Előfizetői tartalom

A világ belefulladhat az olajba, a mai nappal vége az olajkartell megállapodásának

Portfolio
A mai nappal gyakorlatilag is vége az olajkartell egyezségének, amelyet a március elejei OPEC+ ülésen nem sikerült meghosszabbítani közös egyetértés hiányában, és ennek következtében mától mindegyik ország annyi kőolajat zúdíthat a világpiacra, amennyit nem szégyenl. Megvizsgáltuk, hogy mennyivel növekedhet az olaj kínálata a szaúdi-orosz olajháború következtében, miközben a világ olajfogyasztása drámai mértékben zsugorodik. Amennyiben nem lesz megállapodás az olajnagyhatalmak között és az olajkínálat nem mérséklődik drasztikusan, összeomolhat hamarosan az olajpiac.

Vége az olajkartell megállapodásának A március 5-6-án Bécsben tartott OPEC+ ülésen nem sikerült Szaúd-Arábiának és Oroszországnak megállapodnia a további másfél millió hordó/napos kitermeléscsökkentésről, mellyel jó eséllyel meg tudták volna támasztani az olaj árfolyamát a koronavírus okozta hirtelen keresletvisszaesést kompenzálva. Mivel az oroszok nem fogadták...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái