Koronavírus mobilhálózat
Üzlet

Koronavírus: Ausztriában, Szlovákiában már figyelik a mobilhasználók mozgását, nálunk mi a helyzet?

Több országban elkezdték használni a mobilhálózatból kinyerhető adatokat az állampolgárok mozgásának megfigyelésére, amivel a koronavírus terjedésének előrejelzése, de a szabályok betartásának ellenőrzése is lehetséges. Az adatvédelmi szakemberek aggódnak.

Ausztria

A koronavírus-járvány megfékezésére az osztrák kormány Európai viszonyok között szokatlan eszközhöz nyúlt: az ország legnagyobb mobilszolgáltatója, az A1 minden mobilhasználó „mozgásprofilját” átadja az osztrák kormánynak. Ezzel a cél kettős:

egyrészt a hálózati információkkal a vírus lehetséges terjedésével, a gócpontokkal kapcsolatban kap pontosabb képet a kormány,

másrészt a kijárási tilalom alatt nyomon követhető az, hogy az állampolgárok betartják-e az otthonaik elhagyását tiltó szabályokat.

A dolog még szakértők számára is furcsa, hiszen a mobilszolgáltató az ügyfelei informálása, tudta nélkül, ráadásul önként szolgáltat információkat az osztrák kormánynak. Az adatok alkalmasak arra, hogy azokból a válságstáb kiolvassa, hogy az emberek közötti személyes, társas kapcsolatok száma visszaesett-e a karantén kihirdetése előtti állapothoz képest.

Az A1 megerősítette az erről szóló osztrák lapértesüléseket, valóban gyűjti, kiértékeli és megosztja a kormánnyal ezeket az információkat. Ezzel együtt a mobilszolgáltató igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, az osztrák kormánynak szolgáltatott adatokból nem lehet következtetni arra, mely felhasználókról van szó, az adatok anonimizáltak. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy minden mobiltelefonhoz hozzárendelnek egy a követéshez szükséges, véletlenszerűen generált számot, ezek a számok 24 óránként újra generálódnak, vagyis a mobilhálózatból kinyert adatok nem alkalmasak arra, hogy hosszabb távon megfigyelhetővé váljon vele egyes felhasználók mozgása.

Arra viszont alkalmasak az adatok, hogy a válságstáb pontosabb képet kapjon arról, hogy az emberek mozgása csökkent-e a közösségi térben. Ráadásul az adatokat 20-asával küldi át a mobilcég, vagyis arra nem alkalmasak, hogy azok alapján megmondják, hogy mondjuk 3 ember A-ból B-be tart, csak nagyob  tömegek mozgásának beazonosítására alkalmasak.

Jogilag semmilyen problémát nem lát az A1 az adatok továbbításában, a mobilcég szerint csak a járvány megfékezésében kívánnak segíteni. Adatvédelmi szempontból viszont sokak szerint már kérdéses a helyzet, ugyanis az osztrák jogszabályokból nem lehet levezetni ezt a gyakorlatot, a területtel foglalkozó jogászok szerint külön szabályozást kellett volna megalkotni a mostani helyzetre. Az osztrák ellenzéki pártok is tiltakoznak a mobiladatok ilyen jellegű felhasználása ellen, az SPÖ-nél az alapjogokba történt masszív beavatkozásnak tartják a mostani esetet, az FPÖ arra figyelmeztetett, hogy ne sérüljenek az alapvető szabadságjogok.

Németország

Németországban is elkezdték a mobiladatok kiértékelését is felhasználni a koronavírus terjedésének megakadályozására, igaz, ott nem közvetlenül a német kormány, hanem az egészségügyi minisztérium alá tartozó szövetségi egészségügyi intézet, a Robert Koch-Institut (RKI) kapta meg az adatokat. Ott a Deutsche Telekom szolgátat anonimizált adatokat a tudósoknak. Lothar Wieler, az RKI vezetője elmondta, az adatokat arra használják, hogy megállapítsák, hatásosak-e a német kormány által foganatosított intézkedések. Az RKI szerint abban az esetben, ha az emberek továbbra is annyira mobilak maradnak, mint néhány hete, akkor hamarosan 10 millió fertőzött lesz az országban. A Deutsche Telekom szóvivője a témával kapcsolatban elmondta, a 46 millió mobilhasználó mozgásából nyerhető adatok segítségével a tudósok prognózisokat készíthetnek a koronavírus lehetséges terjedésével kapcsolatban. A DT szóvivője elmondta, hogy eddig egy alkalommal, és ingyenesen nyújtottak adatot az RKI-nak. Az, hogy történik-e a jövőben is adatszolgáltatás, egyelőre nem dőlt el, mit ahogy az sem, hogy az ország más mobilszolgáltatói, a Vodafone vagy a Telefonica Deutschland nyújtanak-e adatokat.

