home office
Üzlet

Túlságosan hozzászoktunk, és működik - A koronavírus miatt a home office örökre velünk marad

Portfolio
A koronavírus-járvány világszerte munkavállalók millióit kényszerítette home office-ba, lényegében a vállalatoknak nem is nagyon volt más választása, ha folytatni akarták a működést, viszont nem mindenki tud ugyanúgy alkalmazkodni az új helyzethez, eltérő az emberek teljesítménye és produktivitása. Május közepén a Deutsche Bank elkészítette legfrissebb piaci hangulat felmérését, amelyben összesen 450 piaci szakember vett részt a világ minden tájáról, a kutatás részben a koronavírus járvány alatti otthoni munkavégzés tapasztalataira fókuszált.

Egyre népszerűbb az otthoni munkavégzés

A megkérdezettek válaszaiból az látszik, hogy az előző havi válaszokkal összehasonlítva egyre többen hajlanak az otthoni munkavégzés felé. Míg a múlt hónapban csak a válaszadók 40 százaléka választotta a heti 1-3 nap home officet, májusban ez az arány már 57 százalékra nőtt. Emellett azoknak a száma, akik csak akkor dolgoznának otthonról, amikor szükséges, 47 százalékról 31 százalékra csökkent.

Az is látszik, hogy a heti egy otthoni munkanapot preferálók arányában nem történt változás, viszont ugrásszerűen megnőtt a két, és a három napot preferálók aránya, a legnagyobb változás a heti két napot preferálók arányában történt. A következtetés ebből az, hogy az igény még mindig megvan rá, hogy az emberek bejárjanak dolgozni, azonban egyre népszerűbb a heti 2-3 nap home office elképzelése.

Forrás: Deutsche Bank

Produktivitás is nő, ahogy az emberek megszokják a környezetet

Az otthoni munkavégzésre való hajlandóság növekedése tükrözi azt, hogy a megkérdezettek produktivitása a lezárások második hónapjában megnőtt. Az inkább produktívak és a kevésbé produktívak aránya -13 százalékról 7 százalékra nőtt májusban, ami azt jelenti, hogy májusban már produktívabbak voltak az emberek, mint egy hónappal korábban, emögött az otthoni környezetben való munkavégzéshez való alkalmazkodás húzódhat meg.

Az olyanok aránya, akik úgy gondolják, hogy home officeban legalább annyira produktívak, vagy produktívabbak, mint a munkahelyeiknek 59 százalékról 69 százalékra emelkedett. Ez azt is tükrözheti, hogy az IT-részlegek képesek jobban kezelni a megnövekedett forgalmat, és biztosítani tudják végfelhasználók számára a megfelelő munkakörülményeket.

Azt azonban hozzá kell tenni, hogy az előző havi 42 százalék után májusban 31 százalék még mindig úgy gondolja, hogy otthonról kevésbé tud produktívan dolgozni, tehát nem mindenkinek való a home office.

Forrás: Deutsche Bank

Mit gondolnak a különböző korcsoportok?

A kutatásból az is került, hogy produktivitás korcsoportonként változik: a 34 év alattiak közül 5 százalékkal többen gondolják úgy, hogy kevésbé produktívak otthonról. A 35-44 év közöttiek esetében ez az arány pont megegyezik, a 45-55 évesek közül viszont már 19 százalékkal többen gondolják magukat produktívabbnak otthonról, az 55 év felettek esetében pedig a mérleg 15 százalékkal a megnövekedett produktivitás felé billen.

A korcsoportonkénti változás mögött meghúzódhat többek között az is, hogy a fiatalabbak nagyobb valószínűséggel élnek kisebb városi lakásokban, kevesebb térrel a megfelelő környezet kialakításhoz. Emellett az is szerepet játszhat, hogy a fiatalabbaknak több mentorálásra és vezetésre van szükségük, hogy jól teljesítsenek.

A válaszokat az is torzíthatja, ha az embereknek vannak fiatal gyerekei otthon. Ami érdekes, hogy a két szélsőértékben milyen a megoszlás, a „sokkal kevésbé vagyok produktív” csupán 2-5 százalékot kapott, míg a „sokkal produktívabb vagyok” 12-18 százalékot kapott korosztályokat átívelően. Ez alapján nagyon kevés olyan ember van, akinek rohamosan romlik a teljesítménye, ha otthonról kell dolgoznia.

ho3
Forrás: Deutsche Bank

Inkább a fiatalok gondolják át az esetleges lakhely váltást

A kutatásból kiderült az is, hogy a 34 év alattiakra jellemző a leginkább az, hogy megfontolják a lakóhelyük megváltoztatását a vírus miatt, viszont a mérleg szerint éppen, hogy de 1 százalékkal többen vannak, akik elgondolkodnak azon, hogy esetlegesen lakhelyet váltsanak.

Ha itt is megnézzük a két szélsőértéket az látszik, hogy jóval kevesebben vannak, akik komolyan elgondolkodnak a lakhely váltáson, mint akik szerint ez nem olyasmi, amivel számolni kellene.

Minél idősebbek az emberek, annál kevésbé akarnak lakhelyet váltani, ez a 45-55 éves korosztálynál mutatkozott meg a legjobban, ahogy -25 százalék volt az arány.

A városi lakosok esetében korosztálytól függetlenül stagnál az arány, míg a külvárosi lakók esetében -22 százalék, a vidéki lakosok esetében pedig -46 százalék. A második ábrából az látszik, hogy minél távolabb lakik az adott személy a belvárostól, annál inkább érzi magát biztonságban, ami érthető, hiszen a zsúfoltság csökken a külső területeken.

ho4
Forrás: Deutsche Bank

(ZeroHedge)

Címlapkép: Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto via Getty Images

Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
amazonshutterstocksss
fedusa_shutter
spanyolország shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
olaszzaszlo_velence_shutterstock