newyork
Üzlet

Másfél hónapja nem látott rali után estek a tőzsdék

Portfolio
Ázsiában emelkedtek a tőzsdék kedden, Európában mérsékelt erősödéssel indult a nap, azonban később lefordultak a kontinens irányadó részvényindexei. A magyar tőzsde mérsékelt emelkedéssel zárt, az OTP ma is felülteljesítő volt. A tengerentúli tőzsdéken lejjebb kerültek a keddi kereskedésben.

Még egy pofon

A kereskedés utolsó perceiben is ütöttek egyet az indexeken, a Dow végül 1,6%-os mínuszban zárt, miután kedvezőtlen hírek érkeztek az egyik potenciális kísérleti koronavírus-vakcináról. Az S&P 500 index 1%-kal, a Nasdaq pedig 0,6%-kal kertül lejjebb.

Még egy pofon

A kereskedés utolsó perceiben is ütöttek egyet az indexeken, a Dow végül 1,6%-os mínuszban zárt, miután kedvezőtlen hírek érkeztek az egyik potenciális kísérleti koronavírus-vakcináról. Az S&P 500 index 1%-kal, a Nasdaq pedig 0,6%-kal kertül lejjebb.

Esnek az indexek

A záráshoz közeledve lefordultak az amerikai indexek, a Dow már több mint 1%-os mínuszban van, az S&P 500 0,6%-kal került lejjebb, míg a Nasdaq stagnál.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Olajpiac

Most nem volt olyan turbulencia az aktuális határidős WTI kifutásakor, mint egy hónapja, amikor negatív olajár alakult ki. Most a júniusi határidős termék árfolyama 32 dollár felett áll, a következő határidős terméké, a júliusié valamivel 32 dollár alatt.

Lefagyott

Ha csak a fontosabb részvényindexeket nézzük, akkor olyan, mint ha lefagytak volna az amerikai tőzsdék, az elmúlt órákban nem volt nagy mozgás, a hétfői rali után lelassultak a tőzsdei mozgások, a Dow Jones még mindig 0,1 százalék mínuszban, az S&P 500 0,2 százalék pluszban, a Nasdaq pedig 0,8 százalék pluszban áll.

Az egyedi papírokban valamivel nagyobbak a mozgások, a Walmart árfolyama közel 1,3 százalékot esett, miután a vállalat közzétette első negyedéves eredményét, ami jobb lett, mint amire az elemzők számítottak, csakhogy a kereskedelmi láncnál a negyedévben 900 millió dollárnyi negatív hatás jelentkezett a koronavírus-járvány miatt, és a következő negyedévet is terheli majd hasonló tétel, ennek nem örültek a befektetők.

Kivárás

A tegnapi nagy rali után valamelyest nyugodtabb a kereskedés az amerikai tőzsdéken, az S&P 500 0,2 százalék pluszban áll, a Dow Jones pedig nagyjából stagnál. Tegnap egyébként április eleje óta nem látott emelkedést láthattunk az amerikai részvényindexekben, az okokat ebben a cikkben gyűjtöttük össze. A befektetők most további iránymutatásra várnak, amit hamarosan meg is kaphatnak, hiszen az amerikai kongresszus előtt beszél az amerikai jegybankelnök és az amerikai pénzügyminiszter is, kijelentéseik pedig jellemzően alaposan megmozgatják a tőzsdéket.

Mérsékelt emelkedéssel fejezte be a keddi kereskedést a BUX

Bár az európai tőzsdék mérsékelten estek ma, a BUX 0,4 százalékos emelkedéssel tudott zárni, ami javarészt az OTP folytatódó ralijának volt köszönhető, hiszen a bankpapír a tegnapi nagy emelkedése után ma további 2,4 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül a Magyar Telekom 0,9 százalékot emelkedett, míg a Richter 0,9 százalékot esett, a Mol 1,2 százalékkal került lejjebb. A magyar tőzsdén a legjobban a Cyberg teljesített, melynek árfolyama 15,8 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a FuturAqua teljesített, melynek árfolyama 3,1 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,5 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 0,5 százalékot esett, a Nasdaq pedig 0,1 százalékkal feljebb került. A korábbi gazdasági mentőcsomagok segítségével az S&P 500 már 34 százalékot emelkedett a márciusi mélypontról, így már 13 százalékra van csupán a történelmi csúcsától, azonban a rali üteme lelassult májusban a járvány miatti bizonytalanság és az USA és Kína közti feszültségek miatt. A mai mérsékelt esés mögött profitrealizálás is meghúzódhat, hiszen tegnap nagyot raliztak a részvénypiacok.

Szaúd-Arábia csökkentette olajtermelését és növelte olajexportját márciusban

Szaúd-Arábia visszafogta olajtermelését, miközben növelte olajkivitelét márciusban az előző hónaphoz képest - közölte a különböző nemzetközi energetikai szervezetek adatait összegző, 2001-ben létrehozott Joint Oil Data Initiative (JODI).

Tovább a cikkhez

Mérsékelt esés jöhet az amerikai tőzsdéken

Az európai tőzsdékhez hasonlóan a tengerentúlon sem fogunk olyan elmozdulásokat látni a nyitás után, mint tegnap. A határidős indexek állása alapján a Dow 0,4 százalékkal kerülhet lejjebb, míg az S&P 500 0,4 százalékot gyengülhet, a Nasdaq pedig 0,1 százalékot emelkedhet. A befektetők Jerome Powel és Steven Mnuchin ottani idő szerint délelőtt 10 órakor elhangzó válságkezelési hitelprogrammal kapcsolatos szavaira figyelnek majd, emellett pedig két Dow komponens is jelentett ma, a Walmart, és a Home Depot.

A Home Depot részvényei 2 százalékot estek az előkereskedésben, miután a társaság első negyedéves eredményei a várakozások alatt alakultak. A társaság 2,1 dolláros egy részvény jutó eredményt ért el, míg az elemzők 2,3 dollárt vártak. A cég szerint a koronavírus miatt megnövekedett költségek 640 millió dollárt tettek ki, azaz részvényenként 60 centet.

A Walmart részvényei közel 4 százalékot emelkedtek az előkereskedésben, miután a cég emelkedő értékesítésről számolt be mind a bolti eladások, mind az e-kereskedelmi üzletág tekintetében. A cég online rendelései 74 százalékot emelkedtek tavalyi év azonos időszakához képest. Az árbevétel 134,6 milliárd dollár volt, míg az elemzők 132,8 milliárd dollárt vártak. A cég 1,2 dolláros tisztított EPS-ről számolt be, míg az elemzők 1,1 dollárra számítottak.

Mindenki kapaszkodjon, évtizedes bika piac indulhat a tőzsdéken!

Ahogy a befektetők igyekeznek elnavigálni a koronavírus okozta recesszió tengerén, a pénzügyi válság emlékei sokak memóriájában még élénken ott vannak. A pesszimisták amellett érvelnek, hogy az egy évtizeddel ezelőtti medvepiac esetében 18 hónapig tartott, amíg a piac elérte a mélypontot, az optimisták viszont úgy látják, hogy a Fed és az amerikai kongresszus gyors és határozott fellépésével a mostani válságban sikerül elkerülni azt, ami 2008-2009-ben történt. A Morgan Stanley stratégája szerint a mostani helyzet nagyon hasonlít 2009 márciusára, amikor az idén év elejéig tartó, évtizedes rali indult.

Tovább a cikkhez

Sokan temették már, de most újra a régi fényében csillog: 7 éves csúcson az arany ára

7 éve nem látott magasságokba emelkedett az arany ára, miután Jerome Powell Fed elnök lehűtötte kissé az optimista befektetői kedélyeket a gazdaság gyors talpra állása kapcsán. Soha nem látott mennyiségű pénzt nyomtatnak a jegybankok, és óriási gazdasági mentőcsomagokkal sietnek a kormányok a gazdaság megsegítésére. Az egyetlen kérdés, hogy vajon a hatalmas stimulusokat most is büntetlenül megúszhatja a világgazdaság jelentős inflációs következmények nélkül, csakúgy mint 2008-ban?

