bearbull
Üzlet

Vegyes lett a kép tengerentúli tőzsdéken a kereskedés végére

Portfolio
Európában estek a tőzsdék egészen délutánig, ahol fordulat jött és az indexek ledolgozták a korábbi esést. A magyar tőzsde jelentősebb eséssel zárt, a blue chipek közül a Richter teljesített a legjobban. A tengerentúli tőzsdék mérsékelt eséssel kezdte a napot, a kereskedés második felében valamelyest javult a hangulat, az indexek vegyes képet mutatnak.

Az S&P 500 és a Nasdaq emelkedett, a Dow stagnált

A pénteki kereskedés a nyitás utáni időszakban a kereskedési háborús félelmek jegyében telt, a kereskedés második felében azonban sokat javult a hangulat, így a Dow Jones Index lényegében véve stagnált, az S&P 500 index 0,2, a Nasdaq 0,4 százalékkal került feljebb. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Javult a hangulat

A kereskedés vége felé javult a hangulat a tengerentúli tőzsdéken, a Dow már csak 0,2 százalékos esést mutat, míg az S&P 500 stagnál, a Nasdaq pedig 0,3 százalékos pluszban jár. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Kisebb esés Amerikában

A kereskedelmi háborús feszültségek hatására kisebb esés látható az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones Index fél százalékos esést mutat, az ScP 500 0,2, a Nasdaq 0,1 százalékkal került lejjebb. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Bár az európai tőzsdéknek sikerült ledolgoznia a korábbi esést, a BUX 1,3 százalékkal került ma lejjebb a zárásig. A blue chipek közül egyedül az OTP tudott mérsékelten emelkedni, a bankapapír 0,2 százalékkal került feljebb, a Mol 2 százalékot esett, a Richter 2,6 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom 0,1 százalékot gyengült. A magyar tőzsdén a legjobban a Forrás teljesített, melynek árfolyama 9,4 százalékot emelkedett. A hazai börzén a leggyengébben az elmúlt napokban ralizó Delta Technologies teljesített, melynek árfolyama 4,7 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Bank of America: 70 éve nem voltak ilyen vonzóak a részvények

Az elmúlt 70 évben egyszer sem voltak olyan vonzóak a részvénypiacok a kötvénypiacokhoz képest, mint most – állítja a Bank of America friss elemzésében. Jelenleg az S&P 500 indexben szereplő részvények osztalékhozama jóval magasabb a 10 éves amerikai államkötvényhozamnál, ilyen időszakokban általában az következik, hogy a következő 12 hónapban felülteljesítők a részvénypiacok a kötvénypiacokhoz képest.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt elmozdulással nyitottak az amerikai tőzsdék

Mérsékelt elmozdulást látunk a tengerentúli tőzsdéken a Dow, az S&P 500, és a Nasdaq is 0,1 százalékkal került lejjebb. A hangulatra az USA és Kína között egyre fokozódó feszültség nyomta rá a bélyegét, miután a Peking lépéseket tett egy új nemzetbiztonsági törvény bevezetésére Hongkonggal szemben, viszont Donald Trump is reagált, szerinte az USA erősen felléphet Kína ellen, ha az további irányítást akar szerezni a városállam felett. Mindemellett az is a bizonytalanság forrás lehet, hogy Kína nem jelölt ki gazdasági növekedési célt az idei évre. Korábban nagyobb esést vetíttek előre a határidős indexek, viszont javította a hangulatot, hogy Anthony Fauci ma arról beszélt, hogy idén év vége előtt elkezdhetik a koronavírus vakcina gyártását az USA-ban, a Moderna készítményét pedig ígéretesnek nevezte.

Felfelé kapaszkodik Európa

Globálisan javult a részvénypiac hangulat délutánra, az európai tőzsdék nagy része ledolgozta a korábbi esést, miután Anthony Fauci szerint Moderna vakcinája ígéretesnek tűnik. STAT egészségügyi portál keddi beszámolója szerint a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján kételyek merültek fel a Moderna kísérleti Covid-19 vakcinájáról szóló korábbi bejelentéssel kapcsolatban. Fauci nyilatkozata azonban optimizmusra adhat okot a piacoknak. Mindemellett nyilvánosságra hozták az EKB április 30-i ülésének beszámolóját, amelyből kiderült, hogy az európai jegybank az eszközvásárlási programjának bővítéséről dönthet a június 4-i ülésén, ha azt indokoltnak találják.

