traders
Üzlet

Lerázta magáról a rossz híreket Amerika, közel 400 pontot emelkedett a Dow

Portfolio
Folytatódik ma a napok óta tartó esés a tőzsdéken, a hangulatra rányomta a bélyegét, hogy a Fed elnöke tegnap arról beszélt, hogy a második világháború óta minden recessziónál sokkal rosszabb az, amit a koronavírus okozott és nem lesz belőle gyors feltámadás. Az európai tőzsdék is nagyot estek, a DAX több mint 3 százalékos mínuszban is járt, a magyar tőzsde az európai börzékhez képest mérsékeltebb 1,1 százalékos eséssel zárt. A tengerentúli tőzsdék eséssel vágtak neki a napnak, majd az amerikai börzék a korábbi esést ledolgozva a nap végére pluszban zártak.

Közel 400 pontos pluszban zárt a Dow

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nagyot hajrázott a zárás vége felé a Dow Jones, a pénzügyi papírok erősödésének köszönhetően az index végül 377 pontos pluszban zárt, ami 1,6%-os erősödésnek felel meg.

Az S&P 500 1,15%-os pluszban, a Nasdaq 0,9%-os pluszban zárta a napot.

Felpattant a Dow, felfelé kapaszkodik a Nasdaq

A csütörtöki piacnyitás után látott mínuszokat immár mindhárom irányadó amerikai részvényindex képes volt ledolgozni, a Nasdaq 0,1 százalékos pluszba kapaszkodott. Az S&P500 0,5 százalékkal került feljebb, míg a Dow 1 százalékot erősödött, az index a mai mélypontjáról már közel 700 pontot emelkedett.

Nagyot emelkedett az olajár

Nagyot emelkedett csütörtökön az olajár, a júniusi leszállítású WTI jegyzése 7,2 százalékkal került feljebb, miután a korábban bejelentett kitermelés csökkentés mellett a befektetők egy része a kereslet javulásában reménykedhetett, miután több amerikai állam is enyhített a járványügyi korlátozásain.

Felemásan teljesítenek a tengerentúli börzék

Bár csütörtökön ismét egy nagyon rossz munkanélküliségi adat érkezett a tengerentúlról, miután az Egyesült Államokban egy hét alatt újabb 3 millió amerikai veszítette el az állását a frissen beadott munkanélküli segély iránti kérelmek szerint. Emellett Donald Trump csütörtökön arról beszélt, hogy nagyot csalódott Kínában, amiért nem volt képes megfékezni az új koronavírust, a világjárvány ezzel az USA és Kína közötti kereskedelmi megállapodásra is árnyékot vet. Az irányadó tengerentúli tőzsdék közül a Dow és az S&P500 ennek ellenére is emelkedett, míg a Nasdaq is képes volt ledolgozni a korábbi mínuszainak egy részét. A Nasdaq 0,1 százalékos esése mellett az S&P500 0,2 százalékkal került feljebb, míg a Dow 160 pontos plusz mellett 0,7 százalékot erősödött.

600 pontos fordulat a Dow-nál

A Nasdaq továbbra is mérsékelt, 0,1 százalékos esése mellett az S&P500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Dow 157 pontos plusz mellett 0,7 százalékkal került feljebb, az index a mai mélypontjához képest több mint 600 pontot emelkedett.

Több mint 400 pontos mínuszt dolgozott le a Dow, a Nasdaq-ban azonban nincs erő

Bár Fed elnökének tegnapi beszéde, és Donald Trump Kínával kapcsolatos nyilatkozatai árnyékot vetnek a részvénypiaci hangulatra, a tengerentúli tőzsdék a korábbi mínuszokat csaknem teljesen ledolgozva kapaszkodnak felfelé, a kivételt a Nasdaq jelenti, amely 0,3 százalékkal került lejjebb. A Dow 122 pontos plusz mellett 0,5 százalékkal került feljebb, több mint 400 pontos mínuszt dolgozva le ezzel. Míg az S&P500 0,1 százalékot emelkedett.

Emelkedéssel próbálkozik a Dow

A tengerentúli tőzsdék a nap elején látott mínuszok egy részét ledolgozták, bár az amerikai részvényindexek egyelőre felemásan teljesítenek. A Nasdaq 0,6 százalékos esése mellett az S&P500 0,2 százalékkal került lejjebb. Míg a Dow-nak sikerült előző napi záróértéke fölé visszakapaszkodnia, és az index 0,1 százalékkal került feljebb. A Dow komponensei közül 4,6 százalékos emelkedésével az American Express részvényei teljesítenek a legjobban.

Mérséklődtek a mínuszok a tengerentúlon

Bár a tengerentúli tőzsdék 0,7-1 százalékos eséssel vágtak neki a csütörtöki kereskedésnek, az irányadó amerikai részvényindexek ezután felpattantak, majd a börzék előző napi záróértékeik közelében ismét lefelé csorognak, a Nasdaq 0,7 százalékos esése mellett az S&P500 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 0,3 százalékot esett.

Eséssel zárt a BUX

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1,1 százalékkal került lejjebb. A blue chipek szinte kivétel nélkül lejjebb kerültek, az OTP 2,4 százalékot esett, a Mol 0,4 százalékot gyengült, a Richter stagnált, míg a Magyar Telekom 1,8 százalékkal került lejjebb. A magyar tőzsdén a legjobban a Masterplast teljesített, melynek árfolyama 2,4 százalékkal került feljebb. A leggyengébben a hazai börzén az Forrás teljesített, melynek árfolyama 16 százalékot esett.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Miért esnek már negyedik napja a tőzsdék?

Egymást követő negyedik napja esnek az amerikai tőzsdék, egyre erősebbek azok a vélemények, hogy újabb nagy korrekció jöhet a részvénypiacokon. Az esés mögött hírek is vannak, és a technikai kép is kezd elromlani.

Tovább a cikkhez

Tovább esnek a tengerentúli tőzsdék

Esnek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow és az S&P 500 1 százalékkal kerültek lejjebb, míg a Nasdaq 0,7 százalékot esett. Az április 30. és május 8. között beadott munkanélküli segélykérelmek szerint újabb 2,98 millió amerikai veszítette el az állását azon a héten. Ezzel a heti új munkanélküliek száma így minimálisan csökkenőben van (múlt héten 3,17 millió, a március 28-i csúcs idején pedig 6,6 millió új állásvesztő volt), de még mindig sokkal magasabb, mint az elmúlt évtizedekben bármikor. A pénzügyi válság idején például „csak” 665 ezer volt a csúcs. Mindemellett a hangulat romlásához az is hozzájárult, hogy a Fed elnökének tegnapi nyilatkozatával eloszlatta a gazdaság gyors talpra állásával kapcsolatos reményeket.

Esnek a régiós részvényindexek, lejjebb került a BUX

Az irányadó európai részvényindexek nagyobb esésével párhuzamosan a régiós tőzsdék is lejjebb kerültek csütörtökön, a bécsi börze 2,8 százalékkal került lejjebb, a prágai tőzsde 2,5 százalékot esett, míg a lengyel részvényindex 2,5 százalékot esett. A magyar tőzsde is lejjebb került, a BUX 8,3 milliárd forintos forgalom mellett 1,3 százalékkal került lejjebb, a blue chipek kivétel nélkül esnek, a blue chipek közül 2,8 százalékos esésével a Magyar Telekom teljesít a leggyengébben.

A Magyar Telekom a szerdai piaczárás után tette közzé legfrissebb számait, a társaság várakozásoknak megfelelő árbevételről, a várakozásoknál leheletnyivel alacsonyabb EBITDA-ról számolt be elsőnegyedéves gyorsjelentésében. Az összes árbevétel 159,3 milliárd forint lett, az EBITDA 46,4 milliárd forint lett, a vállalat adózott eredménye azonban elmaradt az elemzők által előrejelzettől, és a Magyar Telekom veszteséges lett az idei első negyedévben. Részletes elemzésünk ide kattintva érhető el.

Eséssel indulhat a csütörtöki kereskedés a tengerentúlon

A Fed elnökének sok befektetőt kijózanító szerdai nyilatkozata, Donald Trump Kínával kapcsolatos kommentárja és a vártnál magasabb amerikai munkanélküli segélykérelmek száma együttesen nyomja rá bélyegét a részvénypiacok hangulatára. A tengerentúli tőzsdéken eséssel indulhat a csütörtöki kereskedést, a határidős S&P500 0,9 százalékos esést vetíthet előre a mai piacnyitásra, míg a határidős Dow 1,2 százalékos esést vetített előre.

Ütik az európai tőzsdéket

a Fed elnök szerdai nyilatkozatát, miután Jerome Powell tegnap arról beszélt, hogy a második világháború óta minden recessziónál sokkal rosszabb az, amit a koronavírus okozott és nem lesz belőle gyors feltámadás. A befektetőket emellett óvatosságra intették az amerikai elnök szavai, miután Donald Trump csütörtökön arról beszélt, hogy nagyon csalódott Kínában, miután szerinte a koronavírus-járvány túl hamar tört ki azt követően, hogy a két ország megállapodott kereskedelmi konfliktusának első szakaszának lezárásáról. A hangulatnak az sem kedvezett, hogy az Egyesült Államokban a múlt héten 2,98 millióan adták be munkanélküli segélykérelmüket, míg az elemzők 2,5 millió új állásvesztőre számítottak. A tengerentúli piacnyitás felé közeledve a DAX 3,1 százalékot esett, míg a CAC40 3,2 százalékkal került lejjebb.

Egyre csúnyább az esés az európai tőzsdéken

Egyre csúnyább az esés az európai tőzsdéken, a piacok Jerome Powel szavait emészthetik, melyek  szerint a második világháború óta minden recessziónál sokkal rosszabb az, amit a koronavírus okozott és nem lesz belőle gyors feltámadás, idő kell hozzá, mire belendül a gazdaság, de ezalatt az idő alatt a vállalatok likviditási válsága szolvencia, azaz fizetőképességi válsággá fajulhat – többek között ezeket az üzeneteket fogalmazta meg egy tegnapi videókonferencia keretében Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke.

Esik a magyar tőzsde, emelkedik a 4iG

Esik a magyar tőzsde a délutáni kereskedés első felében, viszont a 4iG ma is nagyot emelkedett. Tegnap írtunk róla, hogy részletes elemzéssel kezdte meg a 4iG követését egy külföldi elemzőcég, az Edison Investment Research, amely a 4iG megbízásából készít értékelést a magyar vállalatról. Az elemzésben bemutatják a 4iG történetét, tevékenységét, stratégiáját, az iparági környezetet. Az elemzésből az is kiderült, hogy DCF modell alapján számolva a 4iG részvényenkénti nettó jelenértéke jelentősen magasabb, mint a mostani részvényárfolyamot.

Csúnya esés az európai tőzsdéken

Csúnya esést látunk az európai tőzsdéken ma, a piaci kommentárok szerint a befektetőket az aggaszthatja, hogy a gazdaság nem fog a korábban várt gyors ütemben helyreállni a koronavírus válságból. Miközben az országok szakaszosan újranyitnak, az aggodalom egyik forrása, hogy bár a fertőzések számában lassulás látszik, a vírus még nem tűnt el, így kevés mozgástere van a kormányoknak, ha esetlegesen újra begyorsulna a vírus terjedése.

Mik a lehetőségek és a kockázatok a 4iG-ban?

Tegnap megkezdte a 4iG követését egy külföldi elemzőcég, az Edison Investment Research, amely a 4iG megbízásából készít értékelést a magyar vállalatról. Az Edison 4iG-t követő elemzőjével, Richard Williamsonnal beszélgettünk a 4iG és az Edison közötti megállapodásról, a 4iG értékeléséről, árazásáról és a magyar vállalattal kapcsolatos legfontosabb kockázatokról.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a Masterplast a gyorsjelentés után

Emelkedik a Masterplast árfolyama, miután a cég története legjobb első negyedévét zárta március végén, a vállalat bevétele és üzemi eredménye is rekordot döntött 2020 első negyedévében. Ebben nagy szerepe volt a márciusban tapasztalt „szigetelőanyag elővásárlási láznak”, aminek köszönhetően bevétel-és eredményszinten is kétszámjegyű növekedést ért el a cég az előző év azonos időszakához képest. A koronavírus miatt márciustól egyre bizonytalanabbá vált a piaci környezet, azonban az iparágra jellemző hosszabb ciklusidők miatt ez a hatás a vállalat eredményeiben még nem jelentkezett. Mindenesetre az osztalékfizetést idén felfüggesztette a társaság a pénzügyi stabilitás megőrzése és a beruházások miatt, a jövő évtől azonban a korábban meghirdetett osztalékelőrejelzéssel terveznek. A Masterplast árfolyama 2 százalékkal került feljebb.

