Frankfurti tőzsde
Üzlet

Ütötték az európai tőzsdéket, Amerika viszont emelkedett

Portfolio
Nagyot estek ma az irányadó európai részvényindexek, a befektetőket az Egyesült Államok és Kína közötti, fokozódó feszültség aggasztotta: miután Donald Trump amerikai elnök csütörtöki nyilatkozata után az USA külügyminisztere is ráerősített arra a vonalra, hogy az új vírus a vuhani laboratóriummal függ össze. A magyar tőzsde eséssel zárta a hétfői kereskedést, a hazai blue chipek közül a Magyar Telekom teljesített a leggyengébben. A tengerentúli tőzsdék közül a Dow és az S&P500 is lejjebb került a kereskedés első szakaszában, azonban zárásra pluszba kapaszkodtak.

Emelkedett Amerika

A Dow Jones végül 0,1%-kal emelkedett, az S&P 500 0,4%-kal került feljebb, míg a Nasdaq 1,2%-os pluszban zárt. Az indexek napközben esést mutattak, zárás előtt azonban pluszba kapaszkodtak.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Kitartanak a mínuszok a tengerentúlon

Továbbra is mínuszban van a Dow, -0,8%-os szintet láthatunk magyar idő szerint este 6-kor. Az S&P szintén mínuszban jár, a 0,3%-os szint 7,6 pontos csökkenésnek felel meg. Egyedül a Nasdaq van pozitív tartományban 0,64%-os erősödésével.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Eséssel zárta a hétfői kereskedést a magyar tőzsde

Eséssel zárta a hétfői kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 604 pontos mínusz mellett 1,7 százalékkal került lejjebb, a hazai blue chipek kivétel nélkül eséssel fejezték be a napot. A Mol 0,5 százalékos esés után 2 032 forinton zárt, a Richter 1,9 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó papírjai 6 760 forinton fejezték be a hétfői kereskedést. Az OTP 2,7 százalékos esés után 9 285 forinton zárt, míg a Magyar Telekom 3,5 százalékkal került lejjebb és 386 forinton zárta a hétfői napot. 10,9 százalékos emelkedésével a Graphisoft Park részvényei teljesítettek a legjobban, míg 5,7 százalékos esésével a Nutex teljesített a leggyengébben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Esik a Dow, lejjebb került az S&P500

A tengerentúli piacnyitástól távolodva felemásan teljesítenek az irányadó amerikai részvényindexek, a Nasdaq 0,3 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,4 százalékot esett, míg a Dow a korábbi mínuszok egy részét ledolgozva 0,8 százalékkal került lejjebb. A Dow komponensei közül 5,3 százalékos esésével a Raytheon Technologies részvényei teljesítenek a leggyengébben.

Kivétel nélkül esnek a hazai blue chipek

A hétfői kereskedés második felére sem jutott fellélegzés, továbbra is eladói nyomás alatt áll az irányadó európai részvényindexek többsége hétfő délután, a DAX 3,3 százalékos esése mellett a CAC40 3,9 százalékkal került lejjebb. Áprilisban az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének végleges értéke az előzetes 33,6 pontnál is alacsonyabbra, 33,4 pontra zuhant a márciusi 44,5 pontról. Emellett a hangulatra az USA és Kína közötti, ismét kiéleződő feszültség is rányomta bélyegét. A  magyar tőzsde is esik, a BUX 11,4 milliárd forintos forgalom mellett 1,9 százalékkal került lejjebb, a blue chipek kivétel nélkül esnek, míg a BUX komponensei közül nagyobb erősödésére egyedül a Graphisoft Park részvényei képesek ma.

Hatalmasat esett az amerikai légitársaságok részvényárfolyama

Hatalmasat esett több amerikai légitársaság részvényárfolyama, miután Warren Buffett és befektetési vállalata, a Berkshire Hathaway a teljes, légitársaságokban fennálló részesedésétől megvált a koronavírus-járvány közepette. A befektetők nem fogadták jól az ikonikus befektető döntését, a United Airlines árfolyama 10,7 százalékot esett, míg a Southwest Airlines árfolyama 6,4 százalékot esett, az American Airlines 10,3 százalékkal került lejjebb, míg a Delta Air Lines árfolyama 10,8 százalékot zuhant. 

Eséssel vágtak neki a hétfői kereskedések az amerikai börzék

Eséssel vágtak neki a hétfői kereskedésnek a tengerentúli tőzsdék, az amerikai gazdaság újranyitásával kapcsolatos várakozásokat háttérbe szoríthatta az USA és Kína közötti feszültség, miután Donald Trump amerikai elnök csütörtöki nyilatkozata után Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is ráerősített arra a vonalra, hogy az új vírus a vuhani laboratóriummal függ össze. A Global Times című kínai lap hétfői vezércikke szerint alaptalanul rágalmazta Pekinget Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, amikor előző nap ismételten úgy nyilatkozott, hogy egy kínai laboratóriumból szabadult el a világjárványt okozó új koronavírus. Az S&P500 0,9 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 1,2 százalékot esett a hétfői piacnyitás után.

Eséssel indulhat a hétfői kereskedés a tengerentúlon

Továbbra is esnek az európai tőzsdék hétfő délután, a DAX 3,2 százalékos esése mellett a CAC40 3,4 százalékkal került lejjebb. A tengerentúlon is eséssel indulhat a nap, miután az amerikai gazdaság újranyitásával kapcsolatos várakozásokat háttérbe szoríthatják az USA és Kína közötti feszültéség kiéleződésével összefüggő aggodalmak. A határidős S&P500 0,5 százalékos esést vetíthet előre a mai piacnyitásra, míg a határidős Dow alapján 0,8 százalékos eséssel indulhat a tengerentúlon a hétfői kereskedés.  

Ütik az OTP-t, szárnyal a Graphisoft Park

Az USA és Kína közötti, fokozódása közepette esnek a vezető európai részvényindexek hétfőn, a DAX 3,2 százalékos esése mellett a CAC40 3,8 százalékkal került lejjebb. A régiós tőzsdék is esnek ma, a bécsi börze 2,9 százalékkal került lejjebb, a lengyel részvényindex 2,4 százalékot esett, míg a prágai tőzsde 1,3 százalékkal került lejjebb. A magyar tőzsde is esik, a BUX 8,2 milliárd forintos forgalom mellett 1,9 százalékkal került lejjebb.

A hazai blue chipek kivétel nélkül esnek, a BUX komponensei közül jól teljesítenek a Waberer’s részvényei, míg a Graphisoft Park papírjai szárnyalnak, az árfolyam 19,7 százalékos pluszban is járt ma, majd a korábbi emelkedés egy részét ledolgozva a cég papírjai 10,7 százalékkal kerültek feljebb, miután a cég csütörtökön tette közzé közgyűlési határozatait, amelyből többek között kiderült, hogy a Graphisoft Park a forgalomban lévő 10 082 598 darab „A” sorozatú törzsrészvény után részvényenként 1 060 forint osztalékot fizet.

A Graphisoft Park az év elején a magyar tőzsdén még soha nem látott, strukturált részvényvisszavásárlási tranzakcióra készült, azonban a koronavírus járvány közbeszólt. A társaság korábbi közleményben jelezte, hogy nem hajtják végre a strukturált részvény-visszavásárlási tranzakciót, viszont extra osztalékot fizet a Graphisoft Park, erről itt írtunk részletesen.

Miért zuhannak újra a tőzsdék?

Újra nagy esés bontakozott ki az európai tőzsdéken, ami több tényezőnek tudható be. Megnéztük, mik az okok.

Tovább a cikkhez

Egyre nagyobb az esés az európai tőzsdéken

Nagyobb eséssel indult a hétfői kereskedés Európában, miután ismét kiéleződni látszott az USA és Kína közötti feszültség: Donald Trump amerikai elnök csütörtöki nyilatkozata után az Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is ráerősített arra a vonalra, hogy az új vírus a vuhani laboratóriummal függ össze. A hétfői kereskedés második feléhez közeledve tovább estek az irányadó európai részvényindexek, a CAC40 4,4 százalékos esése mellett a milánói tőzsde 3,2 százalékot esett, míg a német részvényindex 3,7 százalékkal került lejjebb. A DAX komponensei közül a Daimler és az MTU Aero Engines papírjai teljesítenek ma a leggyengébben.

