GettyImages-1213764415
Üzlet

Újabb erős nap az amerikai tőzsdén: 3 nap alatt több mint 20 százalékot emelkedett a Dow

Portfolio
A szenátus tegnap elfogadta a kétezer milliárd dolláros gazdasági mentőcsomagot, a képviselőház pedig várhatóan pénteken dönthet a kérdésben. Európában a korábbi esés után délután felpattantak a tőzsdék és Amerikában is jelentős emelkedést láttunk a tőzsdéken a drámaian rossz makroadat ellenére.

Dow: több mint 1300 pont plusz

Harmadik napja emelkednek az amerikai tőzsdék, a Dow ma 1351 pontos plusszal zárta a kereskedést, ami 6,4 százalékos erősödésnek felel meg. Az S&P 500 6,1 százalékot, a Nasdaq 5,6 százalékot erősödött.

Meglepően emelkednek ma az amerikai tőzsdék - Tényleg megölték a rossz hírek a medvét?

A mai amerikai részvénypiaci reakciók azt sugallják, hogy talán elérhettük az alját. Az irányadó indexek ugyanis meredeken emelkednek csütörtökön annak ellenére, hogy rekordgyenge amerikai munkaerőpiaci adat érkezett. Ez pedig akár a medve piac végét is jelezheti – írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Tartja az 1000 pontos pluszt a Dow

Kitartanak a pluszok az amerikai tőzsdéken, a Dow 1046 pontos, vagyis 4,9 százalékos pluszban áll, a Nasdaq 4 százalékot, az S&P 500 4,7 százalékot emelkedett. Ezzel 3 nap leforgása alatt mintegy 20 százalékot ugrott a blue chip-index. 

A közszolgáltatók és az ingatlanpapírok járnak ma az élen az amerikai tőzsdéken. A Dow legjobban teljesítő papírjai között van a Boeing, a Nike és a Walgreens.

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt végül a magyar tőzsde, a BUX 0,9 százalékkal került feljebb. A blue chipek felemásan teljesítettek, a Magyar Telekom stagnált, Richter 0,9 százalékot esett, a Mol 2,2 százalékot gyengült, az OTP pedig 4,9 százalékot emelkedett. A magyar tőzsdén a legjobban a Delta Technologies (korábbi nevén EstMedia) teljesített, melynek árfolyama 11,5 százalékkal került feljebb. A leggyengébben a magyar börzén az EHEP teljesített, melynek árfolyama 8,1 százalékot esett.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A rossz adat sem tudja megtörni a tengerentúli tőzsdék optimizmusát

Minden képzeletet alulmúlóan rossz adat érkezett a tengerentúlról, miután egyetlen hét alatt közel 3,3 millió ember folyamodott munkanélküli segélyért az USA-ban. Az adattal kapcsolatban az amerikai pénzügyminiszter pozitív hangvételű nyilatkozatot tett, míg a piaci kommentárok szerint a befektetők egy része a drámaian megugró segélykérelmek után további lazító intézkedésekben reménykedhetett a Fed elnök támogató hangvételű nyilatkozata után. A tengerentúli tőzsdék hatalmasat emelkedtek, a Dow 1117 pontos plusz mellett 5,3 százalékkal került feljebb, míg az S&P500 4,6 százalékot emelkedett.

Tovább emelkednek az amerikai tőzsdék

Tovább folytatódott az emelkedés a tengerentúli tőzsdéken, a Dow már 5,5 százalékos, azaz több mint 1100 pontos pluszban van, de az S&P 500 is 4,9 százalékot emelkedett már. Úgy tűnik nem szült jelentős befektetői aggodalmakat, hogy a munkanélküli segélyt kérők száma rekord mértékben, 3,3 millióra nőtt az USA-ban. A befektetők azonban kedvezően fogadhatták az Fed elnökének szavait, melyek szerint az amerikai jegybank agresszív fellépést tervez a vállalatok és a családok védelmének érdekében.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Felfelé kapaszkodnak az európai tőzsdék

Elolvadtak a korábbi jelentős mínuszok az európai tőzsdék, sőt néhány ország tőzsdéjén már felpattanást látunk, bár a német és a francia tőzsde még mindig mérsékelten esik, a magyar börze már közel 1 százalékot emelkedett. Az európai tőzsdék emelkedés mögött valószínűleg az amerikai piac jelentős felpattanása állhat, hiszen a befektetők valósággal átnéztek a ma publikált, drámaian gyenge tengerentúli makroadaton.

