trader
Üzlet

Egyre többen mondják, hogy megvolt a piac alja - Érdemes már bevásárolni a tőzsdén?

Portfolio
Megosztottak a piaci szereplők abban, hogy vajon elértük-e a részvénypiaci zuhanás végét. Az egyik oldal szerint lesznek még nagy körök lefelé, viszont a másik oldal számára is vannak bíztató jelek, hiszen a Stoxx 600 például 17 százalékot emelkedett a legutóbbi napon belüli mélypont óta, valamint a volatilitás is csökkent, amely okot adhat a bizokodásra az európai piacokon.

Nagyon durva esést láttunk az a világ részvénypiacain az koronavírus miatt kialakult tőzsdepánikban, azonban ha az elmúlt két nap eseményeit nézzük, akkor felmerülhet a kérdés, hogy vajon elértük-e a zuhanás végét. Néhány piaci kommentár szerint vannak biztató jelek azzal kapcsolatban, hogy elértük a piac alját az európai színtéren, a Stoxx Europ 600 index, a régió benchmark indexe például nem került újabb napon belüli mélypontra március 16. óta, sőt a mélypont óta 17 százalékot emelkedett az index, valamint a kereskedés volumene az elmúlt két hétben most hétfőn volt a legalacsonyabb, amikor is eső nap volt.

A volatilitás azonban továbbra is magas a piacon, szerdán a Stoxx 600 4,8 százalékos pluszban is járt, majd az összes emelkedés elolvadt, az index pedig 0,7 százalékos mínuszba került, ahonnan felpattant  a kereskedés végére, végül pedig 3,1 százalékos emelkedéssel zárt, ezzel pedig 2008 októbere óta a legnagyobb két napos emelkedést produkálta. A leginkább megütött szektorok voltak a részvényrali éllovasai, az utazás és szabadidő szektor 5,7 százalékot emelkedett, az olaj és gáz szektor pedig 6,5 százalékkal került feljebb.

A ClearBridge Investmens stratégája szerint nem könnyű megítélni, hogy elértük-e a piac alját, viszont a cég úgy gondolja, hogy az esés nagy részén már túl vagyunk. A részvénypiac ralizhat a következő pár hétben, mivel elképesztően túladottá váltak a piacok, a befektetők pedig újra elkezdhetik részvényekbe átsúlyozni a portfólióikat. Az ClearBride stratégája azt is hozzátette, hogy benne van még a pakliban egy további esés a következő hónapokban, mivel a koronavírusos esetek száma egyre nő, és ennek számnak el kellene érnie a csúcspontot, vagy stagnálni kellene ahhoz, hogy a hosszabb távú részvénypiac emelkedésről beszélhessünk.

A JPMorgan stratégája szerint a tőzsdei zuhanás alatt jelentős egyenlőtlenség alakult ki a befektetési alapok portfóliójában a kötvények javára a részvényekkel szemben, ami azt jelenti, hogy az alapokban 850 milliárd dollár értékű részvényt kellene vásárolni ahhoz, hogy az eszközallokációs szint a korábbit elérje, viszont az időzítés még bizonytalan.

Valószínűleg közel állunk a csúcsponthoz, ahol a monetáris és fiskális politikai lépések nagysága elegendő lesz a piaci elmozdulások és a volatilitás csökkentéséhez.

– írja a Morgan Stanley stratégája, a stratéga szerint piaci szempontból elértük a bizonytalanság csúcspontját.

Egy másik biztató jel lehet a piac stabilizálódására, hogy az európai piacokon jelentősen csökkent a volatilitás. Az Euro Stoxx 50 volatilitás mérő indexe, a VStoxx index szerint a csapkodás mértéke nagyot csökkent a március 16-i csúcs óta, sőt még most hétfőn is lejjebb került, amikor a részvények estek.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a részvényelemzők nagyon durván lecsökkentették az előrejelzéseiket, a Citigroup európai (mínusz az Egyesült Királyság) The Citi Earning Revision indexe 84 százalékot esett, ezzel pedig az előző mélypont alá került, amelyet 2008 októberében a pénzügyi válság alatt ért el az index.

(Bloomberg)

Címlapkép: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
gyógyszer fejlesztés