trader
Üzlet

1933-ban csinált utoljára olyat a Dow index, amit kedden

Portfolio
A Fed történelmi lépése után kedden nagyot emelkedtek az irányadó európai részvényindexek, reagálva arra, hogy a Fed kész korlátlan mennyiségben állampapírokat és jelzálogleveleket vásárolni. Amerikában szintén jelentős erősödéssel indult a keddi kereskedés, a befektetők abban reménykednek, hogy a szenátus hamarosan elfogadja a jelentős fiskális élénkítő csomagot. Az erősödés a nap végéig kitartott, olyannyira, hogy a Dow index 1933 óta nem látott emelkedéssel zárt.

11 százalékos pluszban zárt a Dow

Az élénkítő csomaggal kapcsolatos várakozás a kereskedés végéig egyre feljebb repítette az amerikai indexeket, a Dow 2113 pontos erősödéssel, 11 százalékos plusszal fejezte be a napot,

ilyen emelkedésre (százalékosan) 1933 óta nem volt példa.

Az S&P 500 9,4 százalékot emelkedett, ami 2008 októbere óta a legnagyobb emelkedés, a Nasdaq pedig 8,1 százalékot erősödött. A Dow és az S&P 500 2016 vége óta nem látott mélypontokról pattant ma.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Közel 10 százalékos pluszban a Dow

A záráshoz közeledve tovább emelkednek az amerikai indexek, a Dow már 1780 pontos pluszban áll, ami 9,6 százalékos erősödésnek felel meg. Az S&P 500 8 százalékot, a Nasdaq 7 százalékot emelkedett.

Rekordév lehetett volna, de a koronavírus beleszólt - Még egy dolog, amit nem fognak idén tenni a vá

Az első negyedévben jelentősen csökkenhetnek az amerikai vállalatok saját részvény vásárlásai, a második negyedévben pedig szinte teljesen elapadhatnak, ahogy a vállalatok igyekeznek megőrizni készpénzállományukat a koronavírus-járvány által okozott válság közepette.

Tovább a cikkhez

Nagy emelkednek a hajózási cégek, a légitársaságok és a hotelek részvényei

Bár az amerikai élénkítő csomag megszavazásáról nincs hír, az amerikai tőzsdéken továbbra sem lankad az emelkedés, a Dow index 8,5 százalékos, az S&P 500 7,3 százalékos, a Nasdaq 6 százalékos pluszban áll.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Több szektorban hatalmas emelkedések látszanak:

  • A hajózási cégek kapcsán sokan abban bíznak, hogy a csomagban lesz szó az iparág vállalatainak megmentéséről. A Norwegian Cruise Line árfolyama 36 százalékkal ugrott meg a mai kereskedésben az amerikai tőzsdén, a Royal Caribbean 28 százalékot, a Carnival 20 százalékot emelkedett.
  • A GM árfolyama 18 százalékot ugrott, miután a társaság közölte, hogy 16 milliárd dollárnyi hitelt hív le a hitelkeretéből, annak érdekében, hogy likviditását erősítse.
  • A hotelszektor szintén kért állami pénzügyi segítséget, az MGM Resorts árfolyama 33 százalékot, a Wynn Resorts 18 százalékot, a Hilton és a Marriott pedig 11 százalékot erősödött ma.
  • A légitársaságokat szintén az esetleges állami segítség hajtja felfelé, az American Airlines 33 százalékot, a Delta Air Lines 22 százalékot, a United Airlines 27 százalékot emelkedett.

Nagy emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Nagy emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 5,7 százalékkal került feljebb. A blue chipek kivétel nélkül emelkedtek, a Magyar Telekom 4 százalékos emelkedése mellett, az OTP 4,4 százalékkal került feljebb, míg a Mol és Richter egyaránt 6,9 százalékot tudott erősödni. A magyar tőzsdén a legjobban a KulcsSoft teljesített, melynek árfolyama 18 százalékkal került feljebb.  A hazai börzén a leggyengébben az EHEP teljesített, melynek árfolyama 2,7 százalékot esett.

Tovább veszi az OTP részvényeit Csányi Sándor szingapúri alapja

Újabb OTP-részvényeket vásárolt Csányi Sándor szingapúri alapja, a Sertorius, tegnap 40 ezer darabot vett a BÉT-en, összesen 345 millió forint értékben.

