Frankfurti tőzsde
Üzlet

Szárnyalt az olaj, mérsékelt pluszban zártak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Határozott, 1,5-2,4%-os emelkedéssel zárták a keddi kereskedést az európai vezető tőzsdeindexek, miközben a magyar BUX előző napi záróértéke közelében zárt. A tengerentúli tőzsdéken is jelentős erősödést láttunk a kereskedés első felében, 1,5-2% körüli pluszok mutatkoztak, mert a befektetők bizakodtak a koronavírus miatt hozott korlátozó intézkedések lazítása miatt és ez 20% feletti szárnyalást okozott az amerikai WTI árfolyamában is. Aztán a záráshoz közeledve romlani kezdett a hangulat és a vezető indexek emelkedése végül 0,6-1,1%-ra olvadt.

Mérsékelt pluszban zártak az amerikai tőzsdék

Végül zárásra 0,6-1,1%-os pluszban állapodtak meg a vezető amerikai részvényindexek a hétfői szerény emelkedés után. Ma a legkisebb emelkedést a Dow Jones mutatta, a legnagyobbat pedig a Nasdaq. A WTI amerikai olajfajta árfolyama 20% körüli pluszt mutat jelenleg is tegnaphoz képest, azaz rendkívüli és kitartó volt ma az emelkedés.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Olvadnak a pluszok az amerikai tőzsdéken

A zárás előtt háromnegyed órával elkezdtek süllyedni a vezető amerikai tőzsdeindexek, így a Dow Jones 1,5% körüli emelkedése mostanra 0,6% körülire olvadt. A WTI olajfajta árfolyama közben továbbra is 20% körüli emelkedést mutat, míg az arany lényegében stagnál.

Szárnyal az olaj, az amerikai tőzsdék is szépen teljesítenek

Az amerikai WTI olajfajta júniusi szállítású ára hordónként már 24,7 dollár körül jár, ami 21%-os szárnyalást jelent a tegnapi zárószinthez képest, és közben az Európában irányadó északi-tengeri Brent is bő 10%-os szárnyalást mutat. Így tehát nemcsak most szerdától (holnap), hanem akár pénteken is meredek itthoni üzemanyagár-emelkedés esélyes.

Közben a vezető amerikai részvényindexek 1,4%-1,9%-os szárnyalást mutatnak jelenleg, mert a befektetők bizakodnak, hogy a világszerte enyhített szabályok végül majd a gazdaságok fellendülését hozzák el és ez jót tesz a cégek értékeltségének is. 

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Előző napi záróértéke közelében zárt a magyar tőzsde

Előző napi záróértéke közelében fejezte be a keddi kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 0,1 százalékot emelkedett. A blue chipek közül a Magyar Telekom 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Richter 0,2 százalékot esett, a Mol 0,9 százalékot emelkedett, az OTP pedig 0,3 százalékot gyengült. A magyar tőzsdén a legjobban a KulcsSoft teljesített, melynek árfolyama 6,7 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a Forrás teljesített, melynek árfolyama 7,7 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nincs megállás, tovább emelkednek az amerikai tőzsdék

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a keddi kereskedésben, a Dow 1,3 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 1,4 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 1,6 százalékos erősödést mutat. A hangulatjavuláshoz hozzájárulhatott az is, hogy új koronavírus-vakcina van a láthatáron, hiszen ma érkezett a hír, hogy megkezdte az Egyesült Államokban a Pfizer a kísérleti koronavírus-vakcinája tesztelését embereken. Az amerikai gyógyszergyártó a BioNTech nevű német céggel működik együtt a fejlesztésekben, Németországban már a múlt hónapban megkezdődtek a készítmény tesztjei.

Óriási veszteség a Fiat Chryslernél, de talán nem olyan nagy a baj

Közzétette legfrissebb számait a Fiat Chrysler, az értékesítés mellett szinte az összes kulcsfontosságú mutatót tekintve csökkent a cég az első negyedévben, viszont a likviditás tekintetében erősnek tűnik a vállalat ahhoz, hogy átvészelje a válságot, azonban figyelmeztettek, hogy majd csak második negyedévben jöhetnek az igazán csúnya számok.

Tovább a cikkhez

Mikor térhet vissza az olaj kereslete a válság előtti szintekre?

Rendkívüli módon foglalkoztatja az olajipar szereplőit a címben elhangzó kérdés, melyre több forgatókönyv létezik. A legoptimistább előrejelzés szerint már idén visszatérhet a tavaly év végi szintekre az olaj iránti kereslet, azonban a Shell szerint már soha nem fog. Pletser Tamás, az Erste elemzője szerint 2-3 év is beletelhet, amíg újra elérjük a 100 millió hordó/napos globális keresleti szintet.

Tovább a cikkhez

Emelkedik Amerika a nyitás után

Emelkednek az tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,9 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 1 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 1,1 százalékot emelkedett. A befektetők kedvezően fogadhatták a gazdaság fokozatos újraindításával kapcsolatos európai és amerikai kormányzati lépéseket. A befektetők emellett az olajár emelkedésére és a vállalati gyorsjelentésekre figyelhetnek, amelyekben leginkább a vírussal kapcsolatos gazdasági kilátások vannak a fókuszban. A Dow komponensek közül a mai piaczárás után jelent a Disney.

