Előfizetői tartalom

Kivégezhetik a szaúdiak a megroggyant olajpiacot

Portfolio
Igen aggasztó a helyzet a globális olajpiacon, ugyanis heteken belül a globális karanténoknak köszönhetően 10 százalékkal eshet a világ olajfelhasználása, miközben csak a szaúdiak 2,6 százalékkal növelnék a globális olajkínálatot. Egyelőre rendelkezésre áll szabad tárolói kapacitás, azonban kétséges, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben mennyi kőolajat mernek betározni a vállalatok és az államok. Amennyiben nem történik radikális változás a kőolaj keresleti vagy kínálati oldalán, akkor várhatóan még masszív zuhanás előtt áll az olaj ára.

Nagyon érdekes az olaj aktuális helyzete, ugyanis a koronavírus egyelőre még beláthatatlan keresletcsökkentő hatása egy hatalmas kínálati többlettel párosul, mivel a szaúdiak összerúgták a port az oroszokkal, így lényegében áprilistól mindegyik szereplő annyi olajat termel ki, amennyit csak szeretne. Ennek következtében felmerül a kérdés, hogy mi lesz azzal a rengeteg olajjal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés