bét
Üzlet

Külföldi elemzők mondtak véleményt, kétszer ennyit érhet a 4iG

Portfolio
Részletes elemzéssel kezdte meg a 4iG követését egy külföldi elemzőcég, az Edison Investment Research, amely a 4iG megbízásából készít értékelést a magyar vállalatról. Az elemzésben bemutatják a 4iG történetét, tevékenységét, stratégiáját, az iparági környezetet, mi most a befektetők számára legfontosabb információkat emeljük ki.

Minderről élőben beszélgetünk majd Fekete Péterrel, a 4iG elnöki tanácsadójával a május 20-ai  "Financial and Corporate IT: Koronavírus a nagyvállalati IT-piacon"c. konferenciánkon.  

Hogyan érinti a nagyvállalati IT-piacot a koronavírus? Mit lépnek a legnagyobb szereplők? Mire számíthatunk a területen? A szektor meghatározó csúcsvezetői beszélnek majd erről május 20-ai online konferenciánkon. Regisztráció itt!

Kilátások

Az Edison azzal számol, hogy a 4iG bevételei tovább emelkednek, a marzsok pedig tovább bővülnek a következő években.

A 4iG árbevétele idén és jövőre közel 20, 2022-ben pedig 16 százalékkal emelkedhet, ez a várakozás nagyjából egybecseng a 4iG menedzsmentjének várakozásával. A bevételek várható bővülése egyrészt organikus növekedéssel mehet végbe, hiszen a vállalat egyrészt egyre inkább a piac magasabb hozzáadott értékű szegmenseire fókuszál, másrészt a méretéből és hatékonyságából eredően szerezhet piaci részesedést, ezen felül akvizíciókon keresztül is növekedhet a vállalat.

A 4iG menedzsmentje középtávon 8-10 százalékos EBITDA marzsot célzott meg (tavaly 9,9 százalék volt), az Edison is nagyjából ebben gondolkodik, idén 8,5, jövőre 9,6 százalékkal számolnak, 2020-re azonban már 11,3 százalékot jeleznek előre. Az elemzőház szerint a jelenlegi marzsok a hardver- és szovtvereladások magas arányával magyarázhatók, azonban az Edison szerint a marzsok tovább javulhatnak, ha a szolgáltatási bevételek aránya emelkedik az árbevételen belül.

A bevételek és a marzsok emelkedésével a 4iG adózott eredménye is jelentősen emelkedhet a következő években, a tavalyi 2,8 milliárd forintról több mint duplájára, 5,8 milliárd forintra emelkedhet a nettó profit. Az Edison várakozása szerint a 4iG évről-évre emelkedő osztalékot fizet majd, a tavalyi eredmény után kifizetésre kerülő részvényenként 22 forint után 2022-re részvényenként 44 forintra emelkedhet az osztalék.

Árazás

A vállalat értékének meghatározásához diszkontált cash flow modellt (DCF) használt az Edison, az előrejelzési időszak 10 év (2029-ig), a hosszú távú növekedési ráta 1 százalék, a súlyozott átlagos tőkeköltség (WACC) 10,2 százalék (2,1 százalékos kockázatmentes hozammal és 10 százalékos piaci kockázati felárral számolva).

Az Edison által számolt nettó jelenérték részvényenként 1005 forint, ami 96 százalékkal magasabb, mint a tegnapi, 513 forintos záróár.

Egyébként egy relatíve rövid időszakban állt már az Edison által számolt jelenértékhez hasonló szinten az árfolyam, tavaly június-júliusban, azóta viszont csökkenő trendben halad az árfolyam.

4ig ed

Az elemzőcég egy érzékenységvizsgálatot is közzétett, amiben az egyik szélsőérték az, ha 0,5 százalékos növekedési ütemmel és 12 százalékos WACC-kel számolnak, akkor 793 forintos nettó jelenérték adódik, ami még mindig 55 százalékkal magasabb, mint a tegnapi záróár, a másik szélsőérték pedig az, ha 2 százalékos hosszú távú növekedési ütemmel és 8 százalékos súlyozott átlagos tőkeköltséggel számolnak, akkor a nettó jelenérték 1 553, ami a háromszorosa a tegnapi záróárnak.

Az Edison azt is megvizsgálta, hogy a legközelebbi, tőzsdén jegyzett szektortársakhoz képest hogy néz ki a 4iG árazása. Itt hasonló európai IT-szolgáltatók (Atos, Tieto, Adesso), Magyarországon is jelen lévő nemzetközi vállalatok (pl. S&T) és a régiós szektortársak (Comarch, Asseco) részvényeit vizsgálták. Az Edison 4iG-re vonatkozó várakozásai alapján a 4iG minden fontosabb árazási mutató alapján diszkonton forog a szektortársak részvényeihez képest. A 2020-ra vonatkozó EV/Sales a 4iG-nél 0,9, a szektorátlag pedig 1,2, az EV/EBITDA a 4iG-nél 10,1, a szektorátlag pedig 10,3, a P/E a 4iG-nél 16,3, a szektorátlag pedig 21,7, vagyis a diszkont 2-29 százalék, az Edison 2021-es és 2022-es 4iG-eredményvárakozásaival számolva a diszkont még nagyobb, 20-37 illetve 36-47 százalék.

Az Edison több tényezőt is felsorol, ami miatt diszkonton forog a 4iG: 1. alacsony a piaci kapitalizációja, 2. nagy kitettség a magyar piac felé, 3. nincs track record az új menedzsment irányítása alatt, 4. felvásárlásokra van ráutalva a vállalat, hogy kiegészítse az organikus növekedést, 5. feltételezett politikai kockázat.

Fekete Péterrel, a 4IG elnöki tanácsadójával élőben beszélgetünk minderről május 20-ai konferenciánkon. Regisztráció itt!
Fekete Péter
4iG Nyrt., elnöki tanácsadó
Fekete Péter 2019 júliusa óta 4iG Nyrt. elnöki tanácsadója. A társaság akvizíciós, tőkepiaci- és befektetői, valamint nemzetközi kapcsolataiért felel.  2017 szeptembere és 2019 júliusa között a K
Tovább
Fekete Péter 2019 júliusa óta 4iG Nyrt. elnöki tanácsadója. A társaság akvizíciós, tőkepiaci- és befektetői, valamint nemzetközi kapcsolataiért felel.  2017 szeptembere és 2019 júliusa között a K Tovább

A Financial and Corporate IT – Online eseménysorozat időpontjai és témái:

  1. 2020. május 6. - Koronavírus a pénzintézeteknél – Mi történik az IT-fejlesztésekkel?
  2. 2020. május 20. - Koronavírus a nagyvállalati IT-piacon
  3. 2020. június 3. - Digital UX a bankoknál
  4. 2020. június 17. - E-kereskedelem és payment
virág barnabás mnb
trend és varos
mol campus látványterv
Frankfurti tőzsde
olaj, wti
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Frankfurti tőzsde