Az osztrák példával szemben Németországban az adatbiztonsági hivatallal együttműködésben történt az adatok átadása. Az adatközlésben olyan adatok átadása történt meg, amelyek nem egyediek, hanem tömeges adatok voltak, és amelyekből nem lehet visszakövetkeztetni a felhasználók kilétét.

Szlovákia

Szlovákiában kifejlesztettek egy koronavírusos mobilapplikációt, amely pontosan mutatja, hogy mely országrészeken vannak betegek – ha ilyen területre tévednénk, az applikáció bejelez. Ezen kívül, ha pozitív a teszteredményünk, akkor az applikáció további használói arról is kapnak információt, hogy a beteg merre mozgott az elmúlt napokban, és hogy megközelítette-e a felhasználót. Az alkalmazást Dél-Koreában is alkalmazták, ahol a nyomkövetéses azonosítási rendszer hozott sikert a járványhelyzet kezelésében.

További fontos lépés a kormány részéről, hogy a mobilszolgáltatókat arra kötelezték, hogy a cellainformációkat szolgáltassák be. A kormány így nem csak a betegek mozgását tudja nyomon követni, hanem azt is ellenőrizni tudja, hogy a lakosság mennyire vált immobilissá. Ha látszik, hogy ez nem történt meg, a cellainformációk így segítik a további szigorítások bevezetését.

Más példák

A világ több országában figyelik a lakosok mozgását, most éppen a koronavírus-járvány terjedésével kapcsolatban. Dél-Koreában például okostelefonokból és autókból származó GPS-adatok, hitelkártya-információk és biztonsági kamerák felvételei alapján ellenőrzik, hogy a fertőzöttek betartják-e a karanténra vonatkozó szabályokat.

Kínában nem csak az állam tartja megfigyelés alatt az állampolgárokat, de a nagy technológiai cégek, mint az Alibaba vagy a Tencent is készített olyan alkalmazásokat, amelyekkel akár heteken, hónapokon keresztül követhetők a felhasználók. A felhasználók zöld, sárga vagy piros jelölést kapnak, attól függően, hogy mennyire fertőzött területről érkeztek, egyes városokban ahhoz is be kell mutatni a színkódot, hogy a kínaiak a helyi tömegközlekedést használhassák, de olyan város is van, ahol a taxisofőrök, a hotelek vagy más vállalkozások a színkódot kérik, mielőtt szolgáltatást nyújtanának.

Izraelben olyan megfigyelési eszközöket alkalmaznak, amiket egyébként csak a terrorizmus elleni küzdelemben használnak, minden koronavírus-fertőzött mobiltelefonját rendszeresen ellenőrzik, hogy betartja-e a karanténszabályokat.

Olaszországban a Vodafone nyújt a hatóságoknak anonimizált adatokat, hogy azok segítségével ellenőrizhető legyen az állampolgárok mozgása Lombardiában.

Mi a helyzet nálunk?

Természetesen a témával kapcsolatban a hazai mobilszolgáltatókat is megkérdeztük. A Vodafone-tól nem kaptunk választ, a Telenortól (amely 25 százalékban állami tulajdonban van) azt a választ kaptuk, hogy ebben a helyzetben is a jogszabályok teljes betartása mellett működik, részletesebb választ a Magyar Telekomtól kaptunk, amelyet változtatás nélkül közlünk:

A Magyar Telekomhoz eddig nem érkezett ilyen kérés, azonban megkeresés esetén, a jogszabályokkal összhangban készen állunk annak teljesítésére.

A veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló (III.) 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet az alábbi lehetőséget biztosítja:

10. § (1) Az innovációért és technológiáért felelős miniszter - mint a Kormány tudománypolitikáért és informatikáért felelős tagja - az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében, a járvány terjedésének modellezése, elemzése céljából jogosult bármely rendelkezésre álló adat megismerésére, kezelésére.

(2) Az innovációért és technológiáért felelős minisztert a feladata ellátása érdekében az állami és önkormányzati szervek, gazdálkodó szervezetek, magánszemélyek támogatni, a kért adatszolgáltatást teljesíteni kötelesek.

Címlapkép: Meißner/ullstein bild via Getty Images

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
gyógyszer fejlesztés