Fontos technikai szintnél a Mol

Fontos szint közelében jár a Mol, bár pénteken az árfolyam áttörte a 2 100 forintos szintet, azonban nem sikerült felette bezárnia. Felfelé első körben a 2 100 forintos szint leküzdése nyithatná meg az utat a 2 250 forint közelében található ellenállás felé. A jelenlegi szintekről lefelé mozdulva el, az első támaszt az 1 950 forintos szint jelentheti majd a Mol számára. A Mol árfolyama ma 2,1 százalékot emelkedett.

Ez olyan, mint a dotcom lufi kipukkanása, 40 százalékos zuhanás jön a tőzsdéken

Borús jóslattal állt elő Will Meade, a Goldman Sachs korábbi elemzője, aki szerint a mostani részvénypiac helyzet több aspektusában is nagyon hasolít a 2000-es évek dotcom lufijára. A szakember szerint 2020 hátralévő részében egy 40 százalékos esés jöhet a tőzsdéken.

Tovább a cikkhez

Olasz koronavírus: a CIB anyabankjánál egyelőre nem sok látszik belőle

Az elemzői várakozásokat felülmúlva 10%-os nyereségnövekedésről számolt be az első negyedévre vonatkozóan az Intesa Sanpaolo. Elsősorban a kereskedési bevételek, illetve az Olaszországban tomboló koronavírus-járvány hatásait még kevéssé tükröző relatíve alacsony kockázati költségek magyarázzák a jó eredményszámot. A bank részvényárfolyama 2,9%-os pluszba lendült a hírre az olasz tőzsdén.

Tovább a cikkhez

50 százalékkal eshet vissza Hugo Boss értékesítése a második negyedévben

Nagyot esett a Hugo Boss árfolyama miután a cég közölte, hogy az értékesítés az első negyedévben 17 százalékkal esett vissza azonban a második félévben 50 százalékos visszaesésre számítanak, miután a cég üzleteinek kétharmada még zárva tart. Bár cég elkezdte újranyitni az üzleteit Németországban és Ausztriában, a vásárlók még nem tértek vissza. A Hugo Boss árfolyama 4,2 százalékkal került lejjebb, míg idén 46,8 százalékot esett.

Itt a világ eddigi legnagyobb short pozíciója, globális dollárhiány alakult ki

Sergio Leone 1964-es, a kritikusok által erősen lenézett, de Clint Eastwood karrierjét berobbantó, közönségsikerré lett spagetti-westernfilmjéhez hasonló jelenleg az amerikai deviza helyzete: olyan dollárhiány alakult ki, hogy sokan talán ölnének is egy maréknyi dollárért. A szakemberek, azaz az elemzők szerint a FED radikális monetáris politikai lazítása, a rendkívüli kamatcsökkentés lényegében a nulla körüli szintre, illetve a most már felső korlát nélküli eszközvásárlási program az amerikai deviza árfolyamának gyengülését hozza majd, a "közönség", azaz a befektetők és más piaci szereplők viszont ezzel ellentétesen folyamatosan a vételi oldalon álltak az elmúlt hetekben. Mi az oka annak, hogy miközben logikus lenne a dollár gyengülése, ennek pont az ellenkezője történt?

Tovább a cikkhez

Mérséklődik az emelkedés az európai tőzsdéken

Mérséklődött az emelkedés az európai tőzsdéken, viszont még így megszakíthatják a három napos eső sorozatot a kontinens börzéi a mai nappal. Az emelkedés mérséklődése mögött az állhat, hogy a Bundesbanknak három hónapon belül abba kell hagynia az államkötvények vásárlását az Európai Központi Bank PSPP programjának keretein belül, kivéve, ha az EKB bizonyítani tudja, hogy ezekre a vásárlásokra ténylegesen szükség van - jelentette be Németország legfelsőbb bírósága kedden. Az korlátozás nem vonatkozik az Európai Központi Bank koronavírus-ellenes 750 milliárd eurós eszközvásárlási programjára.

Öveket becsatolni, veszélyes időszak jön a tőzsdéken

Sell in May and Go Away, szól az ismert tőzsdei mondás, vagyis érdemes a nyári hónapok előtt zárni a pozíciókat, mert historikusan gyengébb időszak következik, a nyári hónapok a tapasztalatok szerint gyengébbek, mint a téli hónapok. Idén azonban a historikusan erős téli hónapok alatt nagyot estek az irányadó részvényindexek, így felemerül a kérdés, hogy az ilyen esetekben hogyan működik a teória.

Tovább a cikkhez

A Ferrari már többet ér, mint a Ford vagy a GM

A Ferrari már többet ér, mint a Ford vagy a General Motors, miután az ikonikus sportautó-gyártó piaci kapitalizációja hétfőn harminc milliárd dollárig emelkedett.

