FONTOS Készpénzben fuldoklik a magyar gazdaság, a legjobbkor jön a kormány drasztikus lépése
Allergan
Üzlet

Lezárult a tranzakció, felvásárolták a Richter amerikai partnerét

Portfolio
Tavaly nyáron érkezett a hír, hogy az amerikai gyógyszergyártó cég, az AbbVie felvásárolja az Allergant. A többek között a Botox forgalmazásáról ismert Allergan értékesíti Egyesült Államokban a Richter fontos készítményét, a Vraylart is. A héten bejelentették, hogy az AbbVie lezárja az Allergan akvizícióját.

Lezárul a tranzakció

Tavaly júniusban jelentették be, hogy az amerikai gyógyszergyártó cég, az AbbVie 63 milliárd dollárért felvásárolja az Allergant, a társaság részvényesei a tavaly októberben tartott, rendkívüli közgyűlésen jóváhagyták az AbbVie felvásárlási ajánlatát. A többek között a Botox forgalmazásáról ismert Allergan értékesíti Egyesült Államokban a Richter fontos készítményét, a Vraylart is.

Az AbbVie a héten bejelentette, hogy lezárja az Allergan akvizícióját, miután ahhoz valamennyi – a tranzakciós megállapodásban megkövetelt - kormányzati hatósági jóváhagyást megkapott, és az egyesülést az Ír Legfelsőbb Bíróság is jóváhagyta – derült ki a cég közleményéből

. "Vállalatunk egy rendkívül fontos mérföldkőhöz érkezett és ez nagy öröm nekünk, a munkavállalóinknak, a részvényeseinknek és a gyógyszereinkkel kezelt betegeknek is " - mondta Richard A. Gonzalez, az AbbVie elnök-vezérigazgatója. „Az Allergan és az AbbVie munkatársai dicséretet érdemelnek mindazokért az erőfeszítésekért, amelyeket annak érdekében tettek, hogy ehhez a fordulóponthoz megérkezhessünk. Az új AbbVie számos fontos terápiás területen képes piacvezető szerepet betölteni mind a piacon lévő, mind a kutatás-fejlesztési szakaszban lévő készítményeink révén, pénzügyi stabilitásunk pedig lehetővé teszi, hogy továbbra is jelentős befektetésekkel támogassuk az innovatív tudományok területeit, és kiszolgáljuk mindazon betegek egészségügyi szükségleteit, akik ránk támaszkodnak. Büszke vagyok mindkét szervezetre, és örömmel nézek az előttünk álló lehetőségek elé.”

A tranzakció révén az AbbVie bevételi forrásai jelentős mértékben bővültek és diverzifikálódtak, és tovább erősíti vezető pozícióját az immunológia területén a Humira, a nemrégiben bevezetett Skyrizi és a Rinvoq, a hemato-onkológia területén pedig az Imbruvica és Venclyxto mellett. Ezen túlmenően az Allergan új, potenciális növekedési lehetőségeket kínál az idegtudomány területén a Botox Therapeutics, a Vraylar és az Ubrelvy TM által, az orvosi-esztétikai területen pedig olyan vezető márkák szolgálják alapját a jövőbeni növekedésnek, mint a Botox és a Juvederm.

Ez a változatos piaci portfólió a jelenlegi AbbVie növekedési platformot tovább erősíti, és hozzávetőlegesen 30 milliárd dollárra növeli a bevételt a 2020-as évben, nagyjából 50 milliárd dolláros összesített bevétellel. Ez a vállalat számára fokozott hosszú távú növekedési potenciált, növekvő osztalékot, működési cash-flow-t és jelentős innovációs beruházást jelent minden egyes terápiás területen.

A tranzakció pénzügyi feltételei

A tranzakciós megállapodás szerint az Allergan részvényesei 0,8660 AbbVie részvényt és 120,30 USD készpénzt kapnak minden Allergan részvényért, az Allergan részvények 193,23 amerikai dollár értékét és az AbbVie törzsrészvényének 2020. május 7-i 84,22 amerikai dolláros záró árát figyelembe véve. A New York-i tőzsdén május 7-én megszüntették az Allergan törzsrészvényekkel való kereskedést.

Mit érdemes tudni a cariprazine-ról?

A cariprazine a Richter saját fejlesztésű készítménye, az amerikai Foresttel (majd később Allergan) 2005 óta folynak a fejlesztések. Az említett készítmény a Richter egyik legígéretesebb originális terméke, melynek fejlesztései az alábbi indikációban történtek: bipoláris depresszió, major depresszió, bipoláris mánia, skizofrénia. A vegyületet a Richternél fedezték fel, de az amerikai partnerrel folytatott közös fejlesztési munka nyomán az Allergan az USA és Kanada területére megszerezte a termékértékesítési jogokat. Az igazi áttörést a Richter 2012-ben érte el a cariprazine-nal, amikor a fő indikációban, a skizofrénia esetében is sikeresen zárult a klinikai fázis III vizsgálat. Ez lehetőséget adott arra, hogy az Egyesült Államokban meginduljon a törzskönyvezés folyamata, ami 2015 szeptemberében zárult le pozitív véleménnyel, így 2016 márciusában Vraylar márkanéven került bevezetésre az Egyesült Államokban a Richter és az Allergan közös gyógyszere.

A Richter a készítményt Reagila néven 2017. májusa óta az Európai Unióban is forgalmazza, a társaság 2018-ban a Vraylar után kapott royalty bevétele 75,9 millió euró volt, míg a Reagilából származó bevétel 2,8 millió euró volt. 2019-ben a cariprazine-ból (Vraylar, Vraylar mérföldkő és Reagila) származó árbevétel 176,3 millió euró volt, ami a 2019-es árbevétel 11,3 százaléka.

Jól teljesített az idei első negyedévben a Vraylar

A Richter nemrég tette közzé első negyedéves beszámolóját, amelyből kiderült, hogy jól teljesített a Vraylar 2020. első negyedévében, a készítmény royalty bevétele 43,8 millió euró volt az idei év első három hónapja során, míg a Reagila 2,3 milliós árbevételt ért el az első negyedévben. Az első negyedév eredményeit kedvezően érintették a Vraylar-hoz köthető royalty bevételek: a készítmény továbbra is a valaha volt leggyorsabban növekvő orális antipszichotikumnak számít az Egyesült Államok piacán. A royalty bevétel állandó emelkedése ellensúlyozni tudta a korábbi év azonos időszakában realizált mérföldkő bevétel tárgyidőszaki hiányát, aminek eredményeképpen a Vraylar teljes árbevétele nagyjából azonos szinten maradt.

Emelkedett idén a Richter

A Richter ma 0,9 százalékkal került lejjebb, azonban a hazai blue chipek közül idén egyedül a Richter volt képes emelkedésre, a cég részvényárfolyama idén 7,1 százalékkal került feljebb.

Az AbbVie árfolyama az idei, februári csúcsáról lefordulva március közepéig 36 százalékot esett, majd az árfolyam felpattant, és a márciusi 23-i 62,6 dolláros mélyponthoz képest 43,8 százalékot emelkedett. Az AbbVie idén 1,7 százalékkal került feljebb.

Címlapkép forrása: Scott Eisen/Bloomberg via Getty Images

trend és varos
mol campus látványterv
Frankfurti tőzsde
olaj, wti
cimlap_minszk0605
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Frankfurti tőzsde