Tovább a cikkhez

Tovább tépik az amerikai részvényindexeket

Tovább szárnyalnak a tengerentúli tőzsdék, a piaci kommentárok szerint a befektetők abban bíznak, hogy az amerikai döntéshozók hamarosan elfogadhatják koronavírus gazdasági hatásait enyhíteni kívánó fiskális élénkítő csomagot. Az S&P500 7,8 százalékkal került feljebb, a Dow emellett 1 660 ponttal emelkedett, az index igen jelentős, 8,9 százalékos erősödést mutat. A Dow komponensei közül 17,3 százalékos szárnyalásával a Chevron teljesít a legjobban, míg a Boeing papírjait szintén megtépték, a repülőgépgyártó árfolyama 17,2 százalékot emelkedett.

Újabb megbízást nyert el az NKM gázhálózatára a Mészáros és Mészáros Kft.

Újabb fővárosi gázelosztóvezeték rekonstrukciós megbízásokat nyert el az Opus Globalhoz tartozó Mészáros és Mészáros Kft. és a Vabeko Kft. konzorciuma, ezúttal 780 millió forint értékben.

Tovább a cikkhez

Nincs megállás, tovább emelkednek az európai tőzsdék

Nincs megállás, tovább emelkednek az európai tőzsdék, a legnagyobb emelkedést a német tőzsdén látjuk, de a magyar börze 6 százalékkal feljebb került ma. A piaci kommentárok szerint a hangulatra az lehet hatással, hogy az amerikai döntéshozók közel állnak a gigantikus méretű gazdaságélénkítő csomag elfogadásához. A befektetői hangulatra továbbá az is hatással lehet, hogy Olaszországban lassulás látszik a koronavírusos megfertőződések számában.

Tépik a Richtert, tovább emelkedik a BUX

A keddi piaczárás felé közeledve tovább emelkedik a magyar tőzsde, a BUX 11,6 milliárd forintos forgalom és 1 787 pontos plusz mellett 5,8 százalékkal került feljebb. A Richter részvényei valósággal szárnyalnak ma délután, a gyógyszergyártó papírjai 8 százalékkal kerültek ma feljebb. A Mol is nagyot emelkedett ma, az olajcég részvényei 6,6 százalékkal került feljebb. Az OTP 4,2 százalékot emelkedett, míg a Magyar Telekom 2,9 százalékot erősödött.

Koronavírus: Maszkok gyártásába kezd a Fiat Chrysler

A Fiat Chrysler tervei szerint havonta egymillió maszkot gyártana, ezeket az észak-amerikai sürgősségi ellátásban dolgozók kapnák, így segítve őket a koronavírus járvány elleni harcban.

Tovább a cikkhez

Az egyik nagy autógyártó már az életképességéről beszél

16 milliárd dollárt hív le hitelkeretéből a GM, a cél, hogy a likviditását erősítse és biztosítsa az életképességét a jelenlegi gyorsan változó, bizonytalan környezetben – közölte a cég vezérigazgatója.

Tovább a cikkhez

Veszik a tech részvényeket

Emelkedik az amerikai technológiai részvények árfolyama a nagy részvénypiaci felpattanás mellett. Ami egyből feltűnik az ábrán, hogy az Amazon és a Netflix emelkedése jóval visszafogottabb, mint a másik három részvényé, pedig az elmúlt időszakban éppen fordítva volt ez, hiszen a nagy eladói hullámban pont, hogy az „otthonmaradós” Netflix és Amazon részvényeket vették, azonban ma kedvezőbb piaci hangulat mellett az alaposan megütött tech részvényeket veszik inkább. Ha perspektívába akarjuk helyezni, az Amazon és Netflix árfolyam pluszban van idén, míg az Apple, Facebook, Alphabet hármas árfolyam mínuszban áll. Egyébként a milliárdos befektetők David Tepper is arról számolt be korábban, hogy vásárolt Amazon és Alphabet részvényeket.

Tovább tépik a német tőzsdét

A keddi kereskedés második felében sincs megállás, tovább emelkednek az irányadó európai részvényindexek, a DAX 643 pontos plusz mellett 7,4 százalékkal került feljebb, a CAC40 5,6 százalékkal került feljebb, az olasz tőzsde is nagyot megy ma, a milánói börze 6,5 százalékkal került feljebb.

Felpattant Amerika a nyitás után

Nagyot emelkedtek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 6,4 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 5,7 százalékot emelkedett. A piaci kommentárok szerinte a hangulatra az lehet hatással, hogy az amerikai döntéshozók közel állnak a gigantikus méretű gazdaságélénkítő csomag elfogadásához, a tárgyalásokat pedig ma folytatják. A befektetők továbbá arra is figyelhetnek, hogy Olaszországban lassulás látszik a koronavírusos megfertőződések számában.

