Előfizetői tartalom

Amit szabad Jupiternek…, avagy, mi a magyar eszközvásárlási program korlátja

A globális (nagy) jegybankok az elmúlt hetekben óriási, dollár száz- és ezermilliárdokban mérhető programokat indítottak. Ezek részeként tetemes kötvényvásárlásokat is bejelentettek, lényegében – közvetetten – megfinanszírozva azt az extra költekezést, amelyet a költségvetések indítottak a koronavírus elleni védekezés és keresletélénkítés céljából. A válság gyökere és nagyrészt megvalósulási formája hasonló a fejlett és feltörekvő gazdaságokban, mégis, az említett luxus a fejlődőket nem segítheti. Nekik aránytalanul nehéz lesz a kialakult helyzetet kezelni, és úgy élénkíteni, hogy ne kelljen külső segítséghez folyamodniuk.

QE, mint csodaszer A Federal Reserve, a Bank of England vagy a European Central Bank évek, a Bank of Japan pedig közel két évtizede folytatja a QE-ként rövidített, magyarba mennyiségi lazítás néven átültetett (lényegében kötvény) vásárlási programját. Teszik ezt úgy, hogy a kezdetekben hemzsegtek a kritikusok, akik a pénzek azonnali elértéktelenedését, magas, akár hipermagas...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés