Frankfurti tőzsde
Üzlet

33 éve nem volt ilyen jó hónapjuk az amerikai indexeknek

Portfolio
Az európai tőzsdék felemásan teljesítettek napon belül, majd a délután lefordultak a kontinens börzéi az EKB kamatdöntése után. A magyar tőzsde emelkedéssel zárt, a blue chipek közül az OTP valósággal szárnyalt ma. Az amerikai indexek estek április utolsó kereskedési napján, de a hónapot így is 10 százalék feletti emelkedésekkel zárták.

33 éve nem volt ilyen jó hónapjuk az amerikai indexeknek

Kitartottak a mínuszok a zárásig az amerikai tőzsdén, április utolsó kereskedési napját a Dow 1,2 százalékos, az S&P 500 0,9 százalékos, a Nasdaq 0,3 százalékos csökkenéssel zárta. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Dow és az S&P 500 az elmúlt 33 év legjobb havi teljesítményét mutatta áprilisban, mind a két index 10 százalék feletti erősödést könyvelt el az elmúlt hónapban.

Ma esnek az amerikai indexek, de így is nagyon erős volt az április

Esnek az irányadó amerikai indexek a mai kereskedésben, a Dow és az S&P 500 1 százalék feletti mínuszban áll, ennek ellenére évtizedek óta nem látott emelkedéssel zárhatják a hónapot. Az S&P 500 12 százalékos plusznál jár áprilisra, a Dow pedig 10,5 százalékos erősödésnél, ami 1987 óta a legjobb hónap lehet a két vezető amerikai indexnél – írja a CNBC.

Az emelkedést a koronavírus-járvány lassulásának reménye és a potenciális gyógyszerrel kapcsolatos pozitív hírek fűtötték azt követően, hogy történelmi, pánikszerű eséseket láthattunk néhány hete a világ tőzsdéin.

A mai esés mögött az állhatott, hogy egy újabb kedvezőtlen adat érkezett az amerikai munkaerőpiacról, újabb 3,84 millió amerikai fordult munkanélküli segélyért az elmúlt egy hétben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

A nap végére elfogyott a korábbi jelentős emelkedés a magyar tőzsdéről, a BUX végül 1,1 százalékos pluszban zárt. A blue chipek közül Magyar Telekom stagnált, a Richter 0,1 százalékkal került feljebb, Mol 0,4 százalékot esett, míg az OTP 3,6 százalékot erősödött.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Emelkedik a Tesla

Emelkedik a Tesla árfolyama a cég negyedéves gyorsjelentése után. A globális koronavírus-járvány ellenére a Tesla a gyártás és az eladások alapján is minden idők legjobb első negyedévét zárta, ráadásul története során először tudott pozitív profitot (GAAP) elérni a szezonálisan gyenge első negyedévben. A Tesla árfolyama 4,7 százalékkal került feljebb.

Esnek az tengerentúli tőzsdék a nyitás után

Esnek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 1,2 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 0,9 százalékot gyengült, a Nasdaq pedig 0,3 százalékot esett. A hangulatra az nyomhatta rá a bélyegét, hogy a friss amerikai adatok alapján újabb, közel 4 millió amerikai vált munkanélkülivé, ezzel a munkanélküliségi ráta már meghaladhatja a 15 százalékot, ilyenre pedig a nagy gazdasági világválság óta nem volt példa.

Lejjebb kerültek az amerikai határidős indexek

Lejjebb kerültek a határidős amerikai indexek, miután a legújabb adatok szerint a múlt héten 3,8 millióan váltak munkanélkülivé az Egyesült Államokban. Ez némileg alacsonyabb, mint az elmúlt hetekben, de a heti majdnem négymillió munkanélküli még mindig kiemelkedően magas. A koronavírus-válság kezdete óta több mint 30 millióan veszítették el az állásukat, a tartósan munkanélküliek száma pedig 17,9 millió. A Dow 1,1 százalékos mínusza mellett, az S&P 500 0,7 százalékos eséssel nyithat.

