Koronavírus tőzsde
Üzlet

Őrült pusztítást végzett a koronavírus a tőzsdéken

Eltelt egy hónap azóta, hogy a koronavírus globális terjedése miatt elindultak a lejtőn a világ tőzsdéi, megnéztük, hogy mekkorát zuhantak azóta az árfolyamok, és milyen eszközökkel lehetett pénzt keresni február közepe óta, mármint azon kívül, ha szinte mindent beshortoltunk volna.

Február 19, ez volt az a nap, amikor az egyik legfontosabb benchmark, az S&P 500 (egyébként a magyar BUX is) történelmi zárócsúcsra emelkedett, olyan magasra, amit jó ideig biztosan nem látunk.

Azóta évtizedek óta nem látott pusztítást végzett a globális járvány, elképesztő volatilitás mellett estek egyre mélyebbre a világ részvénypiacai,

összesen 23 ezermilliárd dollárral csökkent a tőzsdei cégek értéke.

Miközben a kockázatos eszközökből menekültek a befektetők, összességében nagyon kevés olyan eszköz volt, ami biztonságos menedéket jelentett. Az elmúlt egy hónapban jó befektetés volt az amerikai állampapír, aminek az árfolyama a hozamok zuhanásával meredeken emelkedett, és a menekülőtermékként számon tartott japán jen és a svájci frank is relatíve jól teljesített, de legjobban azok a befektetők járhattak, akik az emelkedő volatilitásra fogadtak, a félelemindexnek is nevezett VIX index értéke egy hónap alatt az ötszörösére emelkedett.

A válságok alatt jól teljesítő arany a tőzsdei lejtmenet alatt 8 százalékot veszített az értékéből, amiben egyrészt szerepet játszik, hogy 2018 szeptember óta nagyot ralizott az árfolyam, így sokan profitot realizáltak, másrészt erősen túlvetté is vált, tehát technikai tényezők is szerepet játszottak az esésben, de az is igaz, hogy a tőkepiaci zuhanás miatt tömeges margin callok érkeztek, sok pozíciót a fedezeti követelmények miatt kellett zárni.

A lista végén az olaj áll, az olajnagyhatalmak árháborúja, a kitermelés felpörgetése és a globáis olajkereslet drasztikus csökkenése együttesen eredményezte az olajár lefeleződését. Nagyot esett a platina és a palládium ára is, a többek között az autóiparban használt fémeknél a befektetők a globális kereslet drasztikus visszaesését kezdték el árazni.

A világ fontosabb részvényindexeinek értéke jellemzően 20-40 százalékot esett egy hónap alatt, a legnagyobb mértékben vagy a sérülékeny gazdaságú országok részvényindexei (görög, brazil, argentin), vagy a koronavírus terjedésével leginkább sújtott országok benchmarkjai (olasz, francia, spanyol) estek. Első ránézésre meglepő módon a kínai tőzsdék teljesítettek egy hónap alatt a legjobban, itt a megfejtés az, hogy egyrészt azok már február közepét megelőzően is nagyot estek, másrészt időben hamarabb túljutottak a válság legelső fázisán. Sajnos a magyar tőzsde az élmezőnybe tartozik, a zuhanás elsősorban két tényezőnek tudható be: OTP és Mol.   

A magyar tőzsde 36 százalékos zuhanása mögött két nagy indexkomponens, az OTP 46 és a Mol 39 százalékos esése áll. Előbbinél a hitelportfólió minőségének várható romlását, a hitelezési lehetőségek szűkülését, általában a gazdasági lassulás negatív hatásait, például az emelkedő munkanélküliséget, vállalati csődhullámot kezdték el árazni a befektetők, utóbbinál az összeesett olajár, az ezzel párhuzamosan drasztikusan csökkent üzemanyagár és az üzemanyagfogyasztás várható visszaesése hat első körben negatívan. Az OTP-nél az egy hónapos zuhanás 3 évnyi emelkedést törölt ki, a Molnál 4,5 évnyit. A BUX-tagok közül a legnagyobb mértékben a 4iG és az AutoWallis árfolyama esett, értéküknek felét veszítették el egy hónap alatt. A legjobban teljesítő részvények között van a jellemzően defenzívnek tartott Magyar Telekom és az ANY.

Címlapkép: Spencer Platt/Getty Images

panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
New York tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
New York tőzsde