telekom
Üzlet

Koronavírus: még egy bizonytalanság a Telekom osztalékával kapcsolatban

Portfolio
Nem elég, hogy a Magyar Telekom a korábban megcélzottnál jóval kevesebb osztalékot fizetne a tavalyi eredménye után a befektetőinek, a részvényesek egyelőre nem is tudnak szavazni az osztalékról, a közgyűlést ugyanis a koronavírus-járvány miatt nem tartja meg a társaság.

Fontos bejelentést tett ma a Magyar Telekom, a vállalat a koronavírus-járvány miatt nem tartja meg április 8-án a rendes közgyűlését. A befektetők szempontjából azért kiemelten fontos a hír, mert a rendes közgyűlésen döntöttek volna a Magyar Telekom 2019-es eredménye után idén kifizetésre kerülő osztalékról.

Az közleményben kiemelik, hogy az, hogy a közgyűlés a tervezett dátummal nem kerül megtartásra, szükségszerűen hatással lesz a 2019. üzleti év utáni osztalék kifizetésének, valamint az igazgatóság által indított részvényvisszavásárlási program megvalósításának időzítésére, valamint egyéb társaságirányítási döntések időzítésére. A Telekom vezetése a közleményben ígéretet tett arra, hogy kellő időben fogja tájékoztatni a részvényeseit a közgyűlés új időpontjáról, valamint helyszínéről és a közgyűlés megtartására vonatkozó egyéb információkról.

A Magyar Telekom egy hónapja tette közzé a tavalyi negyedik negyedéves beszámolóját, abban írt arról a menedzsment, hogy a cégvezetés által korábban megcélzott 27 forint helyett részvényenként csak 20 forint osztalékot fizetne ki, az igazgatóság döntést hozott továbbá egy 5,2 milliárd forint értékű részvényvisszavásárlási program indításról. A bejelentés alaposan meglepte a befektetőket, hiszen előzetesen semmi sem utalt arra, hogy ne 27 forintos osztalékot fizetne a Telekom, ráadásul a piaci szereplők enyhén emelkedő osztalékpályát, és egy konkrét osztalékpolitikát is vártak a Telekomtól.

A mostani bejelentés érthető, hiszen a koronavírus-járvány miatt tömegrendezvények egyébként sem tarthatók már Magyarországon, viszont az, hogy a korábban várthoz képest jóval alacsonyabb osztalékról sem tudnak dönteni a részvényesek, további bizonytalanságot jelent a Telekommal kapcsolatban.

A Magyar Telekom árfolyama ma 6, idén pedig már 21 százalékot esett. Az árfolyam most már jóval alacsonyabban áll, mint amikor a Telekom bejelentette a 20 forintos osztalékot,

a jelenlegi árfolyammal kalkulálva már 5,8 százalékos osztalékhozam adódik.

Címlapkép: Joan Cros/NurPhoto via Getty Images

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
BÉT 4iG