Credit Suisse: ezek a részvények jelenthetnek menedéket a koronavírus-válságban

Egy tipikus „black swan”-esemény volt a koronavírus járvány kitörése – áll a Credit Suisse elemzésében. A nagyfokú bizonytalanság miatt járványok esetén a tőzsdék jellemzően nagyobbat esnek, mint például természeti katasztrófák esetén – teszik hozzá. Az elemző kiválogatott olyan ázsiai részvényeket, amelyek jó menedéket jelenthetnek.

Tovább a cikkhez

Erősödnek a régiós részvényindexek

Az irányadó európai részvényindexek erősödésével párhuzamosan a régiós tőzsdék is emelkednek kedden, a bécsi börze 8,5 százalékos erősödése mellett a lengyel tőzsde 3,6 százalékot erősödött, míg a prágai tőzsde 7,5 százalékot emelkedett. A magyar tőzsde is emelkedik, a BUX 6,9 milliárd forintos forgalom mellett 4,2 százalékkal került feljebb. A blue chipek kivétel nélkül emelkednek, a BUX komponensei közül a 4iG és az Opus részvényei teljesítenek ma a legjobban.  

Nagy emelkedés jöhet Amerikában

Nagy emelkedésre lehet számítani a tengerentúli tőzsdéken, az amerikai határidős részvényindexek napi limittel emelkedtek, a határidős Dow 930 pontot ugrott, vagyis 5 százalékot, míg az S&P 500 és a Nasdaq határidős indexe is 5 százalékos pluszban járt. A piaci kommentárok szerinte a hangulatra az lehet hatással, hogy az amerikai döntéshozók közel állnak a gigantikus méretű gazdaságélénkítő csomag elfogadásához, a tárgyalásokat pedig ma folytatják. A befektetők továbbá arra is figyelhetnek, hogy Olaszországban lassulás látszik a koronavírusos megfertőződések számában. A határidős indexek alapján a Dow 4,3 százalékkal, az S&P 500 4,2 százalékkal, míg a Nasdaq 6,5 százalékkal kerülhet feljebb a nyitás után.

Kitart a jó hangulat az európai tőzsdéken

Kitart a jó hangulat az európai tőzsdéken, a piaci kommentárok szerint a befektetők kedvezően reagáltak a Fed tegnapi bejelentésére, amelyben a jegybank jelezte, hogy kész korlátlan mennyiségben állampapírokat és jelzálogleveleket vásárolni. A hangulatot emellett az is javíthatta, hogy a hírek szerint lassulhatott a koronavírus fertőzések száma Olaszországban. Az emelkedésre az sem tudott árnyékot vetni, hogy az előzetes európai beszerzési menedzserindex adatok a vártnál jelentősen gyengébbek lettek.

Lefújták az első félidőt, de nincs még vége a koronavírus-meccsnek

Sok szempontból lezárult a koronavírus-krízis első része. Miért gondolom ezt? Mert azzal együtt, hogy rengeteg még a bizonytalanság, sok mindent tudunk is. Tudjuk, hogy hogyan lassítható masszívan a járvány terjedése, és azt is, hogy elképesztő versenyfutás indult a koronavírussal szemben hatásos készítmények kifejlesztséséért, nem kell már amiatt aggódnunk, hogy a világ kormányai, jegybankjai határozott és sok esetben példátlan lépéseket tesznek-e a válság kezelésére, és már azt sem kell találgatnunk, hogy lesz-e tőzsdei esés a koronavírus miatt, igen, egy pillanat alatt összeomlottak a részvénypiacok. De ha az a kérdés, hogy a nehezén túl vagyunk-e már? Nem gondolom.

Tovább a cikkhez

A drámaian rossz beszerzési menedzserindexek ellenére is emelkednek az európai tőzsdék