OTP: tartani kell a Zwack részvényeit

Friss elemzést adott ki az OTP a Zwackról a társaság héten közzétett negyedéves jelentésére reagálva. Az elemző ajánlása változatlanul tartás, a célárat viszont csökkentette, 15214 forintra, ami a jelenlegi árfolyamnál 10 százalékkal alacsonyabb.

Tovább a cikkhez

Elolvadtak az mínuszok az amerikai határidős indexeket

Bár korábban nagyobb esésre lehetett számítani, mostanra elolvadtak a mínuszok az amerikai határidős indexeken, így a Dow 0,2 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,1 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,2 százalékot eshet a nyitás után. Bár a nemzetközi részvénypiaci hangulat ma kedvezőtlen volt az USA és Kína közti éleződő konfliktus miatt, ma a hangulat javulásához hozzájárulhatott, hogy Dr. Anthony Fauci, az Egyesült Államok egyik legfőbb koronavírus-szakértője optimista a Moderna kísérleti koronavírus vakcinájával kapcsolatban. A Moderna árfolyama 4,5 százalékkal került feljebb az előkereskedésben.

Lejjebb került a magyar tőzsde

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat mellett a magyar tőzsde is esik. A blue chipek kivétel nélkül lejjebb kerültek, a legnagyobbat az egyébként idén legjobban teljesítő Richter esett. A 4iG esetében nagyobb esést látunk, ami egy korrekció lehet, hiszen az elmúlt egy héten ralizott az árfolyam, miután a cég az Edison nevű elemzőházat bízta meg a társaság értékelésével, amiből kiderült, hogy a 4iG sokkal többet érhet, mint a jelenlegi árfolyam. A rali azonban megtorpant, miután RSI alapján túlvetté vált a papír.

20 ezer alkalmazottját készül elbocsátani a Nissan

Dolgozóinak 15 százalékát, több mint 20 ezer alkalmazottját készül elbocsátani világszerte a japán Nissan Motor Co. autóipari konszern a csökkenő eladásokhoz igazodó átszervezés keretében.

Tovább a cikkhez

Morgan Stanley: a Tesla most a 20 évvel ezelőtti Apple

Egyre nagyobb a hasonlóság a Tesla és az Apple között, a Tesla olyan, mint az Apple volt két évtizeddel ezelőtt – véli a Morgan Stanley elemzője.

Tovább a cikkhez

Esnek az európai tőzsdék

Mérséklődött a nyitás utáni esés az európai tőzsdéken, de a hangulatra még mindig rányomja a bélyegét az USA és Kína közötti feszültség, miután a kínai parlament a pénteki ülésen hoz határozatot egy, a hongkongi nemzetbiztonságról szóló tervezetről. Nem ez az első alkalom, hogy a két nagyhatalom között nőtt a héten a feszültség, a republikánus többségű amerikai szenátus a külföldi vállalatok tőzsdei ellenőrzését erősítő törvényjavaslatot fogadott el szerdán. Múlt héten pedig a Huawei beszállítóinak korlátozásáról döntöttek Washingtonban.

Itt van minden, amit tudni kell a tőzsdék jövő heti nyitva tartásáról

Az emlékezet napja miatt zárva lesznek jövő hétfőn az amerikai tőzsdék, emellett a londoni börze is csak kedden nyit ki.

Tovább a cikkhez

Egy hónapos rali után ma csúnyán ütik az olajat

Nagyot esett az olaj ára pénteken, miután a Kína nem jelölt ki GDP növekedési célt 2020-ra, ezzel pedig aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus miatti gazdasági visszaesés korlátokat szab majd az olaj keresletének a világ második legnagyobb olajfelhasználó országában.

Tovább a cikkhez

Bejelentésre emelkedik a Masterplast

Miközben a BUX esik, a Masterplast árfolyama 3 százalék feletti emelkedést mutat a ma reggeli kereskedésben. A vállalat tegnap este jelentette be, hogy a következő lépéséhez érkezett a márciusban elindított akvizíciója, miután kötelező érvényű megállapodást írt alá egy német gyár 50 százalékának megvásárlására. Az esemény nem csak azért jelentős a cég életében, mivel története legnagyobb felvásárlása lesz, hanem azért is, mert az egészségiparba is beszáll ezzel a magyar vállalat.