Tovább a cikkhez

Felpattantak az európai tőzsdék

Felpattantak az irányadó európai részvényindexek a keddi kereskedés első felében. Befektetők azt árazhatják, hogy számos európai kormány tett lépéseket a koronavírus miatti korlátozó intézkedések lazítására, azonban az jó hangulat vékony jégen táncol hiszen, az USA és Kína között újabb feszültség van kialakulóban. Mindemellett sokan tartanak egy vírus esetleges második hullámától, emellett pedig folyamatosan érkeznek a gyengébbnél gyengébb gazdasági adatok is. 

Tovább száguld az olaj ára, bár nem lesz központosított termelés-csökkentés az Egyesült Államokban

Tovább száguld az olaj ára, miután a vártnál lassabban telítődnek az olajtárolók, amerikai vállalatok vágják vissza a termelésüket, és megélénkülhet a kereslet a gazdaságok újranyitása következtében.

Tovább a cikkhez

Szárnyal a Tesla, 700 millió dollár ütheti Elon Musk markát

A Tesla vezére közel 700 millió dolláros kifizetésre lett jogosult, miután a cég piaci kapitalizációja hat hónapos átlagban elérte a 100,2 milliárd dollárt, ezzel Elon Musk számára elérhetővé vált az opciós kompenzációs csomagjának első szelete, ami 1,69 millió darab Tesla-részvényt tartalmaz.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az európai tőzsdék

Az európai tőzsdék hétfői nagy esése után ma emelkednek a kontinens börzéi, a DAX 1,5 százalékkal került feljebb, míg a CAC 1 százalékot emelkedett, az angol FTSE 100 pedig 1,5 százalékot erősödött. Az milánói börze 1,8 százalékkal került feljebb, míg a spanyol tőzsde 1,4 százalékot emelkedett. A francia olajcég, a Total árfolyama több mint 7 százalékot emelkedett, miután a vállalat bejelentette, hogy fizet osztalékot a 2019-es eredményre. 

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 1,6 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül a Magyar Telekom 1,3 százalékkal került feljebb, míg a Richter szintén 1,3 százalékot emelkedett, a Mol és az OTP pedig 2 százalékkal került feljebb. Ma jön az MNB első kötvényvásárlási aukciója, melynek eredményét várhatóan délután teszik közzé, a múlt héten bejelentett QE-program keretében első körben 1000 milliárd forint értékben vehet állampapírokat a magyar jegybank.

Rárepültek a befektetők a Robinhoodra: már 8,3 milliárd dollárt ér

280 millió dollárnyi tőkebefektetésre tett szert a Robinhood, az egyik legnépszerűbb díjmentes részvénykereskedéssel foglalkozó brókercég az Egyesült Államokban – írja a Fox News.  Jelenleg a cég 8,3 milliárd dollárt ér.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel vághat neki a keddi kereskedésnek Európa

  • Eséssel indult a hétfői kereskedés az amerikai tőzsdéken, miután a befektetőket az USA és Kína között kiéleződő feszültség aggaszthatta. A hétfői piacnyitástól távolodva a Nasdaq a korábbi mínuszokat ledolgozva emelkedni kezdett, majd a nap végére a Dow-nak és az S&P500-nak is sikerült pénteki záróértékei fölé visszakapaszkodnia, és emelkedéssel zárnia, miután a piaci szereplők a járványügyi korlátozások enyhítésére fókuszálhattak. A Dow végül 26 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,4 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1,2 százalékos emelkedéssel zárt.
  • Ázsiában emelkednek a tőzsdék, a hongkongi tőzsde 0,8 százalékos erősödése mellett a szingapúri részvényindex 0,9 százalékkal került feljebb, míg a japán, a sanghaji és a dél-koreai tőzsde is zárva tartott kedden.
  • Az amerikai határidős indexek feljebb kerültek ma reggel, a határidős DAX 179 pontos plusza 1,7 százalékos emelkedést vetíthet előre a keddi piacnyitásra.
  • Kedden jön a magyar jegybank első kötvényvásárlási aukciója, melynek eredményét várhatóan délután ismerhetjük meg, a múlt héten bejelentett QE-program keretében első körben 1000 milliárd forint értékben vehet állampapírokat az MNB. Az Egyesült Államokból a külkereskedelem márciusi adatai mellett az áprilisi ISM szolgáltatói beszerzési menedzserindexet teszik majd közzé.
  • Emelkedik az olaj ma reggel, a júniusi leszállítású WTI jegyzése 2,5 százalékos emelkedést követően 21,8 dollárnál jár. Az arany árfolyama 0,1 százalékos esés után 1 701 dollár közelében járt.
  • A forint az irányt keresi az euróval szemben ma reggel, egy euróért 353,59 forintot kell fizetni, míg egy dollár 324,19 forintba kerül.

Kedden teszi közzé gyorsjelentését többek között az Infineon és a Vonovia is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Hannelore Foerster/Bloomberg via Getty Images

járvány koronavírus brazília
Frankfurti tőzsde
virág barnabás mnb
trend és varos
mol campus látványterv
olaj, wti
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Frankfurti tőzsde