GraphisoftPark
Üzlet

Koronavírus: Nem hajtja végre a strukturált részvény-visszavásárlási tranzakciót a Graphisoft Park

Portfolio
A Graphisoft Park az év elején a magyar tőzsdén még soha nem látott, strukturált részvényvisszavásárlási tranzakcióra készült, azonban a koronavírus járvány közbeszólt. A társaság által közzétett közlemény szerint nem hajtják végre a strukturált részvény-visszavásárlási tranzakciót, azonban a cég április 30-i közgyűlésén a menedzsment a tavalyi év pro-forma eredménye alapján várható 4,44 millió eurós osztalék kifizetése mellett a visszavont tranzakcióra elkülönített összeg terhére további 25,59 millió euró osztalék kifizetésére, tehát mindösszesen 30,04 millió eurós osztalék kifizetésére tesz javaslatot.

Soha nem látott tranzakcióra készültek a magyar tőzsdén

Tavaly novemberben jelentette be a Graphisoft Park, hogy a cégcsoport tőkeszerkezetének optimalizálása céljából, a jelenlegi rendkívül kedvező hitelfelvételi lehetőségeket kihasználva, a Graphisoft Park South I. Kft. 40 millió euró összegű, tízéves futamidejű euró alapú hitelszerződést kötött. A hitelfelvétellel a cégcsoport teljes banki adósságállománya mintegy 114 millió euró értékre növekszik, amely a cégcsoport ingatlanvagyonának független értékbecslő által becsült jelenlegi értékének (264 millió euró) mintegy 43 százaléka.

A Graphisoft Park idén február elején publikálta a tranzakcióval kapcsolatos részleteket, amiből kiderült, hogy a cégcsoport tőkeszerkezetének optimalizálása céljából megkötött 40 millió eurós hitelt tavaly december 30-án folyósították, és a cég a felvett hitelösszegből a részvényeseknek 33 millió eurót, vagyis az akkori árfolyamon 11,1 milliárd forintot javasolt kifizetni strukturált részvény-visszavásárlási tranzakció keretében.

Közbeszólt a koronavírus járvány

A Graphisoft Park tegnap bejelentette, hogy figyelembe véve a Magyarországon kialakult helyzetet, a koronavírus-járvány miatt eddig bevezetett és esetlegesen bevezetésre kerülő jövőbeni intézkedéseket, ezen intézkedéseknek és eseményeknek a tervezett tranzakcióban történő részvételre és a tranzakció lebonyolítására gyakorolt lehetséges hatásait, továbbá a járvány miatt esetlegesen később kialakuló gazdasági helyzetet, arra a döntésre jutott, hogy a kialakult rendkívüli körülmények között, alkalmazva a meghirdetett tájékoztató VIII. pontjában (meghiúsulás) foglalt lehetőséget, nem hajtja végre a strukturált részvény-visszavásárlási tranzakciót.

A tranzakció visszavonása mellett az igazgatótanács javaslatot tesz a törzsrészvényesek javára a 2020. április 30-án megtartandó közgyűlésre a korábbi előrejelzések szerint a 2019. üzleti év pro-forma eredménye alapján várható 4,45 millió euró osztalék kifizetésére, továbbá a visszavont tranzakcióra elkülönített összeg terhére további 25,6 millió euró osztalék kifizetésére, tehát mindösszesen 30 046 142 euró (törzsrészvényenként 2,98 euró/részvény) osztalék kifizetésére. Az osztalék forint összege a közgyűlést megelőző munkanapon érvényes MNB középárfolyam alapján kerül megállapításra. A tranzakcióra elkülönített keretből fennmaradó összeg kifizetését a jelen gazdasági előrejelzések mellett az igazgatótanács nem javasolja.

Felpattant az árfolyam

A Graphisoft Park tavaly júniustól idén februárig nagyot emelkedett, majd ezt követően az árfolyam lefordult. A februári, 5400 forintos történelmi csúcsához képest az árfolyam csütörtökkel bezárólag 24,4 százalékot esett. Az árfolyam ma reggel felpattant, a Graphisoft Park árfolyama ma reggel több mint 14 százalékot emelkedett. 

Kereskedés GSPARK-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Címlapkép forrása: Shutterstock

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
szíria háború
shanghaikina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
BÉT 4iG