bét
Üzlet

Közbeszólt a koronavírus, mi jön most a Graphisoft Parknál?

Portfolio
A Graphisoft Park az év elején a magyar tőzsdén még soha nem látott, strukturált részvényvisszavásárlási tranzakcióra készült, azonban a koronavírus járvány közbeszólt. A társaság közleményben jelezte, hogy nem hajtják végre a strukturált részvény-visszavásárlási tranzakciót, viszont extra osztalékot fizet a Graphisoft Park. Mivel a befektetők egy részének a bejelentés alapján nem volt teljesen világos, hogy mire készül a vállalat, ezért a társaság egy levelet juttatott el hozzánk, ami változtatás nélkül közlünk.

Mivel a Graphisoft Park számára kiemelten fontos szempont a teljes transzparencia, folyamatosan követjük a Portfolió Fórum Parkot érintő hozzászólásait, ugyanis ezen keresztül látjuk, hogy a nem szakmabeliek számára is jól érthető-e minden közleményünk. Ez most különösen fontos, hiszen egy itthon nagyon szokatlan tranzakcióra, egy viszonylag nagy összegű, a szokásos napi forgalom több ezerszeresére rugó strukturált részvény visszavásárlási programra készültünk. Ezt sem volt könnyű minden részletében jól érthetően kommunikálni, most pedig, hogy a járvány miatt kénytelenek voltunk lefújni a tervezett tranzakciót, azt kell jól érthetővé tennünk, hogy helyette mit fizetünk osztalékban a részvényeseknek és a várható gazdasági visszaesésre készülve hogyan alakul a cég pénzügyi stabilitása.

Tehát:

Eredeti javaslatunk szerint (részletesen lásd a 2020 február 6-i tájékoztatóinkban):

  1. Saját részvény vásárlásra fordítunk 33 millió eurót, továbbá
  2. A 2019-es év pro forma eredménye után fizetünk 4,44 millió euró osztalékot

Összesen tehát 37,44 millió euró kifizetését terveztük, mely után az eddigi gyakorlatunk szerint szokásos mértékű, összesen kb. 4 millió euró készpénz tartalék maradt volna a cégnél.

Ezzel szemben tekintettel a kialakult helyzetre:

  1. A saját részvény visszavásárlási programot nem hajtjuk végre.
  2. Változatlanul kifizetésre javasoljuk a 2019 évi pro forma eredményünk 90%-ának megfelelő 4,44 millió euró osztalékot, és ezen felül, rendkívüli jelleggel további
  3. 25,56 millió euró osztalék kifizetését javasoljuk.

Összesen tehát 30 millió euró osztalék kifizetését javasoljuk a tervezett 37,45 millió euró helyett. Így a szokásos 4 millió helyett, annál kb. 7,5 millió euróval több, összesen 11,5 millió euró készpénz tartalékkal fog rendelkezni a cég. Hiteleinket változatlanul törlesztjük, nem kell igénybe vennünk a kínált fizetési moratóriumot és mindez stabil pénzügyi hátteret nyújt ahhoz, hogy a várható nagyon nehéz helyzetben is folytatni tudjuk a biztonságos üzletmenetet.

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
BÉT 4iG