Kedden délelőtt tették közzé a márciusi, előzetes európai beszerzési menedzserindexeket: az előzetes adatok alapján a francia kompozit beszerzési menedzserindex a februári 52 pontról 30,2 pontra szakadt be, ami új történelmi mélypont a mutatóban. Előzetesen a szakemberek számítottak csökkenésre a koronavírus miatt, de még a 38 pontos várakozást is jelentősen sikerült alulmúlni. A francia előzetes bmi után a német előzetes beszerzésmenedzser index is jelentős csökkenést mutatott. A feldolgozóiparba ugyan csak 2,3 pontos visszaesést láthatunk a februári 48 pontról, és a 39,6-os előzetes elemzői várakozást is túlteljesítette az index, a szolgáltatásoknál ugyanez nem mondható el - ott 34,5-es szintet láthatunk, az előzetes várakozás 42,3 volt, a februári szám pedig 52,5. Ezután publikálta a Markit az eurozóna előzetes adatát is: a feldolgozóipar az egész valutaövezetet illetően is felülmúlta a várakozásokat: az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe mindössze 44,8 pontra esett vissza a februári 49,2-ről. A szolgáltató szektor azonban szenvedett: 28,4 ponttal a mutató 24,19 pontot esett a februári adathoz képest - a várakozás itt 39 pont volt. A drámai beszerzési menedzserindexek ellenére az európai részvényindexek továbbra is jelentős emelkedést mutatnak ma, a CAC40 4,3 százalékos erősödése mellett a milánói börze 5,7 százalékkal került feljebb, míg a DAX 5,3 százalékot erősödött.

Nagyot esett a Waberer's

Több fontos bejelentést is tett a Waberer’s, a társaság vezérigazgatója, Robert Ziegler távozik a vezérigazgatói pozícióból és lemond a cég igazgatóságában betöltött tisztségéről is. A Waberer’s ideiglenes vezérigazgatójának március 23-ától Erdélyi Barnát, a cég jelenlegi gazdasági vezérigazgató-helyettesét nevezték ki. A Waberer’s emellett bejelentette, hogy a társaság költségcsökkentési intézkedéseket vezet be: a cég leállítja a nemzetközi flottájában lévő kamionok jelentős részét, hazahozza a külföldi járművezetőit és eszközeit, és ésszerűsíti munkaerőállományát. A Waberer’s árfolyama 7,9 százalékos mínuszban is járt ma, ami 562 forintál új történelmi mélypontot jelentett. A cég papírjai ezután a korábbi zuhanás egy részét ledolgozták, az árfolyam 3 százalékkal került ma lejjebb, míg a Waberer’s idén 45,2 százalékot esett.

Nagyot emelkedett ma az autógyártók árfolyama

Emelkedik az európai autógyártók részvényárfolyama. A közelmúltban ütötték az autóipari részvényeket, hiszen korábban a koronavírus kínai terjedése miatt gyárleállásokat kellett eszközölniük a cégeknek, amióta pedig globálisan terjed a vírus, az autógyártók világszerte szüneteltetik a gyártást az üzemekben, vagy állnak át hiánytermékek gyártására. Ma azonban felpattanást látunk a szektoron belül, a legnagyobbat a Daimler árfolyama emelkedett, amely mögött a cégvezér nyilatkozata állhat, amely szerint a társaság nem igényel állami likviditássegítő csomagot, továbbá az is pozitívan hathatott, hogy a kínai gyártás újraindításával kapcsolatban, és a beszállítói lánc felől is pozitív hírek érkeztek.

Pattannak az európai légitársaságok

A mai részvénypiaci felpattanás mellett emelkedik az európai légitársaságok árfolyama. Az elmúlt időszakban folyamatosan ütötték a légitársaságok részvényeit, hiszen a koronavírus globális terjedése miatt jelentősen visszaesett a kereslet az utazásra, továbbá a járatszám csökkentések és az utazási korlátozások is negatívan hatottak a szektorra, több cég részvényei az értékük felét elvesztették már idén, ma azonban veszik a légitársaságok papírjait.

Tépik a DAX-ot, felpattantak az európai tőzsdék

Jelentős emelkedéssel indult a keddi kereskedés Európában, a piaci kommentárok szerint a befektetők kedvezően reagáltak a Fed tegnapi bejelentésére, amelyben a Fed jelezte, hogy kész korlátlan mennyiségben állampapírokat és jelzálogleveleket vásárolni. A hangulatot emellett az is javíthatta, hogy a hírek szerint lassulhatott a koronavírus fertőzések száma Olaszországban. A keddi piacnyitástól távolodva a DAX 6 százalékkal került feljebb, a CAC40 4,4 százalékot erősödött, míg a milánói börze 5,3 százalékot emelkedett.

Az amerikai politikusokon a világ szeme, ha nem lépnek, tovább zuhannak a tőzsdék

Baljós hangvételű jóslat érkezett a részvénypiacok jövőjével kapcsolatban, a BTIG vezető stratégája szerint további 20 százalékos mínuszra kell felkészülni, ha az amerikai kongresszuson nem megy át minél előbb a tervezett gigantikus mentőcsomag.