A Ferrari is elindítja a gyártást

A Ferrari ma bejelentette, hogy május 4-én, vagyis jövő hét hétfőn elindítja a gyártást a maranellói és a modenai üzemében. Az indulás fokozatos lesz, a normális kibocsátásra május 8-ra érnek el. A Ferrari árfolyama ma 1,2 százalékot esett, idén csupán 2 százalékot veszített az értékéből.

Hernádi Zsolt beszél, a Mol likviditása megfelelő

Ma tartotta meg közgyűlését a Mol, ahol elfogadásra került, hogy a tavalyi év után nem fizet osztalékot a társaság az óvatosság jegyében, melyre később még sor kerülhet, amennyiben a részvényesek úgy döntenek. 14 órától fog Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója online sajtótájékoztatót tartani, ahonnan a Portfolio élőben tudósít.

Tovább a cikkhez

Mire emelkednek még a tőzsdék? - 18 éve nem voltak ilyen drágák az amerikai részvények

2002 óta nem látott magasságba emelkedett az amerikai részvénypiacok árazása előretekintő P/E ráta alapján, miután az árfolyamok felpattanásával párhuzamosan az elemzői profitvárakozások csökkenni kezdtek a gyorsjelentési szezon közepette. Az első negyedévben közel 16 százalékos profitzuhanással számolnak az elemzők az S&P 500 index vállalatainál, a második negyedév pedig még rosszabb lehet.

Tovább a cikkhez

Összesen már 30 millióan veszítették el állásukat a koronavírus miatt Amerikában

A legújabb adatok szerint a múlt héten 3,8 millióan váltak munkanélkülivé az Egyesült Államokban. Ez némileg alacsonyabb, mint az elmúlt hetekben, de a heti majdnem négymillió munkanélküli még mindig kiemelkedően magas. A koronavírus-válság kezdete óta több mint 30 millióan veszítették el az állásukat, a tartósan munkanélküliek száma pedig 17,9 millió.

Tovább a cikkhez

Lefordultak az európai tőzsdék

Felfordultak az európai tőzsdék az EKB kamatdöntése után. Változatlanul mínusz 0,5 százalékon hagyta a betéti kamatot csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa. A lépés nem meglepő, az elemzők elsősorban az eszközvásárlások feltételeiben várnak további lazítást, ha esetleg tovább akar lépni az eurózóna jegybankja. A kamat tartása mellett két fontos lépést hozott a jegybank a bankok olcsó forráshoz jutása érdekében. A jegybank befektetők által széles körben figyelt 750 milliárd eurós eszközvásárlási program keretén nem változtatott.

Március végén roppant meg a McDonald’s

2020 még jól indult, januárban és februárban is nőtt a McDonald's bevétele, március közepétől azonban beütött a koronavírus-járvány, és márciusban már több mint ötödével zuhant a vállalat bevétele. Éttermeket kellett bezárni, és a fogyasztói szokások is alaposan átalakultak. Áprilisban sem javult a helyzet.

Tovább a cikkhez

Felemás képet mutatnak az amerikai határidős indexek

Felemás nyitás jöhet a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,3 százalékos esése mellett, az S&P 500 előző napi záróértéke közelében nyithat, míg a Nasdaq 1 százalékot emelkedhet. A befektetők kivárhatnak, hiszen nem sokkal a nyitás előtt érkezik a heti munkanélküli segélyt igénylők számát feltüntető makro adat. A Nasdaq nagy emelkedése mögött a két korábban jelentő tech cég kedvező gyorsjelentése állhat, a Facebook az előkereskedésben 8,3 százalékot emelkedett, míg a Tesla 6,8 százalékot emelkedett a zárás utáni kereskedésben.

Nem nyúlt a kamatokhoz az EKB, de már negatív kamaton finanszírozza a bankokat

Változatlanul mínusz 0,5%-on hagyta a betéti kamatot csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa. A lépés nem meglepő, az elemzők elsősorban az eszközvásárlások feltételeiben várnak további lazítást, ha esetleg tovább akar lépni az eurózóna jegybankja. A kamat tartása mellett két fontos lépést hozott a jegybank a bankok olcsó forráshoz jutása érdekében.

