Benzin
Üzlet

Újabb jelentős árcsökkenés a hazai kutakon

Portfolio
Március eleji találkozójukon a világ nagy kőolajkitermelői nem voltak képesek megállapodni a kitermelés csökkentéséről ráadásul Szaúd-Arábia árháborúba kezdett, továbbá még a kereslet is jelentősen csökken, mindezek miatt az olajár közel az olajár közel 30 éve nem látott zuhanással reagált. Az olajár jelentős esése a hazai üzemanyagárakra is hatással van, mától ismét nagyot csökken az üzemanyagok ára a kutakon, a benzin és a gázolaj ára is 10-10 forinttal csökken.

A nagy kőolajtermelő országok március eleji, bécsi ülésükön nem voltak képesek megegyezni egymással a kitermelés csökkentéséről, ráadásul Szaúd-Arábia árháborút indított, minderre reagálva az olajár közel harminc éve nem látott mértékben zuhant.

Az olajár nagy zuhanása után számítani lehetett arra, hogy a hazai üzemanyagárak jelentősen csökkenni kezdenek, a korábbi cikkünkben megírtuk, hogy ha a finomított termékek árváltozásából indulunk ki, akkor jelentős, akár húsz forintnál nagyobb árcsökkenés is jöhet a hazai kutakon. A Mol a múlt héten két lépésben összesen 17 forinttal csökkentette a benzin árát, míg a gázolaj ára a múlt héten két lépésben 16 forinttal csökkent, ezen a héten szerdától a benzin ára újabb 20 forinttal csökkent, míg a gázolaj szerdától 15 forinttal lett olcsóbb.

Az árcsökkenésnek azonban ezzel nem volt vége, a holtankoljak információi szerint tovább csökkent az üzemanyagok ára, a 95-ös benzin literenkénti átlagára bruttó 10 forinttal 318 forintra csökkent, míg a gázolaj literenkénti átlagára 10 forinttal 335 forintra mérséklődött.

Érdemes megjegyezni, hogy viszonylag ritka a kétszámjegyű üzemanyagár-csökkentés, a most szerdától érvényes, 20 forintos csökkentés 2000 óta gyűjtött adataink szerint a legmagasabb, tehát az elmúlt 20 évben biztosan nem volt ennél nagyobb üzemanyagár-csökkenés. A benzin esetében a mától érvényes, újabb 10 forintos vágás az elmúlt 20 év adatai alapján a negyedik legnagyobb árcsökkentés, a benzin ára március 11. óta (a mai árcsökkentést is figyelembe véve) összesen 47 forinttal csökkent.

A gázolajnál a mai, 10 forintos árcsökkentés az elmúlt 20 év adatai alapján a hatodik legnagyobb árcsökkentés. A gázolaj ára március 11. óta (a mai árcsökkentést is figyelembe véve) összesen 41 forinttal csökkent.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
szíria háború
shanghaikina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
BÉT 4iG