FONTOS Készpénzben fuldoklik a magyar gazdaság, a legjobbkor jön a kormány drasztikus lépése
oil
Üzlet

Kiszállna az Exxon az olajmezőből, amibe a Mol beszállt

Portfolio
Eladná a részesedését Azerbajdzsán legnagyobb olajmezejében az ExxonMobil, közölte a cég kedden. A banki és ipari források szerint a lépés felkeltette az nagyobb ázsiai olaj és gázipari cégek figyelmét, amelyek előnyükre kívánják fordítani az olajárak mostanában történt összeomlását.

Nem ez az első alkalom, amikor az Exxon megpróbálná eladni a Kaszpi-tengerben található Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) olajmezőben való 6,8 százalékos részesedését, 2018-ban már volt erről szó, mikor a rivális Chevron is eladásra bocsátotta a maga 9,6 százalékos tulajdonrészét.

Miközben az Exxon értékesítését hivatalosan sosem függesztették fel, mégis háttérbe szorult, amikor a Chevron elkezdett tárgyalni a Mollal tavaly, amely végül egy 1,6 milliárd dolláros üzlethez vezetett Novemberben.

Az Exxon részesedésének értékesítését most újraindították annak ellen, hogy az olajárak lefeleződtek 30 dollár/hordó körüli szintre az olajfogyasztás durva visszaesése miatt.

Az ExxonMobil teszteli a piac érdeklődését az azerbajdzsáni nem-működtetett termelőeszközei felé

– közölte a cég szóvivője. A szóvivő szerint a cég rendszeresen újraértékeli a termelési portfólióját, és ha más cégek több értéket látnak valamelyik eszközben, azt hajlandóak eladni.

Számos ázsiai nemzeti olajcég érdeklődik a részesedésért, beleértve a China National Offshore Oil Corp-ot (CNOOC), az indiai ONGC-t, és az indonéz Pertamina-t. Iparági források szerint a cégek abban reménykednek, hogy most alacsonyabb áron szerezhetik meg a részesedést.

Az nem tisztázott, hogy az Exxon pontosan mekkora összegért adná el a részesedést, de az valószínű, hogy jóval alacsonyabbra értékelik, mint a Chevron részesedését.

Az Exxon tavaly indított a tervet, mely szerint 25 milliárd dollár értékű olaj és gázmezőtől válnának meg Európában, Ázsiában és Afrikában, miután a hazai és külföldi piacon is egy maréknyi mega projektre fókuszálnának. Az eddigi erőfeszítések azonban kevésnek bizonyultak, hogy az eszközértékesítés visszatérjen a korábbi átlagos évi 5 milliárd dolláros szintre. Az Exxon Norvégiában adott el eszközöket 4,5 milliárd dollár értékben, míg további értékesítési folyamatokat indított Ausztráliában, Malajziában, és Nigériában.

Számos értékesítési folyamat elindítása - beleértve az brit északi tengerei olaj és gáz portfóliót – azonban elhalasztásra került az olajárak összeomlása után, mondták el a Reuters forrásai.

Az azerbajdzsáni operáció értékesítése egy 25 éves periódus végét jelentené, hiszen ennyi ideje van jelen a cég a régióban. Az Exxon és a Chevron egyébként közte volt annak az öt amerikai olajcégnek, amelyek segítettek Azerbajdzsán jelenlegi olajiparának létrehozásában és 1994-ben részesedést vásároltak az ACG-ben, miután a Szovjetunió összeomlott. Az üzletet Azerbajdzsán és partnerei „az évszázad szerződésének” nevezték el, köszönhetően a mező nagy tartalékainak és a jövőbeni jelentős olaj felfedezési lehetőségeknek, amelyek segítenek Európának az orosz olajtól és földgáztól való diverzifikációban.

Az Exxon árfolyama tegnap 3,1 százalékkal került lejjebb, míg idén 37 százalékos mínuszban van.

Címlapkép: Jana Cavojska/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

trend és varos
mol campus látványterv
Frankfurti tőzsde
olaj, wti
cimlap_minszk0605
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Frankfurti tőzsde