cimlap_PKN_0506
Üzlet

Veszteséges lett a Mol lengyel szektortársa, a PKN Orlen

Portfolio
Ma tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a lengyel olajtársaság, a PKN Orlen, és mindez annak fényében érdekes, hogy holnap hajnalban érkeznek a Mol számai. Negatívba csúszott a PKN nettó eredménye az elmúlt negyedévben, mely jórészt az alacsonyabb olajárak miatti készletátértékeléseknek volt köszönhető. Év végére 30-35 dolláros olajárra számít a menedzsment.

Közzétette gyorsjelentését a Mol lengyel versenytársa a PKN Orlen. Az előző év első negyedévéhez képest 13 százalékkal 22 milliárd zlotyira csökkent a PKN árbevétele, mely a zuhanó kőolajárak miatt alacsonyabb finomított és petrolkémiai termékáraknak volt köszönhető.

A PKN EBITDA LIFO mutatója, mely a Mol készletátértékelési hatásoktól tisztított (CCS) eredményéhez hasonlít, 20 százalékot csökkent éves alapon, és 1,6 milliárd zlotyit ért el. Alacsonyabbak voltak az értékesítési volumenek, és magasabbak a fix- és bérköltségek a tavalyihoz képest. Ami viszont jó hír, hogy mind a kiskereskedelmi, mind a nagykereskedelmi marzsok nőttek éves alapon.

A hatalmas 2,1 milliárd zlotyis készletátértékelési hatásnak köszönhetően negatívba csúszott a PKN EBITDA-ja és nettó eredménye, az előbbi -465 millió zlotyi lett, az utóbbi már 2,2 milliárd.

A negatív készletátértékelési hatás az olaj hatalmas árzuhanásának a következménye.

1 dollárral növekedett hordónként a PKN finomítói marzsa az első negyedévben éves alapon, mely jóval alacsonyabb érték, mint amit a Mol volt képes produkálni, ugyanis a Mol 3,1 dollár/hordóról 6,3-ra növelte a finomítói árrését. A finomítás szegmens tisztított eredménye (EBITDA LIFO) a magasabb marzsok ellenére az alacsonyabb értékesítési volumenek és magasabb munkaerő és fixköltségek miatt 548 millió zlotyival esett éves összehasonlításban.

Az első negyedévben még csak kevéssé éreztette a hatását a koronavírus az üzemanyagfogyasztásokban, Lengyelországban 1 százalékkal csökkent a benzin és a gázolaj felhasználása is, míg Németországban 3 százalékkal mérséklődött a gázolaj kereslete, és 1 százalékkal a benziné. Ennek ellenére a magasabb kiskereskedelmi üzemanyag-árrések miatt 30 millió zlotyival emelkedni tudott a fogyasztói szolgáltatások szegmens eredménye (EBITDA LIFO). Ami kissé meglepő, hogy csökkent a nem-üzemanyagalapú termékek árrése.

Meglepő módon a zuhanó olajárak ellenére a kutatás-termelés divízió eredménye is bővülni tudott, méghozzá 125 millió zlotyival, mely a nagyobb termelési volumennek és a fedezeti ügyleteknek volt köszönhető.

Az elmúlt negyedévhez képest jelentősen emelkedett a PKN nettó eladósodottsága, 2019 negyedik negyedévében még 2,4 milliárd zlotyi volt, az első negyedév végén már 4,2 milliárd. Ezzel párhuzamosan az eladósodottsági mutató (gearing) is 6,3 százalékról 11,5 százalékra emelkedett.

A PKN előrejelzése szerint a második negyedévet követően emelkedésnek indulhat a kőolaj ára, és a negyedik negyedévben 30-35 dolláros Brent árra számít a lengyel olajtársaság.

A finomítói marzsok tekintetében egész évben fennmaradhat a jelenlegi kedvező környezet, ugyanis bár az olajárak szép lassan emelkedésnek indulnak majd, de az üzemanyagárak is követni fogják a PKN szerint ezt a tendenciát. A petrolkémiai árrés viszont kissé szűkülhet az év hátralevő részében, mivel az olaj árának emelkedése növeli az szegmens költségoldalát.

Nem fogadták kitörő lelkesedéssel a befektetők a PKN Orlen gyorsjelentését, 3 százalékot esett ma az árfolyam, mellyel idén már 31 százalékkal került lejjebb a jegyzés.

Címlapkép: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

járvány koronavírus brazília
Frankfurti tőzsde
virág barnabás mnb
trend és varos
mol campus látványterv
olaj, wti
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Frankfurti tőzsde