bika piac
Üzlet

Őrült fordulat a tőzsdéken, 1933 óta nem volt ekkora emelkedés

Portfolio
1933 óta nem emelkedett akkorát a világ egyik legfontosabb részvényindexe, az amerikai Dow Jones index, mint tegnap. Az emelkedést az váltotta ki, hogy az Egyesült Államokban elképesztő mértékű, 2 ezermilliárd dollár összegű gazdasági mentőcsomagot fogadhatnak el a koronavírus gazdasági hatásainak kezelésére.

Fontosabb mozgások a tőzsdéken:

  • A Dow Jones 11,4 százalékot emelkedett tegnap, ennél nagyobb ugrás csak a nagy gazdasági válság után, 1933-ban volt a benchmarkban
  • Nagyot ugrott másik két fontos részvényindex, az S&P 500 9,4, a Nasdaq 8,1 százalékot emelkedett
  • Az S&P 500 légitársaság index 15 százalékot emelkedett, miután kiderült, az Egyesült Államok 40 milliárd dolláros mentőcsomagot tervez az iparágnak
  • Az S&P energetikai index 16,3, a bankindex 13 százalékot ralizott
  • Az S&P 500-ban összesen 11 olyan részvény volt, aminek esett tegnap az árfolyama
  • A több sebből vérző Boeing részvényárfolyama 21 százalékot ugrott, ez volt az egyik részvény, ami felfelé húzta a Dow Jonest
  • A forgalom egyébként alacsonyabb volt, mint az elmúlt napokban, az amerikai tőzsdéken összesen 15,3 milliárd részvény forgott, elmaradt az elmúlt 20 nap átlagosan 15,9 milliárd részvényétől

A Dow Jones indexnek egyébként volt honnan emelkedni, kisebb megszakításokkal már több mint egy hónapja esett, a csúcsról az értéke 38 százalékkal csökkent, onnan jött a 11 százalékos emelkedés. A határidős Dow Jones index állása alapján egyébként további, mérsékelt emelkedés jöhet ma.

A Dow komponensei közül egy kivételével mindegyik részvény árfolyama emelkedett, a legnagyobb mértékben nem meglepő módon azoké, amelyek a legnagyobbat estek az elmúlt egy hónapban, amelyek pedig eddig defenzívek voltak, azoké kisebb mértékben emelkedett tegnap.

Az S&P 500-ban az első 10-be tagnap csak 30 százaléknál nagyobb emelkedéssel lehetett bekerülni, összesen 10 olyan papír volt, aminek az árfolyama 30 százaléknál nagyobbat emelkedett, 59 olyan, ami 20 százaléknál nagyobbat emelkedett, és 293 olyan, ami 10 százaléknál nagyobbat ugrott egy nap alatt.

A Nasdaq fontosabb komponensei közül csak a Netflix árfolyama esett, igaz, a streaming szolgáltató árfolyama eddig relatíve felülteljesítő volt, a Tesla 16, az Apple 10, a Microsoft 9 százalékot ralizott.

Ha az összes Nasdaq komponenst nézzük, akkor nem meglepő módon azoknak a vállalatoknak a részvényárfolyama emelkedett nagyot, amiket leginkább sújthat a koronavírus negatív gazdasági hatása: kaszinóüzemeltetők, légitársaságok, étteremláncok.

És, hogy mi történt más tőzsdéken? Európában is hatalmas emelkedés volt, a német DAX index 30 tagja közül egy kivételével mind emelkedett, itt az autóipari vállalatok és a pénzügyi szolgáltatók részvényeit tépték.

A magyar tőzsde 5,7 százalékot pattant fel, elsősorban azoknak a részvényeknek az árfolyama ugrott nagyot, amelyek az elmúlt hetekben nagyot estek, például a 4iG, az Appeninn vagy az Opus.

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
gyógyszer fejlesztés