Tovább a cikkhez

Felpattant a magyar tőzsde a nyitás után

A tegnapi mérsékelt esés után ma felpattant a magyar tőzsde, a BUX 6,4 százalékkal került feljebb. A blue chipek kivétel nélkül emelkednek, a Magyar Telekom 4,1 százalékos emelkedése mellett, a Richter 5,2 százalékkal került feljebb, míg az OTP 6,2 százalékot erősödött, a legjobban a Mol teljesít ma reggel a blue chipek közül, az olajcég árfolyama 8 százalékot emelkedett.

Költségcsökkentési intézkedéseket vezet be a Waberer’s

Záporoznak a bejelentések a Waberer’stől, költségcsökkentési intézkedéseket vezet be a társaság, leállítja a nemzetközi flottájában lévő kamionok jelentős részét, hazahozza a külföldi járművezetőit és eszközeit, és ésszerűsíti munkaerőállományát.

Tovább a cikkhez

Pattannak a tőzsdék, jelentős emelkedéssel indulhat a nap Európában Mi történt ed

  • Eséssel indult a hét a tengerentúli tőzsdéken, a Fed történelmi lépése csak átmenetileg tudta javítani az amerikai részvénypiacok hangulatát, miután bejelentették, hogy a Fed korlátlan mennyiségben kész állampapírokat és jelzálogleveleket vásárolni, hogy ezzel támogassa a pénzügyi piacokat. Korábban 700 milliárd dolláros plafont szabtak a jegybanki vásárlásoknak, azonban a mostani bejelentés újdonsága, hogy az eszközvásárlási programnak nincs keretösszege, a Fed tegnapi bejelentése szerint „a szükséges” összegben készek vásárolni. A bejelentés után mégis lefordultak az amerikai tőzsdék, a piaci kommentárok szerint a befektetők az amerikai koronavírus fertőzöttek növekvő száma miatt aggódhattak, a hangulatra az is árnyékot vethetett, hogy már második napja nem sikerült átnyomni az amerikai szenátuson a legalább 1600 milliárd dolláros kormányzati mentőcsomagot. A Dow végül 582 pontos esés után 3 százalékkal került lejjebb, az S&P500 2,9 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,3 százalékos eséssel zárta a hétfői kereskedést.
  • Felpattantak az ázsiai tőzsdék kedden, a piaci kommentárok szerint a piaci szereplők Ázsiában kedvezően fogadták a Fed hétfői bejelentését, amely szerint az amerikai jegybank kész korlátlan mennyiségben állampapírokat és jelzálogleveleket vásárolni. A Nikkei 7,1 százalékos emelkedése mellett a hongkongi tőzsde 4 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze 1,5 százalékot erősödött. Ázsia más részein is emelkednek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 8,1 százalékos emelkedése mellett a szingapúri tőzsde 3,9 százalékkal került feljebb.
  • Az amerikai határidős indexek nagyot emelkedtek ma reggel, a határidős Dow és a határidős S&P500 is jelentős, 4 százalék feletti emelkedést vetíthet előre a mai piacnyitásra, míg a határidős DAX 459 pontos plusza 5,3 százalékos erősödést vetíthet előre a keddi piacnyitásra.
  • Kedden az MNB kamatdöntése mellett a KSH közzéteszi a januári népmozgalmi adatsorát, míg az ÁKK 3 hónapos kincstárjegy aukciót tart. Franciaországból, Németországból és az eurozónából a márciusi, feldolgozóipari és szolgáltatói beszerzési menedzserindexek előzetes értékei érkeznek majd. Az Egyesült Államokban a márciusi, feldolgozóipari és szolgáltatói beszerzési menedzserindexek előzetes értékeit publikálják, emellett a februári újlakás építési adatot is közzéteszik majd.
  • Az olaj ára erősödik ma reggel, a WTI jegyzése 2,6 százalékkal került feljebb, az árfolyam 24,1 dollárig emelkedett. Az arany árfolyama felfelé kapaszkodik, a sárga nemesfém jegyzése 0,5 százalékos emelkedést követően 1561 dollárnál jár.
  • A forint erősödik ma reggel az euróval szemben, egy euróért 351,17 forintot kell fizetni, míg egy dollár ma reggel 324,89 forintba került.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Spencer Platt/Getty Images

Távozik a Waberer's vezérigazgatója

Március 23-ától a Waberer's International Erdélyi Barnát, a cég jelenlegi gazdasági vezérigazgató-helyettesét nevezte ki ideiglenes vezérigazgatónak - közölte a társaság a BÉT-en megjelent közleményében.

Tovább a cikkhez
koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
New York tőzsde