arany
Üzlet

Az arany még mindig az egyik sztárbefektetés idén

Portfolio
Azok, akik év elején aranyba fektettek, még mindig nagyon jól állnak, a részvénypiacokon azonban az év eleji vételek nagyon ritka esetben fordultak termőre, igaz ez a magyar részvénypiacon is, ahol kevés részvény van csak víz felett. Megnéztük, hogyan teljesítettek az egyes eszközosztályok az év első négy hónapjában.

Az arany árfolyama az év első 4 hónapjában 12 százalékkal emelkedett, március közepén, amikor a Fed bejelentette, hogy gyakorlatilag korlátlan eszközvásárlási programot indít, az arany története során a legnagyobb emelkedést mutatta dollárban nézve. A nemesfém iránti igény nagyrészt spekulatív, recessziós, válságok alatti időszakokban jellemzően jól teljesít az arany, ráadásul a befektetők egy része arra számít, hogy a jegybanki stimulusok inflációt gerjesztenek, az arany pedig magas inflációval jellemezhető időszakokban a múltban több alkalommal is jól teljesített.   

Idén február közepén érte el történelmi csúcsát a palládium, amelynek az árfolyama részben azért ralizott nagyot az elmúlt években, mert elsősorban az autóipari kereslet nőtt meg a nemesfém iránt, többek között az autók katalizátorában használják a palládiumot, és mivel az autógyártók a szigorodó károsanyag-kibocsátási szabályoknak igyekeznek megfelelni, egyre több palládiumra van szükségük. Az árfolyam az elmúlt hetekben már jellemzően esett, mivel az autógyártás is masszív lassuláson ment keresztül a koronavírus-járvány és az azt követő korlátozó intézkedések miatt, de a palládium még mindig azok közé az eszközök közé tartozik, amelyeknek az árfolyama emelkedett idén.  

A február-márciusi nagy tőkepiaci turbulenciában jellemzően nagy esést láthattunk a világ részvénypiacain, azóta viszont több piacon masszív rali bontakozott ki, ennek köszönhetően most már vannak olyan fontosabb részvényindexek, amik a pozitív tartományban álnak idén, ilyen a Nasdaq is, amely az első 4 hónapban több mint 3 százalékot emelkedett, elsősorban azoknak a nagy tech vállaltok részvényeinek köszönhetően, amelyek a válság alatt, és a várakozások szerint a válság után is jól teljesítenek.

A lista másik végén az olaj áll, amelynek az árfolyama közel kétharmadával csökkent 4 hónap alatt, miután keresleti és kínálati sokk is sújtja az olajpiacot, az elmúlt hetekben pedig már amiatt aggódnak a befektetők, hogy hamarosan nem lesz hol tárolni a már kitermelt olajat, emaitt pedig a WTI egyik kifutó határidős termékében negatív olajár alakult ki.

A Nasdaq azonban inkább csak a kivétel a részvényindexek idei teljesítményét nézve, a világ részvénypiacai az elmúlt hetek ralija ellenére jellemzően a negatív tartományban állnak, az élmezőnyben például kínai és dél-koreai indexek állnak, ott a koronavírus-járvány és a válság korábban kezdődött, és a szigorú intézkedéseknek köszönhetően a járványhelyzetet ott gyorsabban tudták kezelni, mint Európában vagy az Egyesült Államokban. Az, hogy az S&P 500 is az élmezőnyben van, első ránézésre meglepő, ott a magyarázat részben az, hogy az indexsúly több mint ötödét a nagy tech cégek adják, amelyek masszívan felfelé húzták az elmúlt hetekben a benchmarkot. A magyar tőzsde a mezőny hátsó végében áll, a BUX index az értékének közel negyedét veszítette el 2020-ban, itt az OTP és a Mol gyenge teljesítménye tükröződik, előbbi 40, utóbbi 30 százalékot veszített értékéből.

A lista végén gyenge makrogazdasági fundamentumokkal és/vagy gyenge járvány-/válság kezeléssel jellemezhető országok részvényindexei állnak.   

És hogy általában milyen részvények teljesítenek jól Európában? Jól illusztrálja a helyzetet a DAX komponenseinek idei teljesítménye: egészségügyi vállalatok, gyógyszergyártók állnak az élen, de jól tartják magukat a közműcégek is, a lista hátsó részében pedig jellemzően autóipari vállalatok, építőipari cégek vagy légitársaságok papírjai állnak.

A magyar tőzsdén a nagypapírok között kiemelkedik a Richter, a gyógyszeripari cég papírja egyrészt a nemzetközi trendeknek megfelelően szerepel jól, de az is igaz, hogy több pozitív bejelentés is érkezett a cégtől az elmúlt időszakban: reumatológiai készítményt vett a cég és koronavírus elleni oltóanyag bérgyártásáról is megállapodást kötött. A Magyar Telekom is a nemzetközi trendeknek megfelelően relatíve rezisztens a mostani tőzsdei mélyrepülésben, közel annyit esett az árfolyama, mint az anyacég, Deutsche Telekomé. A Mol az olajáreséssel párhuzamosan elvesztette értékének közel harmadát, az OTP pedig a régióban várható súlyos (de várhatóan csak átmeneti) recesszió, a vélhetően csökkenő bevételek és megemelkedő kockázati költségek miatt került nyomás alá és veszítette el értékének 40 százalékát.

Címlapkép: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

mnb epulet
Frankfurti tőzsde
cimlap_gáz0602
clock óra
Ennyit drágultak a lakásaink egy év alatt
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező
Online előadás
Grafikonelemzési fortélyok aktuális tőzsdei helyzetekben.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Frankfurti tőzsde