AmerikaiTőzsde
Üzlet

Akadozik a vírusellenes mentőcsomag Amerikában, megint elszakadt a cérna a tőzsdéken

Portfolio
Európában durva eséssel indult a hét, a német és a francia tőzsde közel 5 százalékos mínuszban nyitott, délelőtt viszont némelyest mérséklődött az esés. A Fed történelmi lépése után átmenetileg javult a részvénypiaci hangulat, miután az amerikai jegybank bejelentette, hogy korlátlan mennyiségben kész állampapírokat és jelzálogleveleket vásárolni. A kezdeti felpattanás után ismét lefelé vették az irányt az amerikai részvényindexek, majd a tengerentúli tőzsdék ezután még tovább estek.

Itt a vége

A koronavírus gazdasági hatásai elleni fiskális mentőcsomag újabb kudarca nyomán pesszimistán záródik a hétfői kereskedés az amerikai tőkepiacokon: a Dow 3,0%-os, az S&P 500 2,9%-os, a Nasdaq 0,3%-os mínuszban zárt, a technológiai részvények ezúttal határozottan felülteljesítettek.

Akadozik a szenátusban a fiskális élénkítés

Már második napja nem sikerül átnyomni az amerikai szenátuson a legalább 1600 milliárd dolláros kormányzati mentőcsomagot: a demokrata szenátorok ezúttal sem szavazták meg a csomagot, mondván, félő, hogy az inkább a vállalatokat, mint a közt segíti.

Megint elszakadt a cérna

Ismét romlani kezdett a hangulat az amerikai tőzsdéken az elmúlt órákban: a Dow 4,6%-os, az S&P 500 4,4%-os, a Nasdaq 2,1%-os mínuszban van. Bár gyakorlatilag most már mindent megtesz a Fed a gazdasági hangulat javítása érdekében (lásd a jegybank intézkedéseit alább), az exponenciális növekedést mutató koronavírus terjeszkedése mindent felülír az USA-ban. Elemzők békeidőben 1931 óta nem látott recessziót jósolnak már a világgazdaságnak (lásd szintén alább), így a piaci pesszimizmus nagyon is indokoltnak tűnik. A Dow hosszabb távú alakulását mutatja alábbi ábránk: lassan a 4 évvel ezelőtti szinteken vagyunk.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Figyelmeztettek: 1931 óta nem látott válság köszönthet a világra

Londoni makrogazdasági elemzők legfrissebb előrejelzései szerint a 2008-2009-es globális pénzügyi válsághoz hasonló, vagy még sokkal mélyebb recesszió várható az idén a világgazdaságban az új koronavírus okozta járvány gazdasági hatásai miatt. Egyes elemzői várakozások szerint a világgazdaság két év múlva érheti el ismét tavalyi teljesítményét. A CEBR elemzése szerint a háborús éveket leszámítva ez lenne a legmélyebb globális recesszió 1931 óta.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Trump elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését

Donald Trump amerikai elnök elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését az új típusú koronavírus által leginkább sújtott három tagállamban, Washingtonban, Kaliforniában és New Yorkban.

Tovább a cikkhez

2009 óta nem drágult ekkorát az arany, mint ma

Tovább tart a tőkekivonás a világ részvénypiacairól, ám az arany az elmúlt hetekben ebből nem húzott igazán hasznot. Ma azonban 80 dollárral drágult a nemesfém a legnagyobb forgalmú, áprilisi határidős piacán.

Tovább a cikkhez

A koronavírus másik arca: 30 ezer dolgozót keres a világ egyik leghíresebb pizzérialánca

Mivel egyre több család étkezik otthon, és sikerült bevezetni az érintésmentes kiszállítást, egyre nagyobb a kereslet a Yum Brandshez tartozó Pizza Hut pizzái iránt. A társaság bejelentette: 30 ezer állandó dolgozót keres.

Tovább a cikkhez

Mérséklődött az esés Amerikában

A Fed újabb beavatkozása ellenére továbbra is mínuszban tartózkodnak az amerikai tőzsdék, de legalább mérséklődött a zuhanás, így most a Dow valamivel 2% fölötti esést mutat (a Dow esetében ez 400 pont körüli esést jelent), míg a Nasdaq mindössze 0,3%-os esésben van.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Mérsékelt eséssel zárt a magyar tőzsde

Mérsékelt eséssel zárta a hétfői kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 0,4 százalékkal került lejjebb. A blue chipek felemásan teljesítettek, a Magyar Telekom 2,4 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 3,9 százalékot esett, az OTP 1,4 százalékkal került feljebb, a Mol pedig 1,6 százalékos erősödéssel zárt. A magyar tőzsdén a leggyengébben az EHEP teljesített, melynek árfolyama 10,3 százalékkal került lejjebb. A hazai börzén a legjobban a Cyberg teljesített, melynek árfolyama 11,1 százalékos emelkedéssel zárt.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Tovább esnek a tengerentúli indexek

Egyre nagyobb az esés a tengerentúli tőzsdéken, a Fed bejelentése átmenetileg javítani tudta a hangulatot, majd az amerikai indexek ismét lefordultak. Ezt követően még tovább fokozódott az eladói nyomás, a Dow 866 pontos mínusz mellett 4,5 százalékot esett, míg az S&P500 4,6 százalékkal került lejjebb.

A Fed történelmi lépése ellenére is napi mélypontjaik közelében járnak az amerikai tőzsdék

Az amerikai tőzsdék eséssel indították a hétfői napot, bár a Fed történelmi lépése után átmenetileg felrántották az indexeket, miután az amerikai jegybank ma bejelentette, hogy korlátlan mennyiségben kész állampapírokat és jelzálogleveleket vásárolni. A felpattanás azonban nem tartott sokáig, a tengerentúli börzék ismét lefordultak, és napi mélypontjaik közelében járnak. A Dow komponensei közül 9,4 százalékos eséssel a United Technologies részvényei teljesítenek a leggyengébben, míg a Chevron 8,2 százalékot esett. A Dow 556 pontos mínusz mellett 2,9 százalékkal került lejjebb, míg az S&P500 2,8 százalékot esett.

Soha nem volt még olyan gyors zuhanás az amerikai tőzsdén, mint most

Minden idők leggyorsabb 30 százalékos esését hozta el az amerikai tőzsdéken a koronavírus-pánik, rövidebb idő kellett hozzá, mint a Nagy Gazdasági Világválság idején.

Tovább a cikkhez

Rángatják a tengerentúli tőzsdéket

Nagy a csapkodás az amerikai tőzsdéken, a tengerentúli indexek eséssel vágtak neki a mai napnak annak ellenére is, hogy Fed bejelentette, hogy korlátlan mennyiségben kész állampapírokat és jelzálogleveleket vásárolni. A tőzsdék ezután lefordultak, a Dow több mint 500 pontos mínuszban is járt, a piaci kommentárok szerint a befektetők arra vártak, hogy a kongresszus elfogadja a gazdaságélénkítő csomagot. Az amerikai börzéket ezután ismét felrántották, a Dow 197 pontos mínusz mellett 1 százalékot esett, míg az S&P500 1 százalékkal került lejjebb.

Rövid felpattanás után esnek az európai tőzsdék

Nem tartott sokáig a felpattanás az európai tőzsdéken, bár úgy tűnt, hogy a Fed bejelentése - amely szerint a jegybank korlátlan mennyiségben kész állampapírokat és jelzálogleveleket vásárolni - után emelkedés jöhet Amerikában és egy rövid időre az európai tőzsdék is ugrottak, azonban az amerikai piacnyitásra elfogyott a lendület, tengerentúli tőzsdék estek a nyitás után, majd az európai tőzsdék is ismét lefelé vették az irányt.

Eséssel indult a hétfői kereskedés Amerikában

Eséssel indult a hétfői kereskedés a tengerentúlon, annak ellenére is, hogy a Fed bejelentette, hogy korlátlan mennyiségben kész állampapírokat és jelzálogleveleket vásárolni, hogy ezzel támogassa a pénzügyi piacokat. Az újdonság, hogy az eszközvásárlási programnak nincs keretösszege, a Fed mai bejelentése szerint „a szükséges” összegben készek vásárolni. Korábban 700 milliárd dolláros plafont szabtak a jegybanki vásárlásoknak. A fentieken túl a Fed további 300 milliárd dolláros új hitelprogramokat jelentett be, melyekkel a koronavírus hatásai által érintett cégeket támogatják. A hétfői piacnyitás után a Dow 1,7 százalékot esett, míg az S&P500 1,7 százalékkal került lejjebb.

