mask factory
Üzlet

Autó helyett lélegeztetőgép, whisky helyett kézfertőtlenítő - Átalakítják a gyárakat a koronavírus elleni harcban

Portfolio
A koronavírus-járvány óriási keresletet teremtett a különböző higiéniai eszközök iránt, ha kézfertőtlenítőt vagy maszkot akarunk venni, csak üres polcokat találunk, az igény viszont egyre jobban nő, viszont mostanra több cég is bejelentette, hogy átáll a hiánytermékek gyártására, ezzel segítve a kialakult egészségügyi vészhelyzet kezelésében.

A vállalatok is beszállnak a koronavírus elleni harcba

A koronavírus miatt kialakult krízishelyzetben jelentősen megváltoznak az emberek fogyasztási szokásai, a vírus által okozott keresleti sokk miatt sok árucikk vált hiánytermékké, mint a maszkok vagy a kézfertőtlenítők. Viszont több cég is felvette a kesztyűt és beszállt a koronavírus elleni harca azáltal, hogy a gyártását az eredetileg gyártott termékekről átállítja a hiánytermékek gyártására, ezzel pedig két legyet ütnek egy csapásra, hiszen a kereslet esetleges kielégítése mellett az eredetileg gyártott termékeik készletszintjeinek megnövekedését is el tudják kerülni.

Kínában az Apple egyik nagy partnere, a Foxconn kezdett maszkokat és védőruházatot gyártani, a héten pedig a brit kormány fordult az országban jelen lévő autógyártókhoz, például a Fordhoz, a Hondához és a Rolls-Royce-hoz, hogy ajánlják fel a kapacitásaikat egészségügyi berendezések gyártására.

Napi 5 millió maszkot fog gyártani a BYD

A kínai autógyártó a BYD bejelentette, hogy hamarosan napi 5 millió maszkot fog gyártani annak érdekében, hogy segítse a koronavírus elleni harcot. A kínai vállalat, amely mögött olyan befektetők állnak, mint maga Warren Buffett, január végén kezdte el építeni gyártósorát, amelyen most megindult a termelés. A BYD tájékoztatása szerint napi szinten 5 millió maszk legyártására lesznek képesek, amelyeket saját dolgozóikon túl a koronavírus epicentrumának számító Hupej tartományban élő embereknek, kórházaknak fognak átadni, kiszállítani.

A vállalat hozzátette azt is, hogy a maszkok mellett napi szinten 300 ezer kézfertőtlenítőt is előállítanak majd. Érdemes megjegyezni, hogy a BYD példája nem egyedülálló, a General Motors helyi partnerével, a SAIC Motorral napi szinten 2 millió maszkot gyárt.

Orvosi eszközök gyártását tervezi a General Motors

A General Motors már vizsgálja a lehetőségeket, hogy hogyan tudná gyáraival a koronavírus elleni harcot segíteni, legyen szó lélegeztetőgépek vagy más orvosi eszközök gyártásáról. A vállalat vezérigazgatója, Mary Barra szerdán Donald Trumppal beszélt a döntéséről, hogy szüneteltetik az autógyártást (egy tegnapi döntés alapján legalább március 30-ig leállnak az észak-amerikai gyárak) és ezzel együtt felajánlotta a segítségét is.

Nagy szükség is lehet a gyártás felfuttatására, New York állam kormányzója például elmondta, hogy jelenleg 3000 olyan kórházi ágyuk van az intenzív osztályokon az államban, amelyeknél van lélegeztetőgép, de a becslések szerint, amikor 45 nap múlva tetőzik a vírus, 37 ezer ágyra lesz szükségük.

A Pernod Ricard kézfertőtlenítő gyártásra áll át

Amerikában óriási hiány alakult ki kézfertőtlenítőből, az Absolut Vodkáról, Jameson whiskyről, és Maliburól ismert amerikai szeszesital-gyártó Pernod Ricard pedig szerdán bejelentette, hogy a cég összes szeszfőzdéjét kézfertőtlenítő gyártásra alkalmassá alakítja át, írja a Business Insider. Az első lépések megtétele után a társaság már az Egyesült Államok kormányával dolgozik azon, hogy a szükséges jogi intézkedések mellett a termékek disztribúciójának folyamatát megszervezzék. A cég által gyártott tisztítószert egyébként adományozni fogják.

A munkavállalóink és a közösség egészsége és biztonsága az legfontosabb. Az ilyen időkben fontos, hogy mindenki, különösön az erős amerikai gyökerekkel rendelkező vállalatok, mint a miénk fellépjen a nagyobb jó érdekében.

- mondta Ann Mukherjee, a Pernod Ricard North America elnöke és vezérigazgatója.

Más cégek és államok már próbálkoznak innovatív módok megtalálásával annak érdekébe, a hogy kifosztott kézfertőtlenítő készleteket valahogyan feltöltsék, ezzel kielégítve a megnövekedett keresletet. New York kormányzója bejelentette, hogy az állam saját kézfertőtlenítőt gyárt, hogy az iskolák, börtönök és kormányzati szervek igényeit ki tudják elégíteni, a heti 100 000 gallonos termelési mennyiséget jelölték ki célnak.

A kisvállalkozások is változtatnak az üzleti modelljeiken

A New York-i székhelyű Baldor Speciality Foods friss élelmiszerek disztribúciójával foglalkozik, és olyan megrendelőkkel dolgozik együtt, mint iskolák vagy éttermek, viszont az értékesítés 85 százalékos visszaesését látva a cég szerdától átállt az egyéni vásárlók megrendeléseinek kielégítésére. A rendelés minimális összege 250 dollár viszont a cégnek olyan termékei vannak raktáron, mint tojás vagy tészta, amelyeket a vásárlók az élelmiszerboltok polcain már nem találnak meg.

A Pernod Ricard példájához hasonlóan sok Egyesült Királyságbeli gin gyártó is átállt a kézfertőtlenítők gyártására, a bristoli Psychopomp például 100 ml-es üvegeket gyárt és hálaadományért osztja szét az embereknek. A cég igazgatójának elmondása szerint kórházakhoz is szeretnének eljutni.

Címlapkép: Vladimir Smirnov\TASS via Getty Images

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
BÉT 4iG