Tovább emelkedtek a tengerentúli tőzsdék

Egyre jelentősebb az emelkedés a tengerentúli tőzsdéken, a Dow már 3,5 százalékos, azaz több mint 700 pontos emelkedést mutat, míg az S&P 500 3,6 százalékkal került feljebb, a Nasdaq pedig 2,9 százalékos erősödést mutat. A piaci kommentárok szerint a befektetői hangulatra nem gyakorolt jelentős negatív hatást a ma beérkezett makroadat, amely szerint rekord mennyiségű, 3,3 millió ember folyamodott munkanélküli segélyért az USA-ban. Ezzel szemben viszont kedvezően fogadhatták, hogy a gigantikus fiskális mentőcsomagot elfogadta a szenátus és továbbította azt a képviselőház számára, amely várhatóan pénteken szavaz majd róla.

Emelkednek az amerikai tőzsdék a nyitás után

Jelentős emelkedéssel indult a csütörtöki kereskedés a tengerentúli tőzsdéken a Dow 2,2 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 1,9 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 1,7 százalékos erősödést mutat. Korábban esést vetítettek előre a piacnyitásra a határidős indexek, azonban úgy tűnik, hogy a befektetőket nem aggasztja, hogy egyetlen hét alatt közel 3,3 millió ember folyamodott munkanélküli segélyért az USA-ban. Az elemzők előzetesen egymilliós számot vártak, vagyis a koronavírus munkaerőpiaci hatása máris jóval erősebb a vártnál.

A jó hangulat lehetséges, hogy annak köszönhető, hogy a szenátus szerdán végül elfogadta a kétezer milliárd dolláros gazdasági mentőcsomagot, továbbítva azt a képviselőház számára, amely a Reuters szerint várhatóan pénteken szavazhat majd róla.

Esés jöhet az amerikai tőzsdéken

Még nagyobb eséssel nyithatnak a tengerentúli tőzsdék, mint amiről korábban írtunk, a Dow 1,3 százalékos mínusza mellett, az S&P500 1,3 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 1 százalékot eshet. A befektetői hangulatra az lehet hatással, hogy egyetlen hét alatt közel 3,3 millió ember folyamodott munkanélküli segélyért az USA-ban – derül ki a csütörtökön megjelent adatból. Az elemzők előzetesen egymilliós számot vártak, vagyis a koronavírus munkaerőpiaci hatása máris jóval erősebb a vártnál.

Esnek az európai tőzsdék, kifulladt a BUX erősödése

Az elmúlt két nap emelkedése mára kifulladt Európában, miután a piaci kommentárok szerint a a koronavírus járvány terjedése és a globális recesszió lehetősége háttérbe szorította az amerikai szenátus által elfogadott, kétezer milliárd dolláros gazdasági mentőcsomagot. A DAX 2,8 százalékos esése mellett a CAC40 2,7 százalékkal került lejjebb.

A régiós részvényindexek felemásan teljesítenek, a bécsi börze 1,5 százalékos esése mellett a prágai tőzsde 1,6 százalékkal került lejjebb, míg a pozitív kivételt 0,7 százalékos erősödésével a lengyel részvényindex jelentette. A hazai részvényindex a délelőtt második felénem erősödését immár csaknem teljesen ledolgozta, a BUX 11 milliárd forintos forgalom mellett előző napi záróértéke közelében jár, a magyar tőzsde 0,2 százalékkal került feljebb. A mérsékelt erősödés egyedül az OTP emelkedésének volt betudható, a bankpapír 3,3 százalékkal került ma feljebb, míg a Mol és a Magyar Telekom árfolyama is 2-2 százalék feletti mínuszban jár.

Eséssel indulhat a nap az amerikai tőzsdéken

Eséssel vághatnak neki a csütörtöki kereskedésnek a tengerentúli tőzsdék, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,9 százalékos esése mellett, az S&P 500 1 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,6 százalékos eséssel nyithat. Az amerikai szenátus szerdán végül elfogadta a kétezer milliárd dolláros gazdasági mentőcsomagot, továbbítva azt a képviselőház számára, amely a Reuters szerint várhatóan pénteken szavazhat majd róla.

Felpattant a magyar tőzsde

Korábban írtunk róla, hogy a BUX emelkedéssel próbálkozik, mostanra azonban felpattan a magyar tőzsde, a BUX már közel 2 százalékos pluszban van. A blue chipek felemásan teljesítenek, az emelkedést az OTP vezeti, de a Richter is feljebb került, a Mol és Magyar Telekom pedig továbbra is esik. A BUX komponensei közül a legjobban a Waberer's teljesít, a leggyengébben pedig az Autowallis.

