hőkamera
Üzlet

Új eszköz a koronavírus ellen: hőkamera segítheti a magyar cégeket

Portfolio
Új megoldással, egy hőmérsékletet mérő kamerával szűrik ki a lázas dolgozókat a Würth Szereléstechnika Kft. budaörsi központjában. A kamerával egy elsődleges védelmi vonalat állítanak fel: csak indokolt esetben lesz szükség a jóval nagyobb kockázatot jelentő, és a jelentősen lassabb kézi hőmérsékletmérésre. A szolgáltatást a Vodafone szállította, a speciális kamerák üzembe helyezésénél a GDPR-szabályokat is figyelembe kellett venni.

A legtöbb magyarországi munkahelyen várhatóan a következő hetekben indul újra az élet, egyre több olyan dolgozó lesz, aki a home office hónapjai után fizikailag is visszatér munkahelyére. A járványveszély ugyanakkor még nem múlt el, a cégek komoly kihívásokkal néznek szembe, határozott lépéseket kell tenniük alkalmazottaik és ügyfeleik biztonsága és egészsége érdekében.

A védekezéshez új vállalati IoT megoldást dobott a magyar piacra a Vodafone: a Konica Minolta hőkamerája és a hozzá kapcsolódó szolgáltatáscsomag már két cégnél működik, és mintegy 40 előrendelést is felvettek már.

Király István, a Vodafone Magyarország Vállalati Szolgáltatások Üzletág Vezérigazgató-helyettese a Portfolio-nak elmondta, hogy az ún. Thermal Radiometry (azaz rádiófrekvenciás hőmérsékletméréses) technológiával rendelkező kamera képes a pixel pontosságú felületi hőmérséklet mérésére, kifejezetten magas – akár 0,3 °C – pontossággal.

hőkamera
Thermal Radiometry kamera Fotó: Würth

A rendszert elvileg ipari hőmérsékletmérésre találták ki, képes bármilyen felület, például egy épület vagy gépsor hőmérsékletét mérni, és a telephelyek előterében vagy a folyosóra felszerelve 1-5 méter távolságból a belépő dolgozók vagy ügyfelek testhőmérsékletét is meghatározza. A rendszer megfelelően konfigurálva képes jelzést adni a személyzet számára, ha a belépő vendég vagy dolgozó testhőmérséklete meghaladja az előre beállított értéket.

Így például amennyiben a belépő testhőmérséklete meghaladja a 38 °C-ot, akkor a kamera automatikus hangjelzést ad ki, de az értesítés történhet egy, a számítógépen felugró ablak vagy e-mail formájában is.

Az illetékes személyzet így időben tudomást szerezhet az esetlegesen fertőzött belépőkről, megkezdve az azonnali elkülönítést és a megerősítő, kézi lázmérést. Az adatkommunikáció vezetékes internet vagy ipari router segítségével működik, de igény esetén mobilkapcsolattal is üzemeltethető.

Király szerint a kamera önmagában körülbelül 2 millió forintos beruházást jelent, de a távközlési szolgáltató bérleti konstrukcióban is forgalmazza, a hozzá kapcsolódó rendszerrel együtt. A kalibrálást egy munkanap alatt elvégzik, jelenleg inkább a szállítási idő a kérdéses, a megnövekedett rendelési igény miatt.

Nem találtak még lázas beteget

Csapó Gergely, a Würth operatív vezetője szerint a működésük egyik kulcsa jelenleg, hogy raktárukat és az irodaházat megvédjék a koronavírustól. Korábban kézi lázmérővel mértek, nyolc napja használják a kamerás technológiát, amit a főbejáratnál a recepciónál helyeztek ki, és a belépőkártya leolvasásánál mér.

Ez azt jelenti, hogy nem csak a dolgozók – ha mindenki bejár, akkor naponta 110 ember - haladnak át rajta, hanem mindenki, aki belép az épületbe, így például a futárok, ételszállítók is.

hőkamera

Ez persze adatvédelmi szempontból is kihívást jelent: a két cég megvizsgálta azt, hogy milyen személyiségi jogi kérdéseket érint a fejlesztés. Egyrészt táblával tájékoztatnak minden belépőt a vizsgálatról, másrészt a dolgozók figyelmét külön is felhívták az új típusú ellenőrzésre, az adatokat pedig csak a törvényi határidőig tárolják.

Csapó elmondta: az eddigi tapasztaltok azt mutatják, hogy a rendszer gyorsan és hatékonyan működik. Az eddigi működés során nem találtak lázas beteget az épületben.

A cikk megjelenését a Vodafone Magyarország támogatta.

Címlapkép: Vodafone

mnb epulet
Frankfurti tőzsde
cimlap_gáz0602
clock óra
Ennyit drágultak a lakásaink egy év alatt
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Grafikonelemzési fortélyok aktuális tőzsdei helyzetekben.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
Frankfurti tőzsde