GettyImages-1213764415
Üzlet

Újabb erős nap az amerikai tőzsdén: 3 nap alatt több mint 20 százalékot emelkedett a Dow

Portfolio
A szenátus tegnap elfogadta a kétezer milliárd dolláros gazdasági mentőcsomagot, a képviselőház pedig várhatóan pénteken dönthet a kérdésben. Európában a korábbi esés után délután felpattantak a tőzsdék és Amerikában is jelentős emelkedést láttunk a tőzsdéken a drámaian rossz makroadat ellenére.

Dow: több mint 1300 pont plusz

Harmadik napja emelkednek az amerikai tőzsdék, a Dow ma 1351 pontos plusszal zárta a kereskedést, ami 6,4 százalékos erősödésnek felel meg. Az S&P 500 6,1 százalékot, a Nasdaq 5,6 százalékot erősödött.

Meglepően emelkednek ma az amerikai tőzsdék - Tényleg megölték a rossz hírek a medvét?

A mai amerikai részvénypiaci reakciók azt sugallják, hogy talán elérhettük az alját. Az irányadó indexek ugyanis meredeken emelkednek csütörtökön annak ellenére, hogy rekordgyenge amerikai munkaerőpiaci adat érkezett. Ez pedig akár a medve piac végét is jelezheti – írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Tartja az 1000 pontos pluszt a Dow

Kitartanak a pluszok az amerikai tőzsdéken, a Dow 1046 pontos, vagyis 4,9 százalékos pluszban áll, a Nasdaq 4 százalékot, az S&P 500 4,7 százalékot emelkedett. Ezzel 3 nap leforgása alatt mintegy 20 százalékot ugrott a blue chip-index. 

A közszolgáltatók és az ingatlanpapírok járnak ma az élen az amerikai tőzsdéken. A Dow legjobban teljesítő papírjai között van a Boeing, a Nike és a Walgreens.

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt végül a magyar tőzsde, a BUX 0,9 százalékkal került feljebb. A blue chipek felemásan teljesítettek, a Magyar Telekom stagnált, Richter 0,9 százalékot esett, a Mol 2,2 százalékot gyengült, az OTP pedig 4,9 százalékot emelkedett. A magyar tőzsdén a legjobban a Delta Technologies (korábbi nevén EstMedia) teljesített, melynek árfolyama 11,5 százalékkal került feljebb. A leggyengébben a magyar börzén az EHEP teljesített, melynek árfolyama 8,1 százalékot esett.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A rossz adat sem tudja megtörni a tengerentúli tőzsdék optimizmusát

Minden képzeletet alulmúlóan rossz adat érkezett a tengerentúlról, miután egyetlen hét alatt közel 3,3 millió ember folyamodott munkanélküli segélyért az USA-ban. Az adattal kapcsolatban az amerikai pénzügyminiszter pozitív hangvételű nyilatkozatot tett, míg a piaci kommentárok szerint a befektetők egy része a drámaian megugró segélykérelmek után további lazító intézkedésekben reménykedhetett a Fed elnök támogató hangvételű nyilatkozata után. A tengerentúli tőzsdék hatalmasat emelkedtek, a Dow 1117 pontos plusz mellett 5,3 százalékkal került feljebb, míg az S&P500 4,6 százalékot emelkedett.

Tovább emelkednek az amerikai tőzsdék

Tovább folytatódott az emelkedés a tengerentúli tőzsdéken, a Dow már 5,5 százalékos, azaz több mint 1100 pontos pluszban van, de az S&P 500 is 4,9 százalékot emelkedett már. Úgy tűnik nem szült jelentős befektetői aggodalmakat, hogy a munkanélküli segélyt kérők száma rekord mértékben, 3,3 millióra nőtt az USA-ban. A befektetők azonban kedvezően fogadhatták az Fed elnökének szavait, melyek szerint az amerikai jegybank agresszív fellépést tervez a vállalatok és a családok védelmének érdekében.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Felfelé kapaszkodnak az európai tőzsdék

Elolvadtak a korábbi jelentős mínuszok az európai tőzsdék, sőt néhány ország tőzsdéjén már felpattanást látunk, bár a német és a francia tőzsde még mindig mérsékelten esik, a magyar börze már közel 1 százalékot emelkedett. Az európai tőzsdék emelkedés mögött valószínűleg az amerikai piac jelentős felpattanása állhat, hiszen a befektetők valósággal átnéztek a ma publikált, drámaian gyenge tengerentúli makroadaton.

