Történetének legnagyobb akvizícióját jelentette be a Masterplast: előzetes megállapodást kötött egy német cég gyárának megvásárlására. Az építőipari és speciális membránokat gyártó cég gépsora akár egészségügyi membránok gyártására is alkalmas, jelenleg is gyártanak olyan cseppzáró-légáteresztő membránt, ami az egészségügyi maszkok és védőruhák alapanyaga.

Tovább a cikkhez

Az OTP esése még mindig jelentős, a Mol viszont relatíve jól teljesít

Továbbra is jelentős az esés a magyar tőzsdén, a BUX 8 százalékkal került lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül esnek, az OTP esése még mindig nagyon csúnya, viszont a Mol kellemes meglepetés lehet, hiszen az olajcég esése a többi komponenshez képest mérsékelt, annak ellenére, hogy a Mol szektortársai jelentős mínuszban állnak.

A Mol egyébként az európai olajcégek között is viszonylag jól teljesít, a magyar olajtársaság esése a szektortársaihoz képest mérsékelt.

Újabb felfüggesztés az amerikai tőzsdén

Továbbra is rossz a hangulat az európai tőzsdéken, a kontinens irányadó részvényindexei közel 6 százalékos mínuszban járnak ma délután. A tengerentúli piacnyitáshoz közeledve az amerikai határidős részvényindexek is durva esést vetítettek előre mára, majd hétfőhöz hasonlóan az amerikai határidős Dow és a határidős S&P500 is 5 százalékkal, napi limittel esett, amely határt elérve felfüggesztették a határidős indexekkel való kereskedést.

Ezeket a szektorokat büntetik ma a legjobban Európában

Hatalmasat estek csütörtökön az európai tőzsdék, a kontinens börzéi négyéves mélypontok közelében járnak, miután Donald Trump tegnap bejelentette, hogy az Egyesült Államok harminc napra felfüggeszt minden beutazást Európából. Az európai légitársaságok részvényei mellett az autógyártók, és az európai bankpapírok is durván esnek ma.

Tovább a cikkhez

Mérséklődik az esés, de ez még így is durva

Nagyot estek ma az irányadó európai részvényindexek, az esés azonban minimálisan mérséklődni látszik, a magyar tőzsde több mint 10 százalékos mínuszban is járt, azonban 7 százalékra visszahúzták. A befektetők a koronavírus globális terjedésével kapcsolatos hírekre figyelnek, valamint az is hatással van a hangulatra, hogy Donald Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából, a koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt utazási tilalom péntek éjféltől lép életbe, de a tiltás nem érinti az Egyesült Királyságból érkező utasokat.

Mi lehet Trump válaszcsapása az olajháborúban?

Hétfőn olajár háború bontakozott ki az oroszok és a szaúdiak között azután, hogy nem sikerült megegyeznie az OPEC+-nak a további termelésvágásokról. Mindennek az egyik legnagyobb vesztese az Egyesült Államok palaolajipara, melynek következtében az USA elveszítheti energiafüggetlenségét. Valószínűleg Trump nem fogja ezt a szituációt rezzenéstelen arccal végignézni.

Tovább a cikkhez

A 2008-as pénzügyi válság óta nem esett ekkorát a magyar tőzsde

Hatalmas mértékben esett ma a magyar tőzsde, a BUX 10,6 százalékos mínuszban is járt már. Ha az index ilyen szintű eséssel zárna, akkor már beférne a BUX 10 legnagyobb napi esésébe, éppen a 6. helyre. Ekkor esésre egyébként a 2008-as gazdasági válság óta, tehát 12 éve nem volt példa.

Egyesek mesés vagyonokat keresnek az olajpiaci krízisből

Az olajkereskedő cégek egy viszonylag egyszerű manőverrel hatalmas kockázatmentes profitot tudnak elérni, és ennek következtében a tanker hajókkal rendelkező cégek is busás hasznokat fölözhetnek le. Alább részletezzük a tuti ügylet menetét, ritkán adódik ilyen könnyen bezsebelhető pénz a piacokon.

Tovább a cikkhez

Egyre durvább az esés a magyar tőzsdén

Egyre csúnyább, ami a magyar tőzsdén folyik, a BUX esése meghaladta a 10 százalékos mínuszt, a blue chipek kivétel nélkül esnek, az OTP beszakadt, több mint 16 százalékkal került lejjebb a bankpapír árfolyama, ezzel pedig a leggyengébben teljesítő BUX komponens ma.

Tovább esnek az európai tőzsdék

Ma reggel igen jelentős, 5 százalék feletti eséssel vágtak neki a kereskedésnek az európai tőzsdék, miután az USA lezárta Amerikát Európa előtt. A durva esés ezután tovább fokozódott, a DAX 7 százalékos mínuszban is járt ma délelőtt. A kontinens irányadó részvényindexei a délelőtt második felében napi mélypontjaik közelében járnak, a CAC40 6 százalékos esése mellett a DAX 6,5 százalékkal került lejjebb.

