elektromos autó töltő
Üzlet

Máris bővült a lista, még több autóra jár a 2,5 milliós állami támogatás

Ahogyan azt a Portfolio is előrevetítette az elektromos autók újfajta vásárlási programjának bejelentésekor, gyorsan reagált néhány autógyártó és a 11 millió forintos határ alá csökkentette egyes e-autó modell induló árát.

Az elektromos autók vásárlását új programmal támogatja a kormány a héten elhangzott bejelentés értelmében. A június 15-én nyíló új pályázat legfontosabb eleme, hogy a támogatás sávos lesz, vagyis 11 millió forintig jár a nagyobb 2,5 millió forintos támogatás, e felett (a 15 millió forintos beszerzési árig) már csak 0,5 millió forintot ad az állam, 15 millió forint felett pedig már semmit.

Már aznap elkészítettük az új program keretében támogatott modellek listáját és kiemeltük: a 11 és 12 millió forint közötti ársávban további 10 modell található, ezért nem lennénk meglepve, ha a közeljövőben ezeknél a modelleknél megjelennének az egyedi extra kedvezmények, hogy a megugró kereslet ezeknél az autóknál is lecsapódjon. Az árleszorítás ösztönzése szempontjából logikus választás volt az ITM részéről a 11 millió forintos értékhatár - írtuk akkor.

És az elmúlt napokban érkezett hírek azt mutatják: nem is kellett sokat várni az importőri reakciókra. Több gyártó is bejelentette ugyanis, hogy a 11 millió forintos határ alá csökkenti bizonyos elektromos autóinak beszerzési árát, így tovább bővül azon modellek listája, amelyekre érvényesíthető a gáláns, 2,5 millió forintos állami támogatás.

  • Az Opel az e-Corsa induló árát 900 ezer forinttal csökkentette, így az támogatás nélkül 10,49 millió forint (bizonyos felszereltség mellett), így a támogatással csökkentett ár 7,99 millió forint.
  • A Hyundai is reagált egy készletes árlista közzétételével (limitált szériás). Ebben az elektromos Ioniq 10,99 millió forintról indul, így érvényes rá a 2,5 milliós támogatás, és így az ára 8,49 millió forint lehet. Vagyis a dél-koreai gyártó 300 ezerrel csökkentette az indulóárat.
  • Ugyanígy tett az elektromos KONA esetében (200 ezer forintos árcsökkentés): 10,99 millió forint lett az új induló beszerzési ár, így a vásárlók 8,49 millió forintért juthatnak hozzá.

Nem kell nagy jóstehetségnek lenni mindezek fényében, hogy azt mondjuk: az egyedi importőri/kereskedői árcsökkentések folytatódhatnak a következő napokban, hetekben.

A 11 millió forint alatti árú elektromos autók listája (kezdő listaár)
Modell Induló listaár 2,5 millió forintos támogatással
Skoda CITIGOe* 6,6 4,1
smart EQ fortwo 7,3 4,8
smart EQ forfour 7,4 4,9
VW e-Up* 7,5 5,0
Polaris Goupil G4 8,3 5,8
Polaris Goupil G5 9,7 7,2
Renault Kangoo Z.E. 10,3 7,8
Citroen C-Zero* 10,0 7,5
Renault Zoe 10,4 7,9
Opel Corsa-e 10,49 7,99
Mini Cooper SE 10,5 8,0
Hyundai Kona E 10,99 8,49
Hyundai Ioniq 10,99 8,49
Mazda MX-30 11 8,5
* jelenleg nem konfigurálható (nem elérhető) Forrás: Portfolio-gyűjtés

A pályázati kiírás egyébként már elérhető az IFKA oldalán. A pályázati kiírás részletesen tartalmazza, hogy ki jogosult igényelni a támogatást. Lényeges szempont, hogy 11 millió forintig a támogatás maximum 2,5 millió forint, és a beszerzési ár legfeljebb 50%-a lehet. 11 millió és 15 millió forintos ársávban pedig a támogatás maximum 0,5 millió forint, a beszerzési ár legfeljebb 5%-a lehet.

A pályázat benyújtását követően saját felelősségre az elektromos gépjármű és/vagy elektromos robogó beszerzése megkezdhető (azaz megrendelhető, adásvételi szerződés köthető és a beszerzési eljárásának megindításához szükséges, a megrendelő által a kereskedő részére előleg fizethető), de az elektromos gépjármű és/vagy elektromos robogó nem vehető át a Támogatói Okirat hatályba lépése előtt - áll a kiírásban.

Ezúttal is létezik a tesztautók speciális esete. A „Regisztrált kereskedők és elektromos gépjárművek listáján” szereplő kereskedők, a listán szereplő elektromos gépjármű modellekből ún. tesztautókat helyezhetnek forgalomba. A tesztautókra az alábbi kritériumoknak kell teljesülniük: a gépjármű első forgalomba helyezésétől számítva a megrendelés dátumáig legfeljebb 180 nap telt el és a megrendelés időpontjában az autó futásteljesítménye nem haladhatja meg a 6000 km-t.

Címlapkép forrása: Getty Images

Frankfurti tőzsde
koronavírus
koronavírus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Frankfurti tőzsde