bearbull
Üzlet

Vegyes lett a kép tengerentúli tőzsdéken a kereskedés végére

Portfolio
Európában estek a tőzsdék egészen délutánig, ahol fordulat jött és az indexek ledolgozták a korábbi esést. A magyar tőzsde jelentősebb eséssel zárt, a blue chipek közül a Richter teljesített a legjobban. A tengerentúli tőzsdék mérsékelt eséssel kezdte a napot, a kereskedés második felében valamelyest javult a hangulat, az indexek vegyes képet mutatnak.

Az S&P 500 és a Nasdaq emelkedett, a Dow stagnált

A pénteki kereskedés a nyitás utáni időszakban a kereskedési háborús félelmek jegyében telt, a kereskedés második felében azonban sokat javult a hangulat, így a Dow Jones Index lényegében véve stagnált, az S&P 500 index 0,2, a Nasdaq 0,4 százalékkal került feljebb. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Javult a hangulat

A kereskedés vége felé javult a hangulat a tengerentúli tőzsdéken, a Dow már csak 0,2 százalékos esést mutat, míg az S&P 500 stagnál, a Nasdaq pedig 0,3 százalékos pluszban jár. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Kisebb esés Amerikában

A kereskedelmi háborús feszültségek hatására kisebb esés látható az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones Index fél százalékos esést mutat, az ScP 500 0,2, a Nasdaq 0,1 százalékkal került lejjebb. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Bár az európai tőzsdéknek sikerült ledolgoznia a korábbi esést, a BUX 1,3 százalékkal került ma lejjebb a zárásig. A blue chipek közül egyedül az OTP tudott mérsékelten emelkedni, a bankapapír 0,2 százalékkal került feljebb, a Mol 2 százalékot esett, a Richter 2,6 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom 0,1 százalékot gyengült. A magyar tőzsdén a legjobban a Forrás teljesített, melynek árfolyama 9,4 százalékot emelkedett. A hazai börzén a leggyengébben az elmúlt napokban ralizó Delta Technologies teljesített, melynek árfolyama 4,7 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Bank of America: 70 éve nem voltak ilyen vonzóak a részvények

Az elmúlt 70 évben egyszer sem voltak olyan vonzóak a részvénypiacok a kötvénypiacokhoz képest, mint most – állítja a Bank of America friss elemzésében. Jelenleg az S&P 500 indexben szereplő részvények osztalékhozama jóval magasabb a 10 éves amerikai államkötvényhozamnál, ilyen időszakokban általában az következik, hogy a következő 12 hónapban felülteljesítők a részvénypiacok a kötvénypiacokhoz képest.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt elmozdulással nyitottak az amerikai tőzsdék

Mérsékelt elmozdulást látunk a tengerentúli tőzsdéken a Dow, az S&P 500, és a Nasdaq is 0,1 százalékkal került lejjebb. A hangulatra az USA és Kína között egyre fokozódó feszültség nyomta rá a bélyegét, miután a Peking lépéseket tett egy új nemzetbiztonsági törvény bevezetésére Hongkonggal szemben, viszont Donald Trump is reagált, szerinte az USA erősen felléphet Kína ellen, ha az további irányítást akar szerezni a városállam felett. Mindemellett az is a bizonytalanság forrás lehet, hogy Kína nem jelölt ki gazdasági növekedési célt az idei évre. Korábban nagyobb esést vetíttek előre a határidős indexek, viszont javította a hangulatot, hogy Anthony Fauci ma arról beszélt, hogy idén év vége előtt elkezdhetik a koronavírus vakcina gyártását az USA-ban, a Moderna készítményét pedig ígéretesnek nevezte.

Felfelé kapaszkodik Európa

Globálisan javult a részvénypiac hangulat délutánra, az európai tőzsdék nagy része ledolgozta a korábbi esést, miután Anthony Fauci szerint Moderna vakcinája ígéretesnek tűnik. STAT egészségügyi portál keddi beszámolója szerint a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján kételyek merültek fel a Moderna kísérleti Covid-19 vakcinájáról szóló korábbi bejelentéssel kapcsolatban. Fauci nyilatkozata azonban optimizmusra adhat okot a piacoknak. Mindemellett nyilvánosságra hozták az EKB április 30-i ülésének beszámolóját, amelyből kiderült, hogy az európai jegybank az eszközvásárlási programjának bővítéséről dönthet a június 4-i ülésén, ha azt indokoltnak találják.

OTP: tartani kell a Zwack részvényeit

Friss elemzést adott ki az OTP a Zwackról a társaság héten közzétett negyedéves jelentésére reagálva. Az elemző ajánlása változatlanul tartás, a célárat viszont csökkentette, 15214 forintra, ami a jelenlegi árfolyamnál 10 százalékkal alacsonyabb.

