Előfizetői tartalom

Könnyen lehet, hogy láttuk már az alját az üzemanyagáraknak, még nem késő tankolni menni

Rengeteg emberben merülhet fel a kérdés, hogy vajon meddig eshetnek a kutakon az árak, véleményünk szerint közel lehet az alja az üzemanyagáraknak. Az elmúlt héten elszállt az olaj ára, illetve a benzinkutak is kénytelenek voltak növelni árréseiket a hatalmas üzemanyag-felhasználásban bekövetkezett zuhanás következtében. Amúgyis érett már a fordulat az üzemanyagok kapcsán, nagyon nyomott szinten található már a benzin és a gázolaj literenkénti ára. Nem mellesleg szerdától 6 forinttal emelkedik a benzin ára a kutakon, azonban az autósok ennél jóval nagyobb áremelkedésre számíthatnak.

Itt a fordulat az üzemanyagárakban?

A holtankokoljak.hu információi szerint 6 forinttal emelkedik szerdától a benzin nagykereskedelmi ára a kutakon, míg a gázolaj ára nem változik. Február 26-án emelkedett utoljára a benzin ára, akkor átlagosan 3 forinttal kúsztak felfele a töltőállomásokon az árak. A gázolaj esetében február 19-e volt az utolsó dátum, amikor nőttek a kutakon az árak, akkor 5 forinttal literenként. Így jogosan merül fel a kérdés, láttuk-e már az üzemanyagárak alját?

Az utóbbi két hétben egy szokatlan tendencia történt az üzemanyagárak vonatkozásában, azonban a koronavírus válság kapcsán ez már egyáltalán nem meglepő, már lassan hozzászokhattunk az „ilyen még eddig sosem történt” típusú események tapasztalásához, elég ha csak a negatív olajárakra gondolunk az amerikai kőolajtípus, a WTI esetén. Bár a nagykereskedelmi üzemanyagárak folyamatosan csökkentek Magyarországon, azonban ezzel párhuzamosan az üzemanyagfogyasztás is jelentősen visszaesett, mely drámai módon megviselte az olajipari szereplőket, többek között a benzinkutakat is. A Shell több töltőállomását bezárta, és a Mol is hasonló lépéseket tervez. A nehéz piaci körülmények következtében ezért kénytelenek voltak a benzinkutak megemelni a kiskereskedelmi árréseiket, hogy túléljék a koronavírus terjedése ellen hozott korlátozások pusztító hatásait, és a bevezetett különadókat.

Ezért szétnyílt az olló a nagykereskedelmi és a kiskereskedelmi árak vonatkozásában, melynek következtében bár a benzin csupán 6 forintot drágult literenként, azonban a kutakon 16 forintos áremelkedéssel szembesülhetünk, míg a gázolaj esetén 10 forintossal.

Könnyen lehet, hogy itt a fordulat az üzemanyagok árában

  • Ismét emelkedik a benzin átlagára a kutakon
  • A kiskereskedelmi árrések is növekednek
  • Az olajtermékek árai nagyot emelkedtek
  • Hiába segített a forint ereje

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés