Frankfurti tőzsde
Üzlet

Gyorsuló esést hozott a zárószakasz Amerikában

Portfolio
Az európai börzéken nem alakult ki határozott irány a keddi kereskedésben, a magyar tőzsde viszont mérsékelt emelkedéssel zárt. A tengerentúli tőzsdék bár emelkedéssel indították a keddi kereskedést, ez tiszavirág életű volt. Az esés a kereskedés utolsó szakaszában gyorsult be igazán, miután az amerikai járványügyi szakemberek a szenátusban tartott washingtoni meghallgatásukon óvatosságra intettek a gazdaság újraindításával kapcsolatban.

Beleadtak az amerikai részvénypiacokba

Sokáig csak kisebb mínuszokat láthattunk a tengerentúli részvénypiacokon, a keddi kereskedés utolsó szakaszában viszont begyorsult az esés: a Dow Jones értéke 2 százalékot, a Nasdaq értéke 2,1 százalékot, míg az S&P 500 értéke 2,2 százalékot esett a hétfői záráshoz képest. A nagyobb eladói hullámot döntően az váltotta ki, hogy az amerikai járványügyi szakemberek kedden, a szenátusban tartott washingtoni meghallgatásukon óvatosságra intettek a gazdaság újraindításával kapcsolatban. Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet (NIAID) igazgatója elsősorban arra figyelmeztetett, hogy a gazdaság túl gyors újraindításának "nagyon súlyos" következményei lehetnek. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az eladók irányítanak Amerikában

Hamar alábbhagyott a kezdeti lendület Amerikában, az irányadó részvényindexek kivétel nélkül a hétfői záróértékeik alá kerültek a keddi kereskedés második szakaszában: a Nasdaq értéke 0,1 százalékot, míg a Dow Jones és az S&P 500 értéke 0,4 százalékot csökkent.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Feljebb került a magyar tőzsde a keddi kereskedésben, a BUX 0,7 százalékot emelkedett. A blue chipek közül az OTP és a Richter 1 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,1 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig 1,3 százalékot emelkedett. A magyar tőzsdén a legjobban az EHEP teljesített, melynek árfolyama 12,9 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a Megakrán teljesített, melynek árfolyama 5,4 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Mérsékelt mínuszban járnak az amerikai börzék

A tengerentúli piacnyitás után lefordultak a tengerentúli börzék, azonban ezt követően az indexek a korábbi, mérsékelt mínuszok egy részét le tudták dolgozni. A tengerentúli börzék előző napi záróértékeik közelében járnak, a Nasdaq 4 pontos esése mellett a Dow 0,1 százalékkal került lejjebb, míg az S&P500 0,3 százalékot esett. A befektetők a gazdaság újranyitásával kapcsolatos hírekre figyeltek, azonban a piaci szereplők egy részét a túl korai újranyitás lehetséges kockázatai is aggaszthatták.

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,6 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,5 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,6 százalékot emelkedett. A kedvezőbb piaci hangulat mögött a koronavírus miatt leállított gazdaság újraindulásával kapcsolatos hírek állnak, viszont a kép árnyalt, hiszen az újraindulás a vírus második hullámának veszélyét is magában hordozza. A hangulatot tovább javíthatta, hogy Kína újabb 79 amerikai import termékre, köztük különféle ércekre adott vámmentességet.

Koronavírus: visszaeső roaming mellett megugró adatfelhasználásról számolt be a Vodafone

A Vodafone kedden tette közzé legfrissebb számait, a bevétel és a tisztított EBITDA is nőtt a 2020-as pénzügyi évben, bár a koronavírus-járvány miatt a nemzetközi utazások csökkenése negatívan hatott a cég roaming bevételeire, azonban az adatfelhasználás növekedni tudott. A cég az eredménye után 9 eurocentes osztalékot fizet részvényenként.

Tovább a cikkhez

A koronavírus-járvány miatt példa nélküli válsággal néz szembe a luxusipar

Nagyon nehéz év vár idén a luxusiparág szereplőire a Bain & Company tanácsadócég jelentése szerint, az idei visszaesés a cég becslése szerint kétszámjegyű lehet, és a szektor rövid távú kilátásai sem éppen felhőtlenek. A tanácsadócég legfrissebb jelentéséből az is kiderül, hogy mely cégek kerülhetnek ki győztesként a koronavírus okozta válságból.

Tovább a cikkhez

Senki sem lehet biztos abban, hogy mikor lesz vége a válságnak, izgalmas időszak jön a tőkepiacokon

A COVID-19 világjárvány kiváltotta krízis Nyugat-Európában és az USA-ban a tőkepiacokokon február 24-én hétfőn kezdődött és okozott nagyjából egy hónapon át tartó összeomlást úgy, hogy az európai részvénypiaci mélypont március 18-án, míg az amerikai és a kínai március 23-án történt meg, majd ezt követően sor került egy viszonylag gyors és nagy kilengésekkel fémjelzett részleges visszapattanásra. Az április 30-i záróárak alapján idén, az elmúlt 10 hetes periódusban a különböző tőkepiaci eszközosztályokat az alábbi drasztikus, nem ritkán drámai változások és rendkívüli fordulatok jellemezték. Az elkövetkezendő éveket illetően az ugyanakkor bátran kijelenthető, hogy a tőkepiacok továbbra is izgalmas periódus előtt állhatnak. Inkább pozitív hatással lehet a piacokra, ha a technológiai forradalom folytatódik, ha az egyébként már két nagy válságot is megélt-átélt vállalati szektor hatékonysága és termelékenysége javul, ha erősödik a jólét a feltörekvő piacokon és a jegybankok, gazdasági és pénzügyminisztériumok összehangoltan folytatják a stimulusokat. Ezzel szemben - többek között – számos, jelenleg némiképpen elfelejtett esemény jelenthet potenciálisan kiemelt kockázatot: a globális felmelegedés, a társadalmi (jövedelmi) egyenlőtlenségek, technológiai háború, a kereskedelmi háború, az adósság spirál a demográfiai krízis a fejlett országokban és a geopolitika, vagy akár egy újabb vírus. Az alábbiakban Bakos Péter, a BÉT kereskedési és üzletfejlesztési igazgatóság elemzőjének írását közöljük.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az európai tőzsdék

Emelkedéssel próbálkoznak az európai tőzsdék a keddi kereskedésbe. A befektetők arra figyelhetnek, hogy Kína újabb 79 termékre, köztük különféle ércekre adott vámmentességet a frissen közölt információk szerint - ezt a kötelezettségét még a kereskedelmi háborút lezáró egyezményben fektették le. A feszültség viszont éleződik Kína és az Egyesült Államok között, mindkét fél meglengette már a megállapodás felmondását.

Mérsékelt emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken

Mérsékelt emelkedés jöhet a tengerentúli tőzsdéken, a határidős részvényindexek állása alapján a Dow és az S&P 500 0,3 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal erősödhet a nyitás után. A befektetők kedvezően fogadhatták, hogy Kína lemond bizonyos amerikai import áruk vámtarifáiról. Az S&P 500 már 34 százalékot emelkedett a márciusi mélypont óta, miután a befektetők valósággal keresztül néztek az azóta kijött, gyengébbnél gyengébb gazdasági adatokon.

A világ legnagyobb osztalékát fizeti a Saudi Aramco

Szaúd-Arábia állami olajóriása, a Saudi Aramco 25 százalékos nettó profit visszaesésről számolt be az első negyedévben, ezzel alulteljesítve az elemzői várakozásokat, viszont a negyedéves osztalék a vártak szerint alakult, így egyelőre tudják magukat tartani a korábbi tervhez, mely szerint összesen 75 milliárd dollárt fizetnek ki a részvényeseknek az évre.

Tovább a cikkhez

Így nyitnak ki a Burger King éttermei

A Restaurant Brands International vezérigazgatója, Jose Cil beszélt arról, hogy milyen feltételek mellett nyitják meg a vállalatcsoporthoz tartozó láncok, mint a Burger King, a Tim Horton és a Popeyes éttermeit.

Tovább a cikkhez

Nagyon fáj a koronavírus a Thyssenkruppnak

Közzétette legfrissebb számait a Thyssenkrupp, a cég csökkenő eladásai mellett az adózás utáni veszteség több mint ötszörösére nőtt a második negyedévben. A társaságnak nagyon fáj a koronavírus-járvány, és a cég arra számít, hogy a működési veszteség a harmadik negyedévben akár az egymilliárd eurót is elérheti. Az árfolyam hatalmasat zuhant ma délelőtt.

Tovább a cikkhez

Nem találják az irányt az európai tőzsdék

Továbbra sem alakult ki határozott irány az európai tőzsdéken, viszont a magyar tőzsde felülteljesítő. Bár a világ egyes pontjain a koronavírusos esetszámok megugrásáról számoltak be, az újonnan fertőzöttek számának növekedési aránya 2,9 százalékról 1,8 százalékra lassult a Deutche Bank adatai szerint. Mindemellett a befektetők számára aggasztó lehet, hogy a gazdaság újranyitása magában hordozza a vírus esetleges második hullámának kockázatát.

A világ legnagyobb autógyártójának előrejelzése drámai képet fest az autóipar jövőjéről

A Toyota kedden arról számolt be, hogy várhatóan 9 éve nem látott a szintre zuhan a cég éves működési eredménye, miután a gyártó a koronavírus gazdasági hatásaival küzd, amely teljesen szétzilálta a globális autókeresletet.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde, felpattant a Mol

Bár a reggeli kereskedésben még az irányt kereste a BUX, a délután második felére emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde, a Mol pedig felpattant. Az olajtársaság számára kedvező lehet, hogy az olaj ára emelkedett az elmúlt napokban, miután az OPEC+ kitermelés visszavágással kapcsolatos döntése május 1-én életbe lépett, Szaúd-Arábia pedig tegnap bejelentette, hogy a megegyezésen felül önkéntesen további napi egy millió hordóval vágja vissza a kitermelését júniusban.

Nagyot esett az Allianz

Csendesen telik a keddi kereskedés Európában, a DAX 0,1 százalékkal került feljebb, míg a CAC stagnál. A német tőzsdén zömmel nem látunk jelentősebb elmozdulást, viszont az Allianz árfolyama nagyot esett a mai gyorsjelentése után. Ahogy várható volt, az Allianz nyeresége is nagyot esett a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt az első negyedévben a német biztosítóóriás ma reggelre közzétett gyorsjelentése szerint. A biztosító visszavonta korábbi nyereség-előrejelzését, új tervszámok kiadásával pedig megvárja, amikor már jobban mérhető lesz a pandémia hatása.

Kiszáll a BlackRock nagybefektetője a koronavírus miatt

22%-os részesedését, tehát mintegy 17 milliárd dollárnyi BlackRock-részvényt dobna a piacra a PNC, hogy ezzel gyűjtsön pénzt és küzdjön a koronavírus okozta nehézségekkel szemben – írja a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Május közepétől fokozatosan újranyitja szállodáit a Hunguest Hotels

Újranyitja május 15-én két szállodáját az Opus Global turisztikai divíziójához tartozó Hunguest Hotels, a többi, nem tartós felújítás alá kerülő szálloda többsége a tervek szerint legkorábban május 29-től, a pünkösdi hosszú hétvégére lesz újra foglalható.

Tovább a cikkhez

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék a nyitás után

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék a keddi kereskedésben, a DAX 0,5 százalékos gyengülése mellett a CAC 0,4 százalékkal került lejjebb, míg az angol FTSE 100 0,5 százalékot esett. A milánói börzén 0,2 százalékos emelkedést látunk, míg a spanyol tőzsde stagnál. Bár a világ kormányai igyekeznek a gazdaságot fokozatosan újraindítani, az elemzők emellett a vírus második hullámára figyelmeztetnek, miután Vuhanban a lezárás feloldását követően először hétfőn 5 új esetet azonosítottak. Emellett Dél-Koreában is nagy ugrás mutatkozott az új esetek számában, Oroszországban pedig rekord szintre ugrott a napi új esetszám.

Iránykereséssel indul a nap a magyar tőzsdén

Mérsékelten esik a magyar tőzsde, a BUX 0,2 százalékkal került lejjebb a nyitás után. A blue chipek felemás képet festenek, a Magyar Telekom 0,1 százalékkal került lejjebb, a Richter 0,2 százalékkal került feljebb, a Mol 0,8 százalékot emelkedett, míg az OTP 0,8 százalékot esett. Ma az MNB másodszor teszi majd közzé kötvényvásárlási aukciójának eredményét, míg az ÁKK három hónapos diszkont kincstárjegy aukciót tart.

Lenullázódhatott a Magyar Telekom profitja

A Magyar Telekom szerdán teszi közzé első negyedéves számait. Az elemzői várakozások alapján a vállalat bevétele, EBITDA-ja és működési eredménye a koronavírus-járvány és a korlátozó intézkedések ellenére még mérsékelten emelkedhetett, az adózott eredmény azonban gyakorlatilag lenullázódott, itt elsősorban a gyenge forint hathatott negatívan.

Tovább a cikkhez

Elon Musk: Ha valakit le kell tartóztatni, az én vagyok

Korábban írtunk róla, hogy Elon Musk a szigorú korlátozások, a karantén ellen foglalt állást, hétfőn pedig arról beszélt a Tesla vezére, hogy újraindul a termelés a gyártó kaliforniai üzemében annak ellenére, hogy a helyi kormány még nem adta meg az engedélyt az újranyitásra. Musk azt mondta, hogy ha valakit le kell tartóztatni emiatt, az ő.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt eséssel indulhat a keddi kereskedés a német tőzsdén

Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, a határidős Dow 0,8 százalékos, míg a határidős S&P500 0,7 százalékos esést vetíthet előre a mai piacnyitásra, a határidős DAX 47 pontos mínusza 0,4 százalékos esést vetíthet előre a keddi piacnyitásra.

Minimális elmozdulással indulhat a keddi kereskedés az európai tőzsdéken

  • Eséssel indult a hét az amerikai részvénypiacokon, a hétfői piacnyitástól távolodva az indexek a korábbi mínuszokat ledolgozva felfelé kapaszkodtak, majd a nap második felére a Dow és az S&P500 lefordult, a Nasdaq azonban emelkedéssel zárta a napot. A befektetők a járványügyi korlátozások enyhítésével kapcsolatos beszámolók mellett a gazdaság újranyitásával kapcsolatos híreket emésztették. A Dow végül 109 pontos mínusz mellett 0,5 százalékkal került lejjebb, az S&P500 stagnált, míg a Nasdaq 0,8 százalékos erősödéssel zárt.
  • Az ázsiai tőzsdék többsége lejjebb került kedden, a piaci kommentárok szerint a befektetők egy része a koronavírus-járvány esetleges második hulláma miatt aggódhatott, miután a kínai Vuhanban hétfőn öt új esetet regisztráltak. A hongkongi tőzsde 1,5 százalékos esése mellett a sanghaji börze 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a japán tőzsde 0,3 százalékot emelkedett. Ázsia más részein is estek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a szingapúri tőzsde 1,1 százalékot esett.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek ma reggel, a határidős DAX 3 pontos mínusza iránykeresést vetíthet előre a keddi piacnyitásra.
  • Kedden az MNB másodszor teszi majd közzé kötvényvásárlási aukciójának eredményét. Kínából és az Egyesült Államokból az áprilisi inflációs adatsorokra figyelnek majd a befektetők.
  • Esik az olaj ára ma reggel, a júniusi leszállítású WTI jegyzése 0,6 százalékos esést követően 24,6 dollárnál jár. Az arany árfolyama 0,2 százalékos emelkedés után 1 701,7 dollárnál jár.
  • A forint gyengül ma reggel az euróval szemben, egy euróért 350,38 forintot kell fizetni, míg egy dollár 323,85 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Ralph Orlowski/Bloomberg via Getty Images

Frankfurti tőzsde
virág barnabás mnb
trend és varos
mol campus látványterv
olaj, wti
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Frankfurti tőzsde