Tovább a cikkhez

Döntött a Mol, elhalasztotta az idei osztalék kifizetését

A világméretű koronavírus okozta járványhelyzet miatt a Mol az éves rendes közgyűlése helyett rendhagyó közgyűlést tartott, amelyen a napirendi pontokról a vállalatcsoport Igazgatósága döntött. Az Igazgatóság tagjai jóváhagyták a vállalatcsoport osztalékra vonatkozó válsággazdasági javaslatát, miszerint a helyzet normalizálódásáig a Mol visszatartja a 2019-ben keletkezett adózás utáni teljes nyereséget, hogy majd esetleges osztalékként – részben vagy egészben – később fizesse ki, ha a részvényesek úgy döntenek. Az Igazgatóság ezen kívül jóváhagyta a 2019-es pénzügyi jelentést és konszolidált pénzügyi beszámolót.

Tovább a cikkhez

Tépik az OTP-t

Bár az európai tőzsdéken csak mérsékelt emelkedést látunk, a magyar tőzsde valósággal szárnyal miután a gazdaság újraindításával kapcsolatban új intézkedéseket jelentett be a magyar kormány. A BUX 2,8 százalékot emelkedett, a blue chipek közül az OTP teljesít a legjobban. Múlt hét kedden, április 21-én érte el mélypontját az OTP, akkor egészen 7 865 forintig esett az árfolyam, annak ellenére volt kifejezetten gyenge az OTP, hogy a világ részvénypiacai már raliztak. Azóta viszont nagyot fordult a világ, és az OTP árfolyama az elmúlt 7 napban 22 százalékot emelkedett, ma pedig 6,1 százalékos pluszban is járt. 

Az általános jó hangulat nem csak az OTP-re hanem szinte az összes BUX részvényre igaz, hiszen néhány lemaradó papír kivételével az index összes komponense jelentős felpattanást mutat. 

Eldőlt, nem fizet idén osztalékot az Alteo

Az Igazgatóság döntött a főbb napirendi pontok kapcsán az Alteonál a járványhelyzetre való tekintettel, melyben az eredeti előterjesztésektől lényegében nem tért el. Eldőlt, hogy nem fizet idén osztalékot az Alteo.

Tovább a cikkhez

Gyorsan elolvadtak a délelőtti pluszok az európai tőzsdéken

Gyorsan elolvadt az korábbi emelkedés az európai tőzsdéken, mérsékelt elmozdulást látunk az irányadó európai részvényindexeken, a BUX viszont továbbra is felülteljesítő. A Fed kamatdöntő üléséről kiadott közleményéből kiderült tegnap, hogy az amerikai jegybank továbbra is elkötelezett az Egyesült Államok gazdaságának támogatása érdekében, a koronavírus-járvány okozta kihívásokkal teli időszakban, azonban várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó rátán. Ma tarja kamatdöntő ülését az EKB, a várakozások szerint az Európai Központi Bank sem fog jelentős változtatásokat bejelenteni.

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MVM és a Budapesti Értéktőzsde

Hosszú távú, öt évre szóló stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az MVM Csoport és a Budapesti Értéktőzsde. A két szervezet közös célja a magyar gazdaság fenntartható fejlesztése, illetve a gazdasági növekedés környezeti, társadalmi és vállalatirányítási aspektusainak fokozott érvényesítése.

Tovább a cikkhez

22 százalékos felpattanás, meddig száguld még az OTP?

Miközben a világ tőzsdéin már március közepe óta tart a rali, az OTP nagy lemaradó volt, az elmúlt napokban nagy lépésekkel elkezdte ledolgozni a hártányát.

Tovább a cikkhez

A második világháború óta először vágott osztalékot a Shell

Nagyot esett Shell árfolyama miután a cég csütörtökön bejelentette, hogy a második világháború óta először osztalékot vág. A társaság a 2019 utolsó negyedéves eredményére fizetendő osztalék mértékét részvényenként 47 centről 16 centre csökkenti. Döntést a cég az olajpiaci kereslet drasztikus visszaesésével és az első negyedéves profit közel feleződésével magyarázta. A Shell árfolyama 7,1 százalékot esett ma, míg idén 38 százalékos mínuszban van.

shell

Kitöréssel próbálkozik a Mol

A márciusi zuhanás után az 1 500 forintos szint közelébe eső Mol felpattant, az emelkedés azonban elakadt a 2 100 forintos szint közelében. A Mol ezt követően újra lefordult és a részvény az 1 950 forintos szint alá süllyedt vissza. Majd a részvény ismét emelkedéssel próbálkozott meg, az árfolyam újra áttörte a 2 100 forintos ellenállást, majd újra a szint alá került vissza. Felfelé, továbbra is a 2 100 forintos szint állhat a tovább emelkedés útjában, ma is megpróbálkozik a részvény a kitöréssel, a Mol árfolyama 2,2 százalékot emelkedett ma.

mol

Fontos szintre került az OTP

Emelkedik a magyar tőzsde, a BUX már 2 százalékos pluszban van. A blue chipek közül az OTP teljesít a legjobban, a bankpapír árfolyama 3,7 százalékot emelkedett ma. A 2015 elején indult emelkedés kezdetére és az idei februári csúcsra húzott 61,8 százalékos Fibonacci szintről sikeresen elrugaszkodott az árfolyam, valamint a rövidtávú csökkenő trendvonalat is áttörte, így a következő ellenállási szint a 9300 – 9650 forintos tartomány jelentheti majd, ahol az árfolyam jelenleg is tartózkodik.

otp

Emelkednek az európai tőzsdék

Nincs megállás, tovább emelkedtek az európai tőzsdék, a DAX 0,9 százalékkal került feljebb, míg a CAC 0,5 százalékot emelkedett, az angol FTSE 100 pedig 0,3 százalékkal került feljebb. Az milánói börzén 0,9 százalékos emelkedést látunk, míg a spanyol tőzsde 0,4 százalékot emelkedett. A hangulatot az javíthatta, hogy jó hírek érkeztek szerdán Gilead Sciences ígéretes koronavírus-gyógyszerével, a remdesivirrel kapcsolatban. A cég két klinikai vizsgálattal kapcsolatban tett közzé tájékoztatást, amelyből kiderült, hogy javult a készítménnyel kezelt betegek állapota.

dax

Ma sem áll le a BUX, tovább emelkedik a nyitás után

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 1 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom került lejjebb 1,3 százalékkal, Richter 0,7 százalékot emelkedett, a Mol 1,5 százalékot erősödött, míg az OTP 1,5 százalékkal került feljebb. Ma a KSH a keresetek februári statisztikáit teszi közzé, az ÁKK immár szokásos heti kötvényaukcióját tartja, míg az MNB egyhetes betétet kínál majd a bankoknak

bux

Száguld az olaj, lehet nem is olyan drámai a helyzet

Az amerikai olajkészletek kevésbé nőttek az előző héten, mint amire a piac számított, így hurráoptimizmus lett úrrá az olajpiacon. Egyes elemzők szerint akár már a nehezén túl is lehet az iparág, és nemsoká megismerhetjük Trump amerikai olajszektort megsegítő tervét.

Tovább a cikkhez

Fontos megállapodást kötött a Richter: koronavírus elleni oltóanyag bérgyártásáról

A Richter és a Helm AG közös tulajdonú vállalata bejelentette, hogy megállapodást kötött az Egyesült Államokban bejegyzett Inovioval fennálló gyártási partnerkapcsolat kiterjesztése céljából. A megállapodás tárgya az Inovio fejlesztés alatt álló Covid-19 elleni DNS-alapú oltóanyagának nagy volumenű bérgyártására vonatkozik.