Mérsékelten emelkedik az olaj és az arany is a Fed bejelentésére

Az olaj árfolyama hirtelen 3 százalékot ugrott a hírre, hogy a Fed bejelentette, hogy az eszközvásárlási programnak nincs keretösszege, azaz a szükséges összegben készek vásárolni. Ebből a lépésből is az látszik, hogy az amerikai jegybank kész minden eszközét bevetni, hogy támogassa az Egyesült Államok gazdaságát a jelenlegi nehéz helyzetben. A pótlólagos likviditás segítheti a kényszerlikvidálások csökkentését az olajpiacon, illetve hosszabb távon, a karanténok feloldása után növelheti indirekt módon az üzemanyagkeresletet.

Az arany jegyzése másfél százalékot ugrott a hírre, ugyanis a Fed hirtelen lépése igen jó hír a sárga nemesfém számára, mivel likviditást teremt, így a keletkező margin callok miatt kevésbé fogják adni már rövid távon az aranyat. Hosszabb távon pedig a monetáris stimulusok mindig jó hatással vannak az arany árfolyamára.

A Fed lépése után emelkedéssel indulhat a hétfői kereskedés a tengerentúlon

A tengerentúli határidős részvényindexek ma reggel 4 százalék feletti mínuszt vetítettek előre a mai piacnyitásra, majd a Fed kora délutáni, történelmi bejelentése után az amerikai határidős indexek felpattantak és a korábbi esésüket immár teljesen le is dolgozták. A határidős S&P500 1,8 százalékos pluszt, míg a határidős Dow 1,8 százalékos erősödést vetíthet előre a mai piacnyitásra.

Felpattant a magyar tőzsde

Gyorsan megváltozott a részvénypiaci hangulat a Fed mai bejelentését követően, az európai tőzsdék percek alatt ledolgozták a korábbi mínuszokat, emellett pedig a magyar tőzsde is felpattant, a BUX már több mint 1 százalékot emelkedett, a blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP emelkedése a legjelentősebb. A BUX index komponensei közül a 4iG teljesít a legjobban.

Lépett a Fed, pattannak a piacok

Jelentős eséssel indult a hétfői kereskedés az európai tőzsdéken, kora délután azonban a Fed történelmi bejelentést tett, az amerikai jegybank korlátlan mennyiségben kész állampapírokat és jelzálogleveleket vásárolni. A bejelentés után felpattantak a részvényindexek Európában, a kontinens börzéi a korábbi, jelentős esés nagy részét ledolgozták, a CAC40 0,9 százalékos mínuszban jár, míg a DAX a reggeli, közel 5 százalékos esését csaknem teljesen ledolgozva már 0,6 százalékos mínuszban jár.

Mérséklődik az esés a magyar tőzsdén, felpattant az OTP

Olvadnak a kezdeti mínuszok a magyar tőzsdén, a BUX már csak 0,7 százalékos mínuszban van. A blue chipek felemásan teljesítenek, a Magyar Telekom 2 százalékos esése mellett, a Richter 3,6 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,5 százalékos mérsékelt esést mutat, viszont az OTP felpattant, a bankrészvény árfolyama 1,5 százalékkal került feljebb. A BUX komponensei közül a legjobban 4iG teljesít.

Bajba kerülhet a világ olajellátása hosszú távon

Az olajtársaságok sorra vágják vissza éves költési terveiket az összeomló olajáraknak köszönhetően, azonban ez hosszabb távon igen nagy problémát szülhet, ugyanis miután kilábal a világ a koronavírus járványból, az olajkínálat valószínűsíthetően nem fog tudni lépést tartani az olajkereslet bővülésével.

