traders
Üzlet

Csak a tech-papírok tulajdonosai örülhettek ma igazán

Portfolio
Az európai tőzsdék emelkedéssel próbálkoztak hétfő délelőtt, azonban később lefordultak a kontinens börzéi. A magyar tőzsdén nagyobb emelkedést láttunk nap közben, azonban délutánra elfogyott a BUX lendülete. A tengerentúli tőzsdék esnek a hétfői kereskedésben. A piaci mozgások mögött a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedések lazításával kapcsolatos hírek állnak, valamint a vírusos fertőzöttek számának változása.

Vegyesen zárt Amerika is

Az európai vegyes tőzsdezárásokat másolta le Amerika: a Nasdaq 0,8%-os emelkedéssel, a Dow Jones 0,4%-os eséssel zárt, miközben az S&P gyakorlatilag stagnált. A nap folyamán az előző napi záróérték alól indultak az indexek, amelyekből azonban az utolsó kereskedési órákra kifogyott a lendület, így az egész napi emelkedésből csak a Nasdaq tudott nyereséggel zárni.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A Nasdaq már egész szépen emelkedik

Gyenge kezdés után némi lendület érkezett az amerikai tőzsdére, ami a zárás előtt nem sokkal azt jelenti, hogy a tech-papírok indexe, a Nasdaq 1%-os emelkedésben van, az S&P500 pedig "plusz nullába" tudott korrigálni. A Dow még mindig kis esést mutat (-0,3%).

A nap közben mutatott emelkedés magyarázatát "természetesen" a koronavírus járvánnyal kapcsolatos hírek adják, amelyek ugyan semmivel sem jobbak, mint eddig, de az értelmezések szerint a befektetők örülnek a világban szerte elindított járványügyi lazításoknak.

A nap végére elolvadt az emelkedés a magyar tőzsdén

A globálisan kedvezőtlenebb részvénypiaci hangulat mellett a magyar tőzsde korábbi emelkedésének jelentős része elolvadt a nap végére, a BUX 0,3 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül az OTP és a Mol 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Richter 0,6 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom pedig 0,3 százalékot gyengült. A magyar tőzsdén a legjobban az EHEP teljesített, melynek árfolyama 5,6 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a CIG Pannónia teljesített, melynek árfolyama 3,2 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nem a kereslet, hanem az utazási korlátozások okoznak nehézséget a Wizz Airnek

Reagált a brit kormány utazási korlátozással kapcsolatos döntésére a Wizz Air vezérigazgatója, Váradi József szerint logikus lenne kivételeket képezni a szabály alól, emellett pedig többek között a kereslet visszapattanásáról és a reptéri óvintézkedésekről is beszélt.

Tovább a cikkhez

Nagyot nyert már a válságon, most piaci összeomlást vár a befektető

Ijesztő pontossággal jósolta meg a részvénypiac alakulását Micheal Gayed befektetési szakember a válság alatt, most pedig összeomlást vár először a kötvény, majd a részvénypiacon is.

Tovább a cikkhez

Olyan súlyos a helyzet, hogy nem ad előrejelzést az OTP, de adtak néhány kapaszkodót

Az elmúlt években elkényeztette a piaci szereplőket az OTP azzal, hogy rendszeresen közzétette, milyen gazdasági folyamatokra számít azokban az országokban, ahol jelen van. A koronavírus-járvány azonban mindent felülírt, a menedzsment még az idén márciusban kiadott várakozását is visszavonta, előrejelzést még most, május elején sem tud adni 2020-ra. Azért nem maradtak információk nélkül a befektetők, az első negyedéves gyorsjelentés után közzétett prezentációból kiderül, hogy látja a kialakult helyzetet a régió országaiban a menedzsment, és hogy az egyes országokban mekkora a kitettsége a válság által leginkább sújtott, kritikus szektorokban.

Tovább a cikkhez

Csökkentené részesedését az űrhajós cégében Richard Branson

Az ismert milliárdos értékesítheti Virgin Galactic űrturisztikai cégében fennálló részesedésének egy részét. Richard Branson legfeljebb 504,5 millió dollárnyi részesedésétől válhat meg, amelyet a koronavírus-járvány által sújtott Virgin Group más üzleteinek támogatására használna fel a CNBC szerint.

Tovább a cikkhez

Lejjebb kerültek az amerikai tőzsdék a nyitás után

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék hétfőn, a Dow 0,9 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 0,8 százalékot esett, a Nasdaq pedig 0,5 százalékot gyengült. Lehetséges, hogy egy rövidtávú konszolidációt látunk ma, miután a jelentősen emelkedtek a részvénypiacok múlt héten, lényegében keresztül nézve a drámai  munkanélküliségi adatokon. A koronavírusos új esetek számának lassulása és az USA gazdaságának bizonyos részének újranyitás reményeket keltett egy esetleges V alakú gazdasági visszapattanásra, viszont az elemzők figyelmeztettek, hogy az ország bizonyos részein növekvő fertőzési ráta miatt ez az eshetőség kérdéses.

Esés jöhet a tengerentúli tőzsdéken

Eséssel indulhat a hét a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,7 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,8 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,8 százalékot eshet a nyitás után. A befektetőket az aggaszthatja, hogy talán túl korai lépés lenne a gazdaság újranyitása, miután Dél-Koreában és más országokban is emelkedett a koronavírusos fertőzöttek száma. Az előkereskedésben azok a részvények kerültek lejjebb, amelyek számára a leginkább kedvező lenne az újranyitás, ideértve a légitársaságokat, kiskereskedelmi láncokat, hajózási társaságokat és kaszinókat. Bár a márciusi mélypontról az emelkedést elsősorban a tech óriások vezették, az olyan cégek papírjai is nagyot emelkedtek azóta, amelyek számára nagyon előnyös lenne az újranyitás, az MGM Resorts a mélypontról már 70 százalékot emelkedett, míg a Disney 27,3 százalékkal került feljebb, ma azonban mindkét részvény lejjebb került a nyitás előtt.

Ütik az európai légitársaságokat, nagyot esett az easyJet

Nagyot esett az easyJet és az IAG árfolyama a hétfői kereskedésben, miután a brit kormány bejelentette, hogy az országba beutazók számára 14 éjszakán át tartó karantént rendelne el. Az Airlines UK ipari testület szerint az intézkedés miatt az országban működő légitársaságoknak további állami támogatásra lenne szükségük. A koronavírus óriási ütést mért a légitársaságokra, a London-Heathrow-i repülőtér korábban Európa legforgalmasabb reptere volt, viszont az utasok száma 97 százalékkal esett vissza áprilisban.

Lefordultak az európai tőzsdék

Gyorsan elolvadt a korábbi emelkedés az európai tőzsdéken, sorra fordultak le a kontinens börzéi a délelőtti kereskedés vége felé közeledve. Bár a világ kormányai sorra lazítanak a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedéseken, ezzel együtt a koronavírusos esetek száma is nőtt, kiemelten Afrikában, Brazíliában és Oroszországban. A koronavírus-járvány második hulláma fenyeget Dél-Koreában, ahol egy hónapos csúcsra ugrott az új megbetegedések száma. A fertőzések nagy része egy konkrét személyhez köthető, de ez is jelzi, hogy korai lehetett a szórakozóhelyek újranyitása.

Sikeres volt a Gloster zártkötű részvénykibocsátása: 1,1 millárd forint friss tőkét vontak be

Sikerrel zárult a Gloster zártkörű részvénykibocsátása április végén, 1,1 milliárd forint friss tőkét vontak be. Az informatikai vállalat részvényeivel májusban indulhat a kereskedés a BÉT XTend piacán. A cég bő egy évvel ezelőtt kezdte meg a felkészülést a tőzsdei bevezetésre, melynek keretében részt vettek a Budapesti Értéktőzsde által szervezett ELITE programban is. A Portfolio a bevezetés friss tapasztalatairól, a felvásárlásokról és a növekedéshez kapcsolódó szervezeti fejlesztésekről és jövőbeli tervekről kérdezte Szekeres Viktort, a Gloster Nyrt. igazgatóságának elnökét és Kiss Tibor cégvezetőt, operatív igazgatót.

Tovább a cikkhez

Felpattant a Wirecard

Felpattant a Wirecard a hétfői kereskedésben, Markus Braun, a Wirecard vezérigazgatója pénteken bocsánatot kért a részvényesektől, miközben a társaság bejelentette az igazgatótanács átszervezését, valamint új megfelelésért felelős tisztviselő kinevezését, napokkal azután, hogy a TCI nevű hedge fund Braun eltávolítását követelte.

Durván visszaesett a Tesla Model 3 értékesítése Kínában

Jelentősen visszaesett áprilisban a Tesla Model 3 értékesítése Kínában a márciusi számokhoz képest annak ellenére, hogy a kínai elektromos  autó piac kezd éledezni, és a CPCA szerint a kereslet is kezd magára találni.

Tovább a cikkhez

Tépik a Richtert

Nagyot emelkedett a Richter a hétfő délelőtti kereskedésben, amely mögött az állhat, hogy a JP Morgan 7 900 forintról 8 200 forintra emelte meg a Richter-célárát, az új célár 18,8 százalékkal magasabb a Richter pénteki záróárához képest. Az ajánlást semlegesről felülsúlyozásra javították. A Reuters adatbázisa alapján a legfrissebb ajánlások szerint 6 elemző vételre, 2 tartásra ajánlja a Richter részvényeit, míg eladásra egy elemző sem ajánlja a cég papírjait. Az elemzői célárak átlaga 7 368 forint, ami 6,7 százalékkal magasabb a Richter pénteki záróárával összehasonlítva. A Richter árfolyama ma 3 százalékot emelkedett, míg idén 10,9 százalékos pluszban van.

Emelkedéssel próbálkoznak az európai tőzsdék

Emelkednek az irányadó európai részvényindexek hétfőn, a DAX 0,4 százalékkal került feljebb, míg a CAC 0,2 százalékot emelkedett, az angol FTSE 100 pedig 0,7 százalékot erősödött. A milánói börze 0,8 százalékkal került feljebb, míg a spanyol tőzsde 0,8 százalékot emelkedett. A kedvező piaci hangulat mögött a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedések lazításával kapcsolatos hírek állnak. Többek között a kontinens egyik legszigorúbban lezárt országának számító Franciaországban mától enyhítenek korlátozó intézkedéseken. Mindeközben Dél-Korea a fertőzések második hullámára figyelmeztetett, Németországban pedig az újonnan fertőzöttek számában gyorsulás látszik.

Felpattant a magyar tőzsde a nyitás után

Emelkedéssel indítja a hetet a magyar tőzsde, a BUX 1,3 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül a Magyar Telekom 1,3 százalékot emelkedett, míg a Richter 1,4 százalékkal került feljebb, a Mol 1,7 százalékot erősödött, az OTP pedig 1,6 százalékot emelkedett. Ma az MNB teszi közzé a márciusi értékpapír statisztikáját, délután pedig a jegybank devizaswap-tendere érkezik.

Zsiday: úgy tűnik, hogy a korábbi következtetésem téves volt

Zsiday Viktor egy korábbi írásában azt fejtegette, hogy már nem sokáig tartható fenn a részvénypiaci emelkedés, a tegnapi blogbejegyzésében viszont már azt írja a szakember, hogy egyre inkább úgy tűnik, a korábbi következtetése téves volt, és az sincs kizárva, hogy új csúcsra mennek a részvénypiacok.

Tovább a cikkhez

Felfüggesztette az MNB a Kartonpack részvényeinek kereskedését

Az MNB mától felfüggesztette a Kartonpack részvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó nem tette közzé határidőben a 2019-es pénzügyi évről készített éves jelentését. A jegybanki intézkedés megelőző jellegű – áll az MNB közleményében.

Tovább a cikkhez

A JP Morgan megemelte a Richter-célárát

A JP Morgan 8 200 forintra emelte meg a Richter-célárát, a bankház új célára 18,8 százalékkal magasabb a Richter pénteki záróárával összehasonlítva.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indulhat a hétfői nap Európában Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel indult a pénteki kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, a jó hangulat egészen a nap végéig kitartott, az amerikai részvényindexek emelkedéssel zárták a pénteki kereskedést. A befektetők az áprilisi munkaerőpiaci adatközlést emésztették, a Reuters piaci konszenzusában szereplő 22 millióval szemben 20,5 millió új nem-mezőgazdasági munkanélkülit regisztráltak áprilisban az Egyesült Államokban és ezzel a munkanélküliségi ráta a márciusi 4,4 százalékról 14,7 százalékra ugrott. A Dow végül 455 pontos plusz mellett 1,9 százalékkal került feljebb, az S&P500 1,7 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1,6 százalékos erősödéssel zárt.
  • Emelkedtek az ázsiai tőzsdék hétfőn, a befektetők a gazdaságok újranyitásával kapcsolatos hírekre figyelhettek. A Nikkei 1,6 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 1,9 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze stagnált. Ázsia más részein felemásan teljesítettek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a szingapúri részvényindex 0,5 százalékot erősödött.
  • Az amerikai határidős indexek feljebb kerültek ma reggel, a határidős DAX 80 pontos plusza 0,7 százalékos emelkedést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.
  • Hétfőn az MNB teszi közzé a márciusi értékpapírstatisztikáját, délután pedig a jegybank devizaswap-tendere érkezik. Hétfőn sem az eurozónából, sem az Egyesült Államokból nem érkezik kiemelt makroadat.
  • Esik az olaj ára ma reggel, a júniusi leszállítású WTI jegyzése 1,2 százalékos esés után 24,3 dollárnál jár. Az arany árfolyama 0,1 százalékos esés után 1 704,9 dollárnál jár.
  • A forint erősödik ma reggel az euróval szemben, egy euróért 349,33 forintot kell fizetni, míg egy dollár 322,12 forintba kerül.
MakroNaptar

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Spencer Platt/Getty Images

járvány koronavírus brazília
Frankfurti tőzsde
virág barnabás mnb
trend és varos
mol campus látványterv
olaj, wti
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Frankfurti tőzsde