AmerikaiTőzsde
Üzlet

A végén jött vissza kicsit Amerika, de így is csúnya lett a nap

Portfolio
Az európai tőzsdék esése után az amerikai tőzsdéken is mélyrepülés volt szerdán, a Dow Jones végül 1300 pontos esésben fejezte be a kereskedést.

Az utolsó percekben hajrázott egy kicsit Amerika

A végén volt egy pár száz pontos ugrás, de így is 6,3%-os eséssel fejezte be a napot a Dow Jones index, a 19 902 pontos érték azt is jelenti, hogy 2017 óta először zárt a bűvös 20 ezres határ alatt a mutató.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az S&P-500 eközben 5,2%-ot bukott, a Nasdaq viszont megúszta egy 2,5%-os pofonnal. 

Sikerült megfogni az olajat

Úgy tűnik, sikerült megfogni az olajárak mélyrepülését, bő fél órával az amerikai tőzsdék zárása előtt a WTI 22 dollár / hordóra korrigált vissza, ami azt jelenti, hogy már "csak" 17,7%-os mínuszban van ma a fekete arany árfolyama.

A nemzetközi Brent benchmark 26,09 dollár / hordós árfolyamot mutat, ami 10%-os leértékelődést jelent a mai kereskedésben.

Enyhe emelkedés indult

19500 pontnál járt a Dow Jones és 20 dollár / hordónál a WTI, amikor elkezdett megnyugodni a hangulat a tőzsdéken és enyhe emelkedés vette kezdetét. A lendület persze még bőven kevés ahhoz, hogy ledolgozza az egész napos mínuszokat, de jelenleg "már csak"

  • 9,1%-os mínuszban van a Dow,
  • 8% mínuszban az S&P 500,
  • 5,2% mínuszban a Nasdaq 100,
  • illetve 19,34% mínuszban a WTI. 
Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Összeomlott az olajpiac: 25% a zuhanás, 20 dollár egy hordó

Egyre komolyabb az összeomlás az olajpiacon: az észak-amerikai olajpiaci benchmark már 25%-os zuhanást mutat a mai kereskedésben, egy hordó alig 20,12 dollárt ér. A nemzetközi Brent-benchmark 14,4%-os esést mutat, egy hordó értéke 24,48 dollár.

Tovább a cikkhez

Közel volt a 10%-os mínusz

A Dow 2000 pont feletti esésben is volt hajszálra a 10%-os zuhanástól, mostanra sem enyhült a feszültség, 9% körüli a zakó. Az S&P-500 8%-kal, a Nasdaq pedig 7,3%-kal áll tegnapi értéke alatt. 

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Megint leállították a kereskedést

7%-ot esett az S&P 500, ezzel ismét leállították a kereskedést az amerikai tőzsdéken 15 percig.  Az S&P 500-at 2351,79 ponton állították meg, míg a Dow Jonest 19 576,75 ponton, a Nasdaq pedig 6 862,41 ponton állt le. Ezzel a Dow Jones 7,8%-os, a Nasdaq pedig 6,3%-os mínuszban van.

Megint mélyrepülésben a Dow: kanyarban a 19 500

Ma is vérzivatarosnak ígérkezik a kereskedés az amerikai tőzsdéken: úgy tűnik, a Dow Jones már nemcsak beszúrt, hanem szabályosan beszakadt 20 000 alá.

Nem teljesít túl jól persze a másik két vezető tőzsdei benchmark sem Amerikában. Az alapvető koronavírus-pánik mellett most többek közt az borzolja a kedélyeket, hogy lezárták a kanadai-amerikai határt, az olaj árfolyama pedig 18%-os mínuszba került már a mai kereskedésben. 

A legrosszabban eddig a Dow-komponensek közül a United Technologies teljesít 21,801%-os eséssel, szorosan mögötte a Boeing 20,46%-os eséssel, illetve az American Express 16%-os mínusszal. 

2017 óta nem járt 20 000 alatt a Dow Jones, ami azt jelenti, hogy a koronavírus-pánik már leradírozta az index hároméves hozamát.

16%-os zuhanás után 18 éves mélyponton az olaj

16%-os mínuszban is járt ma az olaj, egészen 22,6 dollárig ütötték egy hordó árát a globális járvány, recesszió és olajháború miatt aggódó befektetők. 18 éve nem volt ilyen alacsony az olajár.