Az OPEC szerint még jobban visszaeshet az olajkereslet, mint korábban várták

Mozgalmas napja volt tegnap az olajnak, kezdetben emelkedett a fekete arany ára, miután az amerikai készletszintek váratlanul csökkentek, viszont a jegybankelnök gazdaság jövőjéről tett kijelentései, és a fertőzés második hulláma miatti aggodalmak mellett gyorsan el is olvadt az emelkedés.

Tovább a cikkhez

Veszteségbe fordult a K&H anyabankja a koronavírus miatt

5 millió eurós veszteséget szenvedett el az első negyedévben a belga KBC. Ahogy már négy hete jelezte a pénzügyi csoport, a pénzügyi eszközök koronavírus miatti átértékelődése húzta le az eredményt, mégpedig 385 millió euróval.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az esés az európai tőzsdéken

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék a csütörtöki kereskedésben, a DAX 1,3 százalékkal került lejjebb, míg a CAC 1,2 százalékot esett, az angol FTSE 100 pedig 1,4 százalékot gyengült. A spanyolt tőzsde 1,1 százalékot esett, míg a milánói börze 0,8 százalékot gyengült. Tegnap Jerome Powel amerikai jegybankelnök gazdaság jövőjéről tartott beszéde után estek a piacok, a mostani hangulatra pedig geopolitikai feszültségek is rányomják a bélyegüket, hiszen az USA azzal vádolta meg Kínát, hogy a koronavírus vakcinával kapcsolatos információkat próbált megszerezni hackerek által. Mindeközben Franciaország kifogásolta, hogy a gyógyszergyártó Sanofi vezére arról beszélt, hogy az Egyesült Államok prioritást élvezne a koronavírus vakcina előrendeléseit illetően.

Lejjebb került a magyar tőzsde a nyitás után

Lejjebb került a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,4 százalékot gyengült. A blue chipek szinte kivétel nélkül esnek, az OTP 0,9 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,3 százalékot esett, a Magyar Telekom 1,3 százalékkal gyengült, a Richter pedig stagnál. Ma a KSH a márciusi építőipari termelés számait teszi közzé, az ÁKK kötvényaukciót tart, emellett az MNB egyhetes betéti tenderére figyelnek a befektetők. 

Meglepte az elemzőket a Raiffeisen, veszteség Magyarországon

Az elemzők 148 millió eurós várakozását meghaladó, ugyanakkor az egy évvel korábbinál 22%-kal kisebb, 177 millió eurós adózás utáni nyereségről számolt be ma reggel az első negyedévre a Raiffeisen Bank International. Az osztrák bankcsoport közölte: a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt mérsékelt hitelnövekedésre és az eddig várt 50-75 bázisponttal szemben a kockázati költségek 75 bázisra történő emelkedésére számít. Magyarországon 10 millió eurós veszteséget könyvelt el az év első három hónapjában a Raiffeisen.

Tovább a cikkhez

Eséssel vághatnak neki a csütörtöki kereskedésnek az európai tőzsdék Mi történt e

  • Nagyobb eséssel zárták a szerdai kereskedést a tengerentúli tőzsdék, miután a befektetők a Fed elnökének szavait emésztették. A második világháború óta minden recessziónál sokkal rosszabb az, amit a koronavírus okozott és nem lesz belőle gyors feltámadás, idő kell hozzá, mire belendül a gazdaság, de ezalatt az idő alatt a vállalatok likviditási válsága szolvencia, azaz fizetőképességi válsággá fajulhat – többek között ezeket az üzeneteket fogalmazta meg egy tegnapi videókonferencia keretében Jerome Powell. A Dow végül 517 pontos mínusz mellett 2,2 százalékkal került lejjebb, az S&P500 1,8 százalékot esett, míg a Nasdaq 1,6 százalékos eséssel zárt.    
  • Lejjebb kerültek az ázsiai részvényindexek csütörtökön, miután a Fed elnök szerdai nyilatkozata elrontotta a hangulatot, emellett a piaci szereplők egy részét a koronavírus-járvány második hulláma aggasztotta. A Nikkei 1,6 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 1,3 százalékkal került lejjebb, a sanghaji börze 0,7 százalékot esett. Ázsia más részein is esnek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 1,3 százalékkal került lejjebb, a szingapúri börze 1,6 százalékot esett.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek ma reggel, a határidős DAX 61 pontos mínusza 0,6 százalékos esést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.
  • Csütörtökön a KSH a márciusi építőipari termelés számait teszi közzé, az ÁKK kötvényaukciót tart, emellett az MNB egyhetes betéti tenderére figyelnek a befektetők. Németországból az áprilisi inflációs statisztikát publikálják, az Egyesült Államokból a heti munkanélküli segélykérelmek számának változására figyelnek a piaci szereplők.
  • Lejjebb került az olaj ára ma reggel, a júniusi leszállítású WTI jegyzése 0,2 százalékos esést követően 25,5 dollárnál jár. Az arany árfolyama 0,2 százalékos esés után 1 712,8 dollárnál jár.
  • A forint ma reggel az irányt keresi az euróval szemben, egy euróért 353,93 forintot kell fizetni, míg egy dollár 327,54 forintba kerül.   
  • Szerdán tette közzé legfrissebb számait a Magyar Telekom, a társaság várakozásoknak megfelelő árbevételről, a várakozásoknál leheletnyivel alacsonyabb EBITDA-ról számolt be elsőnegyedéves gyorsjelentésében. Az összes árbevétel 159,3 milliárd forint lett, az EBITDA 46,4 milliárd forint lett, a vállalat adózott eredménye azonban elmaradt az elemzők által előrejelzettől, és a Magyar Telekom veszteséges lett az idei első negyedévben. Részletes elemzésünk ide kattintva érhető el.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Spencer Platt/Getty Images

Rekord első negyedév a Masterplastnál, de a koronavírus bizonytalanságot hozott

Története legjobb első negyedévét zárta a Masterplast március végén, a vállalat bevétele és üzemi eredménye is rekordot döntött 2020 első negyedévében. Ebben nagy szerepe volt a márciusban tapasztalt „szigetelőanyag elővásárlási láznak”, aminek köszönhetően bevétel-és eredményszinten is kétszámjegyű növekedést ért el a cég az előző év azonos időszakához képest. A koronavírus miatt márciustól egyre bizonytalanabbá vált a piaci környezet, azonban az iparágra jellemző hosszabb ciklusidők miatt ez a hatás a vállalat eredményeiben még nem jelentkezett. Mindenesetre az osztalékfizetést idén felfüggesztette a társaság a pénzügyi stabilitás megőrzése és a beruházások miatt, a jövő évtől azonban a korábban meghirdetett osztalékelőrejelzéssel terveznek.

Tovább a cikkhez

A gyenge forint vitte el a Magyar Telekom profitját

A Magyar Telekom szolgáltatásai iránti kereslet az idei első negyedévben jelentős maradt, a járvány kezdete óta a hang- és adatforgalom emelkedett a vezetékes és a mobilhálózaton is, viszont a nemzetközi roaming szintje csökkent. A járvány miatti negatív hatások csak a negyedév vége felé jelentkeztek, ezért a Magyar Telekom bevétele és EBITDA-ja is nagyjából szinten maradt az egy évvel korábbihoz képest, a gyenge forint miatt viszont romlott a nettó pénzügyi eredmény, emiatt veszteséges lett a vállalat. A menedzsment nem változtatott az idei és a jövő évi várakozásain.

Tovább a cikkhez

Veszteségbe húzta a Rábát a jármű üzletága

Éves szinten minden fontosabb soron csökkenést szenvedett el a Rába csoportszinten, és a negyedévben még alig volt érezhető a koronavírus hatása, mely tovább ronthatja a helyzetet. A szegmensek közül a Jármű üzletág volt a leggyengébb láncszem, mely esetében a Honvédelmi Minisztériummal 2018-ban megkötött új keretszerződés 2020-ra esedékes megrendelései nem realizálódtak.

Tovább a cikkhez
kásler miklós egészségügyi dolgozók járvány
magyar uj auto forgalombahelyezes autopiac
delafrika koronavirus jarvany200605
eiffel tér, eiffel square, iroda, nyugati
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Frankfurti tőzsde