Tovább a cikkhez

Esés jöhet az amerikai tőzsdéken

Nagyon estek pénteken a tengerentúli tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján pedig ismét esés jöhet az amerikai börzéken, a Dow 2,1 százalékkal, az S&P 500 2,4 százalékkal, a Nasdaq pedig 1,8 százalékkal kerülhet lejjebb a piacnyitás után.

A piaci hangulatra az lehet hatással, hogy a befektetők kedvezőtlenül fogadták, hogy a republikánus törvénycsomag nem ment át a szenátuson a demokraták ellenállása miatt, hétfő reggel azonban folytatódnak a tárgyalások az Egyesült Államok szenátusában a koronavírus miatt betervezett ezer milliárd dolláros mentőcsomagról. Tovább ronthatta a hangulatot a Fed jegybankárjának nyilatkozata is, miután James Bullard szerint az Egyesült Államokban a munkanélküliségi ráta elérheti a 30 százalékot is.

Ütik a légitársaságok papírjait

Tovább esett ma az európai légitársaságok árfolyama, a legtöbb részvény esetében 5-6 százalékos mínuszt látunk. Az esés annak tudható be, hogy a koronavírus globális terjedése miatt jelentősen visszaesett a légi utazás kereslete, ezzel együtt pedig a légitársaságok részvényeit is ütötték, az IAG és az easyJet árfolyama már több mint 60 százalékot zuhant idén.

Esik az európai autógyártók árfolyama

Esett az európai autógyártók részvényárfolyama, a legnagyobb gyengülést a PSA-n látjuk. Az elmúlt időszakban egyébként folyamatosan ütötték az európai autógyártók részvényeit, ami meg is látszik az idei árfolyam elmozdulásokon, hiszen a legtöbb gyártó árfolyama 50 százalékos mínuszban van idén, a legdurvább esést a Renault szenvedte el a cég árfolyama 2020-ban 64 százalékot esett már, így egyre közelebb kerül a 2009-es történelmi mélyponthoz.

Csúnya az esés az európai tőzsdéken

Nagyot estek ma az európai tőzsdék, a német és a francia börze is 4 százalék körüli mínuszban jár, míg a magyar tőzsdén a kezdeti jelentős esés mérséklődött. A piaci kommentárok szerint a befektetők koronavírus megbetegedések globálisan emelkedő száma mellett a járvány lehetséges gazdasági hatásai ellen hozott monetáris és fiskális intézkedésekre figyelhetnek.

Enyhül az eladói nyomás a magyar tőzsdén

Enyhül az eladói nyomás a magyar tőzsdén, a BUX korábbi 5 százalék körüli esése már csupán 1,6 százalékos, blue chipek azonban továbbra is esnek, bár a mínusz jelenősen kisebb, mint a piacnyitás után volt, a leggyengébben a Magyar Telekom teljesít. A leggyengébben a BUX komponensei közül ma az AutoWallis teljesít.

Eséssel indul a nap az európai tőzsdéken

Nagyot estek az irányadó európai részvényindexek a hétfői piacnyitás után, a DAX 4,8 százalékkal került lejjebb, míg a CAC 4,5 százalékot gyengült, az FTSE 100 pedig 4,8 százalékkal került lejjebb. Az olasz tőzsdén mérsékeltebb 2,2 százalékos esést látunk, míg az IBEX 35 4,2 százalékos mínuszt mutat.

Nagy eséssel indult a nap a magyar tőzsdén

Nagy eséssel indult a nap a magyar tőzsdén, a BUX 4,7 százalékot esett. A blue chipek kivétel nélkül lejjebb kerültek, a Magyar Telekom 2,9 százalékos esése mellett, a Richter 3,4 százalékkal került lejjebb, míg az OTP 4,5 százalékot gyengült, a blue chipek közül a leggyengébben a Mol teljesít, az olajcég árfolyama 7 százalékot esett ma reggel, így a már közel 50 százalékot zuhant idén az árfolyam.

Tovább szakad az olaj, kérdés mikor avatkoznak be a nagyhatalmak

Ismét nagy eséssel indítja  a hetet az olaj, a koronavírus terjedése ellen hozott intézkedéseknek drámai hatása van a globális üzemanyagkeresletre. Rövid távon nincs jele semmilyen enyhülésnek az olajhatalmak között, azonban hosszabb távon egyik félnek sem érdeke az ennyire alacsony olajár.