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde

Reggel több mint 1 százalékos esést láttunk a magyar tőzsdén, most azonban emelkedéssel próbálkozik a BUX, a hazai részvényindex 0,7 százalékkal került feljebb. A blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP nagyot emelkedett, a bankpapír árfolyama már 3,5 százalékos pluszban jár, a Richter stagnál, a Mol és Magyar Telekom pedig esik. A BUX komponensei közül a legjobban a Waberer's teljesít, a leggyengébben pedig az Autowallis

Esnek az európai tőzsdék

A két napos emelkedést követően ma esnek az európai tőzsdék, a DAX és a CAC már több mint 2,5 százalékot esett, a magyar tőzsde esése ezzel szemben mérsékeltebbnek mondható. A piaci kommentárok szerint a koronavírus miatti recessziós félelmek vethetnek árnyékot a 2 ezermillió dolláros amerikai fiskális csomag elfogadásával kapcsolatos hírekre, a befektetők továbbra is a koronavírus terjedésével kapcsolatos hírekre figyelhetnek.

Az európai tőzsdék is esnek a nyitás után

Az európai tőzsdéken is eséssel indult a nap, a DAX 2,6 százalékkal került lejjebb, míg a CAC 2,5 százalékot esett. Az angol FTSE 100 is 2,5 százalékkal került lejjebb, míg az olasz tőzsde 2 százalékot esett, a spanyol pedig 2,4 százalékos gyengülést mutat.

Eséssel indult a nap a magyar tőzsdén

Esik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 1,2 százalékkal került lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül gyengülést mutatnak, a Magyar Telekom 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 0,6 százalékot esett, az OTP 1,8 százalékot gyengült, a leggyengébb a blue chipek közül a Mol teljesít, az olajcég árfolyama 2 százalékot esett.

Nagyobb eséssel indulhat a csütörtöki kereskedés a német tőzsdén

A határidős DAX korábban nagyjából 1,8 százalékos esést vetített előre, az index ezt követően tovább esett, és a és a határidős DAX immár 300 pontos esése 3 százalékos esést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.

Eséssel indulhat a nap Európában

  • A szerdai piacnyitást követő iránykeresés után emelkedni kezdtek az amerikai részvényindexek, majd a zárás felé közeledve lefordultak a tőzsdék, miután a piaci kommentárok szerint a befektetők a kétezer milliárd dolláros gazdasági mentőcsomag elfogadásának csúszása miatt aggódhattak. A Dow végül 496 pontos plusz mellett 2,4 százalékkal került feljebb, az S&P500 1,2 százalékot erősödött, míg a Nasdaq 0,5 százalékos eséssel zárta a szerdai kereskedést.
  • A szenátus szerdán végül elfogadta a kétezer milliárd dolláros gazdasági mentőcsomagot, továbbítva azt a képviselőház számára, amely a Reuters szerint várhatóan pénteken szavazhat majd róla. Ezt követően Ázsiában kifulladt az elmúlt napok részvénypiaci emelkedése, a Nikkei 4,5 százalékos esése mellett a hongkongi börze 0,9 százalékot esett, míg a sanghaji részvényindex 0,5 százalékkal került lejjebb. Ázsia más részein is esnek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 0,2 százalékos esése mellett a szingapúri tőzsde 1,2 százalékot esett.
  • Az amerikai határidős indexek kissé lejjebb kerültek ma reggel, a határidős Dow és a határidős S&P500 nagyjából 1 százalékos esést vetíthet előre a mai piacnyitásra. A határidős DAX 179 pontos mínusza 1,8 százalékos esést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.
  • Csütörtökön várhatóan közzéteszi inflációs jelentését az MNB, az ÁKK pedig kötvényaukciót tart. Az Egyesült Királyságból a Bank of England kamatdöntése mellett a februári kiskereskedelmi eladási adatsorokat is közzéteszik, az Egyesült Államokból a negyedik negyedéves, felülvizsgált GDP adatra figyelnek majd a befektetők. Emellett a heti munkanélküli segélykérelmek számának változása is kiemelt figyelmet kaphat majd, miután szakértők szerint elképesztő mértékű, akár 2,5 millió új munkanélküli segély iránti kérelem érkezhetett be az USA-ban egy hét leforgása alatt.
  • Lejjebb került az olaj árfolyama ma reggel, a WTI jegyzése 0,8 százalékos gyengülést követően 23,8 dollárig esett, az arany árfolyama 1,1 százalékos esés után 1 600 dollár közelében jár.
  • A forint kissé gyengült ma reggel az euróval szemben, egy euró 353,44 forintba kerül, míg egy dollárért 324,07 forintot kell fizetnünk.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Hannelore Foerster/Bloomberg via Getty Images

Brutális mentőcsomag jön Amerikában, készpénzt osztanak ki az állampolgárok között

Magyar idő szerint tegnap este megállapodtak, éjjel pedig a szenátus szavazott, és elfogadta a 2000 milliárd dolláros amerikai koronavírus mentőcsomagot. A képviselőház pénteken szavazhat.

Tovább a cikkhez
Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
szíria háború
shanghaikina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
BÉT 4iG