cimlap_matrai_eromu0326_2
Üzlet

Nem veszített az Opus a Mátrai Erőmű értékesítésén

Portfolio
Gulyás Gergely bejelentése után az Opus is tájékoztatta a befektetőket a Mátrai Erőmű adásvételének lezárultáról. A közleményből kiderül, hogy az Opus nem veszített a Mátrai Erőmű értékesítésén.

Az Opus bejelentette, hogy a társaság, valamint a STATUS Energy Magántőkealap mint eladók, a 2019 november 20-án, valamint 2019 december 23-án közzétett rendkívüli tájékoztatásban foglaltak szerint megkezdett és eredményesen lefolytatott tárgyalások és a Felek között létrejött szerződés alapján 2020 március 26-án eredményesen zárták tranzakciójukat az MVM-mel, mint vevővel.

A szerződés zárása alapján a résztvevő felek megállapodása a Mátrai Erőmű 72,66%-os közvetett tulajdoni hányadának a Társaság és a Status Energy Magántőkealap által történő értékesítése és az MVM által történő megvásárlása tárgyában teljesedésbe ment. A tranzakció zárása során az MVM, mint vevő, valamint a társaság, mint az egyik eladó fél, a tulajdonában álló, a Status Power Invest (SPI) 55,05%-os üzletrészének ellenértékét tízmilliárd-egyszáztízmillió forint összegben határozták meg.

A megvásárolt cégcsoport vételára összesen 17 millárd 440 millió forint, amelyből 10,1 milliárd forint az Opus Globalt, 7,3 milliárd forint a Status Energy Magántőkealapot illeti. Az új tulajdonos ezen felül 11,4 milliárd forint értékben hitelkeretet nyit az erőmű részére, amely fedezetet nyújt a fennálló banki- és nem banki tartozásokra, valamint biztosítja az erőmű biztonságos működését 2020 végéig.  A vételár alapja független nemzetközi tanácsadó cég által végzett, üzleti tervből kiinduló vállalatértékelés volt.

Az ügylet kapcsán továbbá az Opus tájékoztatja a befektetőket, hogy miután a tranzakcióról szóló szerződések megkötésre kerültek 2019 december 23-án, de a tranzakció zárása csak 2020 első negyedévében valósult meg, így a társaság 2019 december 31-ére átsorolja az SPI részesedését az értékesítésre kijelölt eszközök közé. 2019 december 31-i hatályával

az Opus értékvesztést nem eszközöl ezen részesedésére, tekintve, hogy az üzletrész eladási ára elérte annak bekerülési értékét.

A Mátrai Erőmű kulcsfontosságú szerepet tölt be a hazai villamosenergia-ellátásban, mivel meghatározó alaperőműként villamosenergia-termelésünk 16 %-át adja, így ellátásbiztonsági szempontból nélkülözhetetlen.  Az erőmű klímavédelmi szempontoknak megfelelő technológiai átalakítása nemzetstratégiai érdek.  Az új tulajdonos célja, hogy a mára elavult és nem hatékonyan működő energiatermelő rendszert modern, karbontakarékos és gazdaságosan termelő rendszerré alakítsa, amely támogatja a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott célok elérését is. Az MVM Csoport szakmai háttere garantálja, hogy a megújulási program és átalakítási folyamat alatt az ellátó rendszer zavartalanul működjön. Az adásvétellel az MVM tulajdonába kerülő vállalatok között szerepel a Geosol Kft. is, amely a Mátrai Erőmű biomassza és válogatott hulladék tüzelőanyag ellátását biztosítja, hozzájárulva ezzel a hazai megújuló energia részarány növeléséhez.

Az MVM az átalakítás és a folyamatos működtetés során a termeléssel összhangban törekszik a legtöbb munkahely megőrzésére, kiemelt figyelmet fordít az erőműben és a bányákban elérhető képzett munkaerőre, illetve folyamatosan egyeztet a munkavállalói képviseletekkel a gördülékeny átmenet érdekében.

Az Opus árfolyama enyhe pluszban zárhat a mai nap folyamán, idén azonban közel 50 százalékát veszítette el értékének a részvény.

Kereskedés OPUS-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Címlapkép: MTI/Komka Péter

koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Új óriáswebshopok jöhetnek Magyarországra