Tovább a cikkhez

A 20 000 pontos szint alá is beszúrt a Dow

Nagy eséssel indult a szerdai kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, a Dow 2017 óta először a 20 000 pontos szint alá is beszúrt a nap folyamán, miután a piaci kommentárok szerint a befektetők egy részét egyelőre láthatóan nem győzték meg a koronavírus járvány gazdasági hatásainak kezelésére hozott intézkedések. A Dow 1311 pontos mínusz mellett 6,1 százalékkal került lejjebb, az S&P500 5,5 százalékot esett. Az S&P500-ban az energia-szektor részvényei teljesítenek a leggyengébben, miután az olajár 18 éve nem látott szintekre zuhant.

Nagy eséssel zárt a magyar tőzsde

Nagyot esett ma a magyar tőzsde, a BUX 6,6 százalékkal került lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül estek, a Magyar Telekom 0,6 százalékos esése mellett, a Richter 2 százalékkal került lejjebb, míg az OTP 8,9 százalékot zuhant, a leggyengébben a blue chipek közül a Mol teljesített, a cég árfolyama 11,1 százalékot esett, amelyre az olajár zuhanása lehetett hatással. A magyar tőzsdén a legjobban a CIG Pannónia teljesített, a társaság részvényárfolyama 3,8 százalékot emelkedett. A magyar tőzsdén a leggyengébben az Ehep teljesített, melynek árfolyama 33,8 százalékkal került lejjebb.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Tovább ütik a magyar tőzsdét, zuhan a Mol

A szerdai piaczárás felé közeledve sincs fellélegzés, az eladói nyomás tovább fokozódott a magyar tőzsdén, a BUX 15,1 milliárd forintos forgalom mellett 5,9 százalékkal került lejjebb. A Mol 10,1 százalékot zuhant, a Mol mai hatalmas esését a szakadó olajár mellett a finomított termékek iránti csökkenő kereslettel kapcsolatos félelmek is magyarázhatják. A BUX komponensei közül 19,3 százalékos zuhanásával az AutoWallis részvényei teljesítenek ma leggyengébben, míg a Waberer’s is óriásit esett, a cég részvényárfolyama 18,2 százalékkal került ma lejjebb.  

Szakad az olajár

Tovább szakadt az olajár szerdán, a WTI jegyzése 14,7 százalékos zuhanással 22,9 dollárig esett ma, az árfolyam 2002 februárja óta nem járt hasonló szinteken. A zuhanás mögött nagyobb részben az húzódhat meg, hogy a koronavírus járvány terjedését megállítani hivatott társadalmi és utazási korlátozások nyomán az éves olajkereslet drámaian visszaesik majd.

Beütött a koronavírus: négy részvény, amit nem szabad most kihagyni elemzők szerint

Négy új részvényt adtak a kedvenc papírok listájához a Wedbush elemzői. Olyan részvényeket, amelyekről azt sejtik, hogy ki tudják használni a járvány által okozott megváltozott fogyasztói szokásokat és akár recessziós környezetben is jól teljesíthetnek.

Tovább a cikkhez

Nagyot esett a Tesla árfolyama

Nagyot esett ma a Tesla árfolyama, az elektromosautó-gyártó részvényárfolyama 10,8 százalékkal került lejjebb, így pedig idén már 8,5 százalékos mínuszban van. A Reuters szemtanúinak beszámolója szerint a Tesla kaliforniai autógyára úgy tűnt, hogy normálisan üzemel annak ellenére, hogy az állam seriffi irodája a San Francisco öböl területének három hetes lezárását rendelte el a koronavírus visszaszorításának érdekében. A szemtanúk szerint több ezer autó parkolt a gyár dolgozói parkolójában, a dolgozók pedig munkába mentek, valamint több 18 kerekes konténerszállító teherautót is láttak vonulni a gyár területére.

Zuhan a Boeing

Újabb nagy pofont kapott ma a Boeing árfolyama, miután 60 milliárd dolláros mentőcsomagra tett javaslatot a cég a repülőgépgyártó a koronavírussal kapcsolatos iparági károk enyhítésére. A Boeing árfolyama 16 százalékot zuhant a mai kereskedésben, ezzel az elmúlt egy évben a negyedére esett a papírok árfolyama. A Boeingnek különösen rosszul jött most a légiközlekedési szektor válsága, a MAX-gépek balesetei miatt egyébként is drasztikusan csökkentek a megrendelései.  

