Benzin
Üzlet

Nincs megállás, péntektől újabb jelentős benzinár csökkentés jön a kutakon

Portfolio
A világ nagy kőolajkitermelői március elején tartott találkozójukon nem voltak képesek megegyezésre jutni a kitermelés csökkentéséről, és Szaúd-Arábia árháborúba kezdett, továbbá az olajkereslet is jelentősen csökken, amelyet követően az olajár közel harminc éve nem látott mértékben zuhant. Az olajár hatalmas esése a hazai üzemanyagárakra is hatással van, péntektől ismét nagyot csökkent az benzin ára a hazai kutakon, a benzin ára az újabb 10 forintos csökkentéssel fontos lélektani szint alá kerül, 298 forintra csökken. Érdemes megemlíteni, hogy legutoljára 2016. február végén járt 300 forint alatt a benzin ára. A gázolaj ára pénteken nem változik majd.

A nagy kőolajtermelő országok március eleji, bécsi ülésükön nem voltak képesek tető alá hozni a megállapodást a kitermelés csökkentéséről, ráadásul Szaúd-Arábia árháborút indított, minderre reagálva az olajár közel harminc éve nem látott mértékben zuhant. Emellett fontos kiemelni, hogy egyrészt továbbra sem enyhül a szaúdi-orosz olajháború, másrészt pedig a koronavírus terjedésének megakadályozására egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak az országok, melynek következtében drasztikusan csökken az üzemanyag kereslet. Ez a két faktor egyre lejjebb nyomja a kőolaj világpiaci árát. Ezzel szemben a forint jelentősen gyengült az elmúlt napokban a dollár árfolyamához képest, de ez a hatás jóval enyhébb volt, mint az olajárakra nehezedő nyomás.

Az olajár igen jelentős esése után számítani lehetett arra, hogy jelentősen csökkenni kezdenek a hazai üzemanyagárak, a korábbi cikkünkben megírtuk, hogy ha a finomított termékek árváltozásából indulunk ki, akkor jelentős árcsökkenés is jöhet a magyar kutakon. A Mol a múlt héten két lépésben összesen 30 forinttal csökkentette a benzin árát, míg a gázolaj ára a múlt héten két lépésben 25 forinttal csökkent.

Az árcsökkenésnek azonban ezzel még nem volt vége, ma tíz forinttal csökkent a benzin ára, és a holtankoljak információi szerint pénteken újabb 10 forintos csökkenés következik, amelyet követően a 95-ös benzin literenkénti átlagára bruttó 10 forinttal 298 forintra csökken, míg a gázolaj ára pénteken nem változik.

Fontos kiemelni, hogy viszonylag ritka a kétszámjegyű üzemanyagár-csökkentés, a pénteki naptól érvényes, 10 forintos benzinár-csökkentés 2000 óta gyűjtött adataink szerint a negyedik legmagasabb. A benzin esetében a péntektől érvényes, újabb 10 forintos vágással a benzin ára március 11. óta (a pénteki árcsökkentést is figyelembe véve) összesen 67 forinttal csökkent. Emellett érdemes megemlíteni, hogy legutoljára 2016. február végén járt 300 forint alatt a benzin ára.

Bár a gázolaj ára pénteken nem változik majd, azonban érdemes kiemelni, hogy a gázolaj ára március 11. óta összesen 41 forinttal csökkent.

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
New York tőzsde