Frankfurti tőzsde
Üzlet

Sokan nem gondolták volna egy hónapja, ami ma történt az amerikai tőzsdén

Portfolio
Jó a hangulat a világ tőzsdéin, nem csak az európai, de a vezető amerikai részvényindexek is emelkedtek ma. Nagyot ralizott az olaj, ami magával húzta az energiacégeket, olaj- és gázipari vállalatokat, a nagy tech cégek, mint az Apple, az Amazon vagy az Alphabet pedig úgy általában a teljes globális részvénypiacot. A Nasdaq Composite a mai emelkedéssel idén már pluszban áll, erre nem sokan fogadtak volna egy hónapja.

Tovább emelkedtek az amerikai tőzsdék

Nap végére valamelyest elfogyott a lendület az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones 0,9, az S&P 500 1,2 százalék pluszban zárt.

Milyen koronavírus? Itt vannak a mai tőzsdei nyertesek

Sok olyan vállalat van, amelyik profitál a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetből, ezeknek az árfolyama ma nagyot emelkedett.

Tovább a cikkhez

Egyre feljebb

Egyre nagyobb az emelkedés az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones és az S&P 500 már 1,4 százalék pluszban áll.

A mai több mint 1 százalékos emelkedésével a Nasdaq Composite index idén már a pozitív tartományban áll, a fontosabb amerikai benchmarkok közül elsőként a technológia túlsúlyos indexnek sikerült víz fölé kerülnie. Az emelkedésben most is, mint az elmúlt hetekben jellemzően a a nagy technológiai cégek járnak az élen, emelkedik az Apple, a Facebook, az Amazon és az Alphabet árfolyama is.

Japán engedélyezte a koronavírus ellen ígéretes gyógyszer használatát

Japán engedélyezte csütörtökön a remdesivir nevű gyógyszer alkalmazását a koronavírus okozta Covid-19 betegek kezelésére - jelentette be  a japán egészségügyi minisztérium képviselője  csütörtökön újságírók előtt.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Mérsékelt emelkedéssel zárta a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 0,2 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül az OTP, a Mol és a Richter is 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Magyar Telekom 1,4 százalékot esett. A magyar tőzsdén a legjobban az Enefi teljesített, melynek árfolyama 18,4 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a Kartonpack teljesített, melynek árfolyama 4,3 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Felülvizsgálat alatt a BIF célára az MKB-nél

A BIF kedden jelentette be, hogy ingatlan adásvételi szerződést kötött a Magyar Posta Zrt.-vel, mint eladóval a Budapest X. kerület, Üllői út 114-116. szám alatt elhelyezkedő ingatlan 511/1000 tulajdoni hányadának megvásárlásáról. A hírt az MKB elemzői pozitívan értékelték, és felülvizsgálat alá helyezték a BIF-célárukat, mivel az elemzők a bejelentés után frissítik modelljüket.

Tovább a cikkhez

Ők azok, akik megmenthetik a koronavírustól a világot

Kemény versenyfutás zajlik a gyógyszergyártók és a biotechnológiai cégek között világszerte a koronavírus elleni gyógyszer és vakcina kifejlesztéséért. A Gilead Sciences kifejezetten jól áll egy, az eredetileg ebolavírus ellen több mint 10 éve fejlesztett gyógyszerével, amit korábban félretett a cég, mert nem bizonyult eléggé hatásosnak. Most azonban elképzelhető, hogy megmenti a világot a koronavírustól. Több helyszínen zajlanak jelenleg a tesztek, ígéretesek az első eredmények és a befektetők is bíznak a remdesivir sikerében, az árfolyam emelkedik. De mi lesz, ha nem jön be a gyógyszer? Megnéztük, hogy mennyire lehet most jó befektetési sztori a Gilead Sciences, és hogy drágák vagy olcsók-e a papírok.

Tovább a cikkhez

Fidelity: Mit gondoljunk az osztalékcsökkentésekről?

Újabban egy az egész világon végigsöprő osztalékcsökkentési vagy halasztási hullám borzolja a befektetők kedélyét, főleg azokét, akik elsősorban income stratégiákkal foglalkoznak. De nem minden osztalékcsökkentés egyforma, a vállalatok eltérő módon érzékelik a nyomást, így a reakcióik is sokfélék. Normál körülmények között az osztalékcsökkentés azt jelezheti, hogy a vállalat bajban van, de amikor maga a gazdaság van bajban, akkor az osztalék csökkentése vagy elhalasztása a vezetőség megfontoltságának a jele lehet. Ettől függetlenül tény, hogy az osztalékokra világszerte nagy nyomás nehezedik. A 2008-as pénzügyi világválság idején az osztalékokat átlagosa 20 százalékkal csökkentették, a mostani hanyatlás eredményeképpen ennek több mint a duplájára számítanak a Fidelity International elemzői.

Tovább a cikkhez

Árat emeltek a szaúdiak, ugrik a tőzsdén az olajár

Nagyot emelkedett a határidős olajkontraktusok ára csütörtökön, amelyet egyik részről az indikált, hogy Szaúd-Arábia az áremelés mellett döntött, másik részről pedig Kínában megnőtt az olaj kereslete áprilisban a korábbi hónapokhoz képest.

Tovább a cikkhez

Felpattantak az amerikai tőzsdék a nyitás után

Emelkednek az amerikai tőzsdék a nyitás után, a Dow 1 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 1,2 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 1,3 százalékot erősödött. Bár nem áll meg az amerikai munkavesztések lendülete, és ezen a héten ismét több mint 3 millió ember vált munkanélkülivé a világ legnagyobb gazdaságában a beadott kérelmek szerint, a befektetői hangulatra az lehetett kedvező hatással, hogy idén először nőtt az kínai import, illetve az olaj ára is emelkedik, amelyek a gazdaság kezdődő felépülésének egyik első jelei lehetnek.

Emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken

Nagyobb emelkedés jöhet a tengerentúli tőzsdéken, határidős index állása alapján a Dow 1,1 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 1,3 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 1,3 százalékot emelkedhet. Nem volt jelentős negatív részvénypiaci hatása, hogy az USA-ban az elemzői várakozásnál (kereken 3 millió)  picit többen, 3,17 millióan veszítették el állásukat a múlt héten a frissen beadott munkanélküli segély-kérelmek szerint. Ez elmarad a pár héttel ezelőtti 6 milliós csúcstól, de még mindig messze meghaladja a pénzügyi válság során látott számot. Múlt héten 3,9 millióan voltak az új állástalanok.

Equilor: Az erős tőkepiac elengedhetetlen a gazdaság újraindításához

A lakosság megtakarítási hajlandóságának, a befektetési portfoliók szerkezetének változására, valamint a rugalmas és innovatív vállalatok megerősödésére számít az idén 30 éves Equilor Befektetési Zrt. A befektetési szolgáltató értékelése szerint a koronavírus-járvány hatására világszerte megjelenhet a recesszió, de az erős tőkepiaccal rendelkező országok egyszerűbben és gyorsabban fognak hozzáférni a gazdaság újraindításához szükséges forrásokhoz.

Tovább a cikkhez

Beütött az Animal Crossing, 200 százalékos profitnövekedés a Nintendonál

Közzétette legfrissebb számait a Nintendo, a gyártó profitja az első negyedévben 200 százalékkal nőtt, miután nagyon felpörögött a kereslet a Nintendo Switch játékkonzol iránt, valamit azért, mert rekord gyorsasággal 13,4 millióan vették meg a cég Animal Crossing nevű új játékát.

Tovább a cikkhez

Felpattant az olajár

Felpattant az olajára csütörtökön, az emelkedés mögött az európai járványügyi korlátozások enyhítése mellett a vártnál lényegesen kedvezőbb, áprilisi kínai exportadat, valamint a Szaúd-Arábia által végrehajtott áremelés húzódhatott meg. A júniusi leszállítású WTI jegyzése 9,4 százalékkal került ma feljebb.

Felfelé kapaszkodnak az európai börzék

Emelkednek az irányadó európai részvényindexek a csütörtöki kereskedés második felében, miután Kínából a vártnál kedvezőbb export statisztika érkezett, ami részben feledtetni tudta az Air France-KLM várakozásait, amely szerint még évekig eltarthat, mire visszaáll a koronavírus-járvány előtti állapot. A CAC40 0,8 százalékos emelkedése mellett a DAX 0,9 százalékkal került feljebb, míg a milánói börze 0,8 százalékkal került ma feljebb.

Koronavírus: hatalmasat estek a H&M eladásai március és május között

A H&M eladásai nagyot estek március és május között, miután a svéd divatcég a koronavírus-járvány miatt bezárni kényszerült üzletei nagy részét, azonban ugyanezen periódus alatt a társaság online értékesítései nagyot nőttek.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a Puma a gyorsjelentés után

Csökkenő első negyedéves eredményről számolt be Puma, és még rosszabb második negyedévre figyelmeztettek. A sportszergyártó értékesítése mérsékelten 1,32 milliárd euróról 1,3 milliárd euróra esett vissza, miközben az elemzők 1,26 milliárd eurót vártak. A cég emellett arról is beszámolt, hogy az e-kereskedelmi eladások 40 százalékkal megugrottak az első negyedévben. A társaság adózott eredménye alaposan visszaesett, a tavalyi első negyedéves 94,4 millió euróról 61,7 százalékkal 36,2 millió euróra. A cég szerint a válság negatív pénzügyi hatásai a második negyedévben még jelentősebbek lehetnek. A társaság felfüggesztette az osztalékfizetést és közölte, hogy nem tud pénzügyi iránymutatást adni a 2020-as évre. A Puma árfolyama 2,8 százalékkal került feljebb, míg idén 17,3 százalékos mínuszban van.

50 százalékos tőzsdei zuhanás jöhet, ez az eszköz lehet közben a nagy nyertes

Paul Singer szerint az arany az egyik leginkább alulértékelt eszköz most, és a jelenlegi árának többszörösét éri, a világ jegybankjainak őrült pénznyomtatása mellett.

Tovább a cikkhez

Erősödéssel próbálkozik a Mol ma délelőtt

Lejjebb került a magyar tőzsde ma délelőtt, a BUX 156 pontos mínusz mellett 0,5 százalékot esett. A blue chipek a Mol kivételével esnek, az olajcég papírjai 0,1 százalékkal kerültek feljebb ma délelőtt. A Mol ma hajnalban publikálta első negyedéves számait, az elemzői várakozásokat EBITDA és EBIT szinten jócskán felülteljesítette a társaság, az EBITDA 191,4 milliárd forint lett az első negyedévben, szemben 165,5 milliárd forintos várakozásokkal, azonban az adózott eredmény soron a vártnál magasabb veszteség keletkezett. A kőolaj árának zuhanása jelentős profitcsökkenést okozott a kutatás-termelés divíziónak, és hatalmas készletátértékelési veszteséget a finomítás üzletágnak. Március közepéig még remekül teljesített a hazai olajtársaság, azonban a koronavírus terjedése ellen hozott korlátozó intézkedések jelentősen éreztették a hatásukat a Mol több üzletágában is. Részletes elemzésünk ide kattintva érhető el.

Lefordult a magyar tőzsde

Lejjebb került a magyar tőzsde a csütörtöki kereskedésben annak ellenére, hogy az európai tőzsdéken általánosan emelkedő tendenciát látunk. A hangulatra az nyomhatta rá a bélyegét, hogy koronavírus gazdasági vonzatai már itthon is éreztették a hatásukat, hiszen a KSH előzetes adatközlése szerint márciusban az ipari termelés volumene 10,4 százalékkal múlta alul az előző havi szintet hazánkban. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján az egy évvel korábbihoz képest 10 százalékos a visszaesés.

Kincstári optimizmussal a válság ellen

Közel 80 év óta nem látott mértékű reálgazdasági visszaesésbe kerültünk, a Generali várakozásai szerint a világgazdaság idei mélyrepülése legalább 3,5%-os globális recessziót hoz. A várhatóan történelmi mértékű mélységbe zuhanó második negyedéves GDP ellenére a tőkepiacok március végétől a megnyugvás jeleit mutatják, néhány napos megingástól eltekintve egész áprilisban kitartott a pozitív hangulat.

Tovább a cikkhez

Senki sem akar lemaradni a raliról a tőzsdéken, ami nem jó jel

A márciusi zuhanás után felpattanás jött a tőzsdéken, a befektetők egy része láthatóan nem szeretne kimaradni a részvénypiaci raliból, azonban a Morgan Stanley stratégája a lehetséges kockázatokra figyelmeztet, és óvatosságra intette a befektetőket.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt emelkedéssel indult a csütörtöki kereskedés Európában

Mérsékelt emelkedéssel indult a nap az európai tőzsdéken, a DAX 0,4 százalékos emelkedése mellett, a CAC 0,5 százalékkal kerül feljebb, míg a londoni tőzsde 0,2 százalékot emelkedett. Az milánói börze is feljebb került, az FTSE MIB 0,5 százalékot emelkedett, míg a spanyol tőzsde 0,5 százalékot erősödött. Befektetők arra figyelhetnek, hogy Németország, az Egyesült Királyság, és Dánia is a korlátozó intézkedések további lazítását helyezte kilátásba. A hangulatra az is hatással lehet, hogy Kína exportja váratlanul 3,5 százalékkal nőtt áprilisban, míg az elemzők 11 százalékos visszaesést vártak, ez pedig biztató jel lehet a gazdaság helyreállásával kapcsolatban.

Iránykereséssel indult a nap a magyar tőzsdén

Csendesen indult a csütörtöki kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX 0,1 százalékkal került feljebb. A blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,3 százalékot emelkedett, a Richter 0,2 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig 1,1 százalékot gyengült. Csütörtökön a KSH az ipari termelés márciusi adatát teszi közzé, az ÁKK kötvényaukciót tart, az MNB pedig az egyhetes betéti tenderét.

Szerény emelkedéssel indulhat a nap a német tőzsdén

Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, a határidős Dow 0,4 százalékos, míg a határidős S&P500 0,6 százalékos emelkedést vetíthet előre a mai piacnyitásra, a határidős DAX 12 pontos plusza 0,1 százalékos erősödést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.

Mérsékelt elmozdulással indulhat a csütörtöki kereskedés Európában Mi történt edd

  • A kezdeti erősödés után a szerdai nap nagy részében csupán oldalazásra futotta a Dow és az S&P500 erejéből, majd a nap végére mindkét index előző napi záróértéke alá süllyedt vissza, egyedül a Nasdaq tudott mérsékelt emelkedéssel zárni. A befektetők az áprilisi, ADP munkaerőpiaci statisztikát emészthették, amelyből kiderült, hogy több mint húszmillió ember veszítette el az állását a magánszektorban az Egyesült Államokban a koronavírus okozta gazdasági válság és az arra adott válaszok következtében. A figyelem a pénteki, átfogó munkaerőpiaci adatközlés felé fordult, James Bullard, a St. Louis Fed elnöke a CNBC-n arról beszélt, hogy a pénteki adat minden idők egyik legrosszabb adatközlése lehet. A Dow végül 218 pontos mínusz mellett 0,9 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,7 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,5 százalékos emelkedéssel zárt.
  • Felemásan teljesítenek az ázsiai tőzsdék csütörtökön, a piaci szereplők kedvezően fogadhatták a vártnál erősebb áprilisi, kínai export adatot, azonban Donald Trump az USA és Kína kereskedelmi megállapodásával kapcsolatos kommentárja óvatosságra inthette a befektetők egy részét, miután az amerikai elnök kiemelte, hogy néhány héten belül fog majd tudni beszámolni arról, hogy Kína teljesíti-e kereskedelmi megállapodása alapján vállalt kötelezettségeit. A Nikkei 0,2 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 0,3 százalékot esett.
  • Az amerikai határidős indexek feljebb kerültek ma reggel, a határidős DAX 24 pontos mínusza 0,2 százalékos esést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.
  • Csütörtökön a KSH az ipari termelés márciusi adatát teszi közzé, Németországból a márciusi ipari termelési adatsor érkezik majd, míg a Bank of England kamatdöntő ülést tart. Az Egyesült Államokból a heti munkanélküli segélykérelmek számának változására figyelnek majd a befektetők.
  • Esik az olaj ára ma reggel, a júniusi leszállítású WTI jegyzése 0,4 százalékos esést követően 24 dollárnál jár. Az arany árfolyama 0,3 százalékos emelkedés után 1 690,9 dollárnál jár.
  • A forint az irányt keresi az euróval szemben ma reggel, egy euróért 350,62 forintot kell fizetni, míg egy dollár 324,87 forintba kerül.
  • Ma hajnalban tette közzé legfrissebb számait a Mol, az elemzői várakozásokat EBITDA és EBIT szinten jócskán felülteljesítette a társaság, az EBITDA 191,4 milliárd forint lett az első negyedévben, szemben 165,5 milliárd forintos várakozásokkal, azonban az adózott eredmény soron a vártnál magasabb veszteség keletkezett. A kőolaj árának zuhanása jelentős profitcsökkenést okozott a kutatás-termelés divíziónak, és hatalmas készletátértékelési veszteséget a finomítás üzletágnak. Március közepéig még remekül teljesített a hazai olajtársaság, azonban a koronavírus terjedése ellen hozott korlátozó intézkedések jelentősen éreztették a hatásukat a Mol több üzletágában is. Részletes elemzésünk ide kattintva érhető el.

Csütörtökön tette közzé gyorsjelentést a Mol, és ma teszi közzé legfrissebb számait a Waberer’s is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Spencer Platt/Getty Images

A koronavírus az OTP profitját is alaposan megtépázza

Pénteken hajnalban teszi közzé az első negyedéves gyorsjelentését az OTP. Most különösen izgalmas a bank beszámolója, mert ebből kaphatunk először pontos képet arról, hogy hogyan hat a koronavírus-járvány, és az arra válaszként adott korlátozó intézkedések, valamint gazdaságpolitikai lépések (lásd. hiteltörlesztési moratórium). Bár az év első két hónapja, és március első része is még erős lehetett a banknál, a bevételeken, és főként a kockázati költségeken, emiatt pedig az adózott eredményen is bizonyára látszani fognak már a válság első hatásai.

Tovább a cikkhez

A zuhanó olajárak kifogtak a Molon, veszteséges lett a hazai olajtársaság

A kőolaj árának zuhanása jelentős profitcsökkenést okozott a kutatás-termelés divíziónak, és hatalmas készletátértékelési veszteséget a finomítás üzletágnak. Március közepéig még remekül teljesített a hazai olajtársaság, azonban a koronavírus terjedése ellen hozott korlátozó intézkedések jelentősen éreztették a hatásukat a Mol több üzletágában is. A menedzsment továbbra sem határozott meg éves eredménycélt, de a szektortársaihoz képest olcsó a Mol. Az elemzői várakozásokat inkább felül, mint alulteljesítette a hazai olajtársaság, azonban a befektetők figyelme továbbra is a koronavírussal kapcsolatos fejlemények felé fordulhat.

Tovább a cikkhez
járvány koronavírus brazília
Frankfurti tőzsde
virág barnabás mnb
trend és varos
mol campus látványterv
olaj, wti
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Frankfurti tőzsde