Tovább a cikkhez

Tovább esnek az európai tőzsdék

Egyre lejjebb kerülnek az európai tőzsdék a tegnapi rali után. Hétfői hír, hogy Franciaország és Németország egy 500 milliárd eurós európai uniós helyreállítási alap felállítását javasolja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására. A pénzt a költségvetési ciklus első éveire összpontosítva kellene elkölteni, hogy a gazdaság minél hamarabb túljusson a válságon. A hitelt a tagországok közösen, több költségvetési periódusra elnyújtva fizetnék vissza Berlin és Párizs elképzelése szerint. Ma autóipari hírek érkeztek a járvány gazdasági hatásairól, melyek szerint az Egyesült Királyságban és Olaszországban a 98 százalékkal esett vissza a regisztrált járművek száma áprilisban, míg a Németországban és Franciaországban ennél csak mérsékelten volt kisebb a visszaesés. Emellett Nagy-Britanniában 1996 óta nem látott szintre ugrott a munkanélküli segélyt kérők száma áprilisban, amely az első olyan teljes hónap volt, amikor az ország le volt zárva a járvány miatt.

Csökkentette a Masterplast-célárát az MKB

A Masterplast múlt héten tette közzé első negyedéves számait, amit a céget követő MKB keddi elemzésében értékelt. Az MKB 910 forintról 825 forintra csökkentette a Masterplast-részvények 12 havi célárát, az ajánlás továbbra is vétel. Az MKB új célára 38 százalékkal magasabb a Masterplast hétfői záróárával összehasonlítva.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a Nyomda

A koronavírus-járvány okozta válság hatásai nem kerülték el a Nyomdát sem, a vállalat csökkenő bevételről és nettó eredményről számolt be az első negyedévre gyorsjelentésében. Jó hír, hogy az export árbevétel növekszik és a menedzsment várakozásai szerint ez a második negyedévben is folytatódhat. A Wood továbbra is tartásra ajánlja a Nyomda részvényeit, 1 469 forintos célár mellett, ami 27,7 százalékkal magasabb a Nyomda hétfői záróárával összehasonlítva. Az ANY Biztonsági Nyomda 1,7 százalékkal került ma feljebb, míg idén 15,8 százalékos mínuszban van.

Lefordultak az európai tőzsdék

A korábbi emelkedés után lefordultak az európai tőzsdék, miután a Nemzeti Statisztikai Iroda (Office for National Statistics) adatai szerint 70 százalékkal ugrott meg a munkanélküli segélyért folyamodók száma áprilisban az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Királyságban az első negyedévben a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékos volt, viszont a lezárásokat csak a negyedév utolsó hetében vezették be. Emellett a hangulat romlásához az is hozzájárulhatott, hogy az európai új autó eladások 76 százalékkal estek vissza áprilisban.

Nem kell aggódnunk, lesz liszt a boltok polcain

Hatalmas mennyiségű búza van a világon, és az idei év is igen termékenynek bizonyul, azonban ezt még keresztülhúzhatja az időjárás szeszélye. A koronavírust egyelőre gond nélkül sikerült átvészelnie a búzapiacnak, amit egyébként az alacsony búzaárak is alátámasztanak, kisebb pánikvásárlásoktól eltekintve.

Tovább a cikkhez

A hétfői rali ellenére érdemes óvatosnak lenni most a tőzsdéken

A Canaccord Genuity stratégája a CNBC-n arról beszélt, hogy a részvénypiacok az év eleji zuhanást követő pánik, majd megkönnyebbülés után egyelőre olyan szakaszban vannak, amit Tony Dwyer csalódottsági szakasznak nevezett. Bár a stratéga szerint korai lehet a túlzott optimizmus, azonban szerinte már látszanak kedvező előjelek a piacon.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az európai tőzsdék

A tegnapi hihetetlen rali után ma folytatódik az emelkedés az európai tőzsdéken, a DAX 1,1 százalékkal került feljebb, míg a CAC 0,6 százalékot emelkedett, az angol FTSE 100 pedig 0,8 százalékot erősödött. A spanyol tőzsde 0,8 százalékot emelkedett, míg a milánói börze 0,9 százalékkal került feljebb. Az emelkedést a légi közlekedési szektor vezeti, az IAG 7,7 százalékkal került feljebb, míg az easyJet 6 százalékot emelkedett.

Folytatódik az emelkedés a magyar tőzsdén

Visszafogottabban indul a keddi kereskedés a magyar tőzsdén, mint hétfőn, a BUX 0,9 százalékkal került feljebb. A blue chipek közöl a Richter 0,3 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom 0,9 százalékot emelkedett, a Mol 1 százalékot erősödött, míg az OTP 1,9 százalékos emelkedésével a legjobban teljesítő hazai blue chip ma reggel. Ma az MNB folytatja kötvényvásárlási programját.

