Benzin
Üzlet

Szerdától újabb jelentős benzinár-csökkenés jön a hazai kutakon

Portfolio
A világ nagy kőolajkitermelői márciusi eleji találkozójukon nem tudtak egymással megállapodásra jutni a kitermelés csökkentéséről, ráadásul Szaúd-Arábia árháborúba kezdett, továbbá az olajkereslet is jelentősen csökken, amelyet követően közel harminc éve nem látott zuhanás jött az olajárban. Az olajár jelentős esése a hazai üzemanyagárakra is hatással van, szerdától ismét nagyot csökken a benzin ára a kutakon, a benzinár 10 forinttal csökken majd, míg a gázolaj ára szerdán nem változik.

A nagy kőolajtermelő országok március elején tartott, bécsi ülésükön nem tudtak megegyezésre jutni a kitermelés csökkentéséről, ráadásul Szaúd-Arábia árháborút indított, minderre reagálva az olajár közel harminc éve nem látott mértékben zuhant. Emellett érdemes kiemelni, hogy egyrészt továbbra sem enyhül a szaúdi-orosz olajháború, másrészt pedig a koronavírus terjedésének megakadályozására egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak az országok, melynek következtében drasztikusan csökken az üzemanyag kereslet. Ez a két faktor egyre lejjebb nyomja a kőolaj világpiaci árát. Ezzel szemben a forint jelentősen gyengült az elmúlt napokban a dollár árfolyamához képest, de ez a hatás jóval enyhébb volt, mint az olajárakra nehezedő nyomás.

Az olajár igen jelentős esése után számítani lehetett arra, hogy a hazai üzemanyagárak jelentősen csökkenni kezdenek, a korábbi cikkünkben megírtuk, hogy ha a finomított termékek árváltozásából indulunk ki, akkor jelentős árcsökkenés jöhet a magyar kutakon. A Mol a múlt héten két lépésben összesen 30 forinttal csökkentette a benzin árát, míg a gázolaj ára a múlt héten két lépésben 25 forinttal csökkent.

Az árcsökkenésnek azonban ezzel még nincs vége, a holtankoljak információi szerint szerdán tovább csökken a benzin ára, a 95-ös benzin literenkénti átlagára bruttó 10 forinttal 308 forintra csökken majd, míg a gázolaj ára szerdán nem változik.

Érdemes kiemelni, hogy a kétszámjegyű üzemanyagár-csökkentés viszonylag ritka, a most szerdától érvényes, 10 forintos benzinár-csökkentés 2000 óta gyűjtött adataink szerint a negyedik legmagasabb. A benzin esetében a szerdától érvényes, újabb 10 forintos vágással a benzin ára március 11. óta (a szerdai árcsökkentést is figyelembe véve) összesen 57 forinttal csökkent.

Bár a gázolaj ára szerdán nem változik majd, azonban érdemes felidézni, hogy a gázolaj ára március 11. óta összesen 41 forinttal csökkent.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
szíria háború
shanghaikina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
BÉT 4iG