bét
Üzlet

A hét, amikor a koronavírus több mint 1400 milliárd forintot vitt el a magyar tőzsdéről

Több mint 1400 milliárd forint. Ennyivel csökkent a hazai tőzsdei cégek értéke egy hét alatt. Az OTP és a Mol az értékének ötödét veszítette el, a midcapek közül soknak az értéke harmadával csökkent. Ráadásul elképesztő csapkodás mellett, a magyar tőzsdén kereskedni olyan volt a múlt héten, mint ha a fekete pályán kettő helyett egy, ráadásul törött síléccel kellett volna lemenni. Vaksötétben.

Pánikszerű eladásokat és eszeveszett emelkedést is láttunk a héten a világ tőzsdéin, nem volt ez másképp a magyar tőzsdén sem, ahol akkora hullámvasút volt a részvényeknél, ami még a több évtizede pályán lévő profi befektetőket is meglepte (lásd Supra).

A BUX a héten még a pénteki ralival együtt is 17 százalékot veszített az értékéből, amiben a legnagyobb szerepet az OTP 20 és a Mol 18,4 százalékos zuhanása játszotta. A legnagyobb mértékben a kisebb kapitalizációjú vállalatok, kevésbé likvid papírjainak az árfolyama esett, 8 olyan vállalat is van, ami értékének közel harmadát veszítette el egy hét alatt.

A hazai tőzsdei vállalatok összesített piaci értéke 1449 milliárd forinttal csökkent a héten, ezen belül az OTP értéke 770, a Molé 342 milliárd forinttal esett.

A magyar tőzsdén is uralkodó volatilitást jól mutatja, hogy a BUX-ban a héten volt 11,5 százalékos zuhanás és 5,8 százalékos emelkedés is, miközben az elmúlt egy évben az eső napokon -1 százaléknál kisebb volt az átlagos esés, az emelkedő napokon pedig 0,7 százalék az átlagos emelkedés.

Az OTP-ben a csütörtöki 17,2 százalékos esést 12,3 százalékos emelkedés követte pénteken, miközben az elmúlt egy évben az eső napokon az átlagos esés 1,4 százalék, az emelkedő napokon az átlagos emelkedés 1,2 százalék volt.

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
New York tőzsde