A társaság első lépésben 50 százalékos tulajdonrészt és menedzsment jogot szerzett a projekt céljából újonnan létrehozott közös vállalatban. Az új leányvállalat tevékenységi területe az egészségipar és az építőipar részére speciális flízek és többrétegű membránok gyártása lesz. A cég várható éves árbevétele meghaladhatja a 15 millió eurót 

Kereskedés MASTERPLAST-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Esnek az európai tőzsdék

Jelentősebb esést látunk az európai tőzsdéken a nyitás után, a DAX 1,5 százalékkal került lejjebb, míg a CAC 1,4 százalékot gyengült, az angol FTSE 100 pedig 1,6 százalékot esett. A milánói börze 1 százalékkal került lejjebb, míg a spanyol tőzsde 1,1 százalékot esett. A piaci hangulatra az USA és Kína között fokozódó feszültség nyomja rá a bélyegét, első sorban amiatt, hogy a kínai parlament pénteken egy, a hongkongi nemzetbiztonságról szóló tervezetről fog dönteni. Ez pedig tovább eszkalálódó feszültségek generálhat az USA és Kína között, ami a gazdasági helyreállás lassulását eredményezheti.

Rekordbevétel és csúcsprofit, a koronavírus-válság aranybánya a hazai brókercégeknek

A globális koronavírus-járvány miatt idén februárban évtizedek óta nem látott tőzsdei zuhanás következett, amiből rég nem látott felpattanással tértek magukhoz a tőzsdék. A piaci turbulenciák alaposan megmozgatták a hazai befektetési szolgáltatók ügyfeleit is, ebből pedig a szolgáltatók is profitáltak, a szektor bevétele és profitja is új csúcsra emelkedett az idei első negyedévben.

Tovább a cikkhez

Mérsékelten esik a magyar tőzsde a nyitás után

Mérsékelten esik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,5 százalékkal került lejjebb. A blue chipek felemásan teljesítenek ma reggel, az OTP 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,7 százalékot emelkedett, a Richter 1,1 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig 0,1 százalékkal feljebb került. Ma nem érkezik jelentős hazai makró adat.

Nagyot esett ma az olaj

Nagyot esett ma az olaj árfolyama, miután a Kína nem jelölt ki az évre GDP növekedési célt, ami miatt aggodalmak merültek fel az olaj keresletének jövőjével kapcsolatban. A piaci kommentárok szerint Kína döntése úgy értelmezhető, hogy kevesebb fókuszt akarnak helyezni az infrastrukturális beruházásokra, ami negatív lehet az olaj számára.

A Brent árfolyama 4 százalékkal 34,3 dollárra esett, a júliusi határidős WTI pedig 5,5 százalékkal 32,5 dollárra gyengült.

Eséssel nyithatnak az európai tőzsdék

  • Mérsékelt eséssel zárták a csütörtöki kereskedést a tengerentúli tőzsdék, a hangulatra az USA és Kína között egyre fokozódó feszültség nyomta rá a bélyegét, miután a Peking lépéseket tett egy új nemzetbiztonsági törvény bevezetésére Hongkonggal szemben a tavalyi demokrácia párti tüntetésekre adott válaszként, viszont Donald Trump is reagált, szerinte az USA erősen felléphet Kína ellen, ha az további irányítást akar szerezni a városállam felett. A Dow 0,4 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 0,8 százalékot esett, a Nasdaq pedig 1 százalékot gyengült.
  • Ázsiában nagyobb esést láttunk a különböző tőzsdéken, a Nikkei 0,9 százalékkal kerül lejjebb, míg a Hongkongi tőzsde 5,4 százalékot zuhant a Kínai bejelentés után. A sanghaji börze 2 százalékkal került lejjebb miután nem jelölt ki gazdasági növekedési célt Kína az idei évre - derült ki Li Ko-csiang kínai miniszterelnök jelentéséből, amelyet a kínai parlamenti ülésszak megnyitó napján ismertetett a törvényhozás előtt. Ázsia más részein dél-koreai Kospi 1,8 százalékot esett, emellett a szingapúri részvényindex 2,2 százalékkal került lejjebb.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 102 pontos mínusza 0,9 százalékos esést vetít előre a pénteki piacnyitásra.
  • Nem érkezik ma hazánkból jelentős makrogazdasági adat, az Egyesült Királyságban viszont a kiskereskedelem áprilisi adatait publikálják.
  • Az olaj árfolyama nagyot esett ma reggel, a Brent 4,2 százalékkal került lejjebb, míg a júliusi határidős WTI 6,2 százalékot esett. Az arany árfolyama stagnál ma, a sárga nemesfém jegyzése 0,1 százalékkal került feljebb, így 1729,1 dollárnál jár.
  • A forint nem mutat ma jelentős elmozdulást az euróval szemben, egy euró 348,3 forintba kerül, míg egy dollárért 318,8 forintot kell fizetni.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

Frankfurti tőzsde
francia_korona
spanyol_shutterstock
vihar brüsszelben
olaszzaszlo_velence_shutterstock
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Frankfurti tőzsde