A DAX komponensei közül a Lufthansa papírjai mellett a Wirecard és az RWE részvényei teljesítenek a leggyengébben.

Ütik a magyar kispapírokat

Durva eséssel indult ma a nap a magyar tőzsdén, a BUX 9,7 százalékos mínuszban is járt már, a blue chipek közül az OTP teljesít a leggyengébben, a Richter esése a többi papírhoz képest ma is mérsékeltebb. A hazai részvények közel fele van 10 százaléknál nagyobb mínuszban, a kispapírokat ütik a leginkább. Azért a nagy esés közepette is van részvény, amelyik emelkedik, hiszen a PannErgy árfolyama közel 5 százalékkal került feljebb.

Ütik a légitársaságokat

Az koronavírus globális terjedésével kapcsolatos befektetői aggodalmak mellett ütötték a légitársaságok és a turisztikai cégek részvényeit, és ma sincs ez másképp. A hangulatra az is hatással van, hogy a Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy az Egyesült Államok 30 napig minden beutazást felfüggeszt Európából.

Durva eséssel indult a nap ez európai tőzsdéken

Durva eséssel indult a csütörtöki kereskedés az európai tőzsdéken, miután a WHO tegnap világjárvánnyá minősítette az új koronavírust, majd Donald Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából, a koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt utazási tilalom péntek éjféltől lép életbe. A csütörtöki piacnyitástól távolodva továbbra is nagyon csúnya, ami az európai tőzsdéken történik, a CAC40 5,1 százalékos esése mellett A DAX 5,5 százalékkal került lejjebb, míg a milánói börze 5,9 százalékot esett.

Pánik a magyar tőzsdén, az orosz válság óta nem esett ekkorát az OTP

1998 óta nem esett akkorát az OTP, mint ma piacnyitás után.

Tovább a cikkhez

Nagyon durva ami ma a magyar tőzsdén folyik

Nagy eséssel nyitott a magyar tőzsde, a blue chipek kivétel nélkül esnek, a legrosszabbul az OTP teljesít, melynek árfolyama 15,2 százalékos mínuszban is járt már. A BUX komponensei közül az 5 legrosszabbul teljesítő részvény több mint 13 százalékkal került lejjebb.

Medvepiac a magyar tőzsdén: közel 10 százalékos mínuszban járt ma a BUX

A tegnapi nagy esés után a magyar tőzsdén is hivatalosan medvepiac alakult ki, hiszen a BUX a január 2-án elért 46 476,2 pontos történelmi csúcsról 21,4 százalékos eséssel 36 536,2 ponton zárt szerdán. A BUX ma tovább esett, ráadásul hatalmas mértékben, az index 9,7 százalékos mínuszban is járt. A medvepiacot jellemző negatív befektetői hangulat alaposan meglátszik a magyar tőzsdén, a piac alját egyelőre nem látni.

Durva eséssel indult a nap a magyar tőzsdén, hatalmasat esett az OTP

Hatalmas eséssel indult a csütörtöki kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX 3103 pontos mínusz mellett 8,5 százalékkal került lejjebb, a blue chipek kivétel nélkül nagyot estek. A Magyar Telekom 3,7 százalékos esése mellett a Richter 3,2 százalékkal került lejjebb. A Mol 8,1 százalékot esett, míg az OTP igen jelentős, 13,3 százalékot zuhant.

Veszi a részvényeit az OTP, de ez sem támasztja az árfolyamot

Az elmúlt napokban elkezdte vásárolni a saját részvényeit az OTP, már 6,6 milliárd forintot költöttek el a vásárlásokra.

Tovább a cikkhez

Újra szakad az olaj, már lassan kezdjük megszokni

Trump utazási tilalmat vezetett be Európából, egyre jobban terjed a vírus, emellett egyre növekszik az olajkínálat. Már az OPEC is alig vár keresletnövekedést idénre, az Amerikai Energiaügynökség előrejelzése szerint jövőre csökkenhet az Egyesült Államok olajtermelése. A végeredmény pedig újabb 5 százalékos elmozdulás az olaj piacán, mely már kezd mindennapos lenni a koronavírus és az olajárháború uralta mindennapokban.

