koronavírus rendőr
Üzlet

Nincs tervben kijárási tilalom Magyarországon

Portfolio
A koronavírus magyarországi terjedésével, a fertőzöttek, az elhunytak és a koronavírus okozta fertőzésből gyógyultak aktuális számával, az esetleges korlátozásokkal, intézkedésekkel kapcsolatos aktualitásokról ma is sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs. A Portfolio élőben tudósított az eseményről.

Ingatlanok

Nem került napirendre a szállodák bezárásának kérdése, de eljöhet az az idő, amikor rákényszerülünk a bezárásukra, de a helyzet egyelőre nem indokolja. Más objektumok bevonására az elhelyezésre akkor kerülhet sor, ha az egészségügyi intézmények már nem lesznek képesek arra, hogy a betegeket fogadják. Betegek ellátására vagy megfigyelésre alkalmas ingatlanok esetleges bevonása a következő időszakban kerül tervezésre.

Kijárási tilalom

Egyelőre nincs konkrét terv arra, hogy bevezessék ezt az intézkedést, nem az esetszámok nagysága határozza meg azt, hogy ilyen súlyos korlátozást vezessenek be, hiszen olyan országokban, ahol bevezették, sokkal magasabb esetszámmal találkozunk. Az eddigi intézkedések a hozzájuk fűzött reményeket beváltották, sokan önkéntesen is vállalják, hogy nem mennek dolgozni. Ha ilyen korlátozást vezetnek be, az mindenkire vonatkozni fog.

Vizsgálatok

Megbetegedés gyanúja esetén minden esetben elvégzésre kerülnek a vizsgálatok, ezen túl a járványügyi vizsgálatot követően megállapításra kerül a szoros kontaktusok köre, ott is elvégzik a vizsgálatokat. A Nemzeti Népegészségügyi Központon túl további 7 laboratóriumban végeznek vizsgálatokat.

Allergia

Az allergiásokra vonatkozó kérdésre Müller elmondta, hogy minden krónikus megbetegedésben szenvedőnek nagyobb kockázata van a vírusfertőzéssel szemben.

Csoportosuás

Lehetséges, hogy enyhe tünetekkel már sokan átvészelték a megbetegedést, az esetek több mint 80 százalékában nagyon enyhék a tünetek. A Balatonon és más üdülőhelyeken csoportosultak az emberek, mondta el Müller Cecília, aki felhívta a figyelmet, hogy ha az emberek elhagyják a lakásukat, és egy másik helyen csoportosulnak, akkor ez ugyanolyan veszélyeket hordoz magában, mint a korábbi közösségben, ezért azt kéri Müller, hogy ne csoportosuljanak nagy számban az emberek.

Járőrök

A közterületeken és a határokon megjelenhetnek katonai járőrök, azért, hogy a határellenőrzést segítsék és hogy a közterületeken a rendfenntartásban közreműködjenek.

Házi karantén

3771 hatósági házi karantén van hatályban Magyarországon, 15525 alkalommal hajtottak végre náluk ellenőrzést, 94 esetben állapítottak meg szabálytalanságot, 18 esetben helyszíni bírságot szabtak ki vagy figyelmeztetést alkalmaztak, 76 esetben szabálysértési feljelentést tettek. Az üzletek zárva tartásával kapcsolatos szabályok megsértése miatt 3 főt figyelmeztettek, 9 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki.

Határhelyzet

Tegnap a román határnál alakult ki jelentősebb várakozás, azok a kamionok, amelyek Romániába kívántak eljutni, a román hatóságok intézkedései miatt nagyon sokáig várakoztak Magyarország területén. Ezért minden nap kétoldalú egyeztetések zajlanak a magyar és a szomszédos országok rendőrségének vezetői, és az állami vezetők között is. Amennyiben a szomszédos országok nem engedik be saját állampolgáraikat az országukba, akkor mi sem tudjuk megtenni, hogy beengedjük Magyarországra ezeket az állampolgárokat, illetve áruszállító járműveket, mondta Lakatos Tibor.

Rajkánál 20 kilométeres sor torlódott fel, Hegyeshalomnál 23 kilométeres, a többi helyen rövid a várakozási idő. A szlovák határon a munkavállalók 30 kilométeres zónában átmehetnek a szomszédos ország területére, és munkáltatói igazolás ellenében átutazhatnak a szomszéd országba munkavégzés céljából.

Friss számok

Szlovákiában 314, Horvátországban 128, Szlovákiában 135, Ausztriában 2388, Lengyelországba 425, Csehországban 833 koronavírus-fertőzött van, ismertette a friss számokat Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

A fertőződés lehetősége bárhol adott

Az egyik egészségügyi intézményben egy 40-es éveiben járó beteg van, tehát azon túl, hogy az idősek védelmére naponta felhívják a figyelmet, most már mindenkinek meg kell fogadni a tanácsokat, hiszen a fertőződés lehetősége bárhol adott.

Mindenki elkaphatja

A mintavételek száma folyamatosan nő, a WHO ajánlásainak megfelelően vizsgálják az összes gyanús esetet, és az ő környezetükben lévő potenciális betegeket is. Mindenki elkaphatja a koronavírust, hiszen az ország minden területén jelen van a vírus.

Elkezdődött a sajtótájékoztató

18-cal nőtt az elmúlt 24 órában a fertőzöttek száma, a csoportos megbetegedések száma folyamatosan növekszik, rövid időn belül számítanunk kell arra, hogy ezek tömegessé válhatnak. Mindent meg kell tennünk, hogy ezt a folyamatot lassítsuk, késleltessük, mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos. Újabb haláleset történt az elmúlt 24 órában egy 53 éves férfi hunyt el, ő is számos alapbetegséggel küzdött.

Koronavírus: ma délután újra tájékoztat az operatív törzs

Mint ahogy ahhoz az elmúlt napokban már hozzászokhattunk, ma is online sajtótájékoztatót tart az operatív törzs, az eseményre 14 órakor kerül sor. Mint minden nap, a Portfolio ma is élőben számol be a tájékoztatóról.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Koronavírus: mindhárom magyar elhunyt idős volt és krónikus beteg

Magyarországon immár három beteg halt meg, akinél kimutatták a koronavírust - hallhattuk az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Mindhárom beteg idős volt és egyéb krónikus betegségektől szenvedett. Müller Cecília ennek ellenére felhívja a figyelmet, hogy a fiatalok is megbetegszenek, és így könnyen megfertőzhetik az időseket. Ismét megkért mindenkit, hogy ha teheti, maradjon otthon.

Tovább a cikkhez

Tisztifőorvos a koronavírusról: Az utolsó órákban vagyunk!

Az utolsó órákban vagyunk ahhoz, hogy megakadályozzuk a tömeges fertőzések időszakába való átlépést - mondta el Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A tisztifőorvos ismét megkért mindenkit, hogy tartsák be az előírásokat és a tanácsokat, különben semmibe vesszük az orvosok és rendvédelmi szervek munkáját.

Tovább a cikkhez

Operatív törzs: „Nem tervezünk egyelőre kijárási tilalmat” és városrészek, települések lezárását

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeletes vezetője és Müller Cecília országos tisztifőorvos délután 4-től elkezdte a mai sajtótájékoztatót. A főbb információkat alábbi hírfolyamunkban követjük.

Tovább a cikkhez
donald trump chad wolf
koronavírus covid-19 járvány orvos
nyse floor
forint és euro
pf_imf_gyogyszerelvel-20200331
koronavírus stock fotó
suzuki1201
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavírus covid-19 járvány orvos