telekom
Üzlet

A gyenge forint vitte el a Magyar Telekom profitját

Portfolio
A Magyar Telekom szolgáltatásai iránti kereslet az idei első negyedévben jelentős maradt, a járvány kezdete óta a hang- és adatforgalom emelkedett a vezetékes és a mobilhálózaton is, viszont a nemzetközi roaming szintje csökkent. A járvány miatti negatív hatások csak a negyedév vége felé jelentkeztek, ezért a Magyar Telekom bevétele és EBITDA-ja is nagyjából szinten maradt az egy évvel korábbihoz képest, a gyenge forint miatt viszont romlott a nettó pénzügyi eredmény, emiatt veszteséges lett a vállalat. A menedzsment nem változtatott az idei és a jövő évi várakozásain.

Vártnak megfelelő bevétel és EBITDA

A várakozásoknak megfelelő árbevételről, a várakozásoknál leheletnyivel alacsonyabb EBITDA-ról számolt be most közzétett gyorsjelentésében a Magyar Telekom, a vállalat adózott eredménye azonban elmaradt az elemzők által előrejelzettől, és a Telekom veszteséges lett az idei első negyedévben.

Stagnáló bevétel és EBITDA, veszteséges működés

A Magyar Telekom első negyedéves bevételén és EBITDA-ján még nem látszanak a válság jelei, de azt a menedzsment is kiemelte a gyorsjelentésben, hogy a járvány miatti negatív hatások csak a negyedév vége felé jelentkeztek. Az árbevétel a vártnak megfelelően alakult, 0,2 százalékkal 159,3 milliárd forintra emelkedett az első negyedévben, ezen belül az RI/IT bevételek Magyarországon 16,2 százalékkal 17,8 milliárd forintra estek vissza, ezt pedig valamelyest ellensúlyozta a távközlési szolgáltatások mind Magyarországon, mind Észak-Macedóniában történt emelkedése. Összességében a mobil bevételek 3,9, a vezetékes bevételek 0,3 százalékkal nőttek, az RI/IT bevételek pedig csoportszinten 14,2 százalékkal csökkentek.

Az EBITDA mérsékelten, 0,1 százalékkal 46,4 milliárd forintra nőtt, a stabil szintű bruttó fedezet és közvetett költségek eredményeként, az EBITDA marzs nagyjából szinten maradt, az egy évvel korábbi 29,2-ről 29,1 százalékra csökkent.

Az egy évvel korábbi 4 milliárd forint adózott eredmény után az idei első negyedévben a vállalat 800 millió forint veszteséget ért el, elsősorban azért, mert a forint jelentősen gyengült az euróval szemben, ami a nettó pénzügyi eredmény romlásához vezetett, ezen a soron 11 milliárd forint mínusz áll az egy évvel korábbi -5,6 milliárd forint után, az eredmény romlásában az EURHUF árfolyam 8,6 százalékos csökkenése játszotta a főszerepet, ami a lízingkötelezettségek és a szállítói kötelezettségek tekintetében elszámolt árfolyamveszteség jelentős növekedését eredményezte.

Koronavírus

A járvánnyal kapcsolatban a menedzsment részletesen írt a beszámolóban:

"A koronavírus járvány kitörése óta a legnagyobb hangsúlyt a munkatársaink és ügyfeleink egészségének és biztonságának megőrzését célzó intézkedések mielőbbi megvalósítására helyeztük. Szigorú közösségi távolságtartási szabályokat vezettünk be a Csoporton belül és jelenleg kollégáink közel 80%-a otthonról dolgozik. Bár a legtöbb értékesítési pontunk továbbra is üzemel, jelentősen korlátoztuk üzleteinkben az ügyfélforgalmat. Telefonos és online ügyfélszolgálataink sikeresen kezelik az ennek következtében megnövekedett ügyfélmegkereséseket.

Annak érdekében, hogy segítsük ügyfeleinket ebben a nehéz időszakban, ingyenes mobil adatforgalmat és TV tartalmakat, többféle kedvezményes árú laptopot és táblagépet, a társadalom legsebezhetőbb tagjai számára ingyenes vezetékes hívást, valamint a pénzügyi nehézségekkel küzdő ügyfelek számára fizetési átütemezést biztosítunk.