Felemásan teljesítenek a FAANG részvények, emelkedik a Netflix

Felemásan teljesítenek ma technológiai sztárrészvények, a Facebook, Alphabet, és Apple hármas árfolyama lejjebb került, ami nagy részvénypiaci eladói hullámban nem is meglepő, azonban az Amazon és a Netflix feljebb kerültek, a Netflix emelkedése pedig szignifikánsnak mondható. Egyébként a két utóbbi papír kimeríti az otthonmaradós részvények fogalmát, hiszen ahogy a világ bezárkózik a koronavírus elől, ezeknek a cégeknek megnő a kereslete, hiszen mind a Netflix, mind az Amazon (Twitch) kínál streaming szolgáltatást a karanténban töltött napokra, továbbá az Amazon bejelentette korábban, hogy a megnövekedett kereslet miatt 100 000 fővel kívánja bővíteni a munkaerejét az USA-ban.

Olcsó az olaj? Akár nulla alá is eshet az árfolyama

A Goldman Sachs 20 dolláros olajár előrejelzése is rendkívül pesszimista volt az elmúlt napokban, azonban most egy elemzőház bemondta, hogy a negatív olajárak sem kizártak rövidtávon, tehát az eladó fizetne a vevőnek, hogy vegye át az olajat.

Tovább a cikkhez

Tovább ütik a tengerentúli tőzsdéket

A keddi felpattanás után nagy eséssel indult a szerdai kereskedés a tengerentúlon, a mai piacnyitástól távolodva is alig mérséklődött az eladói nyomás, a Dow komponensei közül 16,7 százalékos zuhanással a Boeing részvényei teljesítenek a leggyengébben, az American Express 10,7 százalékkal került lejjebb, míg a United Technologies árfolyama 9,2 százalékot esett. A Dow 4,5 százalékos esése mellett az S&P500 3,9 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 3,1 százalékot esett ma.

Újabb járattörlést jelentett be a Wizz Air

Újabb járatot törölt a Wizz Air a koronavírus miatt bevezetett rendelkezésekkel összefüggésben – tájékoztat a cég.

Tovább a cikkhez

Több mint 1200 pontos mínuszban nyitott a Dow

A hétfői történelmi zuhanás után emelkedéssel zárta a keddi kereskedést az amerikai tőzsde, miután a Trump adminisztráció 1,2 billió dolláros gazdaságélénkítő csomagot jelentett be, ma azonban nyoma sincs a tegnapi emelkedésnek, a részvénypiaci volatilitás viszont megmaradt, a határidős indexek napi limittel estek, amiből már látni lehetett, hogy nagy esés jön, az S&P500 5,1 százalékos jelentős esése mellett, a Dow 5,9 százalékot, tehát több mint 1200 pont esett a piacnyitást követően. 

Nem csillapodik az eladói nyomás a magyar tőzsdén

Kora délután sem csillapodott az eladó nyomás az európai tőzsdéken, a DAX 5,2 százalékos esése mellett a CAC40 5,8 százalékkal került lejjebb. A régiós részvényindexek is esnek, a lengyel tőzsde 1 százalékos esése mellett a prágai tőzsde 5,8 százalékkal került lejjebb, míg a bécsi börze 7,3 százalékot zuhant ma.

A magyar tőzsde is nagyot esett, a BUX 9,2 milliárd forintos forgalom és 1651 pontos mínusz mellett 5,2 százalékkal került lejjebb, a hazai részvényindex idén 35,2 százalékot esett, a BUX ezzel 2016 decembere óta nem látott szinteken jár. A blue chipek kivétel nélkül esnek, a hazai nagypapírok közül az OTP és a Mol teljesít a leggyengébben, a bankpapír ma 8,3 százalékot esett, míg az olajcég részvényei 6,6 százalékkal kerültek lejjebb.

Tovább esik a német tőzsde

Egyre durvább az esés a német tőzsdén, a DAX már 5,6 százalékot esett, az index leggyengébben teljesítő komponensei között több autógyártót is látunk, azonban kiugróan gyengén teljesít az MTU Aero, a német repülőgépmotor gyártó cég árfolyamesését a légi közlekedés keresletének jelentős visszaesése indokolja.