Tovább emelkedtek a tengerentúli tőzsdék

Egyre jelentősebb az emelkedés a tengerentúli tőzsdéken, a Dow már 3,5 százalékos, azaz több mint 700 pontos emelkedést mutat, míg az S&P 500 3,6 százalékkal került feljebb, a Nasdaq pedig 2,9 százalékos erősödést mutat. A piaci kommentárok szerint a befektetői hangulatra nem gyakorolt jelentős negatív hatást a ma beérkezett makroadat, amely szerint rekord mennyiségű, 3,3 millió ember folyamodott munkanélküli segélyért az USA-ban. Ezzel szemben viszont kedvezően fogadhatták, hogy a gigantikus fiskális mentőcsomagot elfogadta a szenátus és továbbította azt a képviselőház számára, amely várhatóan pénteken szavaz majd róla.

Emelkednek az amerikai tőzsdék a nyitás után

Jelentős emelkedéssel indult a csütörtöki kereskedés a tengerentúli tőzsdéken a Dow 2,2 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 1,9 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 1,7 százalékos erősödést mutat. Korábban esést vetítettek előre a piacnyitásra a határidős indexek, azonban úgy tűnik, hogy a befektetőket nem aggasztja, hogy egyetlen hét alatt közel 3,3 millió ember folyamodott munkanélküli segélyért az USA-ban. Az elemzők előzetesen egymilliós számot vártak, vagyis a koronavírus munkaerőpiaci hatása máris jóval erősebb a vártnál.

A jó hangulat lehetséges, hogy annak köszönhető, hogy a szenátus szerdán végül elfogadta a kétezer milliárd dolláros gazdasági mentőcsomagot, továbbítva azt a képviselőház számára, amely a Reuters szerint várhatóan pénteken szavazhat majd róla.

Esés jöhet az amerikai tőzsdéken

Még nagyobb eséssel nyithatnak a tengerentúli tőzsdék, mint amiről korábban írtunk, a Dow 1,3 százalékos mínusza mellett, az S&P500 1,3 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 1 százalékot eshet. A befektetői hangulatra az lehet hatással, hogy egyetlen hét alatt közel 3,3 millió ember folyamodott munkanélküli segélyért az USA-ban – derül ki a csütörtökön megjelent adatból. Az elemzők előzetesen egymilliós számot vártak, vagyis a koronavírus munkaerőpiaci hatása máris jóval erősebb a vártnál.

Esnek az európai tőzsdék, kifulladt a BUX erősödése

Az elmúlt két nap emelkedése mára kifulladt Európában, miután a piaci kommentárok szerint a a koronavírus járvány terjedése és a globális recesszió lehetősége háttérbe szorította az amerikai szenátus által elfogadott, kétezer milliárd dolláros gazdasági mentőcsomagot. A DAX 2,8 százalékos esése mellett a CAC40 2,7 százalékkal került lejjebb.

A régiós részvényindexek felemásan teljesítenek, a bécsi börze 1,5 százalékos esése mellett a prágai tőzsde 1,6 százalékkal került lejjebb, míg a pozitív kivételt 0,7 százalékos erősödésével a lengyel részvényindex jelentette. A hazai részvényindex a délelőtt második felénem erősödését immár csaknem teljesen ledolgozta, a BUX 11 milliárd forintos forgalom mellett előző napi záróértéke közelében jár, a magyar tőzsde 0,2 százalékkal került feljebb. A mérsékelt erősödés egyedül az OTP emelkedésének volt betudható, a bankpapír 3,3 százalékkal került ma feljebb, míg a Mol és a Magyar Telekom árfolyama is 2-2 százalék feletti mínuszban jár.

Eséssel indulhat a nap az amerikai tőzsdéken

Eséssel vághatnak neki a csütörtöki kereskedésnek a tengerentúli tőzsdék, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,9 százalékos esése mellett, az S&P 500 1 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,6 százalékos eséssel nyithat. Az amerikai szenátus szerdán végül elfogadta a kétezer milliárd dolláros gazdasági mentőcsomagot, továbbítva azt a képviselőház számára, amely a Reuters szerint várhatóan pénteken szavazhat majd róla.

Felpattant a magyar tőzsde

Korábban írtunk róla, hogy a BUX emelkedéssel próbálkozik, mostanra azonban felpattan a magyar tőzsde, a BUX már közel 2 százalékos pluszban van. A blue chipek felemásan teljesítenek, az emelkedést az OTP vezeti, de a Richter is feljebb került, a Mol és Magyar Telekom pedig továbbra is esik. A BUX komponensei közül a legjobban a Waberer's teljesít, a leggyengébben pedig az Autowallis.