Tovább a cikkhez

Elolvadtak az mínuszok az amerikai határidős indexeket

Bár korábban nagyobb esésre lehetett számítani, mostanra elolvadtak a mínuszok az amerikai határidős indexeken, így a Dow 0,2 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,1 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,2 százalékot eshet a nyitás után. Bár a nemzetközi részvénypiaci hangulat ma kedvezőtlen volt az USA és Kína közti éleződő konfliktus miatt, ma a hangulat javulásához hozzájárulhatott, hogy Dr. Anthony Fauci, az Egyesült Államok egyik legfőbb koronavírus-szakértője optimista a Moderna kísérleti koronavírus vakcinájával kapcsolatban. A Moderna árfolyama 4,5 százalékkal került feljebb az előkereskedésben.

Lejjebb került a magyar tőzsde

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat mellett a magyar tőzsde is esik. A blue chipek kivétel nélkül lejjebb kerültek, a legnagyobbat az egyébként idén legjobban teljesítő Richter esett. A 4iG esetében nagyobb esést látunk, ami egy korrekció lehet, hiszen az elmúlt egy héten ralizott az árfolyam, miután a cég az Edison nevű elemzőházat bízta meg a társaság értékelésével, amiből kiderült, hogy a 4iG sokkal többet érhet, mint a jelenlegi árfolyam. A rali azonban megtorpant, miután RSI alapján túlvetté vált a papír.

20 ezer alkalmazottját készül elbocsátani a Nissan

Dolgozóinak 15 százalékát, több mint 20 ezer alkalmazottját készül elbocsátani világszerte a japán Nissan Motor Co. autóipari konszern a csökkenő eladásokhoz igazodó átszervezés keretében.

Tovább a cikkhez

Morgan Stanley: a Tesla most a 20 évvel ezelőtti Apple

Egyre nagyobb a hasonlóság a Tesla és az Apple között, a Tesla olyan, mint az Apple volt két évtizeddel ezelőtt – véli a Morgan Stanley elemzője.

Tovább a cikkhez

Esnek az európai tőzsdék

Mérséklődött a nyitás utáni esés az európai tőzsdéken, de a hangulatra még mindig rányomja a bélyegét az USA és Kína közötti feszültség, miután a kínai parlament a pénteki ülésen hoz határozatot egy, a hongkongi nemzetbiztonságról szóló tervezetről. Nem ez az első alkalom, hogy a két nagyhatalom között nőtt a héten a feszültség, a republikánus többségű amerikai szenátus a külföldi vállalatok tőzsdei ellenőrzését erősítő törvényjavaslatot fogadott el szerdán. Múlt héten pedig a Huawei beszállítóinak korlátozásáról döntöttek Washingtonban.

Itt van minden, amit tudni kell a tőzsdék jövő heti nyitva tartásáról

Az emlékezet napja miatt zárva lesznek jövő hétfőn az amerikai tőzsdék, emellett a londoni börze is csak kedden nyit ki.

Tovább a cikkhez

Egy hónapos rali után ma csúnyán ütik az olajat

Nagyot esett az olaj ára pénteken, miután a Kína nem jelölt ki GDP növekedési célt 2020-ra, ezzel pedig aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus miatti gazdasági visszaesés korlátokat szab majd az olaj keresletének a világ második legnagyobb olajfelhasználó országában.

Tovább a cikkhez

Bejelentésre emelkedik a Masterplast

Miközben a BUX esik, a Masterplast árfolyama 3 százalék feletti emelkedést mutat a ma reggeli kereskedésben. A vállalat tegnap este jelentette be, hogy a következő lépéséhez érkezett a márciusban elindított akvizíciója, miután kötelező érvényű megállapodást írt alá egy német gyár 50 százalékának megvásárlására. Az esemény nem csak azért jelentős a cég életében, mivel története legnagyobb felvásárlása lesz, hanem azért is, mert az egészségiparba is beszáll ezzel a magyar vállalat.

