Richter
Üzlet

A Richter szempontjából fontos törvényjavaslatot fogadott el a parlament

Portfolio
A Richter szempontjából fontos törvényjavaslatot fogadott el kedden parlament, amellyel a kormány a Mathias Corvinus Collegium alapítványának adja a Richter 10 százalékos részvénycsomagját. A törvényjavaslattal kapcsolatban Bogsch Erik, a Richter operatív elnöke a Portfolio-nak korábban úgy nyilatkozott, hogy annak elfogadásával megnyílhat az út, hogy a Richter felvásárlás áldozatává váljon.

A Richter szempontjából fontos törvényjavaslatot nyújtottak be

Egy április 9-én benyújtott törvényjavaslat alapján kormány a Mathias Corvinus Collegium alapítványának adná a Richter 10 százalékos részvénycsomagját. Bogsch Erik, a Richter operatív elnöke nemrég a Portfolio-nak adott interjújában mindezt úgy értékelte, hogy az alapvető változást hoz, hiszen az Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány (MUC) bizalmi vagyonkezelés helyett megkapja a tulajdonjogot és szavazati jogot is és ugyanez lenne igaz a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Tihanyi alapítvány esetében is, amely szintén megkapja a 10 százalékos részvénycsomagot és a lehetőséget annak értékesítéshez, és az államnak csak 5 százalékos részvénycsomagja maradna.

Míg a bizalmi vagyonkezelés esetében köteles az alapítvány a magyar állammal együtt szavazni tehát az állami változatlanul 25 százalék+1 szavazati joggal rendelkezik, a mostani tervezet elfogadása esetében a 3 különböző részvényesi csoport (10%-10%-5%) külön szavaz és nincs garancia az együttes szavazásra. Míg a jelenlegi helyzetben az erős állam szavaz lényegében 25%+1 szavazattal, ebben az esetben nincs meg a garancia, hogy meglegyen a blokkoló kisebbséghez szükséges 25 százalék – mutatott rá korábban Bogsch Erik.

Bogsch Erik akkor azt is hozzátette, hogy a jelenlegi esetben ugyan amennyiben az alapítványok értékesíteni kívánják a részvényeket vagy azok egy részét az államnak elővásárlási joga van, de kérdés, hogy tud vagy akar-e ezzel a joggal élni. Az új helyzet egy komoly bizonytalansági tényezőt hoz, és ez gondot okoz a vállalatnál dolgozók esetében és még inkább a külföldi részvényeseknél, akik egyébként többségben vannak. Hiszen az alapítványok a működéshez szükséges osztalékokból nem biztos, hogy fedezni tudják a költségeiket és könnyen rákényszerülhetnek arra, hogy a részvényesi csomag egy részét vagy egészet értékesíteni kell.

A Richter operatív elnöke a Portfolio-nak korábban azt is kiemelte, hogy a jelenlegi magyar kormánynak egyáltalán nincs szándékában a részvénycsomagot értékesíteni, és biztos benne, hogy mindent megtesz, hogy egy esetleges ellenséges kivásárlást megakadályozzon, mégis az új részvényesi szerkezet a jövőben megnyitja az utat, hogy a Richter felvásárlás áldozatává váljon.

Döntött a parlament

A parlament május 19-én meggyőző többséggel, a kormánypártok jelentős támogatásával fogadta el a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozási programjának és a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány oktatási tevékenységének támogatásáról szóló T/10046 törvényjavaslatot, ami az Országgyűlés elnökének aláírására vár. A törvényjavaslat alapján a Richter és a Mol 10-10 százalékos részesedését megtestesítő értékpapírok ingyenesen történő alapítványi tulajdonba adásával megvalósuló vagyonjuttatásról a Miniszterelnökséget vezető miniszter gondoskodik majd.

A dokumentumból kiderül, hogy a törvényjavaslat jelentős garanciákat intézményesít e vagyonelemek vonatkozásában. A vonatkozó részvénycsomag kapcsán a törvényjavaslat rögzíti, hogy annak elidegenítésére vonatkozó szándék esetében az államot vételi jog, valamint e vételi jog biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom illeti meg és harmadik személy részére kizárólag akkor kerülhet sor az elidegenítésre, ha az állam nem kívánja megkötni a vonatkozó jogügyletet.

Újabb 6 egyetem kerül alapítványi fenntartásba

Az elmúlt időszak tendenciái alapján látható volt, hogy új mederbe terelik a hazai felsőoktatás finanszírozását, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kedden jelentette be, újabb 6 egyetem kerül alapítványi fenntartásba. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint hat egyetem alapítói és fenntartói jogai vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek 2020. augusztus 1-jétől az Országgyűlés mai ülésén elfogadott törvényjavaslatok alapján. A mostani döntés értelmében az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem és a Széchenyi István Egyetem új struktúrában működik tovább.

A modellváltás nyomán növekedhet az intézmények saját bevételszerző képessége. Az állam a felsőoktatási intézményekkel 2022-től hosszú távú keretszerződések keretében alakítja ki a finanszírozási alapelveket, ami garanciát jelent a stabil és tervezhető működésre.

A törvényjavaslat elfogadásával az oktatók közalkalmazotti státusból munkaviszonyba kerülnek át, így lehetőség nyílik a többletteljesítmény elismerésére, amelyre a merev bértábla mellett eddig nem volt mód. A jogszabályok egyéves átmenetet biztosítanak, amikor még kötelezően érvényben maradnak a közalkalmazotti foglalkoztatás egyes feltételei, ezen kívül öt évig garantálják a közalkalmazotti jogállás alapján járó jubileumi jutalmakat is. Az új finanszírozási formában az intézmények rugalmasabban működhetnek, gyorsabban reagálhatnak térségük gazdasági igényeire, így a magyar fiatalok versenyképesebb képzésben és a munkaerőpiacon is értékesebb oktatásban részesülhetnek - hangsúlyozta a tárca.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Róka László

Frankfurti tőzsde
virág barnabás mnb
trend és varos
mol campus látványterv
olaj, wti
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Frankfurti tőzsde