Tovább a cikkhez

Megszólal a Wall Street: messze van még a tőzsdei esés vége!

Hiába adták le az amerikai részvénypiacok értékük körülbelül harmadát, jó eséllyel még nem értük el a tőzsdei zuhanás végét – állítják a Wall Street Journalnak amerikai elemzők, befektetők.

Tovább a cikkhez

Nem szavazták meg a gigantikus amerikai mentőcsomagot

Nem ment át a szenátuson a republikánusok több mint ezer milliárd dolláros koronavírus-mentőcsomagja, a kormány és az ellenzéki politikusok viszont abban megegyeztek, hogy folytatják a tárgyalásokat. Ez is közrejátszahtott abban, hogy az amerikai határidős indexek szerint nagy esés jöhet a piacokon.

Tovább a cikkhez

Durva eséssel indulhat a hét Európában

  • Bár a pénteki nap első felében erősödéssel is megpróbálkoztak a tengerentúli indexek, a kereskedés második felére elromlott a hangulat, a tőzsdék ismét lefelé vették az irányt, majd az amerikai részvényindexek végül nagyobb eséssel fejezték be a pénteki kereskedést. A Dow 913 pontos esés mellett 4,6 százalékkal került lejjebb, az S&P500 4,3 százalékot esett, a Nasdaq pedig 3,8 százalékos eséssel fejezte be a pénteki kereskedést.
  • Jelentős eséssel indul a hét az ázsiai tőzsdéken, a koronavírus megbetegedések globálisan emelkedő száma mellett a befektetők a járvány lehetséges gazdasági hatásait latolgathatták, míg a St. Louis Fed elnöke a hétvégi nyilatkozatában arról beszélt, hogy az elkövetkező hónapok folyamán az Egyesült Államokban a munkanélküliségi ráta elérheti a 30 százalékot is. A hongkongi tőzsde 4,4 százalékos esése mellett a sanghaji börze 2,3 százalékot esett, bár a Nikkei 1,8 százalékkal került ma feljebb, de érdemes megemlíteni, hogy a japán tőzsdén pénteken nem volt kereskedés. Ázsia más részein nagy eséssel indult a hét, a dél-koreai Kospi 4,7 százalékkal került lejjebb, míg a szingapúri tőzsde 7,9 százalékot szakadt.
  • Az amerikai határidős indexek nagyot estek ma reggel, a határidős Dow és a határidős S&P500 is jelentős, 4 százalék körüli esést vetíthet előre a mai piacnyitásra, míg a határidős DAX 571 pontos mínusza, igen jelentős, 6,4 százalékos esést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.
  • Hétfőn az MNB a fizetési mérleg tavalyi negyedik negyedéves adatát teszi közzé, emellett délután a szokásos heti devizaswap-tenderét tartja a jegybank. Az eurozónából a márciusi fogyasztói bizalmi indexet teszik majd közzé.
  • Az olaj ára nagyot esett ma reggel, a WTI jegyzése 4,6 százalékkal került lejjebb, az árfolyam 22,3 dollárig esett. Az arany árfolyama felfelé kapaszkodik, a sárga nemesfém jegyzése 0,4 százalékos erősödést követően 1495 dollárnál jár.
  • A forint az irányt keresi ma reggel az euróval szemben, egy euróért 351,3 forintot kell fizetni, míg egy dollár 326,75 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Spencer Platt/Getty Images

Árháború az olajpiacon - Akár 100 forintos elmozdulás is jöhet a benzinnél

Összefoglaltuk a jelenlegi komplex kőolajpiaci helyzetet, és megvizsgáltuk, hogy milyen jövőbeli forgatókönyvek mekkora valószínűséggel és milyen mértékben mozdíthatnák el a kőolaj árát. Nagyon érdekes az olajpiac jelenlegi állása, ugyanis egy dolog biztos, hogy az aktuális állapot hosszútávon nem fenntartható, tehát valamelyik nagyhatalom előbb-utóbb lépésre kényszerül, melynek hatása lesz a mindennapi emberek életére is a benzin árán keresztül.

Tovább a cikkhez
koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
gyógyszer fejlesztés