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde

Reggel több mint 1 százalékos esést láttunk a magyar tőzsdén, most azonban emelkedéssel próbálkozik a BUX, a hazai részvényindex 0,7 százalékkal került feljebb. A blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP nagyot emelkedett, a bankpapír árfolyama már 3,5 százalékos pluszban jár, a Richter stagnál, a Mol és Magyar Telekom pedig esik. A BUX komponensei közül a legjobban a Waberer's teljesít, a leggyengébben pedig az Autowallis

Esnek az európai tőzsdék

A két napos emelkedést követően ma esnek az európai tőzsdék, a DAX és a CAC már több mint 2,5 százalékot esett, a magyar tőzsde esése ezzel szemben mérsékeltebbnek mondható. A piaci kommentárok szerint a koronavírus miatti recessziós félelmek vethetnek árnyékot a 2 ezermillió dolláros amerikai fiskális csomag elfogadásával kapcsolatos hírekre, a befektetők továbbra is a koronavírus terjedésével kapcsolatos hírekre figyelhetnek.

Az európai tőzsdék is esnek a nyitás után

Az európai tőzsdéken is eséssel indult a nap, a DAX 2,6 százalékkal került lejjebb, míg a CAC 2,5 százalékot esett. Az angol FTSE 100 is 2,5 százalékkal került lejjebb, míg az olasz tőzsde 2 százalékot esett, a spanyol pedig 2,4 százalékos gyengülést mutat.

Eséssel indult a nap a magyar tőzsdén

Esik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 1,2 százalékkal került lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül gyengülést mutatnak, a Magyar Telekom 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 0,6 százalékot esett, az OTP 1,8 százalékot gyengült, a leggyengébb a blue chipek közül a Mol teljesít, az olajcég árfolyama 2 százalékot esett.

Nagyobb eséssel indulhat a csütörtöki kereskedés a német tőzsdén

A határidős DAX korábban nagyjából 1,8 százalékos esést vetített előre, az index ezt követően tovább esett, és a és a határidős DAX immár 300 pontos esése 3 százalékos esést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.

Eséssel indulhat a nap Európában

  • A szerdai piacnyitást követő iránykeresés után emelkedni kezdtek az amerikai részvényindexek, majd a zárás felé közeledve lefordultak a tőzsdék, miután a piaci kommentárok szerint a befektetők a kétezer milliárd dolláros gazdasági mentőcsomag elfogadásának csúszása miatt aggódhattak. A Dow végül 496 pontos plusz mellett 2,4 százalékkal került feljebb, az S&P500 1,2 százalékot erősödött, míg a Nasdaq 0,5 százalékos eséssel zárta a szerdai kereskedést.
  • A szenátus szerdán végül elfogadta a kétezer milliárd dolláros gazdasági mentőcsomagot, továbbítva azt a képviselőház számára, amely a Reuters szerint várhatóan pénteken szavazhat majd róla. Ezt követően Ázsiában kifulladt az elmúlt napok részvénypiaci emelkedése, a Nikkei 4,5 százalékos esése mellett a hongkongi börze 0,9 százalékot esett, míg a sanghaji részvényindex 0,5 százalékkal került lejjebb. Ázsia más részein is esnek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 0,2 százalékos esése mellett a szingapúri tőzsde 1,2 százalékot esett.
  • Az amerikai határidős indexek kissé lejjebb kerültek ma reggel, a határidős Dow és a határidős S&P500 nagyjából 1 százalékos esést vetíthet előre a mai piacnyitásra. A határidős DAX 179 pontos mínusza 1,8 százalékos esést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.
  • Csütörtökön várhatóan közzéteszi inflációs jelentését az MNB, az ÁKK pedig kötvényaukciót tart. Az Egyesült Királyságból a Bank of England kamatdöntése mellett a februári kiskereskedelmi eladási adatsorokat is közzéteszik, az Egyesült Államokból a negyedik negyedéves, felülvizsgált GDP adatra figyelnek majd a befektetők. Emellett a heti munkanélküli segélykérelmek számának változása is kiemelt figyelmet kaphat majd, miután szakértők szerint elképesztő mértékű, akár 2,5 millió új munkanélküli segély iránti kérelem érkezhetett be az USA-ban egy hét leforgása alatt.
  • Lejjebb került az olaj árfolyama ma reggel, a WTI jegyzése 0,8 százalékos gyengülést követően 23,8 dollárig esett, az arany árfolyama 1,1 százalékos esés után 1 600 dollár közelében jár.
  • A forint kissé gyengült ma reggel az euróval szemben, egy euró 353,44 forintba kerül, míg egy dollárért 324,07 forintot kell fizetnünk.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Hannelore Foerster/Bloomberg via Getty Images

Brutális mentőcsomag jön Amerikában, készpénzt osztanak ki az állampolgárok között

Magyar idő szerint tegnap este megállapodtak, éjjel pedig a szenátus szavazott, és elfogadta a 2000 milliárd dolláros amerikai koronavírus mentőcsomagot. A képviselőház pénteken szavazhat.

Tovább a cikkhez
koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Új óriáswebshopok jöhetnek Magyarországra