Kína olajfelhasználása már közelít a válság előtti szintekhez

Korrigál az olaj ára a tegnapi hatalmas rali után, ma fut ki a júniusi leszállítású termék, azonban várhatóan nem fog ezen alkalommal negatívba fordulni a jegyzés, melynek számos oka van. Kína jóformán majdnem elérte éves alapon a válság előtti olajfelhasználását, és a júliusi WTI kontraktus olcsóbban forog, mint a ma lejáró júniusi.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt emelkedéssel indulhat a keddi kereskedés Európában Mi történt eddig a t

  • Jelentős emelkedéssel indult a hétfői kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, miután jó hírek érkeztek egy koronavírus elleni kísérleti vakcináról, a Moderna részvényei 20 százalékot emelkedtek tegnap, miután a társaság szerint a kísérleti Covid-19 vakcinájuk ígéretes eredményeket mutatott a vizsgálatok korai szakaszában. A hangulatot továbbá a Fed elnök hétvégi, támogató hangvételű nyilatkozata is javította. A Dow hat hete nem látott emelkedése mellett az S&P500 tízhetes csúcson zárt. A Dow végül 912 pontos plusz mellett 3,9 százalékkal került feljebb, az S&P500 3,2 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 2,4 százalékos erősödéssel zárt.
  • Emelkednek az ázsiai tőzsdék kedden, a befektetők a Moderna koronavírus elleni kísérleti vakcinájával kapcsolatos beszámolók mellett a gazdaságok újranyitásával összefüggő hírekre figyeltek. A Nikkei 2,1 százalékos emelkedése mellett a hongkongi tőzsde 2 százalékot erősödött, míg a sanghaji részvényindex 0,6 százalékkal került feljebb. Ázsia más részein is emelkedtek a tőzsdék, a szingapúri részvényindex 1,9 százalékos erősödése mellett a dél-koreai Kospi 2,4 százalékkal került feljebb.
  • Az amerikai határidős indexek stagnálnak ma reggel, a határidős DAX 25 pontos plusza 0,2 százalékos emelkedést vetíthet előre a keddi piacnyitásra.
  • Kedden az MNB folytatja kötvényvásárlási programját. Németországból a májusi ZEW gazdasági hangulatindexet teszik közzé, míg az Egyesült Államokban a Fed elnök, Jerome Powell kongresszusi meghallgatására figyelnek a befektetők.
  • Lejjebb került az olaj ára ma reggel, a júniusi leszállítású WTI jegyzése 0,6 százalékos esés után 32,55 dollárnál jár. Az arany árfolyama emelkedik, a sárga nemesfém jegyzése 0,2 százalékos erősödést követően 1 735,4 dollárnál jár.
  • A forint kissé gyengült az euróval szemben ma reggel, egy euróért 353,27 forintot kell fizetni, míg egy dollár 323,77 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Spencer Platt/Getty Images

Féktelen száguldás a tőzsdéken, a legutolsó huhogók is bedobják a törölközőt

Fájdalmas rali zajlik a tőzsdéken, sokan maradtak le a február-márciusi zuhanást követő féktelen felpattanásról, nem csak a kisbefektetők, de sok profi sem hitt bele a járványhelyzet legsötétebb heteiben indult részvénypiaci emelkedésbe. Ami ráadásul most gyorsul, több mint egy hónapja nem látott emelkedés volt hétfőn a tőzsdéken.

Tovább a cikkhez

A koronavírus a Nyomdát is megütötte: esik a bevétel és a profit

A koronavírus-járvány okozta válság hatásai nem kerülték el a Nyomdát sem, a vállalat csökkenő bevételről és nettó eredményről számolt be az első negyedévre gyorsjelentésében. Jó hír, hogy az export árbevétel növekszik és a menedzsment várakozásai szerint ez a második negyedévben is folytatódhat.

Tovább a cikkhez
Scania
cimlap_olaj0602_3
Frankfurti tőzsde
Koronavírus
forma1
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező
Online előadás
Grafikonelemzési fortélyok aktuális tőzsdei helyzetekben.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Scania