Egyszer már megégette magát légitársaságokkal Buffett, és most újra megtörtént

Teljesen kiszállt a légitársaságokból Warren Buffett, ez a mostani válság már az omahai bölcsnek is sok volt. A nagy amerikai légitársaságok elvesztették az utasaik 95 százalékát, milliárdos veszteségeket könyveltek, égetik a készpénzt és hitelekért, állami mentőövekért állnak sorba. Az iparág vezetői arra számítanak, hogy évekig tart majd a felépülés.

Tovább a cikkhez

Ledolgozott egy keveset a reggeli eséséből a BUX

Az európai tőzsdék jelentős, 3 százalék feletti mínuszban járnak, az USA és Kína közötti, a koronavírussal kapcsolatos feszültség következtében. A hazai részvényindex is eséssel vágott neki a hétnek, a BUX 2,7 százalékos mínuszban is járt ma reggel, majd a magyar tőzsde a korábbi esés egy részét képes volt ledolgozni, a BUX 5,6 milliárd forintos forgalom mellet 1,7 százalékkal került lejjebb, a blue chipek kivétel nélkül esnek, míg a BUX komponensei közül a Graphisoft Park és a CIG Pannónia részvényei teljesítenek a legjobban.

Ütik az európai tőzsdéket, zuhan a Thyssenkrupp

A hétfői piacnyitástól távolodva továbbra is esnek az irányadó európai részvényindexek, miután a befektetőket az USA és Kína közötti feszültség kiéleződése aggaszthatta. A DAX 3 százalékos esése mellett a CAC40 3,5 százalékkal került lejjebb, míg a milánói börze 2,2 százalékot esett. Az egyedi részvények közül a Thyssenkrupp különösen gyengén teljesít ma, a cég részvényárfolyama 16,2 százalékot zuhant, miután a Financial Times szerint a Cinven és az Advent, a Thyssenkrupp felvonóüzletágának tervezett 17,2 milliárd eurós felvásárlása mögött álló magántőke-társaságok más befektetőket is keresnek a tranzakcióhoz, a hírt láthatóan igen rosszul fogadták a befektetők.

Újra zuhanás a tőzsdéken – Jó ötlet most BMW-be, Daimlerbe, Volkswagenbe fektetni?

Ha volt szektor, amit alaposan megtépázott a globális koronavírus-járvány miatt bekövetkezett válság, az az autóipar. Világszerte egymás után álltak le a gyárak, zártak be a kereskedések, nem csak a gyártás, de az értékesítés is zuhant. A válság az árfolyamokon is mély nyomot hagyott, nagyot esett az autóipari cégek, így a három nagy német autógyártó, a BMW, a Daimler és a Volkswagen árfolyama is, olyan mélyre esett a részvények árazása, amilyenre az elmúlt két évtizedben csak ritkán láttunk példát. Megnéztük, mi történt az elmúlt hónapokban a német autógyártók árfolyamával, hogy néz ki az árazás, mit gondolnak az elemzők, és milyen technikai szintekre érdemes figyelni.

Tovább a cikkhez

Nagy eséssel indul a hét Európában

Eséssel indult a hétfői kereskedés az európai tőzsdéken, a hangulatra az USA és Kína közötti, fokozódó feszültség nyomta rá bélyegét, miután Donald Trump amerikai elnök csütörtöki nyilatkozata után az USA külügyminisztere is ráerősített arra a vonalra, hogy az új vírus a vuhani laboratóriummal függ össze. Az irányadó európai részvényindexek lejjebb kerültek a hétfői piacnyitás után, a DAX 3 százalékos esése mellett a CAC40 3,2 százalékkal került lejjebb.