Nagy esés jöhet az amerikai tőzsdéken

Folytatódik a csapkodás a részvénypiacokon, az amerikai tőzsdék a hétfői nap történelmi zuhanása után felpattantak tegnap, ma viszont a napi limittel estek az amerikai határidős indexek, a határidős S&P500 3,7 százalékot esett, tehát valószínűleg még ennél is nagyobb mértékű esésre lehet számítani az amerikai piacnyitás után.

Tovább estek az európai tőzsdék

Egyre jobban mélyül az esés az európai tőzsdéken, a német és a franci tőzsde már több mint 5 százalékot esett. A befektetők az aggaszthatja, hogy az európai kormányok gazdaságstimuláló lépései kevésnek bizonyulhatnak a koronavírus negatív gazdasági hatásaival való küzdelemben.

BÉT: jelenleg nem indokolt a kereskedés felfüggesztése

Közleményt adott a Budapesti Értéktőzsde a koronavírus-járvány piacokra gyakorolt hatásával kapcsolatban. A tőzsde álláspontja szerint jelen pillanatban nem indokolt a kereskedés felfüggesztése.

Tovább a cikkhez

Ütik az európai autógyártók papírjait

Ütik az európai autógyártók részvényeit, a legnagyobb esést a német gyártók árfolyamai szenvedték el. A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében több gyártó is arra kényszerült, hogy ideiglenesen leállítsa a gyártást az európai gyárakban, korábban Volkswagen, ma pedig a BMW számolt le a gyártás felfüggesztéséről.

Esnek az európai tőzsdék

Folytatódik az esés az európai tőzsdéken, a német és a francia tőzsde már több mint 4 százalékos mínuszban van. Az országok kormányainak gazdaságélénkítő lépései nem tudták megnyugtatni a befektetőket, akik továbbra is inkább a vírus okozta gazdasági lassulás miatt aggódnak.

Történelmi mélypontra esett a Waberer's

Nehéz helyzetbe került a Waberer’s is a koronavírus terjedésével kapcsolatos korlátozások miatt. A menedzsment jelenleg végső körös tárgyalásokat folytat a finanszírozás fenntarthatóságáról, az éves eredmények publikálása pedig eltolásra kerül. Hírekkel összhangban a társaság részvényárfolyama is lejjebb került, a Waberer's árfolyama ma 11,9 százalékkal került lejjebb, így idén már 39,8 százalékos a mínusz. A mai eséssel a cég árfolyama napon belül 610 forintos új történelmi mélypontra esett.

Nagyott esett a magyar tőzsde, történelmi mélyponton a Waberer's

Nagyot esett ma a magyar tőzsde, a blue chipek kivétel nélkül lejjebb kerültek, a leggyengébben az OTP és a Mol teljesít. A BUX komponensei közül kiugróan nagy esést mutat a Waberer’s, amely a mai eséssel a hétfői 630 forintos történelmi mélypontja alá került, a társaság részvényei ma 610 forinton forogtak, ezzel pedig új történelmi mélypontra zuhant az árfolyam.

Ütik a BUX-ot, hatalmasat esett a Mol

A szerdai piacnyitástól távolodva fokozódott az eladói nyomás a magyar tőzsdén, a BUX 1,8 milliárd forintos forgalom és 1538 pontos mínusz mellett 4,9 százalékkal került lejjebb, a blue chipek kivétel nélkül esnek ma délelőtt. A hazai nagypapírok közül 5,8 százalékos esésével az OTP és 7,3 százalékos zuhanásával a Mol teljesít a leggyengébben. Az OTP esésében az általánosan negatív részvénypiaci hangulat mellett az is közrejátszhat, hogy az MNB a vállalatok után a lakosságnál is törlesztési moratóriumra szólította fel a bankokat.

Esnek az európai tőzsdék

Esnek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 3,6 százalékos mínusza mellett, a CAC 2 százalékkal került lejjebb, míg az FTSE 100 1,3 százalékot gyengült. A olasz tőzsde 1,1 százalékkal került lejjebb, a spanyol pedig 2,1 százalékot esett.

Bréking: a lakossági hitelekre is törlesztési moratóriumot kér az MNB

A vállalatok után a lakosságnál is törlesztési moratóriumra szólította fel a bankokat az MNB.

Tovább a cikkhez

Eséssel indult a nap a magyar tőzsdén

Eséssel indult a nap a magyar tőzsdén, a BUX 3,2 százalékkal került lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül lejjebb kerültek, a Magyar Telekom 1,1 százalékos gyengülés mellett, a Richter 2,4 százalékot esett, az OTP 3,1 százalékkal került lejjebb, a Mol pedig 3,6 százalékot gyengült.

Olajat talált a Mol!

Jelentős mennyiségű olajat talált a Mol az Északi-tengeren, mely olyan szempontból nem meglepő, hogy köztudott volt, hogy kutatási tevékenységet végez a hazai olajtársaság a területen.

Tovább a cikkhez

150 millió forintos bírságot kapott a Delta Technologies

Százötmillió forint bírságot szabott ki az MNB a Delta Technologies-ra (korábbi neve Est Media) tiltott piaci manipuláció és a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó előírások megsértése miatt. Egy másik határozatában a jegybank – egyebek mellett – a bennfentesek jegyzékének összeállítására és a bennfentes információ közzétételére vonatkozó szabályok megsértése miatt közel 20 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki a kibocsátóra.

Tovább a cikkhez

Erős évet zárt a Raiffeisen, de az idei év nagyon ronda lehet

2018-hoz hasonlóan jó évet zárt tavaly is a Raiffeisen Bank International, a ma reggel közzétett éves jelentése szerint azonban a koronavírus-járvány miatt jelentős mértékben visszafogta idei terveit. Az eurózónában 4%-os, saját piacain 6%-os GDP-visszaesésre számít az osztrák bankcsoport.

Tovább a cikkhez

A koronavírus megviseli a Waberer’s pénzügyi helyzetét

Nehéz helyzetbe került a Waberer’s is a koronavírus terjedésével kapcsolatos korlátozások miatt. A menedzsment jelenleg végső körös tárgyalásokat folytat a finanszírozás fenntarthatóságáról, az éves eredmények publikálása pedig eltolásra kerül.

Tovább a cikkhez

Folyamatosan veszi a részvényeit az OTP, már közel 12 milliárd forintot költöttek

Masszív saját részvény vásárlást hajt végre az OTP, másfél hete gyakorlatilag minden nap veszi a részvényeit.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a szerdai kereskedés Európában

  • Az amerikai részvényindexek igen jelentős hétfői zuhanását kedden felpattanás követte, a hangulatot a Fed legújabb lépése mellett az amerikai pénzügyminiszter nyilatkozata is javíthatta, miután Steven Mnuchin szerint a kormányzat javaslatai alapján a kongresszus "akár ezermilliárd dollárt" pumpálhat az amerikai gazdaságba. A Dow végül 1049 pontos plusz mellett 5,2 százalékkal került feljebb, az S&P500 6 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 6,2 százalékos erősödéssel zárta a keddi kereskedést.
  • Az irányadó ázsiai részvényindexek többsége emelkedéssel vágott neki a napnak, azonban a szerdai kereskedés második felére a korábbi erősödés elolvadt, és a tőzsdék ismét lefordultak. A Nikkei 1,7 százalékos esése mellett a hongkongi börze 2,6 százalékot esett, míg a sanghaji részvényindex 1 százalékkal került lejjebb. Ázsia más részein is elromlott a hangulat, a szingapúri tőzsde előző napi záróértéke közelébe süllyedt vissza, míg a dél-koreai Kospi 4 százalékot esett.
  • Az amerikai határidős nagyot estek ma reggel, a határidős Dow és az S&P500 nagyjából 5 százalékos mínuszban jár, a határidős DAX 386 pontos mínusza 4,3 százalékos esést vetíthet előre a szerdai piacnyitásra.
  • Szerdán az MNB a nemzetközi tartalékok februári adatait publikálja, míg a KSH a kereskedelmi szálláshelyek januári statisztikáit teszi közzé. Szerdán az eurövezeti inflációs adata mellett a Fed kamatdöntése is érdekes lehet még, bár érdemes kiemelni, hogy a Fed váratlanul kamatvágást és egy újabb eszközvásárlási program elindítását jelentette be vasárnap éjjel.
  • Az olajár lejjebb került ma reggel, a WTI jegyzése 1,4 százalékos esés mellett 26,5 dollárig süllyedt. Az arany is esik, 0,9 százalékos esést követően a sárga nemesfém árfolyama 1516 dollárnál jár.
  • A forint erősödik ma reggel az euróval szemben, egy euróért 347,33 forintot kell fizetni, míg egy dollár 315,17 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Jeenah Moon/Getty Images)

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
szíria háború
shanghaikina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
BÉT 4iG