Ebben, az eddig példa nélküli válságban, a digitalizáció kiemelkedően fontossá vált és hálózataink kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és családok összekapcsolásában. Hálózataink megbízható és biztonságos működésének biztosítása érdekében folyamatos beruházásokkal fejlesztjük infrastruktúránkat. Optikai hálózatunk bővítése továbbra is kulcsfontosságú marad, 2019 első negyedévéhez képest az ilyen típusú beruházásokra fordított capex összegét kétszeresére növeltük. Az 5G és mobil szélessávú szolgáltatási célú frekvencia licenszek megvásárlását követően, április elején elindítottuk kereskedelmi 5G szolgáltatásunkat, és célunk a lefedettség folyamatos növelése az elkövetkező hónapok során."

Menedzsmentvárakozás

A cégvezetés az alábbiakat tette közzé:

"Előretekintve, a jelenlegi válság pénzügyi eredményeinkre gyakorolt pontos hatása ugyan még bizonytalan, de távközlési szolgáltatóként a szolgáltatásaink iránti kereslet jelentős marad. A járvány kezdete óta a hang- és adatforgalom emelkedését tapasztaljuk vezetékes és mobil hálózatunkon egyaránt, míg a nemzetközi roaming szintjének csökkenését.

Ugyanakkor a közösségi távolságtartási intézkedések az IT szolgáltatások iránti keresletet is átalakították, a vállalkozások a digitalizációjukat elősegítő projekteket keresik leginkább. Ezek a projektek hosszú távon ugyan rendkívül fontosak, de jelenlegi nyereségességünköz csak kisebb mértékben járulnak hozzá. Továbbá, a magasabb forgalom, valamint a forintárfolyam gyengülés eredményeként költségeink megemelkedésére számítunk, mely kedvezőtlen hatással lesz nyereségességünkre.

Annak érdekében, hogy ezen folyamatok teljesítményünkre gyakorolt hatásait enyhítsük, további költségcsökkentési intézkedéseket vezetünk be, melyek segíthetik a teljes évre vonatkozó pénzügyi célitűzéseink eléréséért tett erőfeszítéseinket. A korlátozás időtartamának és gazdaságra gyakorolt hatásának nagy bizonytalanságára való tekintettel továbbra is nagy figyelemmel követjük a járvány működésünkre gyakorolt hatását, melyről, a helyzet előrehaladtával további tájékoztatást fogunk nyújtani."

A menedzsment gyakorlatilag nem változtatott az év elején közzétett célkitűzéseken.

Árazás

A Magyar Telekom árfolyama idén 11,4 százalékot esett, ezzel nagyjából a középmezőnyben áll.

A távközlési szektort is érintő árfolyamesés alaposan átrendezte az árazásokat is, de még mindig igaz, hogy a Magyar Telekom részvénye az egyik legolcsóbb a szektorban, igaz, az elemzők az eredmény mérsékelt csökkenésére számítanak a következő években.

Az előretekintő részvényenkénti osztalék jelenleg 25 forinton áll, ezzel számolva a Magyar Telekom részvényeinek 12 havi előretekintő osztalékhozama 6,4 százalék, a 10 éves magyar állampapírok hozama feletti prémium pedig historikusan is magasan, 4,4 százalékon áll. Disclaimer: a hazai lakossági befektetőknek a MÁP+ is rendelkezésükre áll, így ők kockázatmentesen jutnak éves 5 százalékos hozamhoz.  

Bár a célárak átlaga az elmúlt hetekben csökkent, az elemzők továbbra is optimisták a Telekomra, a célárak átlaga 29 százalékkal magasabb, mint a jelenlegi árfolyam.

kásler miklós egészségügyi dolgozók járvány
magyar uj auto forgalombahelyezes autopiac
delafrika koronavirus jarvany200605
eiffel tér, eiffel square, iroda, nyugati
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Frankfurti tőzsde