Eséssel indult a hétfői kereskedés a magyar tőzsdén

Nagyobb eséssel indult a hétfői kereskedés, a magyar tőzsdén, a BUX 661 pontos mínusz mellett 1,9 százalékkal került lejjebb a mai piacnyitás után. A blue chipek kivétel nélkül esnek: a Mol 0,5 százalékkal került lejjebb ma reggel, az OTP 2,5 százalékot esett. A Magyar Telekom 1,5 százalékos esése mellett a Richter árfolyama 2,5 százalékkal került lejjebb.

Az utolsó pillanatban menekülhet meg az összeomlástól a norvég légitársaság

Sikerült megállapodnia a likviditási problémákkal küszködő skandináv légitársaságnak, a Norwegian Air Shuttle-nek a kötvényesekkel és a lízingcégekkel, így egy lépéssel közelebb került a vállalat az állami hitelgaranciákhoz, ami kulcsfontosságú a cég további működéséhez. A Bloomberg értesülései szerint a hiteleket hajlandóak részvényekre váltani a hitelezők.

Tovább a cikkhez

Korrigál az olaj, 30 éve nem látott mértékben nőtt az OPEC termelése áprilisban

Korrekcióval kezdi a hetet az olaj ára, miután hosszú idő után az előző hetet emelkedéssel sikerült zárnia a fekete aranynak. Hiába zárult le az olajháború papíron április 12-én, áprilisban 30 éve nem látott mértékben növelte az OPEC a kitermelését. A vírus körüli vita az Egyesült Államok és Kína között lassíthatja a globális gazdaság kilábalását, mely nyomást gyakorolhat az olaj árára is.

Tovább a cikkhez

Nagyobb eséssel indulhat a hétfői kereskedés Európában

  • Nagyobb eséssel zárták a pénteki kereskedést az amerikai részvényindexek, a befektetők a beérkező vállalati gyorsjelentések és a tizenegyéves mélypontra eső ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser indexre figyeltek, emellett a hangulatromlásban az amerikai elnök fenyegetése is közrejátszhatott, miután Donald Trump újabb vámemelésekkel akarta megtorolni azt, ahogy Kína a koronavírus ügyében eljárt. A Dow végül 622 pontos mínusz mellett 2,6 százalékkal került lejjebb, az S&P500 2,8 százalékot esett, míg a Nasdaq 3,2 százalékos eséssel zárt.
  • Esnek az ázsiai tőzsdék hétfőn, a hangulatra az USA és Kína közötti, a koronavírussal kapcsolatos fokozódó feszültség is rányomhatta bélyegét, miután az amerikai külügyminiszter nyilatkozata is ráerősített arra a vonalra, hogy az új vírus a vuhani laboratóriummal függ össze. A hongkongi részvényindex 3,9 százalékkal került lejjebb, míg a kínai, és a japán tőzsde is zárva tartott. Ázsia más részein is estek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 2,1 százalékkal került lejjebb, míg a szingapúri részvényindex 2,2 százalékkal került lejjebb.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek ma reggel, a határidős DAX 445 pontos mínusza jelentős, 4,1 százalékos esést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.
  • Várhatóan hétfőn reggel jelenik meg az áprilisi magyar feldolgozóipari beszerzési menedzserindex, emellett délután az MNB devizaswap-tenderére figyelnek majd a befektetők. Németországból, Franciaországból és az eurozónából az áprilisi, feldolgozóipari beszerzési menedzserdindexek végleges értékeit teszik közzé, az Egyesült Államokból a márciusi gyáripari rendelésállomány adat érkezik majd.
  • Esik az olaj ma reggel, a júniusi leszállítású WTI jegyzése 5,3 százalékos esést követően 18,6 dollárnál jár. Az arany árfolyama 0,1 százalékos erősödést követően 1 701 dollár közelében járt.
  • A forint gyengül ma reggel az euróval szemben, egy euróért 354,57 forintot kell fizetni, míg egy dollár 324,23 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

járvány koronavírus brazília
Frankfurti tőzsde
virág barnabás mnb
trend és varos
mol campus látványterv
olaj, wti
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Frankfurti tőzsde