cimlap_Mol0313
Üzlet

Megbecsültük, mekkora hatása van az olajár tartós esésének a Mol eredményére

Portfolio
Megpróbáltuk számszerűsíteni egy egyszerű módszerrel, hogy mekkora hatása lehet az olajár hosszútávú esésének a Mol eredményére. A kutatás-termelés divízió egyértelműen a legérzékenyebb a kérdésre, sőt a finomítás és a petrolkémia még rövid távon profitálhat is belőle, a fogyasztói szolgáltatások pedig a nagy nyertese lehet egy alacsony olajár környezetnek. A koronavírus hatása pedig igen komplex, ezért jóformán lehetetlen a következményeit megbecsülni a Mol profitjára.

Két oldali nyomás

Duplán nehéz helyzetben vannak az olajtársaságok, és ezzel együtt a Mol is, ugyanis egyrészről koronavírus nyomasztja az olajtermékek keresleti oldalát, ugyanis a karanténok hatására drasztikusan csökkenő üzemanyagfogyasztás várható. Másrészről a szaúdi-orosz olajár háború tarthatja tartósan nyomás alatt az olaj árát.

Az alábbiakban üzletáganként igyekeztünk végig venni az alacsonyabb olajárak következményét a Mol eredményére. A koronavírus hatása jóval komplexebb lehet, ugyanis a potenciális karanténok a finomított termékek, a petrolkémiai végtermékek, illetve a benzinkutak forgalmát is jelentősen visszavethetik, mely hatást igen nehéz számszerűsíteni.

Kutatás-termelés

Ez az üzletág a leginkább kitett az olajáraknak, és épp rosszkor jött ennek fényében az azeri ACG mezőben történő bevásárlás, mert ez csak tovább növelte a Mol kitettségét az olaj árára. Azonban a beruházással hosszú távra tervezett a Mol, mellyel stratégiai célja volt növelni az upstream kitettségét, így hosszabb távon is biztosította a finomítás és a kutatás-termelés divíziók kiegyensúlyozottságát az eredményen belül.

Nagyon nehéz pontosan számszerűsíteni az olajár összeomlásának hatását az upstream eredményére, de egy egyszerű kalkulációval megpróbálkoztunk. Amennyiben a jelenlegi 35 dolláros szinten maradna az olaj ára 2020-ban innentől kezdve, az azt jelentené, hogy átlagosan 39 dolláros olajár lehetne 2020-ban, mely a 2019-es 67 dolláros átlagnál 28 dollárral kevesebb. Amennyiben használjuk a Mol által publikált érzékenységi számokat az olajár vonatkozásában, és feltételezzük, hogy az ACG mező tranzakciója júliusra már lezárulhat, akkor 2020-ra 10 dollár/hordónként átlagosan 130 millió dollárral csökkenhet a Mol EBITDA-ja. Amennyiben ezt beszorozzuk 2,8-al, akkor összességében azt az egyszerű becslést kapjuk, hogy ha az év hátralevő részében 35 dollár maradna a Brent jegyzése, ez 364 millió dollárral csökkenthetné a Mol EBITDA-ját önmagában, mely 2019-ben 2,44 milliárd dollár volt.

Finomítás

A finomítói marzsoknak kifejezetten jót tett az összeomló olajár rövidtávon. Hirtelen 10 dollár/hordóra is ugrottak az árrések, ami a februári 4,8-as marzshoz viszonyítva több mint 5 dolláros emelkedést jelent.

Az olajár 20 dolláros esése önmagában 2 dollárral javítja a marzsot, ugyanis a termelés körülbelül 10 százaléka az a saját felhasználás és egyéb veszteségek. A bitumen, és egyéb nehéz termékek 1 dollárral növelték a marzsot szintén az olajár esése miatt, mivel a termékárak még nem tudták lekövetni a jelentős nyersolajáresést. A Brent-Ural árkülönbözet pedig nagyságrendileg másfél dollárral tágult a februári értékhez képest, mely újabb másfél dollár javulást jelent a marzsokban.

Hosszútávon kérdéses, hogy az alacsonyabb olajárak mennyire képesek magasan tartani a finomítói  marzsokat, azonban valószínűleg visszaállhatnak az árrések az átlagos szintjeikre, miután finomítói kapacitásban nem várható, hogy szűkület lenne.

A petrolkémia eddig a másik nagy nyertese az olajárak összeesésének, ugyanis a termékárak egyelőre nem követték a petrolkémiai alapanyag, a nafta árának zuhanását.

Azonban hosszabbtávon itt is várható, hogy visszatérnek a marzsok az átlagos szintekre, ugyanis a gáz alapon termelők költségelőnye továbbra is megmaradhat, mely nyomás alá helyezheti az etilén alapú termékek értékesítései árát.

Fogyasztói szolgáltatások

Az alacsony olajárak hosszútávú nagy nyertese a fogyasztói szolgáltatások szegmens lehet, mely a jóval olcsóbbá váló üzemanyagárak következtében volumennövekedéssel szembesülhet, sőt ez további pozitív hatást fejthet ki a nem üzemanyagalapú termékek értékesítésére a Fresh Cornerekben.

Árfolyam

A Mol idén már 40 százalékot esett, mellyel még a jobbak közé tartozik az iparágában, ugyanis az OMV több mint ötven, a PKN pedig idén 46 százalékot veszített az értékéből.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
BÉT 4iG