Tovább a cikkhez

Milyen koronavírus-válság? Még mindig hasít a Tesla

A globális koronavírus-járvány ellenére a Tesla a gyártás és az eladások alapján is minden idők legjobb első negyedévét zárta, ráadásul története során először tudott pozitív profitot (GAAP) elérni a szezonálisan gyenge első negyedévben.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel vághatnak neki a csütörtöki kereskedésnek az európai börzék

  • Nagyobb emelkedéssel zárták a szerdai kereskedést a tengerentúli tőzsdék, miután pozitív hír érkezett a Gilead Sciences potenciális koronavírus-gyógyszerével kapcsolatban. A befektetők emellett a Fed kamatdöntő ülésére figyeltek, a Fed várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó rátáján, azonban Jerome Powell támogató hangvételű üzenete szintén hozzátehetett a hangulat javulásához. A Dow végül 532 pontos plusz mellett 2,2 százalékkal került feljebb, az S&P500 2,7 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 3,6 százalékos emelkedéssel zárt.  
  • Emelkednek az ázsiai tőzsdék csütörtökön, a Nikkei 2,9 százalékos erősödése mellett a sanghaji börze 1,4 százalékkal került feljebb, míg a hongkongi és a dél-koreai tőzsdék zárva tartottak. Ázsia más részein is jó hangulatban telt a csütörtöki kereskedés, a szingapúri börze 2,1 százalékkal került feljebb.
  • Az amerikai határidős indexek feljebb kerültek ma reggel, a határidős DAX 125 pontos plusza 1,1 százalékos emelkedést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.
  • Csütörtökön a KSH a keresetek februári statisztikáit teszi közzé, az ÁKK immár szokásos heti kötvényaukcióját tartja, míg az MNB egyhetes betétet kínál majd a bankoknak. Csütörtökön az első negyedéves francia GDP-adat mellett Németországból az áprilisi munkanélküliségi adat érkezik, az Eurostat pedig az előzetes inflációs és növekedési adatokat közli majd. Az EKB csütörtöki kamatdöntő ülése mellett az Egyesült Államokban a heti munkanélküli segélykérelmek számának változására figyelnek majd a befektetők.
  • Nagyot emelkedett az olajár ma reggel, a júniusi leszállítású WTI jegyzése 11,7 százalékos erősödést követően 17,1 dollárnál jár. Az arany árfolyama 1 711,9 dollár közelében stagnált.
  • A forint erősödik ma reggel az euróval szemben, egy euróért 354,1 forintot kell fizetni, míg egy dollár 326,2 forintba kerül.
  • Közzétette legfrissebb számait a Facebook, a társaság 17,7 milliárd dolláros bevételt ért el az első negyedévben, míg az elemzők 17,33 milliárd dolláros bevételt vártak. A cég profitja bár duplázódott az egy évvel korábbi szinthez képest, mégis elmaradt az elemzői konszenzus várakozásaitól. A Facebook árfolyama 10,5 százalékot emelkedett a szerdai, zárás utáni kereskedésben.
  • A Microsoft bevétele 15 százalékkal 35 milliárd dollárra nőtt az első negyedévben, míg az elemzők 33,76 milliárd dolláros bevételt vártak. A nettó eredmény 22 százalékkal ugrott meg és átlépte a 10 milliárd dolláros szintet Az egy részvényre jutó eredmény 1,4 dollár lett a január-márciusi negyedévben, az elemzői várakozás 1,27 dollár volt. A Microsoft részvényei 2,2 százalékot emelkedtek a szerdai, zárás utáni kereskedésben.

Csütörtökön teszi közzé gyorsjelentését többek között Twitter, az Apple és Amazon is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Hannelore Foerster/Bloomberg via Getty Images

Frankfurti tőzsde
cimlap_minszk0605
önkormányzat szakszervezet boros péterné
delafrika koronavirus jarvany200605
palkovics lászló bértámogatás
citadella
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Frankfurti tőzsde