Gilead
Üzlet

Lemond fontos jogáról a koronavírus egyik ígéretes gyógyszerének fejlesztője - Így segítene a harcban

Portfolio
A Gilead Sciences szokatlan lépést tett, miután a gyógyszergyártó arra kérte az amerikai gyógyszerhatóságot, hogy vonja vissza a koronavírus elleni bevetni kívánt készítményének ’’orphan drug’’ besorolását, amelyért korábban többen is bírálták a gyógyszertártót.

A Gilead Sciences szokatlan lépést tett, miután a gyógyszergyártó arra kérte az amerikai gyógyszerhatóságot (FDA), hogy vonja vissza a cég a koronavírus lehetséges kezelésére használni kívánt remdesivir nevű készítményének az ’’orphan drug’’ besorolását, amelyet a hatóság mindössze néhány nappal hagyott jóvá a társaság számára.

Az FDA jóváhagyta a cég kérelmét, és a hatóság kiemelte, hogy aktívan dolgoznak a koronavírus által okozott megbetegedések megelőzését vagy kezelését szolgáló gyógyászati készítmények fejlesztésének felgyorsításán.

A céget a jogalkotók mellett a beteg-támogatók is kritizálták, miután a társaság készítménye hétfőn megkapta az ’’orphan drug’’ besorolást a hatóságtól. A besorolást olyan készítmények kaphatják meg, amelyeket ritka előfordulású betegségek kezelésére fejlesztenek (és a betegség az Egyesült Államokban kevesebb, mint kétszázezer embert érint). Az eredetileg az Ebola gyógyítására szánt antivirális készítmény -és annak besorolása- miatt kritizálták a vállalatot, mivel az sokak szerint kihasználta volna a koronavírus járvány okozta egészségügyi krízist.

Az Ebola gyógyításában korábban sikertelennek bizonyult készítményt a koronavírus (COVID-19) által megfertőzött betegek esetében is tesztelik, amelyet többek között Donald Trump korábban az egyik legígéretesebb vírus elleni készítmény-jelöltnek nevezett a koronavírus ellen. Az ’’orphan drug’’ státusz lehetővé tette volna a Gilead számára, hogy évekig akadályozza a készítmény olcsóbb, generikus verzióját, élve azzal a feltételezéssel, hogy az FDA végül engedélyezi a remdesivir a koronavírus gyógyításában történő felhasználását.

A Gilead szerint a készítmény most visszavont státuszát azért kérvényezték korábban, hogy felgyorsítsák a remdesivir jóváhagyási ütemtervét, azonban a cég szerint a szabályozó hatóságok gyors intézkedései miatt immár biztosak abban, hogy az ’’orphan drug’’ státusz nélkül is tartható lesz a remdesivir felülvizsgálatához szükséges gyorsabb ütemterv.

A gyógyszergyártók és orvosi kutatók fokozott erőfeszítéseket tesznek a koronavírus járvány megfékezése érdekében, a remdesivir mellett más készítményekkel is kísérleteznek a koronavírus megbetegedések gyógyításánál, többek között a generikus malária gyógyszer, a hydroxychloroquine mellett az AbbVie által a HIV gyógyítására kifejlesztett Kaletraval is.

A Gilead Sciences ma 3 százalékkal került feljebb, míg a társaság részvényárfolyama idén 10,4 százalékot emelkedett.

(Reuters, Statnews)

Címlapkép forrása: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Új óriáswebshopok jöhetnek Magyarországra