Tovább a cikkhez

Hatalmas eséssel indulhat a csütörtöki kereskedés Európában

  • A tengerentúli tőzsdék jelentős szerdai esése után az ázsiai részvényindexek is nagyot estek csütörtökön, miután Donald Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából, a koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt utazási tilalom péntek éjféltől lép életbe, de a tiltás nem érinti az Egyesült Királyságból érkező utasokat. A koronavírus terjedésével kapcsolatos félelmek, valamint a járvány gazdasági hatásaival kapcsolatos aggodalmak erősödése nyomán az ázsiai börzék nagyot estek, a Nikkei 4,4 százalékot esett, a hongkongi tőzsde 3,6 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji részvényindex 1,6 százalékot esett. Ázsia más részein is nagyot estek a tőzsdék, a szingapúri börze 2,6 százalékkal került lejjebb, míg a dél-koreai Kospi 3,9 százalékot esett.
  • Az amerikai határidős részvényindexek jelentős, 4 százalék közeli mínuszban járnak ma reggel, míg a határidős DAX 666 pontos mínusza igen jelentős, 6,1 százalékos esést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.
  • Csütörtökön az MNB az előzetes februári statisztikai mérlegét teszi közzé, míg a KSH a januári ipari termelés részletes számait publikálja majd. A befektetők az Európai Központi Bank kamatdöntésére figyelnek majd, melyen az eurózóna jegybankja is felléphet a koronavírus gazdasági hatásai ellen azt követően, hogy a Fed a múlt héten rendkívüli ülésén 50 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatot a kockázatokra hivatkozva.
  • A forint kissé gyengül ma reggel az euróval szemben, egy euróért 337,12 forintot kell fizetni, míg egy dollár 298,29 forintba kerül.
  • Tovább esett az olaj árfolyama csütörtökön, az árfolyamra az volt hatással, hogy Donald Trump bejelentette az Európából érkező utazási korlátozásokat, illetve a WHO világjárványnak nyilvánította a koronavírust. A Brent árfolyama 5 százalékkal került lejjebb, míg a WTI 5,1 százalékot esett. Az arany árfolyama 0,1 százalékkal került feljebb csütörtökön.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Itt a medve piac a tőzsdéken - Mi jöhet ezután?

A Dow Jones már több mint 20 százalékot esett a csúcsához képest, ezzel az indexben hivatalosan is itt a medve piac, ráadásul más részvényindexek is követhetik a Dow útját, ma az S&P 500-ban és a Nasdaq-ban is véget érhet a bika piac. Historikus példák alapján még bőven nem az alja az a piacoknak, ahol most tartunk.

Tovább a cikkhez

Még lejjebb

Legutóbbi posztunk óta tovább romlott a helyzet a tőzsdéken, a DAX határidős indexe már 5,2 százalékos nyitás indikál, a Dow futures alapján pedig akár közel 1000 pontos zuhanás is jöhet a Dow Jonesban.

Koronavírus: Trump lezárta Amerikát Európa előtt

Az Egyesült Államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából - jelentette be Donald Trump amerikai elnök szerdán este a Fehér Ház ovális irodájából sugárzott beszédében. A koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt utazási tilalom péntek éjféltől lép életbe, de a tiltás nem érinti az Egyesült Királyságból érkező utasokat.

Tovább a cikkhez

Durva esés a tőzsdéken, nincs alja a piacoknak

Nagyon csúnya lett a nap vége az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones 5,9, az S&P 4,9, a Nasdaq 4,7 százalékot esett. A Dow Jones a február 19-i történelmi csúcsról már több mint 20 százalékot esett, így definíció szerint véget ért a 2009 március óta tartó bika piac és hivatalosan is beköszöntött a medve piac.

A befektetők elsősorban a légitársaságok és az utazási szolgáltatásokat nyújtó cégek papírjaitól igyekeztek szabadulni, az amerikai légitársaságok, mint az American, a Delta, a United és a JetBlue árfolyama is nagyot esett, a Norwegian Cruise Line tegnap elvesztette értékének 27 százalékát, a Carnival közel 10 százalékot zuhant.

A határidős részvényindexek állása alapján további masszív esés várható a világ tőzsdéin: a Dow Jones mostani állás szerint 800 pontos, vagyis közel 3,7 százalékos mínuszban nyithat, hasonló esés körvonalazódik az S&P 500-ban és a Nasdaqban is, a német DAX több mint 500 pontos mínuszban, vagyis 4,9 százalékos eséssel nyithat, de nagy a csapkodás, a határidős jegyzések jóval lejjebb is álltak már.

Az olaj ára 4 százalékot esett ma, ezzel idén már 48 százalékot veszített az értékéből. Az elmúlt órákban azért indult újra esésnek az olaj ára, mert az arab országok sorra jelentik be, hogy OPEC+-megállapodás hiányában csúcsra járatják a kitermelésüket, a szaúdi olajcég, a Saudi Aramco napi 12-ről 13 millió hordóra, az Abu Dhabi National pedig 4 millió hordóra növeli a kitermelését áprilistól. És nyilván az USA és Európa közötti személyi közlekedés beszüntetése is negatívan hat az olajkeresletre, így az olaj árára is.

A tőzsdei esésnek több oka is van: egyrészt a tőkepiaci hangulatot alaposan rontotta, hogy a WHO világjárványnak minősítette a koronavírus terjedését, másrészt a piaci szereplők nagy része nem tartja megfelelőnek az amerikai kormány eddigi intézkedéseit a koronavírus kezelésére, és a globális gazdaság további lassulása várható az Egyesült Államok által péntektől bevezetésre kerülő utazási tilalom miatt az USA és Európa között.

Címlapkép: Jeenah Moon/Getty Images

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
szíria háború
shanghaikina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
BÉT 4iG