A társaság első lépésben 50 százalékos tulajdonrészt és menedzsment jogot szerzett a projekt céljából újonnan létrehozott közös vállalatban. Az új leányvállalat tevékenységi területe az egészségipar és az építőipar részére speciális flízek és többrétegű membránok gyártása lesz. A cég várható éves árbevétele meghaladhatja a 15 millió eurót 

Kereskedés MASTERPLAST-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Esnek az európai tőzsdék

Jelentősebb esést látunk az európai tőzsdéken a nyitás után, a DAX 1,5 százalékkal került lejjebb, míg a CAC 1,4 százalékot gyengült, az angol FTSE 100 pedig 1,6 százalékot esett. A milánói börze 1 százalékkal került lejjebb, míg a spanyol tőzsde 1,1 százalékot esett. A piaci hangulatra az USA és Kína között fokozódó feszültség nyomja rá a bélyegét, első sorban amiatt, hogy a kínai parlament pénteken egy, a hongkongi nemzetbiztonságról szóló tervezetről fog dönteni. Ez pedig tovább eszkalálódó feszültségek generálhat az USA és Kína között, ami a gazdasági helyreállás lassulását eredményezheti.

Rekordbevétel és csúcsprofit, a koronavírus-válság aranybánya a hazai brókercégeknek

A globális koronavírus-járvány miatt idén februárban évtizedek óta nem látott tőzsdei zuhanás következett, amiből rég nem látott felpattanással tértek magukhoz a tőzsdék. A piaci turbulenciák alaposan megmozgatták a hazai befektetési szolgáltatók ügyfeleit is, ebből pedig a szolgáltatók is profitáltak, a szektor bevétele és profitja is új csúcsra emelkedett az idei első negyedévben.

Tovább a cikkhez

Mérsékelten esik a magyar tőzsde a nyitás után

Mérsékelten esik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,5 százalékkal került lejjebb. A blue chipek felemásan teljesítenek ma reggel, az OTP 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,7 százalékot emelkedett, a Richter 1,1 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig 0,1 százalékkal feljebb került. Ma nem érkezik jelentős hazai makró adat.

Nagyot esett ma az olaj

Nagyot esett ma az olaj árfolyama, miután a Kína nem jelölt ki az évre GDP növekedési célt, ami miatt aggodalmak merültek fel az olaj keresletének jövőjével kapcsolatban. A piaci kommentárok szerint Kína döntése úgy értelmezhető, hogy kevesebb fókuszt akarnak helyezni az infrastrukturális beruházásokra, ami negatív lehet az olaj számára.

A Brent árfolyama 4 százalékkal 34,3 dollárra esett, a júliusi határidős WTI pedig 5,5 százalékkal 32,5 dollárra gyengült.

Eséssel nyithatnak az európai tőzsdék

  • Mérsékelt eséssel zárták a csütörtöki kereskedést a tengerentúli tőzsdék, a hangulatra az USA és Kína között egyre fokozódó feszültség nyomta rá a bélyegét, miután a Peking lépéseket tett egy új nemzetbiztonsági törvény bevezetésére Hongkonggal szemben a tavalyi demokrácia párti tüntetésekre adott válaszként, viszont Donald Trump is reagált, szerinte az USA erősen felléphet Kína ellen, ha az további irányítást akar szerezni a városállam felett. A Dow 0,4 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 0,8 százalékot esett, a Nasdaq pedig 1 százalékot gyengült.
  • Ázsiában nagyobb esést láttunk a különböző tőzsdéken, a Nikkei 0,9 százalékkal kerül lejjebb, míg a Hongkongi tőzsde 5,4 százalékot zuhant a Kínai bejelentés után. A sanghaji börze 2 százalékkal került lejjebb miután nem jelölt ki gazdasági növekedési célt Kína az idei évre - derült ki Li Ko-csiang kínai miniszterelnök jelentéséből, amelyet a kínai parlamenti ülésszak megnyitó napján ismertetett a törvényhozás előtt. Ázsia más részein dél-koreai Kospi 1,8 százalékot esett, emellett a szingapúri részvényindex 2,2 százalékkal került lejjebb.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 102 pontos mínusza 0,9 százalékos esést vetít előre a pénteki piacnyitásra.
  • Nem érkezik ma hazánkból jelentős makrogazdasági adat, az Egyesült Királyságban viszont a kiskereskedelem áprilisi adatait publikálják.
  • Az olaj árfolyama nagyot esett ma reggel, a Brent 4,2 százalékkal került lejjebb, míg a júliusi határidős WTI 6,2 százalékot esett. Az arany árfolyama stagnál ma, a sárga nemesfém jegyzése 0,1 százalékkal került feljebb, így 1729,1 dollárnál jár.
  • A forint nem mutat ma jelentős elmozdulást az euróval szemben, egy euró 348,3 forintba kerül, míg egy dollárért 318,8 forintot kell fizetni.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

horvatorszag_shutterstock-20170731
magyar autogyartas osztalek
india korlatozad jarvany terjedes 200604
olaszzaszlo_velence_shutterstock
e.on
angela merkel németország
munkahely dolgozó ipar munka
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
e.on