cimlap_matrai_eromu0326
Üzlet

A kormány lezárta a Mátrai Erőmű megvásárlását

MTI
Portfolio
A kormány lezárta a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos tranzakciót - közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön a kormányinfón, és azt is megtudtuk, hogy 17,44 milliárd forint volt a tranzakció értéke.

Az MVM Magyar Villamos Művek megvásárolja az erőművet és a Geosol Kft.-t is tulajdonló Status Power Invest Kft.-t - tájékoztatott Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a kormány nemzetstratégiai érdeknek tartja az erőmű klímavédelmi szempontoknak megfelelő technológiai átalakítását.

A cégcsoport vételára 17,44 milliárd forint volt - közölte.

A miniszter hangsúlyozta továbbá, hogy az erőmű kulcsfontosságú szerepet tölt be a magyar villamosenergia-ellátásban, a villamosenergia-termelésünk 16 százalékát adja. A munkahelyek megőrzése, a térség gazdasági stabilitása szempontjából is kulcsfontosságú az erőmű működése - fűzte hozzá.

A Mátrai Erőmű egészen 1995-ig állami tulajdonban volt, az 1995 decemberében megvalósult villamosenergia-ipar privatizációját követően viszont az erőmű részvényeinek többsége német tulajdonba került.  Egészen 2017 végéig a német tulajdonos működtette az erőművet, akkor az Opus és egy cseh befektető, az EPH által közösen alapított, 50-50 százalékban tulajdonolt vállalat, a Mátra Energy Holding megvette a Mátrai Erőmű 72,63 százalékát. Ezután 2018 februárban az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy az EPH kizárólagos irányítást szerezzen a Mátrai Erőmű felett, 2018 március végén viszont már érkezett a bejelentés, hogy az Opus két lépcsőben kivásárolja az EPH Mátrai Erőműben szerzett tulajdonrészét. Az Opus november 20-án jelentette be a Budapesti Értéktőzsde honlapján, hogy tárgyalásokat kezd az erőmű értékesítéséről, és az MVM-mel aláírt erről egy szándéknyilatkozatot. Azóta az Opus üzemeltette a Mátrai Erőművet, azonban mostantól már az MVM az új tulajdonos.

A 2019. november 20-i Szándéknyilatkozatnak megfelelően a Mátrai Erőműben meglévő tulajdoni hányadának értékesítéséről állapodott meg az Opus Global és a STATUS Energy Magántőkealap kezelője az OPUS GLOBAL Befektetési Alapkezelő az MVM Magyar Villamos Művekkel. Majd 2019 december 23-án érkezett a hír, hogy az Opus eladta a Mátrai Erőművet az MVM-nek.  Az Opus a jövőben a megújuló energiaforrásokra, az elosztóhálózatokra és az energiakereskedelemre összpontosít.

A Mátrai Erőmű a hazai földgáz- és villamosenergia-hálózatok stratégiai, keleti csatlakozási pontján fekvő iparterületen működik. A keleti országrész villamosenergia-hálózatában az egyetlen nagy betápláló, ezért szerepe elsődleges a térség energiabiztonságában. A tranzakcióval teljes egészében a magyar állam tulajdonába kerül a lignitbányászat joga, ami erősíti az ország energiafüggetlenségét. A stratégiai jelentőségű lignitvagyon biztos energiatartalékként szolgál rendkívüli helyzetekben.

A Mátrai Erőmű Magyarország második legnagyobb villamosenergia-termelője. A társaság közvetlenül több mint 2000 főt foglalkoztat, a beszállítói körrel és az Ipari Parkban dolgozókkal együtt pedig összesen több mint 5000 embernek ad munkát. A társaság a saját bányáiból kitermelt lignitből, tovább földgázból és biomasszából állít elő áramot. A lignittüzelésű blokkok működési engedélye 2021 és 2030 között jár le. Az erőmű fejlesztési stratégiája szerint a fokozatosan leállítható szénalapú kapacitásokat földgáz, biomassza, napenergia és ún. RDF (hulladékból nyert másodlagos tüzelőanyag) felhasználásával – az Európai Unió támogatásaival és egyéb forrásaival – váltható ki a lignit alapú áramtermelés. Így a vállalat 2030 után is jelentős kapacitással járulhat hozzá az ország villamosenergia-termeléséhez.

Címlapkép: MTI/Komka Péter

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
gyógyszer fejlesztés